De ce sunt romanii apatici si dezbinati?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii

Citat:
citat din mesajul lui marius

Pentru ca sunt egocentristi.

Voi ati remarcat ce putine stiri externe sunt la stirile romanesti? E ca si cum lumea se termina la granite. Breaking news care nu sunt breaking deloc si nici news macar ... stiri despre eternele cumparaturi in supermarket, stiri despre eternii skiori din Valea Prahovei care ne spun ce alba e zapada, sau vara, ce calda e apa pe litoral... niste fotbalisti si viata alor intima si eventual niste kestii amuzante de pe youtube ...

Aici in Olanda, un Breaking News este ceva cu adevat serios, jurnalaele de stiri incep aproape intotdeauna cu stirea zilei - de pe GLOB - si nu despre cati heringi a mai mancat pisica primuli ministru ...

Da, este egocentrism. Asa invata romanii de mici - ca sunt centrul lumii, al universului, al energiei, al sistemului solar ..., restul nu conteaza :)))

Or fi olandezii mai interesati de international. Dar fata de francezi, pe bune ca românii dau stiri cu mai multe informatii despre ce se intimpla in lume. Cel mai teribil a fost la Olimpiada, aveam stiri numai despre sportivii francezi. Daca a iesit unul pe locul 3, nu aflam de la TV cine a cistigat aurul si argintul.

Jacques Attali a scris un articol interesant:
http://blogs.lexpress.fr/attali/2012/08/06/faites-vos-jeux-rien-ne-va-plus/
Dans quelque pays qu’on soit, on n’entend parler que des athlètes de ce pays : essayez, en Italie, de savoir ce qu’ont fait les athlètes allemands, ou en France, ce qu’ont fait les athlètes russes ; essayez aux États-Unis de connaître le nom même des rivaux des athlètes américains, impossible. In orice tara am fi, nu auzim vorbindu-se decit de sportivii acestei tari: incercati in Italia sa aflati ce au facut atletii germani, sau in Franta, ce au facut atletii rusi; incercati in Statele Unite sa cunoasteti numele, macar, al concurentilor sportivilor americani, imposibil.

En fait, ce nationalisme est un instrument du spectacle : dans chaque roman, dans chaque film, le lecteur tend à s’identifier à un personnage. Dans le spectacle des jeux, (...) l’identification se fait autour de la nation. Chacun est appelé à s’identifier non à un héros mais à un drapeau. De fapt, acest nationalism est un instrument de spectacol, in fiecare roman, in fiecare film, cititorul tinde sa se identifice cu un personaj. In spectacolul jocurilor, identificarea se face in jurul natiunii. Fiecare din noi este chemat sa se identifice nu unui erou, ci unui drapel.

Le seul élément positif de ce nationalisme sportif est qu’il se manifeste pour un pays, et pas contre un autre. Rien de guerrier. Juste un désir d’appartenance à un groupe vainqueur (...). Singurul element pozitiv din acest nationalism sportiv este ca se manifesta pentru o tara si nu impotriva alteia. Nimic razboinic. Doar dorinta de a apartine unui grup invingator

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Cred ca depinde de calitatea comunitatii. Eu stau departe de comunitatea romanesca din zona, nu vreau sa am de-a face cu ei. Am prieteni romani care sunt oameni minunati dar am cunoscut si niste personaje cu care nu vreau sa-mi pierd timpul. Sunt o gramada de 'handicapati' care stau pe bani de disability dar nu au nici o problema, mai sunt si mandri de ei. Comunitatea romanesca e o operatiune de exploatare, interesul lor este sa profite de membri care sunt mai slabi de inger si au nevoie contact cu alti romani.

Am fost o data la biserica romanesca din zona. Eu sunt catolica si nedusa pe la biserica, dar am fost invitata la un botez. Preotul m-a luat imediat ca la securitate, cand am venit, ce lucrez, daca sotul e australian sau roman, ce lucreaza, unde locuim, de ce nu am venit la biserica pana acum, etc.

