a doua (sau a treia) limba straina. care ?

a doua (sau a treia) limba straina. care ? | Autor: ladybird32

Link direct la acest mesaj

In momentul de fata aproape toata lumea cunoaste engleza, deci nu mai e un atu semnificativ sa-ti scrii in CV ca stii engleza.

Ce parere aveti, care ar fi a doua (sau chiar a treia) limba pe care ati alege ca, copilul vostru sa o invete ? ma refer sa o stie pt viitor, sa-i fie utila peste 10-15 ani (adica sa castige bani mai multi pt ca o stie).

Unii ziceau de chineza, dar eu la munca vorbesc zilnic cu chinezi si vad tocmai contrariul, adica chinezii sunt cei care se straduiesc sa invete engleza, isi iau nume americane, etc, nicidecum nu asteapta ca restul lumii sa se sa adapteze lor si sa le invete limba.

Merci

Ps. Va rog frumos, as vrea raspunsuri LA SUBIECT, nu morala de genul “ da’ copilu’ cind se mai joaca”.
Nu sunt deloc de parere sa suprasoliciti copiii, sa-i zoresti mereu de la un curs la altul, etc . Vreau doar sa-mi fac o imagine de ansamblu, am ceva informatii dar nu destule si de aceea va cer si voua parerea.

Multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

germana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana vio spune:

franceza si italiana/spaniola

ptr ca sunt mai accesibile decat limba germana si nu asa restrictive ca teritoriu (poti gasi vorbitori de limba franceza in canada, de ex) si spaniola , ptr acelasi motiv; parerea mea.


Alexandra Maria
14.12.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Germana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladybird32 spune:

multumesc !
imi spuneti va rog si un motiv pt care ati opta pt limba respectiva ?
nu fac sondaje, vreau sa am si alte puncte de vedere decit al meu, ca sa pot lua cea mai buna de decizie.
multam

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns puisorul spune:

Spaniola pt ca e a doua cea mai vorbita limba din lume.
Germana i-ar fi utila in Europa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

chineza si araba :).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adde2510 spune:

Indraznesc sa-mi spun si eu o parere. Convingerea mea e ca trebuie sa-i placa copilului acea limba, sa aiba o afinitate pentru ea. Depinde si ce varsta are si cum invata el acum. Eu am invatat engleza f. usor pt. ca mi-a placut, mai tarziu am dat admitere pe franceza la sfatul unora, dar viata a facut sa revin tot la engleza. Tu spui de CV... impresia mea e ca limbile straine nu prea conteaza in CV si bani poti sa castigi daca te ocupi special de asta. Eu am 2 CV-uri, unul mai general, si unul de traducator unde explic exact ce am lucrat eu si ce experienta am.

Am observat ca de cativa ani e la moda germana, deci vor fi mai multi vorbitori de germana in urmatorii 15-20 de ani, dar nu cred ca va fi inflatie. Asta ar fi o posibilitate.

Ca adult eu optez pt. rusa, relatii cu Rusia vor fi mereu, deci cred ca e de viitor. Daca tu te-ai gandit la chineza... atunci nici rusa n-ar trebui sa fie prea grea.

Italiana e o limba f. melodioasa, n-ar trebui sa fie greu de invatat.

Si franceza. La noi a cam scazut in preferinte, dar inca se va mai cauta mult si bine.

Sunt multe optiuni, poti sa incerci pur si simplu sa-i dai sa asculte, il inveti cateva cuvinte, si vezi cum ii "suna" copilului, cum reactioneaza. :)

Edit: Araba, da... m-am gandit si eu, dar atunci cand am studiat problema si am vorbit cu cativa cunoscatori de araba, mi s-a parut o limba mult prea grea. Daca exista un interes, o limba straina se invata si mai tarziu. Eu vad o gramada de tineri care in liceu/ facultate se apuca de japoneza, araba, tot felul de limbi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

La noi va fi spaniola. As putea sa tin teorii despre polulatia care o vorbeste...dar calculul e simplu. E cea de-a doua limba la scoala la care sunt copiii mei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Pe de o parte sunt tentata sa zic spaniola si franceza, pentru ca-s cele mai folosite la nivel international.
Pe de alta parte daca esti unul dintre foarte putinii care vorbesc o limba straina rara ai succes mare. De exemplu stiu eu o tipa care e traducator acreditat de greaca si castiga foarte, foarte bine.

Insa cum spunea cineva mai sus, depinde de copil. Eu de exemplu am invatat engleza si spaniola fara efort, insa fi-mea nu are asemenea inclinatii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladybird32 spune:

Multumesc foarte mult tuturor !
Unul din copiii mei are sigur inclinatie catre asa ceva (momentan, dat fiind ca are doar 4 ani, n-am putut sa observ decit ca retine foarte usor cuvinte in engleza & spaniola si le reda EXACT cu accentul original).
Intr-adevar o limba rara e buna (greaca, araba, etc) dar vorba lui Adde sau JG, nu vreau sa-i impun ceva, ca mai tirziu sa lucreze in sila pt ca eu stiu ce inseamna sa faci ce nu iti place.
Spre spaniola inclinam si eu (america).
Am vorbit cu o prietena din canada daca intr-adevar franceza e utila (in partea engleza) si spunea ca nu. In marea majoritate a cazurilor nu ti se cere si franceza. Franceza foloseste doar daca vrei sa prinzi un post la stat / guvern.

uitati ce am mai gasit si eu rascolind net-ul. Mie mi s-au parut ca au sens:


"Limbile straine de ¨viitor¨ si pe langa araba si rusa as vrea sa adaug portugheza, pentru ca Brazilia este in plina expansiune si va avea din ce in ce mai multa nevoie de forta de munca si mai ales de persoane cu studii superioare"

sau

"Mandarina este cea mai vorbita limba pe glob, abia dupa aceea vine engleza, apoi hindustani, spaniola, rusa, araba, bengali, portugheza, franceza. Mandarina e cam grea in sensul ca pentru un occidental e greoi sa se indentifice cum se gandesc astia chinezi.
Asta se reflecta asupra intorsaturilor de fraza,asupra verbelor.
Nu exista timpuri verbale,ghicesti la ce se refera numai prin folosirea adverbelor si uitandu-te la context.
Pe langa toate astea, limba chineza este una foarte muzicala care se invata pe tone precum un pentagram. Limbile orientale sunt mai dificil de invatat, mai ales ca trebuie sa te familiarizezi si cu noi alfabete, total diferite de cele cu care erai cat de cat familiarizat (latin, grec, chirilic), insa lingvistii romanii care cunosc aceste limbi nu sunt foarte numerosi si sunt in general bine remunerati."

sau

"Depinde de ceea ce vrei s#259; faci, la general spaniola pentru c#259; e a doua limb#259; de circula#539;ie interna#539;ional#259; dup#259; englez#259;. Comunitatea hispanic#259; se extinde #537;i în Statele Unite"

sau asta

http://caplimpede.ro/in-viitor-vom-putea-conversa-intr-o-limba-straina-fara-a-o-invata-22908/

Mergi la inceput