De ce sunt romanii apatici si dezbinati?
Pornind de la o discutie de pe subiectul cu masacru din scoala din SUA, am atins un subiect care cred ca-i important, despre solidaritatea umana a comunitatii, in speta a romanilor.
Redau o parte din comentarii ca punct de pornire a discutiei.
Citat: |
citata bird70 Cine ii opreste pe cetatenii onesti sa se organizeze si sa vaneze interlopii fara arme de foc? Nimeni. De ce nu o fac? Cum ar schimba armele aceasta stare de prostatie? Am locuit la un moment dat intr-un cartier in care erau multi maori. Astia veniti in Australia nu primesc ajutoare sociale si muncesc (in NZ e alta poveste). Cartierul nu era ieftin si maorii muncitori si de treaba. Dar ei se aduna la un loc ca asta este obiceiul lor. Nu erau inarmati (ca nu au nevoie ). Ma crezi ca nu am auzit de furturi in zona aia? Ca nu am auzit sa faca cineva chefuri cu galagie si muzica tare? Iti dai seama ca trebuie sa fi sinucigas sa intri intr-o casa unde ar putea sa stea o familie din asta? Sau sa te auda ca ai intrat in casa la vecini? Ai sanse sa scapi cu viata daca te prind femeile in acasa, dar nici asa nu-i sigur . Si daca i-ai lezat cu ceva isi aduc fratii, cumnatii si verisorii si te gasesc in gaura de sarpe. Nu prezenta sau absenta armelor face diferenta ci atitudinea omului si spiritul de comunitate. In loc sa militezi pentru inarmarea populatiei, mai bine ai incerca sa formezi comunitati unde oamenii se sprijina si se ajuta la nevoie. Atunci nu mai esti tu in fata cu 3 tigani care iti aduna recolta, ci un sat intreg care le opune rezistenta si ii respinge. |
eu ma afirmat:
Citat: |
citat Deceneus Spiritul de comunitate de care vorbesti exista si in societatea rurala romaneasca antebelica si chiar pana prin '70. Disparitia proprietatii a facut sa dispara si spiritul de aparare a ei. Spiritul respectiv functioneaza cand majoritatea cetatenilor din comunnitate au acele valori etice puternice. Atunci se manifesta opinia publica. Din pacate in Romania balanta (ma repet cu balanta! ), a inclinat spre cei pentru care valorile au devenit "descurcareala pe cont propriu", smecheria si inselaciunea. Ca sa se formeze acel spirit comunitar este nevoie de imprimarea unei conduite prin alte mijloace, si necesita timp. Dar asta-i alta discutie. |
completeaza gmmm,
Citat: |
ciata gmmm Deceneus, nu sint sigura ca numai existenta proprietatii private statea la baza coeziunii satelor antebelice. Nu ca nu ar fi foarte importanta. Din cite mi s-a povestit, o coeziune exista si dupa razboi. Eu cred ca un rol foarte important il are si instabilitatea populatiei. Inainte oamenii se nasteau si mureau pe o raza de citiva km. Si, in plus, cineva imi facea remarca ca toti erau mai mult sau mai putin inruditi. Acum oamenii se deplaseaza in permanenta. Nu ai cum sa creezi o societate sudata cind oamenii repectivi sint vecini doar pentru citiva ani si realtiile se limiteaza la "buna ziua", in cazul cel mai bun. |
bird70 din nou:
Citat: | ||
citata bird70
Eu cred ca e nevoie de un om dedicat in fiecare comunitate, ca sa stranga in jurul lui si sa-i convinga pe ceilalti. |
Eu nu cred in exemplul personala al unui om, desi in cazul meu odata a functionat si mi-a adus satisfactie.
Motivatia este prea slaba in comparatie cu interesele ca sa produca efecte.
Instabilitatea populatiei este un factor important al slabirii coeziunii sociale. La dezbateri despre tigani si eu am argumentat faptul ca isi insusesc lucruri care nu le apartin, in general populatiile nomade, pentru ca profita ca nu vor fi cautati sau vor trece in jurisdictia altei autoritati.
In cazul Romaniei rurale spiritul comunitar a scazut chiar in localitatile si la populatia sedentara, pentru ca nu mai aveau proprietati si se infruptau din "proprietatea tuturor".
Raspunsuri
Letitia1 spune:
Get a life! Ce legatura e intre una si alta? De cind ne comparam cu SUA? Sau cu ce se intimpla acolo?
Madanic spune:
De fapt Deceneus a pus in discutie un subiect bun. In fapt consider ca e principala problema care nu ne lasa sa evoluam. Cum sa devenim o societate infloritoare cand gandim individualist?
Cum se face ca toti ne plangem de situatia in care ne gasim dar nu reusim sa ne aliem decat pentru chestiuni care ne avantajaza in mod direct.
