a doua (sau a treia) limba straina. care ?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns msl1 spune:

Depinde unde va trai si ce va lucra; spaniola este foarta importanta in usa cel putin unde stau eu (Ca) cu germana,franceza,italiana nu faci nimic aici; daca va lucra in domeniul medical spaniola este o cerinta de f f multe ori, iar daca va lucra in domeniu IT chineza (si ceva limba indiana?nici nu stiu ce limba vorbesc) pt ca majoritari sint chinezii si indienii in it; depinde de cartierul unde va lucra /sta daca sta intre vietnamezi vietnameza va fi utila...
eu ma tot minunez cum este posibil ca un copil sa invete 3 limbi, nici unu din copii mei nu-s in stare sa invete romineste daramite o a 3 a limba...toata admiratia pt cei care pot!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Chineza, japoneza, araba as alege numai daca acel copil are inclinatii lingvistice. Nu toti au, chit ca se pune asa mare accent pe invatatul in copilarie. Sotul meu e un exemplu... La chineza iti trebuie si ureche muzicala .

Exista avataje sa inveti o limba de circulatie mare si alte avantaje sa stii o limba pe care putini o stiu. In general trebuie sa te si orientezi daca ai unde sa dai copilul sa invete limba respectiva. Eu as alege din prima categorie spaniola iar din a doua rusa ( tarile cu influenta ruseasca ne sunt totusi vecine si din ce in ce mai putini romani pot scrie sau citi in rusa, aici avind insa concurenta de la romanii din Basarabia).

Germana nu e asa de mare bau-bau, mie imi place, dar multor copii nu le place, nu e asa de melodioasa, nu e la moda in cintece sau filme, cred ca e greu sa ii tii "in priza". Franceza nu mi-a placut niciodata, nu stiu de ce, in timp ce italiana si latina le-am gasit f placute... Asa ca la a treia limba m-as uita si sa ii placa copilului, altfel investiti banii de pomana.

A stii engleza pare banal, dar ffff putini oameni o stiu corect. Si cind trebuie sa deschizi gura si sa raspunzi la o intrebare pusa pe nepregatita in engleza, citi suntem in stare sa o facem fara sa ne bilbiim? (ok, pt mine e deja a treia limba,dar dureaza citeva minute pina fac "click").

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adde2510 spune:

Citat:

eu ma tot minunez cum este posibil ca un copil sa invete 3 limbi, nici unu din copii mei nu-s in stare sa invete romineste daramite o a 3 a limba...toata admiratia pt cei care pot!


Stau si ma intreb de ce... de regula nu sunt probleme cu copiii in invatatul unei limbi straine. Poate nu au expunere. In Romania suntem expusi nu numai la engleza, dar si la altele (muzica, filme, canale TV etc). Apoi gradinita unde invata prin joc. Mai depinde si de cat crezi ca ar trebui sa invete. Un copil de clasa a-IV-a sa zicem (cu astia am mai lucrat eu) nu stie mare lucru pana la urma, dar daca a achizitionat pronuntia e bine. De facut conversatie inca ii e greu :) La noi se si fac limbi straine in scoala, totusi se pune accent pe asta. Un american mai are nevoie sa stie limbi straine? Nu prea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Unicorn42 spune:

In primul rand, asa cum spune si aschiutza, engleza stapanita la nivel inalt, nu ca generatia mea, care se lauda ca a "invatat" engleza de pe Cartoon Network si nu e in stare sa aplice niste reguli de gramatica de baza. Deci engleza, bine, cat se poate de bine! Dupa cum vad trendul, necunoasterea limbii engleze va fi un mare handicap pentru generatia viitoare.

In rest, eu pot impartasi experienta personala, si consider ca mi-a fost bine asa: engleza - nivel business, niste notiuni de franceza si spaniola in diferite grade (in franceza, sunt in stare sa citesc lucrari academice destul de OK, in spaniola pot sa ma descurc ca turist in Spania :) ) si o limba rara - in cazul meu, au fost din intamplare doua: polona si ceha. Lucrez intr-o multinationala, deci engleza trebuie stapanita perfect, iar prima limba rara (polona) m-a ajutat sa ma angajez fara nici un fel de experienta, ceea ce a fost super. Restul, au fost mai mult hobby (dar asta e si pentru ca presupun ca am avut ceea ce numim generic "inclinatii" spre limbi straine).

De asemenea, nu le-am invatat in acelasi timp, si pe majoritatea le-am invatat tarziu (mai ales in comparatie cu copiii de astazi): engleza am inceput-o in clasa a doua, franceza intr-a cincea, polona si spaniola in facultate (la spaniola n-am avut cadru formal, adica nu stiu gramatica or anything, dar, cum spuneam, notiuni de supravietuire), cand m-am apucat de ceha deja terminasem facultatea.

Acum, ca a doua limba straina eu as recomanda convins o limba rara. Cred ca ofera niste oportunitati in plus fata de cele mai "generice" :) Cunosc multi oameni care vorbesc bine franceza sau germana si nu i-a ajutat prea mult in angajare, insa majoritatea oamenilor care vorbesc limbi rare s-au angajat de obicei inca din timpul facultatii si au avut ocazia sa le foloseasca la job. Mie asta-mi suna a un mare plus :)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Ai mei pe langa engleza care e limba lor de preferinta mai stiu romana la nivel de conversatie banala si spaniola la nivelul clasei la scoala. Amandoua sunt foarte bune la spaniola din cauza ca e o limba latina. Au mai studiat si japoneza la nivel de incepator dar am preferat sa renuntam in favoarea spaniolei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladybird32

In momentul de fata aproape toata lumea cunoaste engleza, deci nu mai e un atu semnificativ sa-ti scrii in CV ca stii engleza.




Asta este o prejudecata ca toti stiu engleza in ziua de azi, din pacate. Asa declara ei, avand in vedere ca cei sub 25 de ani mai ales au tot facut engleza inca de la grupa baby, dar de-i pui sa poarte o conversatie cat de simpla in engleza...dezastru!
Eu sunt profesoara la un liceu cu profil de limbi straine (dar nu predau limbi straine) si desi elevii sunt la profile bilingve si intensive si fac engleza din leagan abia daca vreo 30% o stapanesc ca lumea. Putini reusesc sa-si ia un atestat precum "Cambridge-ul".
Eu la TV nu ma uit dar recunosc ca am o slabiciune pentru "next top-model"; m-am uitat la o emisiune in care concurentele trebuiau sa vorbeasca cu un strain in engleza, sa se prezinte si sa improvizeze o mica reclama...Dezastru...fete intre 17 si 23 de ani din toate colturile tarii nu au reusit sa rupa o bucata in engleza si se mai si justificau:"am chiulit de la orele de engleza" sau "inteleg dar nu-mi vine sa vorbesc" etc...Una nu a reusit sa spuna decat:" I HAVE 22 years"!! "I have"!!
Cam asta e nivelul a 70% din roamani de nu mai mult si totusi engleza se face din greu in scoli...deci asta cu engleza pusa in CV...basme, din pacate si nu inteleg care e explicatia...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J.D. spune:

Al meu cel mare poarta conversatii in romana, engleza si ceha. daca am fi stat in ro sau uk as fi vrut sa invete o limba nordica.


Mergi la inceput