Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 22
Selene_Bunny spune:
Adela, in Ardeal nu exista Mosi. In Braila, pe care unii o incadreaza la Moldova, altii, la Muntenia, exista doua randuri de Mosi de care am aflat de la soacra-mea: Mosii de primavara si Mosii de toamna. Aici mortii sunt pomeniti de mai multe ori, dar pomenirile astea nu am pompa Luminatiei din Ardeal.
Se face coliva, se pune intr-un cosulet acoperit cu un stergar alb, se duce la biserica, se serveste celor ai casei, vecinilor... Se cumpara vase noi - farfurii, cani de portelan, se da de pomana la saraci.
Se imbraca mormintele, asa se spune aici, adica se merge la mormant, se face curat, se asterne peste mormant o panza alba.
Selene_Bunny spune:
Eu nu imi aduc aminte de caratul apei, gaini si alte chestii la inmormantarile alor mei.
Imi aduc aminte de un colac mare, cu o lumanare infipta in el, si o sticla cu vin, cei din familie, impreuna cu preotul, tin colacul sus si il clatina in sus si in jos, cantand "vesnica lui/ei pomenire".
Dupa inmormantare s-au impartit pupurei (colacei mici impletiti), coliva (doar la bunica imi aduc aminte de ea) si vin.
Parastasul de imediat dupa inmormantare a fost la un restaurant.
elyda spune:
In ultimii 5 ani mi-am inmormantat 3 membrii dragi ai familiei.In afara de durerea in sine care aproape te paralizeaza, ceea ce trebuie sa faci conform credintei/ vecinilor/rudelor /normelor si nu in ultimul rand din punct de vedere material este aproape peste puterile unui om.Sunt anumite chestii pe care le faci intr-o anumita zona si in alta nu, apar "binevoitori "care isi dau cu parerea vis-a-vis de ceea ce trebuie sa faci tu.Oare cum se prezinta in fata lui Dumnezeu cel caruia nu i s-a dat gaina peste groapa, cel caruia nu i s-a carat apa 40 de zile, sau nu i s-au facut pomeni 7 ani? Sta la coada dupa cei carora li se fac pomeni la 6 luni desi normele ortodoxiei nu cer asta, cei carora li se aduce fanfara la cimitir sau alte asemenea? Ce fac catolicii care nu fac pomeni? Stau la poarta raiului/iadului (dupa meritele fiecaruia) si asteapta sa intre daca mai raman locuri? Sa fim seriosi! Se transforma totul in prilej de "aratat muschii" in loc sa se pastreze decenta.Din punctul meu de vedere totul trebuie facut decent si discret, fiecare dupa cum a lasat familiei instructiuni sau dupa cum considera familia.
Victoria_mami spune:
Tot vorbiti de mila nurorilor... cred ca mai depinde si cum e soacra; eu nu as fi facut NIMIC (si nu am facut nimic) impotriva dorintei ei. Cand dr. ne-a spus care e situatia si ne-a intrebat pe noi ce vrem sa facem, eu i-am spus sa o intrebe pe ea, ca e acolo, de fata, nu e senila si e o femeie foarte inteligenta si e lucida; noi ii respectam dorinta; ea a cerut sa fie deconectata de la aparate si noi doar am confirmat ca e ok, sa faca orice le cere ea. Apoi, dupa ce a murit, am povestit deja cum a fost. Pe mine ma urmareste ceva si o sa ma urmareasca un gand tot restul vietii. Inainte cu vreun an inainte de a muri, soacra-mea i-a dat fiicei mele vitrege un inel, dupa care si-a dat seama ca i-a dat inelul gresit, si i-a zis sa il aduca la mine si ii da altul. Nu a mai apucat sa-i dea altul pana a murti, ca a fost mai tot timpul in spital; inainte de a muri, i-a zis sotului meu ca ea vrea sa-mi ramana mie toate bijuteriile ei. Dar stiind ca vroia sa-i dea nepoatei cele mari un inel, am zis ca-i dau eu un inel... dar... care? Ca avea, mi-a lasat muuuuuuuulte inele... intr-un final i-am dat un inel de familie (si sotul meu si parintii lui si bunica lui aveau la fel). Dar tot inca ma intreb daca ala era inelul pe care a vrut sa i-l dea...
