Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 20
J G spune:
Capetele cred ca sunt un produs de patiserie, ca am citit uneori pe geamuri oferta la asa ceva.
Adela99 spune:
multzam J-G si Rufus. asa le gasii :)
www.candycat.ro/capete-prod-231" target="_blank"> iacata-le
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Adela99 no, si am citit despre "purtarea sambetelor" si "purtarea capetelor". purtarea sambetelor is pomenirile din fiecare sambata a Postului Mare. si atunci ma intreb de unde zicala "a purta sambetele cuiva" care de fapt inseamna a avea un cui impotriva cuiva, nu? si "purtarea capetelor" n-o inteleg de loc. ce inseamna capete? "Rudele raposatului aduc la biserica noua capete, noua lumanari, vin, coliva, prescura si untdelemn. Capetele se poarta fie toate odata, fie de trei ori." |
Eu stiu ca in primul an dupa deces,deci la primul post al pastelui,cineva idn familie merge in fiecare simbata la biserica cu coliva(poate fi si de fructe).
Nu-mi amintesc acum cum e cu "purtatul capetelor"dar cred ca tot asa s eface in primul an de la deces.
Cred ca asta cu gaina si galeata de apa,se mai practica doar pe la sate,unde traditzia se mai pastreaza inca,la orase insa s-a pierdut...sau ma rog,nu mai e atit de autentica.
Cred ca cine ajunge in asemena situatzii,cel mai bine se consulta cu preotul...el va sti cel mai bine cum sa-i indrume.
Dana
Adela99 spune:
io nu-s interesata de obiceiurile, ritualurile funerare dpdv practic ci mai mult dpdv etnoistoric ca sa zic asa
Sunny71 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
Eu stiu ca in primul an dupa deces,deci la primul post al pastelui,cineva idn familie merge in fiecare simbata la biserica cu coliva(poate fi si de fructe). Nu-mi amintesc acum cum e cu "purtatul capetelor"dar cred ca tot asa s eface in primul an de la deces. Cred ca asta cu gaina si galeata de apa,se mai practica doar pe la sate,unde traditzia se mai pastreaza inca,la orase insa s-a pierdut...sau ma rog,nu mai e atit de autentica. Cred ca cine ajunge in asemena situatzii,cel mai bine se consulta cu preotul...el va sti cel mai bine cum sa-i indrume. Dana |
Obiceiul cu apa se mai face inca si la oras.Exista posibilitatea sa platesti o persoana (de cele mai multe ori este un un angajat al cimitirului) sa faca asta cat este nevoie.
andacos spune:
Gaina si galeata "se dau" peste groapa,deci cineva direct din familia decedatului trebuie s-o faca,groarii n-au treaba cu asta!
Oricum aici e "cite bordeie ,atita obicee"!
Dana
Sunny71 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Gaina si galeata "se dau" peste groapa,deci cineva direct din familia decedatului trebuie s-o faca,groarii n-au treaba cu asta! Oricum aici e "cite bordeie ,atita obicee"! Dana |
Gaina se da peste groapa LA inmormantare, apa se da si DUPA inmormantare , deci nu e nevoie ca apa sa se dea de un membru al familiei.
sanziana27 spune:
Botezul, nunta, inmormantarea sunt rituri de trecere (de la o etapa la alta).In perioada precestina erau insotite de diverse practici.Unele se mai pastreaza si azi, altele s-au inlocuit fiind influentate de alte culturi, altele s-au pierdut in timp fiind ridicole raportate la epoca in care traim.
Oricare din cele 3 rituri de trecere, daca ar fi sa enumeram toate practicile pe care unii le-am prins am observa ca acum 20-25 de ani erau altfel si peste 20-30 vor fi altfel.
In zonele unde exista mai multe culturi influentele sunt reciproce (aculturatia)
Chiar ar fi interesant sa povestim ce traditii populare cunoastem legate de acest subiect