De ce sunt romanii apatici si dezbinati?
Raspunsuri - Pagina 3
mcoca spune:
Deceneus, arabul d ecare vorbesc a falimentat in cateva luni, nu a fost niciodata prosper.
Restul comentariile nu are sens sa le discut, ca se vede ca vorbesti din carti, sau din auzite:
daca nu respecta cutumele comunitatii sunt izolati, si viata lor ar fi mult mai grea.
Instraintarea nu-i usor de suportat.
Comunitatea in care vrei sa te integrezi poate nu-i dispusa sa te primeasca, sau are nevoie de timp sa te asimileze.
Vicky, Printzesone and BB (20+)
Deceneus spune:
@mcoca - tu ai scris ca "un araba a deschis un magazin arabesc si a dat faliment in 2 timpi si trei miscari ca a fost sabotat de comunitate".
Daca si-a permis sa deschida un magazin era mai instarit decat un salariat, si daca a falimentat din cauza comunitatii care l-a sabotat probabil ca a intrat in conflict cu comunitatea.
Eu nu scriu din carti, si chiar daca ar fi din carti, nu toate cartile sunt carti de fictiune. Unele sunt rezultatul cercetarilor.
Ai un dispret pentru carti si pentru teorie?
mcoca spune:
Deceneus, cand vorbesti despre viata romanilor despre hotare cu unul de acolo, "experienta" ta din carti nu prea are valoare.
Nu poti sa vii sa-mi spui mie ca viata mea e mai grea fara comunitate, sau ca stau in coltul meu singura singura si trista ca francezii nu ma vor.
Vicky, Printzesone and BB (20+)
Deceneus spune:
Viata ta nu este relevanta pentru toti romanii si pentru arabi, deci nu poti generaliza experienta personala. Nici eu.
Romanii sunt mult mai compatibili cu francezii decat arabii cu francezii.
Si experienta despe comunitati poti avea si in Romania, pentru ca si aici exista arabi, chinezi, tigani sau maghiari, sau comunitati mai putin compacte de ucraineni si greci.
Comuntatile compacte isi pastreaza mai putenric cutumele decat cele dispersate.
mcoca spune:
Desigur, nu pot generaliza, dar totusi cunosc destui romani si arabi ca sa imi pot face o idee.
Cu arabii in Franta este o intreaga poveste si nu are sens sa o dezbatem aici.
Totul a pornit de la nevoia de a apartine comunitatii "de origine" daca pot spune asa. Si eu spun ca NU, si nici nu e benefic.
Sa luam TV-ul. DAca eu ma uit numai la programe romanesti, sunt total rupta de realitatea de aici. Care este impactul? la nivelul unu: pai dimineata la cafea cand se discuta de Hollande, eu ma trezesc vorbind de Olanda. La nivelul 2, incet, incet esti izolat, si e normal. Cine are de pierdut? pai eu!!! nu francezul, neamtul etc, eu, ca sunt in bula mea.
Vicky, Printzesone and BB (20+)
Deceneus spune:
Un peste care poate trai in mare si in apa dulce al unui afluent, are mai multe posibilitati de miscare decat unul care traieste numai intr-un mediu.
Eu afirm ca nimeni nu trebuie sa traisca intr-o bula, dar un om care are contact cu doua culturi este mai bogat spiritual decat unul care traieste intr-o singura cultura.
Apartenenta la o comunitate solidara poate fi un castig pentru individ, pentru ca poti fi ajutat cand esti in dificultate.
Cand esti singur(a) nu poti conta pe ajutorul nimanui si nu poti sa mergi pe ideea ca "eu nu o sa am niciodata nevoie de ajutorul altora".
O comunitate solidara ofera un sentiment de siguranta membrilor.
mcoca spune:
Sunt de acord cu tine ca, "un om care are contact cu doua culturi este mai bogat spiritual decat unul care traieste intr-o singura cultura."
Dar cei ce traiesc in comunitati inchise (vezi arabii, ca de la ei am pornit), refuza orice contact cu cultura franceza. Francezul e dusmanul de moarte.
