Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 25
carmencat spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mickyyy Explicatia obiceiului priveghiului e perfect reala, insa sa nu uitam ca suntem in secolul 21 ;))). Medicii pot diagnostica mult mai corect iar cazurile cand apar accidente fericite sunt unul la milion probabil. Acum serios, vara de exemplu, cand mortul incepe sa emane mirosuri imbietoare, e mai mult decat evident ca n-o sa se mai ridice din niciun sicriu. Plus ca in alte zone la piveghi poti plati oameni sa I'll pazeasca, doar in zona noastra se uita la tine ca la masini straine babele din sat, cum doamne sa nu stea familia la priveghi??!! |
Oricum, in secolul asta de suntem, mortul se imbalsameaza si odata imbalsamat... nu cred ca mai are vreo sansa sa se trezeasca. Asa ca se poate renunta linistit la priveghi.
Cred ca problema ramane ca nu ai cand rezolva si organiza toata nebunia cu inmormantarea, pomenile, parastasul cu tot cu obiectele trebuincioase (jde lumanari legate de batista, la randul ei legate de ban, prosoape idem, in fine, multe care cica trebuie, eu am facut varianta simplificata maxim, asa ca nu le stiu chiar pe toate)
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
michelle-usa spune:
nu pot sa spun decat ca ma intristeaza citind despre aceste ritualuri inutile si bani aruncati degeaba.
michelle
danyalo spune:
Ca sa raspund la subiect: hmm tare tare greu. As zice cenusa insa cred ca pana la urma tot la viermisori ajung:) Daca stau bine sa ma gandesc nu vreau nicio varianta:) dar cum nu se poate aleg huma ...unde ?Unde s-o nimeri ca oricum nu mai conteaza!
Ca m-au stranit fetele cu diverse obiceiuri mai punctez si eu cateva...din mult pomenita zona a Argesului... eu spun acum din zona Muscelului. Am fost direct implicata la inmormantarea tatalui meu si a numeroselor rude mai tinere ( din pacate)sau mai varstnice .
Rudele ca rudele dar cand ne-am trezit dintr-o data ca avem atatea de facut!! Doamne si tata nu si-ar fi dorit nimic din tot ce am facut dar nimic...el tot zicea ca ne ingroapa pe toti ca apuca suta de ani si s-a dus zbang asa la 50 si un pic:(.
Pe langa ce a zis Mikyyyy in zona noastra se obisnuieste sa se faca mar... E de fapt o creanga de mar pe care o umplem cu diverse ( in trecut covrigi,fructe, bomboane) acum cu diverse... dulciuri, covrigi... etc.... din fiecare sortiment cate 9 ... 9 chestii diferite...saraca creaga e cocosata.Ea e dusa de nasul celui decedat daca cesta mai traieste...e dusa la biserica pana la mormant slujita si ce o mai fi...apoi intoarsa la casa raposatului .Pe drum nasul da din creanga de mar dulciuri copiilor intalniti... copiilor sau nepotilor proprii, copiilor din casa raposatului sau cui vrea el. Se pun prosoape la toate: cruce, capac,stativul de lumanari, oamenii care iau sicriul, popi,muulte prosoape fara numar.
Apoi batiste legate intr-un colt cu ata rosie cu un banut .Aa si produsele din mar tot cu ata rosie se leaga si nu se taie...se ard cu bricheta sau altceva nu am inteles de ce.
Daca sunt oglinzi in camera sau geamuri de vitrine se acopera cu panze albe.Se arunca banuti la raspantii cand se opreste popa sa zica ceva... de 10 bani si de 50 bani am avut noi ...si asa am vazut si pe la rude.
Se pune la mana mortului legat tot cu ata rosie acel colac/ covrig legat cu un ban gaurit...nu am intrebat pt. ce...
Ritualul cu gaina nu-l stiu.Se mai pune o oala de pamant si ea legata cu batista...cu coliva in ea si o lingura de lemn pare-mi-se asta sta sub masa in casa dar nu mai retin.
La sfarsitul slujbei toata lumea primeste o lumanare cu paine( tineam eu minte de cand eram mica) acum se dau colacei comandati la un centru de panificatie.
Banii care se lasa in sicriu...sunt banii cu care platesc "vamile "si cred ca loamenii dau cat mai multi ca sa plateasca din timpul vietii lor:) ce-or avea de platit...eu la tata am lasat 5 lei nu de calica dar nu le vedeam rostul...Eu nu am putut sa sarut mana lui tata... etfectiv nu am putut...am pupat doar icoana...Tata nu si-ar fi dori asa ceva...insa a fost totul atat de repede incat nici noi nu ne-am revenit mult timp.
Apoi pomenile/ pomenirile: da se cara apa si aici in Buc. esti hartuit de tanti care umbla prin cimitir...si treb. sa o platesti ( cat cere ea) sa care apa?? cui? unde? habar nu am...si sa tamaieze mormantul.Si nu cere putin.La tara e mai simplu nu costa mult si chiar tanti aia cara apa labatrani care nu-si mai pot aduce singuri apa.
