Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 21
Ilinca_M. spune:
Tatal meu a murit in 2007, mama in 2011 si sunt inmormantati in acelasi mormant, unul peste altul, eu una nu am vazut sicriul tatalui la inmormantarea mamei dar drept e ca nici nu am prea multe amintiri de atunci si nici nu vreau sa-mi scormonesc in memorie. Asa ca nu vad de ce ar fi atat de neverosimil ce povesteste Selene, de ce ar fi pus la indoiala sub pretextul ca "toate i se intampla numai ei".
carmencat spune:
Citat: |
citat din mesajul lui J G Citesc ultimele posturi si ma gandesc cu groaza ce vom face (eu si frat-miu adica) cand se vor duce ai nostri. Noi suntem complet pe dinafara la capitolul traditii si pomeni etc, probabil vom intreba preotul. Sau poate sunt firme care fac totul de la A la Z? Ar fi bine. Asta cu gaina peste mormant stiu ca se face sigur in Bacau, si ceva cu o galeata cu apa dar nu mai stiu exact. Te doare capul! J si Carla (05.02.2006) www.prin-casa.ro/" target="_blank">Culinare |
Da, exista forme care fac totul de la cap la coada, dar costa corespunzator. Noi am mers pe mixt, ce am putut face noi am facut, ce nu, firma.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
carmencat spune:
citat din mesajul lui Adela99 am gugalit si am dat peste popas duhovnicesc unde am citit ca se cara apa pentru consum la persoane neputincioase sau la familii cu multi copii si ca e bine sa se faca pana la sase saptamani. da' n-am gasit si de ce. si ca se poate da pomana gaina, galeata, ca intra in fapta milosteniei. si ca nu se da peste groapa. si sa se dea celui care a carat apa sau a ajutat cu ceva. ce semnificatie o fi avand apa? de purificare? no, si am citit despre "purtarea sambetelor" si "purtarea capetelor". purtarea sambetelor is pomenirile din fiecare sambata a Postului Mare. si atunci ma intreb de unde zicala "a purta sambetele cuiva" care de fapt inseamna a avea un cui impotriva cuiva, nu? si "purtarea capetelor" n-o inteleg de loc. ce inseamna capete? "Rudele raposatului aduc la biserica noua capete, noua lumanari, vin, coliva, prescura si untdelemn. Capetele se poarta fie toate odata, fie de trei ori." si gandindu-ma io asa la toate traditiile si obiceiurile mai mult sau mai putin religioase legate de inmormantare, mi-am amintit ca prima data cand am auzit de "coru' de bocitoare" a fost de la o colega de liceu, de origine de pe langa Suceava. si dau io o cautare pe google/facebook si am gasit-o!!!! m-am repezit io pe telefon, da' probabil e la biserica cc ca n-a raspuns :( da' mai insist. asa ca daca nu altceva, subiectu' asta mi-a adus-o inapoi. tare mi-a placut de ea ... valurile vietii ... isi stia stramosii pe linie barbateasca pana la Stefan cel Mare. |
-caratul apei la familii nevoiase, vaduve cu copii, batrani, era considerata cea mai mare pomana si implica si un mare efort fizic, un sacrificiu cumva pe care il facea cel care cara apa pentru raposat; de aceea era rasplatit cu galeata (nu neaparat si gaina, asta e bonus); de ce era considerata cea mai mare pomana, ca nu curgea apa la robinet si se scotea din fantani, de multe ori aflate departe de casa; acum, de cand marea majoritate avem apa la robinet, acest lucru si-a pierdut semnificatia
-purtarea sambetelor inseamna pomenile din sambetele postului pastelui; eu cred ca expresia de a purta sambetele cuiva se refera la faptul ca doresti moartea cuiva
-capetele sunt colaci, eu stiu ca se duc 3 la inmormantare, se mai duc 3 la pomana de 9 zile si inca 3 la pomana de 40 de zile, dupa aia nu se mai fac colaci; pe astia poti sa ii comanzi la patiserie, brutarie, intrebi daca fac colaci de inmormantare si daca da, stiu ei cum sa ii faca
elyda spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui carmencat
Da, exista forme care fac totul de la cap la coada, dar costa corespunzator. Noi am mers pe mixt, ce am putut face noi am facut, ce nu, firma. Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des. |
Asa este, exista firme care se ocupa de absolut tot, inclusiv de coliva.