In plus, multi romani nou-veniti cauta alti romani ca sa fie ajutati. Am intalnit la multi idee ca trebuie sa-i ajuti ca sunt romani . Cineva a venit la noi cu niste iidei atat de ridicole ca ma asteptam sa strige in orice moment: esti la camera ascunsa!! . Plus ca nu au respect pentru regulile locale, cineva mi-a cerut sa fac chemare la un prieten sa vina sa lucreze aici la negru.

Adevarul este ca eu simt afinitati mai mari cu australienii decat cu romanii. Am prieteni buni romani dar sunt oameni asezati, cu anumite principii si ma bucur sa petrec timpul cu ei. Dar in rest, nu ma intereseaza sa cunosc altii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

Marox, ok dar eu nu vorbesc de stirile sportive.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Cred ca depinde de calitatea comunitatii. Eu stau departe de comunitatea romanesca din zona, nu vreau sa am de-a face cu ei. Am prieteni romani care sunt oameni minunati dar am cunoscut si niste personaje cu care nu vreau sa-mi pierd timpul. Sunt o gramada de 'handicapati' care stau pe bani de disability dar nu au nici o problema, mai sunt si mandri de ei. Comunitatea romanesca e o operatiune de exploatare, interesul lor este sa profite de membri care sunt mai slabi de inger si au nevoie contact cu alti romani.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
“It is our choices...that show what we truly are, far more than our abilities.” Albus Dumbledore

Cu siguranta ca asa stau lucrurile. Romanii nu suntem o comunitate omogena sub aspectul valorilor, poate si pentru ca provinciile au fost mult timp separata si dominate de culturi diferite. Unii au suportat cultura orientala a turcilor, altii cultura occidentala a germanilor. Suntem la confluenta unor culturi foarte diferite, am preluat cate ceva de la fiecare dar sunt elemente incompatibile.
Si in Romania exista discrepante educationala intre indivizi.

Unii se conduc dupa valorile "dambovitene" ca e bine sa fi "descurcaret", sa te orientezi dupa conjunctura, sa profiti de oportunitati si de oameni sa fi "smecher", altii considera ca nu trebuie sa profiti de orice ocazie si de oameni daca vrei sa ai relatii solide si de durata cu cei din jur.

Sigur ca nu se pot forma comunitati unite cu mentalitati diferite.
Nu cred ca-i posibil sa unesti pe toti romanii intr-o comunitate, dar nici nu cred ca-i bine ca fiecare sa fie pe cont propriu. Suspiciunile fac ca fiecare sa fie prudent si sa evite sa aiba contacte cu conationali, iar preotii din biserica ortodoxa nu se bucura de incredere, pentru ca niciodata nu s-au situat in opozitie cu puterea.

Nu-i toata comunitatea romaneasca pusa pe exploatarea conationalilor.
Probabil sunt o minoritae, dar sunt activi si par dominanti pentru ca ceilalati se izoleaza si nu-si fac simtita prezenta.
Cei care sunt foarte insistenti in comunitatile romanesti, care sunt de-a dreptul agresivi in a-si impune punctul de vedere, sunt cei despre care scriam ca au fost trimisi in misiune, fie sa organizeze ceva, fie sa impiedice organizarea manifestarilor ostile regimului. Ei se erijeaza in oameni activi patrioti care-si ajuta compatriotii, ca sa le castige increderea, sa devina un fel de lideri in comunitate, si sa aiba contacte cu cat mai multa lume. Din pozitia de lideri au posibilitatea sa cunoasca, sa controleze sau sa influenteze actiunile comunitatii.

Cred ca orice comunitate ar putea sa-i identifice daca ar organiza actiuni pro-democratizare sau actiuni antiputere (pentru ca este acelasi lucru). Atunci respectivii ar incerca sa convinga ca actiunea este una de defaimare a Romaniei, ca nu-i bine sa deteriorezi imaginea pentru ca o imagine proasta aduce daune economice. De regula pun semnul egalitatii intre putere si Romania, si orice actiune anti-putere este calificata ca actiune antiromaneasca.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus
Cei care sunt foarte insistenti in comunitatile romanesti, care sunt de-a dreptul agresivi in a-si impune punctul de vedere, sunt cei despre care scriam ca au fost trimisi in misiune, fie sa organizeze ceva, fie sa impiedice organizarea manifestarilor ostile regimului.
...
Cred ca orice comunitate ar putea sa-i identifice daca ar organiza actiuni pro-democratizare sau actiuni antiputere (pentru ca este acelasi lucru). Atunci respectivii ar incerca sa convinga ca actiunea este una de defaimare a Romaniei, ca nu-i bine sa deteriorezi imaginea pentru ca o imagine proasta aduce daune economice. De regula pun semnul egalitatii intre putere si Romania, si orice actiune anti-putere este calificata ca actiune antiromaneasca.