Pomana de dupa inmormantare...macar daca ar veni amaratii sa manance...dar vin tot cei care au si vin doar sa te comenteze ce ai facut/ pus pe masa...
Inainte pe vremea strabunicilor la pomana se manca cu lingura de lemn in strachini... aperitiv simplu,varza cu carne, ciorba si cozonac.
Acum doamne cate am gatit: aperitiv destul de indestulator, sarmale, friptura cu cartofi si salata, cozonac( l-am cumparat) prajituri( tot asa am cumparat)...daca nu pui cafea la masa te comenteaza satul ca vai nu ai pus...sucuri, ape minerale, ce mai nunta in buna regula.
Am prins si pomeni in post a fost mai greu cu meniul dar ne-am descurcat.
Mar se face la inmormantare , la pomana de 1 an si la cea de 7 ani.
Haine: se slujesc de catre preot toate hainele ce se impart si numeste persoana care le va purta... la 7 ani se cumpara haine noi ... mama a ales sa-l imbrace pe sotul meu...de fapt i-a dat niste bani si l-a rugat sa-si aleaga el ce doreste...de la lenjerie, incaltaminte,tot... de sus pana jos.Le-a dat mamei care le-a scos atunci la pomana cand a venit popa sa slujeasca!
Pomeni am facut fara numar... pana la 1 an..apoi am facut pachete... pe care le-a impartit numai amaratilor intalniti... la 7 ani am facut pomana mare cu muuulta lume.
Nu mai stiu cati bani s-au cheltuit pe toate astea la inmormantare...erau ai tatalui -saracul daca ar fi stiut el ca-i dam pe dintr-astea ar fi vrut sa fie incinerat. Si la mama ( as vrea cat mai tarziu cu putinta) ma asteapta cam acelasi ritual din pacate... acolo la tara toata lumea face la fel.Deci nu putem face altfel .Asta e m-am resemnat!
b.nica spune:
Michelle-usa voi chiar nu intelegeti si imi este teama ca ganditi asa numai pt. ca nu cunoasteti durerea pierderii cuiva f. apropiat si iubit!
Scuze, este bine ca nu ati trecut printr-o astfel de experienta dar nu judecati!
Durerea din acele momente se poate diminua numai prin credinta ca indeplinirea unor cutume pot sa ii fie consemnate persoanei iubite ca fiind semnale de iubire si consideratie.
Aceste ritualuri sunt mai ales pt. cei ramasi aici!
Categoric, cuiva caruia nu-i pasa de cel decedat poate sa i se para inutile si exagerate ritualurile de inmormantare.
lucialu spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ni-na
De vre-o doua zile imi citeste fiu-miu Legendele Olimpului si ma zgarie rau chestia cu luntrasul....E in traditia noastra crestin ortodoxa sau a fost impamantenita de catre cei ce au citit despre Haron luntrasul batran de pe raul Aheron. |
Cred ca e cu repetir la mai multe popoare. Si clar e cu radacini adanci, precrestine, asta este un exemplu. Ca si basmele populare, multe sunt comune, doar cu mici diferente.
carmencat spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Michelle-usa voi chiar nu intelegeti si imi este teama ca ganditi asa numai pt. ca nu cunoasteti durerea pierderii cuiva f. apropiat si iubit! Scuze, este bine ca nu ati trecut printr-o astfel de experienta dar nu judecati! Durerea din acele momente se poate diminua numai prin credinta ca indeplinirea unor cutume pot sa ii fie consemnate persoanei iubite ca fiind semnale de iubire si consideratie. Aceste ritualuri sunt mai ales pt. cei ramasi aici! Categoric, cuiva caruia nu-i pasa de cel decedat poate sa i se para inutile si exagerate ritualurile de inmormantare. "Evenimentele care vin in vietile noastre nu le putem controla, dar atitudinea noastra fata de ele categoric o putem controla !" |
Nu e chiar asa. Am participat direct la inmormantarea bunicului din partea tatalui, care a stat cu noi in casa, cu care am crescut si pe care il iubim foarte mult. Am facut strictul necesar, vorbind cu preotul. In primul rand pentru ca am considerat ca daca vreau sa il ingrop in credinta crestin-ortodoxa sa respect ce tine de credinta, nu de ritualuri precrestine, superstite si mai stiu eu ce. In al doilea rand, ca sa respecti tot noianul ala de obiceiuri (multe nu au absolut nimic in comun cu ritualul de inmormantare crestinesc) iti trebuie bani, multi bani, foarte multi bani, pe care daca nu ii ai nu ii ai si gata. Punct. Mi se pare aberant sa ma apuc sa fac credit la banca sa cumpar pat nou, masa noua, cearceafuri, pilote si naiba mai stie ce sa le dau de pomana, cand eu nu imi permit asa ceva. Cand eu poate dorm pe saltea pe jos. Mai ales cand am intrebat preotul si mi-a spus ca nu se face asa ceva.
