Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 19
Selene_Bunny spune:
Parca de 4 metri au facut-o cand au scos ladita cu oasele strabunicii. Atunci s-a procedat la adancirea gropii.
Ladita a fost reingropata in acelasi loc dupa adancire.
Copacul din spatele pietrei funerare a fost taiat pentru ca radacinile lui ajungeau pana sub mormant si impingeau pamantul in sus.
ladyJ spune:
Anda, probabil e o masura mai noua, sau o fi existat dintotdeauna...habar nu am.
Cred ca e vorba de ce spune Mianna, nu poti largi cimitirul in tot orasul, asa ca-l adancesti facand gropile mai adanci.
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Anda, probabil e o masura mai noua, sau o fi existat dintotdeauna...habar nu am. Cred ca e vorba de ce spune Mianna, nu poti largi cimitirul in tot orasul, asa ca-l adancesti facand gropile mai adanci. -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
Da...tot ce-i posibil,nu cunosc legile actuale.
Dana
Victoria_mami spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela77O eu personal,am alta problema...mie mi-e frica de morti!dar frica! in incaperea in care a murit bunica mea,n-am mai intrat neam singura!ce incapere,nici in apartament,ca pe vremuri se tineau in casa mortii... in camera in care a stat taica-meu,pe masa la fel,nu mai pun piciorul singura... MIHAELA DE ANDREEA(03.04.1997) SI MIHAITA(25.09.2003) Prietenii lui Mos Craciun TOMBOLA-Spiritul Craciunului A&M Viata... |
Mihaela eu de la 15 la 17 ani am stat cu bunicii mei din partea mamei, si cu ei statea si matusa bunicului, care avea 92 de ani. Dupa ce ea a murit, eu am dormit pe divanul in care a murit ea. Si sa stii ca nu mi-a fost nici o secunda frica. Ba chiar era ataaaaaaaaat de comod divanul ala, ca desi era in dormitorul ala si un pat maaaare, mare, eu am dormit pe divanul ala mai bine de un an.
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Da...tot ce-i posibil,nu cunosc legile actuale. |
cu placerea mea pentru googalit, daca vorbim dpdv legal, cica:
"Exhumarea cadavrelor se poate face dupa minimum un an de la data inhumarii si numai in perioada 1 noiembrie - 31 martie.
Osemintele pot fi deshumate in orice perioada a anului, fara avizul autoritatilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, dupa 7 ani de la deces"
(de aici: http://users.heeloo.ro/ioska//files/125786499496225634962_legea.pdf )
sau:
"Exhumarea cadavrelor si transportul lor se face numai dupa 7 ani de la înhumare s;i nu necesita autorizatie sanitara. Deschiderea mormintelor si deshumarea cadravelor, înainte de împlinirea termenului de 7 ani, dar nu mai devreme de un an, se va face numai cu avizul organelor sanitare si antiepidemice teritoriale si cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) deshumarea se face în perioada 1 noiembrie - 31 martie;
b) în cazul în care cadavrul exhumat urmeaza sa fie reînhumat în Cimitirul Municipal al orasului, acesta va fi asezat în sicriu din lemn si bine închis;
c) în cazul în care cadavrul exhumat urmeaza sa fie reînhumat în alta localitate, acesta va fi asezat în sicriu captusit cu tabla si bine închis;
d) transportul cadavrului sa se faca în timpul cel mai scurt."
Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage/topicID_254340/despre-deshumare.html#ixzz2H9YJKmlv
acum ce-i drept, noi vorbim de o alta inmormantare, nu de o deshumare planificata, asa ca n-am idee care lege se aplica daca trebuie deschis un mormant vara.
carmencat spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Nu, caci groapa se sapa mai adanc inainte de primul...chirias. Nu stiu exact masuri, dar spre exemplu, o groapa normala are 2 metri adancime, si e pentru o singura persoana, in primii 7 ani cel putin . Exista si groapa de 2 persoane, care are 2,50 metri adancime. Aici se poate ingropa o a doua persoana fara a-l misca pe primul chirias, edit chiar daca decesul celei de-a doua persoane e in primii 7 ani. Altfel nu imi explic diferenta intre ce zici tu si ce zice Selene. -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
Da, ai dreptata. Am luat noi un loc in toamna asta cand a murit socrul meu si cica e cu 3 locuri. Acu' nu m-am dus sa masor la cat au sapat groapa aia, dar era destul de adanca.
Am intrebat si eu cum adica cu 3 locuri, nefiind betonata, nu nimic.
Cica peste fiecare chirias se pune o podina ori de lemn, ori niste dale mai usurele de beton. Cand apare necesitatea pentru urmatorul chirias sapi maxim pana dai de podina aia. Asa stii ca nu il deranjezi pe anteriorul.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
Adela99 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui carmencat Da, ai dreptata. Am luat noi un loc in toamna asta cand a murit socrul meu si cica e cu 3 locuri. Acu' nu m-am dus sa masor la cat au sapat groapa aia, dar era destul de adanca. Am intrebat si eu cum adica cu 3 locuri, nefiind betonata, nu nimic. Cica peste fiecare chirias se pune o podina ori de lemn, ori niste dale mai usurele de beton. Cand apare necesitatea pentru urmatorul chirias sapi maxim pana dai de podina aia. Asa stii ca nu il deranjezi pe anteriorul. |
desteapta treaba cu podeaua-marcaj
io as vrea sa revin la ce ai spus tu nelia (daca nu ma insel) cu puntile/podurile de trecere ... la noi in Ardeal n-am auzit de asa ceva.
prima data cand am venit in contact cu asa ceva a a fost aici, in Suedia, cand am fost la inmormantarea tatalui unei cunostiinte care ii de pe langa Suceava. am fost fascinata de cate ritualuri, traditii si obiceiuri trebuie respectate.
