Dezbatere: cenusa sau huma

Raspunsuri - Pagina 23

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Probabil ca din fericire multe dintre voi nu ati fost in situatia de a organiza o inmormantare.
Eu care am avut oroare de cimitire de cand scolarita fiind am participat la inmormantarea invatatoarei si am lesinat, am ajuns la un moment dat sa ma ocup de inmormantarea unor rude f. apropiate si iubite.
Dupa aceste experiente traumatizante pot sa spun cu hotarare ca ritualurile de inmormantare Crestin-ortodoxe sunt menite sa ajute pe acei membri ai familiei care isi ingroapa cu mare suferinta mortii din familie.
Toate pregatirile care cer multa incordare si organizare te abat de la gandul despartirii vesnice si te ajuta sa depasesti mai usor acel moment cumplit.
Ulterior parastasele sunt prilej de a-ti perpetua intr-un fel concret sentimentele fata de perspoanele pierdute. Ai unde sa te duci si unde sa pui flori sa aprinzi lumanari si faci pomeni care parca iti usureaza sufletul, tie!Cine a facut pomeni stie ca dupa ce se intoarce de la cimitir parca se simte sufleteste mai bine.
Mosii de peste ani sunt meniti sa-ti aminteasca sa mai treci pe la cimitir pt. ca altfel amani si amani, pana uiti!

Chestia cu viermii este nostima! Sunt unii care fac prin America afaceri bunicele cu viermii de compost!
Actiunea viermilor face parte din procesul de regenerare si duce...tot la viata! Nu credeti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Probabil ca din fericire multe dintre voi nu ati fost in situatia de a organiza o inmormantare.
Eu care am avut oroare de cimitire de cand scolarita fiind am participat la inmormantarea invatatoarei si am lesinat, am ajuns la un moment dat sa ma ocup de inmormantarea unor rude f. apropiate si iubite.
Dupa aceste experiente traumatizante pot sa spun cu hotarare ca ritualurile de inmormantare Crestin-ortodoxe sunt menite sa ajute pe acei membri ai familiei care isi ingroapa cu mare suferinta mortii din familie.
Toate pregatirile care cer multa incordare si organizare te abat de la gandul despartirii vesnice si te ajuta sa depasesti mai usor acel moment cumplit.

sigur, noi scriem din carti...

n-o sa povestesc aici prin ce-am trecut cand mi-am ingropat bunica. orice putea merge prost, a mers prost. si orice parea firesc se dovedea a fi nu chiar atat de firesc.

as fi preferat sa petrec altfel acele 3 zile, sa am mai multa tinhna pentru a o plange - mai mult decat cele cateva minute inainte de a fi inchis sicriul.

dar nu, ritualurile crestinesti n-au avut legatura cu asta, ci doar oamenii care se presupunea ca trebuie sa le indeplineasca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lidsta spune:

Iti place sau nu, de cele mai multe ori urmezi traditia. Si nu din spirit de turma sau pentru a-ti arata potenta financiara ci pentru ca asta este asteptarea celui care s-a dus, sau cel putin in mediul rural cam asa este. Tata avea o problema inainte de a muri, ca nu o sa il boceasca mama. Si nu a facut-o, de oboseala, stres, din cauza noastra, nu stiu ... Mi-l amintesc insa pe tata spunand mamei: lasa, lasa ca nici nu o sa ma bocesti. Si parca imi pare rau ca nu a facut-o, ce mare lucru, pentru el ar fi contat. Din cand in cand sora-mea se mai contreaza cu mama in legatura cu traditiile, cu fala, cu pomenile, puntile, pomul, toiagul, felinarul sau gainile peste moramant ... Si mama sufera si se enerveaza si incepe ca noi nu o sa ii facem ceea ce tebuie si tot asa.

Ca atare eu stiu sigur ca o sa fac pentru ea tot ce a facut si vecinul, tot ce face si satul si chiar peste . Desi uneori imi sta pe limba sa ii spun ca tb. sa fie cam pustiu raiul ala, ca numai oameni de la noi din sat au acces acolo, nici picior de bucurestean sau radautean, de chinezi nici nu mai vorbim saracii, ce daca-s multi ...

In prima pagina a topicului m-am aruncat la un raspuns: cenusa. Gandindu-ma insa mai bine, cred ca nu depinde intotdeauna de preferintele tale personale ci si de cat de religiosi sunt cei ce raman dupa tine; a pune inca o povara peste peste tristetea disparitiei tale(aceea a iadului sau ma rog a ne-iertarii de pacate ... ) in carca celor care raman dupa tine e destul de egoist; daca tie nu iti pasa, lor le pasa, si atunci de ce sa nu alegi ceva care sa iti multumeasca parintii/ sotul/ copiii sau cine ramane dupa?