danielac spune:
Cenusa sau huma... toti suntem egali in fata Domnului...fiecare putem sa ne exprimam dorinta despre cum dorim sa mergem Dincolo...la cum au ajuns sa fie inhumarile din ziua de azi, ma gandesc din ce in ce mai mult, ca cenusa ar fi mai ok, ca totul presupune mai putin fast si mai putina cheltuiala pentru urmasi... urasc circul care se face la o inmormantare si mai ales la parastasul de dupa, la noi...nu pot sa le inteleg, indiferent de ceea ce veti zice, nu se respecta deloc durerea familiei, totul e goana dupa traditii mai mult sau mai putin inventate de ...oameni...urasc cavourile super colorate si fastuoase din cimitirele noastre ortodoxe, care ocupa atata loc, care presupun atata cheltuiala... doar din dorinta de a arata ca apreciem pe cel care a fost, dupa ce el nu mai este printre noi, daca ar fi dupa mine as vrea sa fiu inciderata si sa fie cenusa ingropata sub o cruce micuta in cimitir, atat... si neaparat fara betoane, daca nu cu flori in jur, mai bine cu iarba decat cu betoane...
histamina spune:
am si eu ceva de spus:
mirela,vezi ca ai spus doar cenusa sau huma.nzt,ntz,nu stii ca a aparut si faza intermediara?????
eram sa platesc locurile de veci alor mei.ma duc cu sotul de mana,ca am stres de cimitire si cadavre,de la practica la INML.brrrrrrr,dar stiu sa imbalsamez.
so,
cum am simtul orientarii pierdut cu 5 generatii inaintea mea,evident ca nu ajung la gropile cu pricina,ci in fata unui cavou unde era un fel de poster,dar gravat cu o doamna ce era in cavou.
ma uit oarecum mirata,da' vine repede nenea de la paza:e inchis doamna,l-au inchis aia de la SANEPID.
nu vreau sa intru zic,dar de ce l-au inchis?
pai au facut cavou si au pus termopane in loc de placa de marmura,ca sa vada mortul si mortul a facut ce stia mai bina,adica s-a descompus peste tot in cavou,ca a cedat muchia de la termopane si....e jelanie mare in tot cavoul.
deci, eu aici vreau sa intreb,la astia de sunt ingropati la vedere, de sa se vada cum se duc de tot pe lumea ailalta si nu ajung nici oale si ulcele si nici cenusa, ce reguli,canoane se aplica?
cum de accepta ingroparea asta,ca si in cavouri,de alminteri? adica,din beton esti si-n beton te vei intoarce/din termopan esti si in termopane te vei intoarce?
din aceasta dilema eu nu pot iesi.
Sunny71 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui histamina am si eu ceva de spus: mirela,vezi ca ai spus doar cenusa sau huma.nzt,ntz,nu stii ca a aparut si faza intermediara????? eram sa platesc locurile de veci alor mei.ma duc cu sotul de mana,ca am stres de cimitire si cadavre,de la practica la INML.brrrrrrr,dar stiu sa imbalsamez. so, cum am simtul orientarii pierdut cu 5 generatii inaintea mea,evident ca nu ajung la gropile cu pricina,ci in fata unui cavou unde era un fel de poster,dar gravat cu o doamna ce era in cavou. ma uit oarecum mirata,da' vine repede nenea de la paza:e inchis doamna,l-au inchis aia de la SANEPID. nu vreau sa intru zic,dar de ce l-au inchis? pai au facut cavou si au pus termopane in loc de placa de marmura,ca sa vada mortul si mortul a facut ce stia mai bina,adica s-a descompus peste tot in cavou,ca a cedat muchia de la termopane si....e jelanie mare in tot cavoul. deci, eu aici vreau sa intreb,la astia de sunt ingropati la vedere, de sa se vada cum se duc de tot pe lumea ailalta si nu ajung nici oale si ulcele si nici cenusa, ce reguli,canoane se aplica? cum de accepta ingroparea asta,ca si in cavouri,de alminteri? adica,din beton esti si-n beton te vei intoarce/din termopan esti si in termopane te vei intoarce? din aceasta dilema eu nu pot iesi. http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=167651&nm=Sebastian-Minunea-mea |
Sper ca afacerea cu termopanele sa fie a familiei respective.Asa si-a primit pedeapsa pentru idei tampite si termopane prost facute.
rall spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cristina30 Eu as vrea sa ma prefac intr-un diamant... Cum, printr-un procedeu special din cenusa se poate obtine un diamant.... |
Se fac si la noi:
http://www.phoenix-cremation.ro/servicii.html