carmencat spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Sunny71
Obiceiul cu apa se mai face inca si la oras.Exista posibilitatea sa platesti o persoana (de cele mai multe ori este un un angajat al cimitirului) sa faca asta cat este nevoie. |
Da, asa se face la oras, a devenit o formalitate, sa fie bifata si asta pe lista
si nu se cara apa la cineva anume, sa fiu sincera, acuma ca ma gandesc la asta, nici nu stiu la cine se cara, probabil ca se plimba galeata aia cu apa si se arunca la vreun copac, mormant, ceva
Angajatul ala de la cimitir care cara apa tamaiaza si mormantul si ii aprinde cate o lumanare pana la 40 de zile.
Cele 40 de zile se contorizeaza din momentul mortii, nu din momentul inmormantarii.
carmencat spune:
Uite aici ce se face dpdv. al bisericii http://ortodoxism.ro/carte.shtml
dar trebuie sa se discute si cu preotul local, ca nah.
michelle-usa spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
Hai ca m-ai facut s azimbesc. Sufletul,spiritul...ok,dar ce faci cu lesul/corpul?Il lasi la ciini? Dana |
Dana , nu ai inteles despre ce vorbesc.
eu cred ca sunt oameni care vor muri si oameni credinciosi pe care ii va lua Domnul Isus direct, trup si suflet, atunci cand se va intoarce a 2-a oara.
acesti oameni nu vor "vedea" moartea , si din aceasta catogorie as vrea sa fiu.
michelle
michelle-usa spune:
nu pot sa inteleg cum lumea e mai interesata de ce se intimpla cu un corp muritor decit de sufletul care e etern...
conteaza ce se intimpla cu corpul? unde e ingropat, sau daca s-a dat o gaina, conteza informatii despre ce, cand si cum se fac pomenile si cati m. are groapa?
...astea sunt inutile si nici macar nu depinde de noi in totalitate unde si cum vom fi ingropati...poate sa fie intimplator intr-un accident nu stiu pe unde si sa nu fim gasiti niciodata sau la mila nurorilor asa ca ...
...CONTEAZA unde merge sufletul, pt asta treb sa ne informam, sa ne pregatim si si sa ne decidem.
michelle
giulia71 spune:
brrr ce subiect, de te ia cu fiori
Sa fie vreo 9 ani cand a murit o matusa de-a mamei. Era toamna tarziu, daca nu iarna si am zis ca merg si eu cu soata la inmormantare ca asa e crestineste si inca un motiv, ca aveam masina si am zis sa nu mearga mamaie (mama) atata amar de vreme pe jos.
Mergem noi, ajungem la cimitir si eu cu barbate-mio nu ne-am dus la groapa, am stat mai la poarta asa. Mamaie nu si nu, ca se duce pina la groapa sa vaza ea acolo, desi are oroare de morti, da' curiozitatea bate-o vina! Nu stiu daca s-a dus mai devreme decat mortu, treaba era ca era lume puhoi, mamaie printre ei ca-l dezgroba pe nea Gheorghe si musai sa fie vazut
Cand mi-arunc ochii o vaz pe mamaie fugea printre morminte mai, mai ca Maricica Puica, gata sa rupa crucile, alba ca varu la fata si se tot scutura asa, o iau direct si ii zic:
-ce-ai bre de ce-ai venit ca n-a bagat-o in groapa?
-pai, pai brrr, nebuna aia de Nuta, o vecina, imi zise "iete fa Nuto scafarlia lu'nea Gheorghe vezi sa nu calci pe ea!(pe mama tot Nuta o cheama), asa ca mi sa facu' urat si am fugit!
N-a fost chip sa stam cum se cuvine, am plecat rapid evident ca imi muscam buzele de ras de cat de oripilata era maica-mea la vazutul in vivo al unui craniu.
Ca sa raspund on topic, da crestineste cred ca e mai ok sa fiu ingropata, cu costuri minime daca se poate, ca atunci sigur nu mai mananc, voi deveni o silfida
carmencat spune:
citat din mesajul lui giulia71 ...ca atunci sigur nu mai mananc, voi deveni o silfida |
bine punctat