Foarte putini indivizi in societatea romaneasca de azi mai sunt interesati de bunastarea comunitatii, si cred ca o parte din vina o are si perioada comunista care a insistat pe "pentru Patrie si popor" cu forta.
nelia spune:
Ca sa poti incepe o discutie atit de complexa, trebuie sa pornesti de la niste defintii. De exemplu, ce inseamna pentru tine, cum le definesti aceste doua concepte: coeziune sociala si si instabilitatea populatiei? Referitor la Romania, ca acolo traiesti, dar si ca niste concepte universal valabile, caci se aplica, intr-un fel sau altul, peste tot.
Deceneus spune:
@Edip - nici una din situatiile presupuse.
@Letitia -fara comparatii nu poti idenfica avantajele si dezavantajele unei culturi sau al unui sistem social.
@nelia - prin instabilitate m-am referit la mobilitatea populatiei, la schimbarea resedintei dar si a locului de munca. Practic ambele iti schimba comunitatea in care traiesti. Poate fi o schimbare majora sa pleci in alta tara, sau in cadrul aceleiasi tari dar intr-o zona cu alte valori.
O colega de servici de prin Corabia, povestea ca mergand cu trenul spre casa, cineva cu mai multe bagaje s-a extins cu coletetė deasupra locului vecin, vecin care nu avea nici un bagaj. Respectivul a fost foarte afectat si a cerut sa dea jos bagajele pentru ca spatiu de deasupra locului lui, ii apartine, pentru ca el a platit bilet pe locul respectiv. Colega remarca faptul ca o asemena scena nu crede ca ar fi putut fi vazuta in Ardeal, scotiand in evidenta ca exista diferente intre regiuni privind toleranta oamenilor.
Auzim frecvent ca noi romanii suntem mai dezbinati ca alte natii/comunitati, atat in interior cat si in diaspora, deci cred ca subiectul este de interes pentru toata lumea.
Eu cred ca exista o solidaritate umana, dar una prost inteleasa. Fiecare breasla isi apara colegii considerand ca apara imaginea profesiei lor.
Magistratii isi apara confratii, medicii apara colegii care gafeaza, profesorii la fel, desi ca sa aperi respectabilitatea unei profesii ar trebui sa fi exigent cu cei care gresesc. Exigenta imbunatateste serviciile pe cand ascunderea "gunoiului sub pres", nu face decat sa le degradeze.
Vorba lui Esop "Ceea ce nu se pedepseste la inceput, sporeste mereu".
Mobilitatea populatieie este un factor, dar si cresterea nivelului de trai.
Oamenii foarte saraci au nevoie unii de altii si devin mai solidari. Cresterea nivelului de trai a facut lumea mai independenta si mai izolata.
Fenomenul familiei monoparentale cred ca este influentat de cresterea nivelului de trai.
Dar nu acest aspect l-am avut in vedere, pentru ca romanii nu suntem cu un nivel de trai care sa ne afecteze si sa ne faca se devenim atomizati. Dupa nivelul de trai ar trebui sa fim o comunitate unita.
Si dupa gradul de ruralizare (40%) ar trebui sa fim mai solidari.
Exista alte elemente care ne dezbina, chiar in comunitati mici, sedentare/rurale si sarace!
Sunteti pe forum din toata lumea, si aveti o perceptie si o experienta mai diversificata si mai bogata decat cei care locuim in Romania.
Care sunt acele elemente care ne fac diferiti de alte comunitati?
kariguld spune:
daca trambita da un sunet incurcat, cine se va pregati de lupta?
cine suna din trambita? de obicei cei ce stau in frunte.
desprecopii spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Pentru ca sunt egocentristi. |
Voi ati remarcat ce putine stiri externe sunt la stirile romanesti? E ca si cum lumea se termina la granite. Breaking news care nu sunt breaking deloc si nici news macar ... stiri despre eternele cumparaturi in supermarket, stiri despre eternii skiori din Valea Prahovei care ne spun ce alba e zapada, sau vara, ce calda e apa pe litoral... niste fotbalisti si viata alor intima si eventual niste kestii amuzante de pe youtube ...
Aici in Olanda, un Breaking News este ceva cu adevat serios, jurnalaele de stiri incep aproape intotdeauna cu stirea zilei - de pe GLOB - si nu despre cati heringi a mai mancat pisica primuli ministru ...
Da, este egocentrism. Asa invata romanii de mici - ca sunt centrul lumii, al universului, al energiei, al sistemului solar ..., restul nu conteaza :)))
Anuska22 spune:
Coeziunea sociala, in opinia mea, este o notiune care s-a diluat in timp . Poate este la mijloc imensa lehamite in care ne-am scufundat cu totii, rod al unei conduceri neinteresate de ce se intampla mai jos de ei .
Ca rezultat, fiecare trebuie sa se descurce pe cont propriu , independent de ce se intampla in jurul nostru . Un fel de lege a junglei , lupta pentru supravietuire .Bineinteles ca nu este nimic constructiv aici si nimic care sa ne conduca catre o unitate de opinie si actiune .