Nu stiu unde traiesti, probabil in Romania, dar cred ca ai o idee tare gresita despre diaspora. Cel putin aici unde traiesc eu, e greu de venit cu traista-n bat si cei care reusesc sa obtina rezidenta sunt oameni care au venit sa stea definitiv. In majoritatea lor sunt total dezinteresati de politica romanesca si ce se intampla in Romania si ma indoiesc profund ca exista interesati sa organizeze manifestari cu caracter politic referitoare la Ro. Poate au existat indivizii de care zici tu acum 20 de ani, dar astazi nu intereseaza pe nimeni politica romaneasca.

Motivul pentru care se strang in comunitate sunt incercarea de-a forma o retea de pile. Imediat ce pun ochii pe cineva nou, care e deja asezat dar a stat departe de comunitate, ii intereseaza ce lucreaza, cat castiga, cum poate ajuta pe unul sau pe altul, sau mai exact cum se poate profita de el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:

Eu am remarcat cand mergeam in excursii pe munte ca ma intalneam cu sasi(ianinte sa plece) si cu maghiari persoane in varsta sau femei, mult mai frecvent decat cu romani. Foarte rar vedeam romani sa merga pe trasee montane, desi ca pondere in populatie sunt majoritari.

Cu asta nu sint de acord. Sau poate e local, acolo unde te duceai tu pe munte. Insa eu cunosc atit de multi romani care bat muntii si in ziua de astazi impreuna incit nu pot sa nu iti raspund. Si oricum, pe munti, peste 1800 de metri asa, sint oameni... nu mai conteaza de esti roman, maghiar, sas etc. E spiritul muntelui care ii uneste pe toti... insa, crede-ma, ca sint foarte multi romani care cutreiera muntii si pentru care a merge cu masina si a face gratar este de neconceput (sau ma rog, sa intelegi numai asta din 'a merge la munte'.

In rest nu prea am citit, scrisesem un mesaj acum citeva zile, insa vad ca nu e, cred ca nu l-a trimis pentru ca s-a blocat calculatorul, semnul ca trebuia sa-l mai tin si inchis.

Mergi la inceput

Eu m-am referit la persoane de varsta a doua si a treia, care fac excursii regulat. Sunt multi romani dar ca pondere nu reflecta structura populatiei.
Sigur daca mergi in Bucegi te intalnesti majoritar cu romani-bucuresteni, dar daca mergi prin carpatii meridionari se schimba situatia.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Citat:
Cei care sunt foarte insistenti in comunitatile romanesti, care sunt de-a dreptul agresivi in a-si impune punctul de vedere, sunt cei despre care scriam ca au fost trimisi in misiune, fie sa organizeze ceva, fie sa impiedice organizarea manifestarilor ostile regimului.
...

Nu stiu unde traiesti, probabil in Romania, dar cred ca ai o idee tare gresita despre diaspora. Cel putin aici unde traiesc eu, e greu de venit cu traista-n bat si cei care reusesc sa obtina rezidenta sunt oameni care au venit sa stea definitiv. In majoritatea lor sunt total dezinteresati de politica romanesca si ce se intampla in Romania si ma indoiesc profund ca exista interesati sa organizeze manifestari cu caracter politic referitoare la Ro. Poate au existat indivizii de care zici tu acum 20 de ani, dar astazi nu intereseaza pe nimeni politica romaneasca.

