Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 12
eimotto spune:
Inainte de incinerare se tine o slujba, bineinteles in cazul in care familia doreste. Slujba o tine un preot raspopit, se spun rugaciuni. Cenusa poate fi inhumata insa fara slujba (poate tot cu un preot raspopit, nu stiu). Noi am pus cenusa in groapa la urmatoarea inmormantare. Ritul ortodox este foarte "inchis" din pacate vis a vis de viata pe care o ducem cu totii.
andacos spune:
Cum adica popa raspopit?
Eu stiu ca popa raspopit e cel ce nu mai practica,deci cum sa oficieze el inmormintarea?
Dana
andacos spune:
Fetelor am dormit si chiar bine,fara vise urite,toata noaptea m-am chinuit sa prind avionul s aplec in excursie in America!
Dana
ligia13 spune:
N-as vrea sa incinerata , pentru ca am oroare de foc.E muult mai igienic, deci ca idee sunt pro incinerare...dar sa nu vad:)
Clar, daca eu as fi incinerata, n-as vedea, deci pana la urma aia e....
Ce or vrea sa faca cei ce raman ..asta sa faca!
E clar ca n-ar plati masina sa ma duca pe mine la Bucuresti sa ma arda, deci cred ca in pamant voi ajunge!
Pe de alta parte eu desi sunt ortodoxa, sunt niste practici pe care le urasc ... si nu le inteleg!
Nu inteleg de ce tre sa aprindem lumanari la mormant..de ce mormantul are asha o semnificatie! Mor cand aud: sa mergem pana la tata...Come on...tata nu e mormantul ala! Eu aprind lumanri acasa, ma gandesc la tata mereu fara sa merg la mormant! Nu inteleg de ce tre sa faci asta!
Apoi inmormantarile mi se par horor!
Cand a murit tata eram insarcinata! Si stateam numa pe la colturi ca sa am unde vomita....
Imi venea sa alung toata lumea aia din curte..nu inte;legeam de ce a venit, de ce nu putem noi familia sa ne plangem tatl in liniste. De ce trebuia sa stam mai aproape, mai departe, mai la stanga...
Dupa moartea tatalui meu mi-am pus problema ce as face cand mi-ar muri cineva drag! Daca as putea, as lua sicriul si as fugi undeva unde nu ma stie nimeni, doar cu cei cativa membrii din familie...
Pe de alta parte am copilarit langa biserica si cimitir, am fost cu bunica la toate inmormantarile din sat , am jucat ascunselea noaptea printre cruci:) ...ar trebui sa n-am problme!
Adevarul e ca pe mine ma enerveaza circul de la inmormantari nu slujba in sine!
La Sergiu Nicolaecu am inteles ca Sarbu de la Protv(in calitate de priten bun al lui Nicolaescu..si am inteles ca el se ocupa oarecum de ceremonie) a solicitat bisericii slujba si de aici raspunsul BOR !
Deci nu s-au autosesizat ei!
elyda spune:
Am citit acum ceva timp ca la japonezi (parca) din cauza ca nu au foarte mult loc pentru cimitire, exista posibilitatea ca cel decedat sa fie incinerat iar cenusa sa fie amestecata cu pamant in care sa fie plantat un copac(dupa dorinta fiecaruia), pe care familia celui decedat sa il planteze .Nu mai stiu exact daca era un parc unde trebuia sa plantezi copacul ca ma indoiesc de faptul ca se duce fiecare si planteaza unde vrea.Dar ideea mi-a placut, e placut ca familie sa te duci sa stai sub copacul care este putin din cel drag.As vrea sa fiu un brad(cand o fi sa fie)...ca traieste mult, e mereu verde si se inalta pana aproape de cer, ca tot sunt eu cu capul in nori acum, de ce sa nu fiu si dupa aceea?
Sau o salcie plangatoare si sub ea sa fie o bancuta unde sa vina sa se aseze...cine simte nevoia sa se odihneasca.Numai sa nu vina vre-un nebun sa taie bradul sa-l umple cu globulete si beteala ca se duce pe apa sambetei nemurirea mea.
ana_25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui elydaNumai sa nu vina vre-un nebun sa taie bradul sa-l umple cu globulete si beteala ca se duce pe apa sambetei nemurirea mea. IOANA |
Ana si Maia Elena(24.09.2010)
Poze
Cum s-a nascut Maia -www.desprecopii.com/info.asp?id=2654" target="_blank">Articol
Bazar umanitar
Sunny71 spune:
citat din mesajul lui elyda Am citit acum ceva timp ca la japonezi (parca) din cauza ca nu au foarte mult loc pentru cimitire, exista posibilitatea ca cel decedat sa fie incinerat iar cenusa sa fie amestecata cu pamant in care sa fie plantat un copac(dupa dorinta fiecaruia), pe care familia celui decedat sa il planteze .Nu mai stiu exact daca era un parc unde trebuia sa plantezi copacul ca ma indoiesc de faptul ca se duce fiecare si planteaza unde vrea.Dar ideea mi-a placut, e placut ca familie sa te duci sa stai sub copacul care este putin din cel drag.As vrea sa fiu un brad(cand o fi sa fie)...ca traieste mult, e mereu verde si se inalta pana aproape de cer, ca tot sunt eu cu capul in nori acum, de ce sa nu fiu si dupa aceea? Sau o salcie plangatoare si sub ea sa fie o bancuta unde sa vina sa se aseze...cine simte nevoia sa se odihneasca.Numai sa nu vina vre-un nebun sa taie bradul sa-l umple cu globulete si beteala ca se duce pe apa sambetei nemurirea mea. IOANA |
E frumos ce fac japonezii.
Dar partea cu bradul impodobit e mortala (ca sa ramanem la tema).
elyda spune:
Daca tot vrea sa ma impodobeasca sa o faca asa in natura , ca si asa eu sunt mare iubitoare de zdrancanele si bijuterii in viata de zi cu zi.Nu m-ar deranja cate o impodobire anuala, dar fara sa imi schimbe adresa ca ma supar si se lasa cu bantuieli nocturne!
bird70 spune:
Eu am oroare cand ma gandesc ca cineva se va holba la mine dupa ce mor. Si am vazut nenumarati oameni morti si nu am probleme cu asta. Dar ideea ca cineva se va uita la mine, ideea aia de sicriu deschis la care se vantura lumea si se holbeaza . Copiii mei au promis ca dupa ce mor nu ma arata la nimeni, ma incinereaza (in intimitate ) si apoi arunca cenusa in ocean.
mianna spune:
citat din mesajul lui ligia13 La Sergiu Nicolaecu am inteles ca Sarbu de la Protv(in calitate de priten bun al lui Nicolaescu..si am inteles ca el se ocupa oarecum de ceremonie) a solicitat bisericii slujba si de aici raspunsul BOR ! Deci nu s-au autosesizat ei! |
asa cum Sarbu n-a cerut-o in direct (sau cel putin n-am vazut eu), ar fi putut sa-i raspunda doar lui. si in afara cazului (foarte indoielnic) in care Sarbu ar fi zis ca s-a ales incinerarea pentru ca e mai ieftina, faza cu plata a jumatate din cheltuieli ramane la fel de dubioasa.