imi amintesc (au trecut vreo cinshpe ani de atunci) ca avea pregatite prosoape, batiste cu bani in colturi (cred ca mai toti au primit asa ceva) si o lumanare aprinsa intr-un colacel. io n-am participat direct la imnormantare ca cineva trebuia sa ramana in casa si mie mi s-a atribuit rolu' asta. nu-mi amintesc bine, da' cred ca pe langa aranjarea mesei mi-au mai revenit si alte atributii (ceva in legatura cu usile, gunoiu' si cu aspiratu' dinspre cea mai indepartata incapere spre usa de la iesire ... nu mai stiu)
sotu' (de-atunci :) ) mi-a povestit mai apoi ca s-au aruncat bani la rascruce de drumuri, tot la rascruce au intins pe jos plapume si perne si cand au trecut peste un pod nu mai stiu ce au facut. pentru noi, toate astea erau "ciudatenii" venind din Ardeal. daca noi nu cunosteam traditiile si ne minunam ce sa mai spun despre locuitorii satului care stateau pe margini si erau la fel de curiosi cat de mirati.
io chiar am admirat-o ca tinea minte atatea detalii care trebuiau respectate. la pomana si-a ales o persoana careia i-a cumparat imbracaminte din cap pana-n picioare ... nu mai retin multe, decat ca pana si pe preot l-a instruit :)
mi-ar place sa povestim despre obiceiuri pe zone. probabil nu difera mult intre Oltenia, Moldova si Muntenia. cred ca noi din Ardeal avem mai multe influente austro-ungare si am preluat obiceiuri din alte religii chiar daca suntem ortodocsi. ca de pilda, Ziua Mortilor de 1 noiembrie.
aaa, si acum ca zic de Ziua Mortilor mi-am amintit de Mosi. no, io de mosi pe la noi n-am auzit ... da' poate nici io nu-s dusa prea des pe la biserica.
carmencat spune:
Ce ai povestit tu acolo sunt obiceiuri si atat, mare parte nu au legatura cu crestinismul. Superstitii mai degraba.
Pe vremuri cand stateau oamenii acasa se pare ca aveau tare mult timp care trebuia utilizat cumva.
Am avut si eu indicatii ca trebuie enspe mii de farfurii, nu stiu cate prosoape si cate si mai cate.
Preotul a zis ca nu e adevarat, fiecare da ce poate si face ce poate. Daca ai o paine, te duci cu ea la biserica, se slujeste, ca slujba conteaza, si o imparti pe aia.
Nu exista numar obligatoriu de ceva-uri. Daca vrei si poti sa dai asa, oarecum simbolic, de exemplu 3 simbolizeaza Sf. Treime, 6 nu mai stiu ce, 12 numarul de apostoli, etc. Dar numerele astea nu au legatura cu vamile si alte superstitii. Nu se intinde nimic pe jos, nu se da gaina peste groapa. Multe nu-uri. Dar obiceiurile precrestine amestecate cu ritul crestin a dat ce a dat. De aici diferentele pe regiuni.
Eu am fost criticata de exemplu ca nu am comandat (am facut la restaurant) la parastasul de dupa inmormantare ceva cu varza. Ca ii placea varza!!! Intrebasem preotul inainte si a zis ca e o aberatie. Mortul nu mai mananca fizic. Deci ca ii placea o mancare sau alta e irelevant.
Pomenile reprezinta milosteniile care se fac pentru mort si, impreuna cu rugaciunile pentru iertarea pacatelor, atarna acolo la judecata.
Nu ma mai lasa fi-mea sa scriu. Revin cand pot
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
J G spune:
Citesc ultimele posturi si ma gandesc cu groaza ce vom face (eu si frat-miu adica) cand se vor duce ai nostri. Noi suntem complet pe dinafara la capitolul traditii si pomeni etc, probabil vom intreba preotul. Sau poate sunt firme care fac totul de la A la Z? Ar fi bine.
Asta cu gaina peste mormant stiu ca se face sigur in Bacau, si ceva cu o galeata cu apa dar nu mai stiu exact. Te doare capul!
Adela99 spune:
am gugalit si am dat peste popas duhovnicesc unde am citit ca se cara apa pentru consum la persoane neputincioase sau la familii cu multi copii si ca e bine sa se faca pana la sase saptamani. da' n-am gasit si de ce.
si ca se poate da pomana gaina, galeata, ca intra in fapta milosteniei. si ca nu se da peste groapa. si sa se dea celui care a carat apa sau a ajutat cu ceva. ce semnificatie o fi avand apa? de purificare?
no, si am citit despre "purtarea sambetelor" si "purtarea capetelor".
purtarea sambetelor is pomenirile din fiecare sambata a Postului Mare. si atunci ma intreb de unde zicala "a purta sambetele cuiva" care de fapt inseamna a avea un cui impotriva cuiva, nu?
si "purtarea capetelor" n-o inteleg de loc. ce inseamna capete?
"Rudele raposatului aduc la biserica noua capete, noua lumanari, vin, coliva, prescura si untdelemn. Capetele se poarta fie toate odata, fie de trei ori."
si gandindu-ma io asa la toate traditiile si obiceiurile mai mult sau mai putin religioase legate de inmormantare, mi-am amintit ca prima data cand am auzit de "coru' de bocitoare" a fost de la o colega de liceu, de origine de pe langa Suceava. si dau io o cautare pe google/facebook si am gasit-o!!!! m-am repezit io pe telefon, da' probabil e la biserica cc ca n-a raspuns :( da' mai insist. asa ca daca nu altceva, subiectu' asta mi-a adus-o inapoi. tare mi-a placut de ea ... valurile vietii ... isi stia stramosii pe linie barbateasca pana la Stefan cel Mare.