Motivul pentru care se strang in comunitate sunt incercarea de-a forma o retea de pile. Imediat ce pun ochii pe cineva nou, care e deja asezat dar a stat departe de comunitate, ii intereseaza ce lucreaza, cat castiga, cum poate ajuta pe unul sau pe altul, sau mai exact cum se poate profita de el.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
“It is our choices...that show what we truly are, far more than our abilities.” Albus Dumbledore

Da traiesc in Romania dar mai am contacte cu fosti colegi plecati in occident. Australia este un caz mai special. Distantele sunt mari, oamenii mai dispersati, comunitatea mai mica si mai dispersata si prezinta mai putin interes pentru autoritati. Nu cred ca "plantarea" oamenilor din servicii s-a facut numai pana in '90. Multi au fost inlocuiti cu tinere progenituri. Nu gasescu articolul, dar un jurnalist scria in Cotidianul de "confrati" care se stia ca sunt colaboratori, care au copii in tari straine. Nu traiesc doar pe veniturile lor de acolo, acelea sunt utilizate ca paravan. Au venituri din tara. Unii gestioneaza fonduri provenite din "hemoragia" de venituri din contractele negre.

In urma cu doi ani se pare ca E Udrea si Baconski, au incercat formarea unui ONG cu persoane din diaspora, din care sa se nasca "Alba ca Zapada". Aveau construit si un site, aproape finalizat. Multi din cei contactati, dupa ce au vazut scopul au renuntat, pentru ca erau dispusi sa faca ceva pentru tara, dar nu au acceptat sa contribuie doar la sustinerea unor cariere politice.

Edit: Revin cu un pasaj din articolul amintit mai sus.
www.cotidianul.ro/despre-o-receptie-diplomatica-basescu-coabitarea-si-romania-183797" target="_blank">Despre o receptie diplomatica, Basescu, coabitarea si România
Citat:
De pilda, am întâlnit pe cineva, care, înainte de 1989, lucra la Departamentul Externe al unui important organ de presa si care s-a „reciclat” rapid si cu folos: posturi babane afara, lefuri pe masura etc. Era înconjurat de câtiva tineri, toti cu costume croite la Baneasa, care priveau atent în jur; la nevoie seful mai intra în vorba cu câte cineva, mai ales daca era diplomat, oferea carti de vizita. I-am cerut si eu o una, dar pentru mine nu mai avea. Evident ca ma întreb cine era beneficiarul informatiilor culese atât de zelos? În fine, si acum am vazut concetateni foarte vocali, care vorbeau precum Ion si Vasile peste dealuri, si-si spuneau peste capetele noastre ca „fiica e la Los Angeles, si e foarte bine”, la care celalalt raspundea la fel de baritonal ca fiii lui sunt unul în Elvetia, iar altul în Anglia si o duc „exceptional”. În ce ma priveste, am întrebat discret un confrate ce mai stie despre un foarte bun coleg externist, mai vârstnic. Mi-a raspuns cu o tristete teribila în glas: „Ambele lui fete sunt somere, asa ca l-au dus la un azil de batrâni. Câteodata, ma mai suna si ma roaga sa-i duc hârtie de scris si pixuri... ”.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Si ce legatura vezi intre comunitatea romaneasca actuala din diaspora si conservele plantate in anii 70 cate-or mai fi ramas dupa defaultul lui Pacepa?

Mergi la inceput

Deceneus,
am vorbit aseara cu niste prieteni plecati de 12 ani in Canada. Mi-au zis acelasi lucru pe care l-am observat si aici. Nimanui nu-i pasa si nimeni nu se implica in politica romaneasca. Sunt convinsa ca majoritatea celor plecati in ultimii 15 ani nu sunt interesati deloc. Parintii mei care au venit aici acum 4 ani si care erau la punct cu politica din Ro si au votat intotdeauna, acum nu mai sunt curiosi si nu mai au habar ce se intampla. S-au mutat aici definitiv, in ianuarie jura credinta Australiei si isi iau cetatenia . Politica romaneasca nu-i afecteaza deloc si nu ii mai intereseaza.

Evident ca exista o mare diferenta intre cei emigrati, stabiliti definitiv in alta tara si cei plecati la munca sau la nimereala prin alte tari. Cei din prima categorie in general sunt foarte putin interesati de ce se intampla in politica romanesca pentru ca nu mai intentioneaza sa se intoarca. A 2-a categorie poate e mai interesata tocmai pentru ca urmeaza sa se reintoarca.

Mergi la inceput