Verificare on line al asiguratului

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny

Marie-Curie e privat?

nu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Aha, inseamna ca

Costurile cuprind cheltuieli cu salarii, utilita#355;i, hran#259;, medicamente, materiale sanitare, alte cheltuieli materiale, inclusiv radiografii, analize medicale, potrivit site-ului spitalului.

se refera la servicii medicale nedecontate de Casa.

Mergi la inceput

e vorba de costul mediu al unei zile de spitalizare, ca asta ai citat. normal ca astea intra in calculul lui. costul e una, cine anume plateste e altceva.

in cazul asiguratilor, acest cost il plateste casa.
in cazul neasiguratilor il platesc ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

Citat:
daca n-ar exista varianta asta inapoiata si neconforma cu standardele UE de plata retroactiva, ar muri cu zile cei neasigurati cand au nevoie de marea chirurgie sau de ceva comparabil cu ea ca si cost.

Usurel...eu nu mai lucrez din august 2008, dar figurez ca asigurata (nu discut aici de acuratetea sistemului). De luni voi lucra din nou. In acest 4 ani am nascut la privat (si desi figurez ca asigurata, am platit cost intreg, adica si aia 3000 RON decontati de CAS), iar fiecare blestemata de analiza am PLATIT-O, deci nu m-am folosit de banii stransi cat am cotizat ca asigurat (ca si aia se pot folosi retroactiv, nu ?)

Vrei sa spui ca eu ar trebui sa platesc acesti 4 ani CAS-ul din urma ? Sper ca am inteles gresit, eu nu dau un ban sistemului. Nu de alta, dar am trecut fara voia mea prin sistemul de stat cu maica-mea (razant, am mutat-o la privat cat am putut de repede) si nu-mi doresc sa am de-a face cu el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns r_ocsy spune:

la mine e invers ... eu sunt asigurata ( ca doar platesc eu ) si apar neasigurata

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ch_dana

Vrei sa spui ca eu ar trebui sa platesc acesti 4 ani CAS-ul din urma ? Sper ca am inteles gresit, eu nu dau un ban sistemului. Nu de alta, dar am trecut fara voia mea prin sistemul de stat cu maica-mea (razant, am mutat-o la privat cat am putut de repede) si nu-mi doresc sa am de-a face cu el.

vreau sa spun ca iti doresc sa nu ai niciodata nevoie de interventii costisitoare. dar daca vreodata o sa ai, vei avea de ales intre plata retroactiva a asigurarii si plata pe loc a costurilor respective.

si am vorbit la modul general, nu stiu si nu conteaza daca tu poti plati costurile unei operatii, insa cu siguranta sunt unii care nu-si permit, insa si-ar permite plata retroactiva a asigurarii. intr-adevar am gresit, voiam sa spun "unii dintre cei neasigurati".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

Intamplator sunt in situatia asta - nu e vorba de mine, ci de mama. O sa aiba probabil nevoie de un citostatic de generatie noua, care am inteles ca ar costa cam 10.000 RON/luna, dar se poate deconta prin Casa.

Dupa ce fac analizele genetice (care sunt cu plata, desi mama e asigurata), tare sunt curioasa daca acest citostatic va fi disponibil la IOB sau va trebui sa ma indrept catre privat.

In ceea ce ma priveste, decat sa platesc retroactiv la stat m-as indrepta instantaneu spre privat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns jenn spune:

Nu mai stiu cine a scris ca in nicio tara europeana nu se plateste retroactiv.Gresit!In Olanda asigurarea de sanatate e obligatorie,lipsa ei e considerata infractiune,se pedepseste cu amenda si plata retroactiva a contributiei .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia81 spune:

Citat:
citat din mesajul lui ch_dana

Usurel...eu nu mai lucrez din august 2008, dar figurez ca asigurata (nu discut aici de acuratetea sistemului). De luni voi lucra din nou. In acest 4 ani am nascut la privat (si desi figurez ca asigurata, am platit cost intreg, adica si aia 3000 RON decontati de CAS), iar fiecare blestemata de analiza am PLATIT-O, deci nu m-am folosit de banii stransi cat am cotizat ca asigurat (ca si aia se pot folosi retroactiv, nu ?)

Dana & Amelia (21.06.2011)

daca vei avea nevoie de serviciile medicale de stat, da, va trebui sa platesti retroactiv pe ultimii 5 ani (iti calculeaza cei de la casa cat ai de platit).
esti cam in aceeasi situatie ca si sotul meu (cum scriam mai devreme) cu diferenta ca el in ultimii 5 ani premergatori operatiei a cotizat, doar ca a avut cateva luni intreruperi. el a platit acele luni iar tu vei avea de platit toti anii in care nu ai cotizat.

"Un om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Persoanele care nu au avut venituri impozabile in ultimii 5 ani platesc asigurarile doar pe ultimele 6 luni. Persoanele care au avut venituri impozabile in ultimii 5 ani trebuie sa faca dovada platii asigurarii de sanatate pentru toata perioada de 5 ani, calculata la nivelul venitului impozabil.

Extras din legea 95/2006:
(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;

Off topic: Marius, poti schimba titlul topicului? Corect e "verificare online a asiguratului".

Mergi la inceput