La fel, in toamna asta, din pacate am inmormantat pe socrul meu. Ne-am ocupat de inmormantare singuri singurei, eu si sotul. Iarasi, am facut ce era crestineste, fara alte bazaconii.
Asta nu inseamna ca nu i-am iubit, ca nu i-am respectat, ca nu le dorim tot binele in viata de apoi.
Iarasii nu cred ca ei, daca ne-au iubit cu adevarat, si ne-au iubit categoric, ar fi multumiti ca noi sa ajungem la sapa de lemn facand pomeni si imprumutati pana peste cap.
Cred ca in toate trebuie pastrata dreapta socotinta, cea atat de greu de pastrat.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
b.nica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui J G B.nica nu te supara dar tu intelegi ca nu toti oamenii sunt la fel? |
Sunt convinsa ca nu toti oamenii sunt la fel dar se intampla ca sufletul oamenilor sa urmeze aceeasi cale cand se desprinde...de trup.
Unde se duce nimeni nu stie, nici macar Dante Aligheri!
Da' cum de descrie el ceea ce unii pacienti in moarte clinica o descriu asemenea? Desigur ca nefiind in programa scolara este greu sa intelegem "Divina Comedie"!
michelle-usa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Michelle-usa voi chiar nu intelegeti si imi este teama ca ganditi asa numai pt. ca nu cunoasteti durerea pierderii cuiva f. apropiat si iubit! Scuze, este bine ca nu ati trecut printr-o astfel de experienta dar nu judecati! Durerea din acele momente se poate diminua numai prin credinta ca indeplinirea unor cutume pot sa ii fie consemnate persoanei iubite ca fiind semnale de iubire si consideratie. Aceste ritualuri sunt mai ales pt. cei ramasi aici! Categoric, cuiva caruia nu-i pasa de cel decedat poate sa i se para inutile si exagerate ritualurile de inmormantare. "Evenimentele care vin in vietile noastre nu le putem controla, dar atitudinea noastra fata de ele categoric o putem controla !" |
ba inteleg f bine. se face un an de cand mama si socrul meu au plecat dintre noi...deci e proaspata experientza....si imi pasa f. mult.
desigur poate durerea a fost atenuata de faptul ca eu nu am fost in tara....dar cred ca cel mai mult a fost atenuata de credintza care o am in suflet si de sperantza ca s-a dus la mai bine si ca nu se mai chinuie pe pamintul asta cu cancerul si batrinetzea.
mi-e greu sa sun acasa si sa stiu ca ea nu o sa-mi mai raspunda la telefon niciodata.
dar mi se pare cumplit pt tata care a ramas sa indeplineasca toate dorintzele ei.
a trebuit din spital sa o aduca acasa, noaptea...nu mai intru in detalii cum, ca am crezut ca e ceva din filmele de groaza ...nu din realitate, din zilele noastre.
tata treb sa fie singur cu ea vreo ora, pana a venit cineva sa o spele. noroc ca l-am sunat si l-am tzinut noi de vorba.
mama ii lasase notize cu tot ce sa cumpere si ce sa faca...toate ritualurile. de fapt multe le avea cumparate si pregatite, haine tot.
dar au fost f. multe cheluieli si inca mai sunt...si in proportie mare...toate au mers tot la cei bogatzi nu la cei nevoiasi.
ii cereau la groapa mese si dulapuri...de care tata, saracul, habar nu avea...
deci chiar nu inteleg cum aceste ritualuri ajuta...ca iti ia mintea de la suparare si cheltuind, si pregatind si dat in stinga si in dreapta...astfel, nu te mai gindesti?
pai asta costa...si destul de mult....si cred ca dupa inmormantare cand faci socotelile te ia cu ametzeala.
si chiar dupa toate astea, cand zici ca ai indeplinit toate cate se cuvin, poate tot te intrebi, oare nu am scapat ceva? oare nu trebuia sa fac/dau mai mult? oare am facut cum trebuia ritualul ala?
in America nu stiu sa fie astfel de ritualuri...deci ce se intimpla cu toti de aici care se duc, fara luminare, fara gaina, fara banutza...fara parastas?
poate sa ne mai confirme fetele din alte tari daca aceste ritualuri exista la ei?
deci ...sa inteleg ca nu mai citiva, o mana de oameni din Rom. ajung in Rai?
imi cer mii de scuze daca ofensez pe cineva, si nu asta e intentzia mea...dar credeti ca traditziile, ritualurile, sunt suficiente daca cel dus a fost necredincios pe timpul vietzii?
michelle
b.nica spune:
Carmencat, nu cred ca cele neceare ingroparii si pomenirilor pot fi atat de costisitoare incat sa fie necesar sa te indatorezi!
Daca sunt unii popi care exagereaza este bine sa-i eviti, aceia nu sunt potriviti.