Daca as face asta mamei, sa ma duc fara slujba in mod deliberat nu m-as ierta si m-as bantui singura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

Rall, mi- am plimbat privirile pe site-ul dat de tine.
Am descoperit si varianta "cosmonauta" pt cine pofteste. Ultima sansaaa!!! http://www.celestis.com/services.asp

Ps: eu nu mai vreau nimic cu diamante.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana_25 spune:

Sunt si viermii buni la ceva
http://www.descopera.ro/dnews/3592343-terapia-cu-viermi-castiga-teren

Ana si Maia Elena(24.09.2010)
Poze
Cum s-a nascut Maia -www.desprecopii.com/info.asp?id=2654" target="_blank">Articol
Bazar umanitar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

am uitat amanuntul cel mai tare:respectivii s-au dus cu tam tam la firma de termopane,ca uite, a curs mortu prin ele,dar n-au obtinut nimic,ca cica ,in buletinul e garantie nu e prevazut ca se folosesc pt morti,car' va sa zica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Mie mi se pare mai OK sa aiba fiecare din familie parte de ceea ce vrea in legatura cu trupul lui. Nici eu nu o sa am chef de inmormantare crestineasca si de pomeni si de rude cu care n-am nici in clin nici in maneca, plus cheltuielile care pentru mine sunt fara sens, dar sigur o voi face pentru ei, pentru ca asa vor. Ma bucur ca in ultimii ani au ajuns si ei la concluzia ca a tine mortul pe masa e neigienic si ca e mai bine sa mearga la capela (acum 10 ani ar fi cazut jos la ideea asta).

Dar la fel mi-ar placea ca ei sa fie OK cu felul in care vreau eu sa ma duc, si sa nu considere ca asta e despre ei, ci despre mine!
Repet, din fericie nu va depinde de ei, si sincer sper ca pana atunci nu va mai decide absolut deloc familia, ci testamentul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

Acum 10 ani nici nu erau atātea capele. Lumea se schimba si in bine. Unii insa....

http://a1.ro/news/social/la-navodari-preotii-nu-mai-tin-slujbe-in-capele-private-din-cauza-banilor.html ba!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

pe scurt,noi suntem catolici,socrul meu a murit,undeva in secuime.
am ajuns acolo si lucrurile au decurs asa:
a venit preotul si cantorul,plus inca cineva,ultimii doi l-au luat pe socrul meu si l-au depus la capela.bun.
singurul lucru pe car el-am achitat a fost 250 de lei,taxa pe ultimii 15 ani la Biserica, neplatita,dar il ingropau si fara.
ne-au spus ca cei care vor s ail vada pot veni de la 8 dim la ora 20,cand toata lumea,dar toata lumea a plecat acasa.pe usa capelei era un afis cu identitatea celuid ecedat si cu data si ora inmormantarii.
cat au venit cei care doareau sa il vada,el fusese director la singura fabrica din zona,vreme de vreo 20 de ani, asa acestia au fost serviti cu cozonac/fursecuri, vin/palinka.
am avut o discutie cu preotul in care i-am oferit ceva date necesare sa tina discursul,apoi au mai vb inca 2 oameni.
a avut loc inmormantarea,dupa care toti am mers la restaurant,pt pomana.
nici un leu dat preotului.
nici nu a vrut sa auda.

la 6 sapt, 3 luni,6 luni si un an doar l-a pomenit preotul la Sf Liturghie si am dat 2 cozonaci ,plus 1 l palinka,pt cei ma saraci din parohie.asa mi-a zis sa dau,dar numai la pomenirea de un an.
am platit la un an 50 de lei donatie pt biserica pt ca asa am vrut eu.
zero pomeni.

si credeti-ma, nu e vb d elipsa sentimentelor.a fost un om minunant,pe care l-am iubit f mult si care a fost f iubit de toti,dar fara bocete,gaini,oglinzi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui J G

Mie mi se pare mai OK sa aiba fiecare din familie parte de ceea ce vrea in legatura cu trupul lui. Nici eu nu o sa am chef de inmormantare crestineasca si de pomeni si de rude cu care n-am nici in clin nici in maneca, plus cheltuielile care pentru mine sunt fara sens, dar sigur o voi face pentru ei, pentru ca asa vor. Ma bucur ca in ultimii ani au ajuns si ei la concluzia ca a tine mortul pe masa e neigienic si ca e mai bine sa mearga la capela (acum 10 ani ar fi cazut jos la ideea asta).

Dar la fel mi-ar placea ca ei sa fie OK cu felul in care vreau eu sa ma duc, si sa nu considere ca asta e despre ei, ci despre mine!
Repet, din fericie nu va depinde de ei, si sincer sper ca pana atunci nu va mai decide absolut deloc familia, ci testamentul.

J si Carla (05.02.2006)
www.prin-casa.ro/" target="_blank">Culinare

Eu am intzeles ca acum nici nu mai ai voie sa tzii mortul acasa!

Oricum o faza de pomina,eram la un restaurant cu sotzul,situat pe o strada in panta,si la un moment dat trece o masina mortuara(de fapt era un camion transformat in masina),mortul ...la locul lui,insa din restaurant nu se vedea decit...mortul.

Bineintzeles ca barbatu' meu a ramas tablou ca nu stia si intzelegea ce e cu mortul plimbaretz!(e tot treaba de acum vreo 10 ani)

Dana

Mergi la inceput