Eu nu reneg cultura romana, din contra. Copilul meu este printre putinii copii de origine romana care vorbeste lb. romana perfect, fara accent. Stie ca e roman si francez, cunoaste cele 2 culturi.
Cum am spus, am majoritatea prietenilor romani, dar nu am nevoie sa fiu prietena cu toti romanii din Lyon, numai pentru ca vorbim aceeasi limba.
Vicky, Printzesone and BB (20+)
Deceneus spune:
Nu spune nimeni ca trebuie sa fi prietena sau sa ai contacte cu toti romanii din comunitate. In fiecare comunitate exista si "bisericute".
Eu am inteles ca susti ca NU-i benefic sa aparti unei comunitati, si am afirmat ca poate fi benefic.
Sigur nu-i benefic sa traiesti intr-o comunitate inchisa, opaca, fie ea constituita pe criterii rasiale, nationale sau religioase.
Nu-i benefic sa cultivi ura sau sentimente de superioritate fata de alte culturi, si sa le ridiculizezi valorile.
Nu aparteneta la o minoritate este problema cat atitudinea fata de majoritate.
Sigur nu-i benefic nici sa te identific cu o minoritatea care cultiva ostilitatea fata de majoritate.
Miriluta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deceneus Apartenenta la o comunitate solidara poate fi un castig pentru individ, pentru ca poti fi ajutat cand esti in dificultate. Cand esti singur(a) nu poti conta pe ajutorul nimanui si nu poti sa mergi pe ideea ca "eu nu o sa am niciodata nevoie de ajutorul altora". O comunitate solidara ofera un sentiment de siguranta membrilor. |
Deceneus comunitatea solidara poate fi bazata si pe altceva decat apartenenta lingvistica. Poti fi intr-o comunitate bazate pe interese comune, pe afectiune, pe religie, etc.
Cand am nevoie de ajutor, ma bazez pe vecini, pe prieteni - toti nemti sau de alte natii.
In mod cert, est in avantaj cand ai contact cu mai multe culturi - iti deschid perspective noi prin bogatia de informatii la care ai cces. Acelasi lucru e si cu limbile straine: cu cat stiu mai multe, cu atat imi e mai usor sa ma fac inteles cand calatoresc in alte tari. Insa pentru un om care nu a iesit si nici nu e interesat sa iasa vreodata din tara, cunoasterea unei limbi straine e neinteresanta.
Deceneus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Miriluta
Deceneus comunitatea solidara poate fi bazata si pe altceva decat apartenenta lingvistica. Poti fi intr-o comunitate bazate pe interese comune, pe afectiune, pe religie, etc. Cand am nevoie de ajutor, ma bazez pe vecini, pe prieteni - toti nemti sau de alte natii. In mod cert, est in avantaj cand ai contact cu mai multe culturi - iti deschid perspective noi prin bogatia de informatii la care ai cces. Acelasi lucru e si cu limbile straine: cu cat stiu mai multe, cu atat imi e mai usor sa ma fac inteles cand calatoresc in alte tari. Insa pentru un om care nu a iesit si nici nu e interesat sa iasa vreodata din tara, cunoasterea unei limbi straine e neinteresanta. Mami de Miruna (19.12.2002) si Henrik (30.08.2007) |
De acord cu tot ce ai scris.
Chiar am scris si apoi am renuntat sa mai postez ca sa nu fie mesajul prea mare, ca am avut colegi sasi, si majoritatea cunosteau si limba maghiara. Desi nu le-o impunea nimeni, si nu este o limba de circulatie, sasii consederau ca o limba in plus este o fereasta deschisa spre lume si fiind in contact cu comunitatea maghiara e bine sa le cunoasca limba.
Si da exista mai multe feluri de comunitati. E bine sa o alegi pe cea cu care ai mai multe afinitati si e bine sa ai contact cu mai multe organizate pe criterii diferite. Sigur cat permite timpul.