prima sarcina la 37 de ani

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dana vio spune:

Citat:
citat din mesajul lui gabriela_tutuianu

foarte de acord cu voi .

daca imi doresc un copil imi asum riscuri si la 20 de ani . adica pot da multe exemple de femei sanatoase care au avut copii cu probleme la varste mai mici .

de acord si cu marius , nici eu nu mi-as asuma riscul de a incuraja pe cineva cand are istoric medical iar probabilitatea de a avea un copil cu probleme este mai mare decat media din statistica , dar eu am 38 de veri primari toti sanatosi , ei au copii perfect sanatosi , unchi matusi o gramada toti sanatosi . in familia mea , sora mea nu are copii ca inca nu-si doreste - are aproape 36 , iar cumnata mea are 31 si inca nu-si doreste . deci nu am cum sa stiu .

in rest , vorbim de probabilitati pe care le citisem si eu , dar nu ma gandeam ca m-as incadra in vreo statistica . acum nu-mi mai iese din cap . si cum stiu mai multi parinti cu copii cu probleme , parca mi s-a oprit in inima discutia aceea . adica cu ce a gresit sufletelul acela sa il fac si sa-l chinui toata viata ? doar din dorinta mea de a avea copilul meu ? asta nu-mi iese din cap .



"niciodata nu e prea tarziu"


N-am mai citit toate rasp.

Mergi la un medic specialist, daca ramai insarcinata, si iti doresc sa ramai , orice problema se poate vedea in timpul sarcinii. Nu ma erijez sa spun ca toate pot fi si rezolvate, dar poti sa afli si apoi sa iei o hotarare. Atunci. Nu te impiedica de pesimismul nimanui.

Si eu am avut fetita la o varsta si insistam ptr dublu, triplu test, medicul meu imi spunea ca nu e cazul, eu nu-si-nu si le-am facut si rezultatele au iesit foarte bune si zic eu: le-am facut degeaba, iar el: nu, le-ati facut ptr linistea dvs.

Nu te opri acum. Daca nu poti remane insarcinata e altceva, dar macar ai incercat. Nu poti trai cu regretul ca poate..., daca...




Alexandra Maria
14.12.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana vio spune:

Citat:
citat din mesajul lui Happiness_4_us

2 cazuri concrete:
- eu, 30 ani, toate rudele de la A-Z sanatoase, nimic genetic deci, sarcina mai mult decat ok, nastere la fel, gcopil cu probleme dupa nastere , asta ca spuneai ca genetic toti sunt sanatosi:). al doilea copil perfect sanatos. multumesc Doamne!
- prietena mea, 31 ani, 7 ani de incercari, 2 fivuri nereusite, al 3 - lea cu succes, sarcina ok nasterea la fel, copil cu Down.

concluziile le tragi tu, nu vreau sa te influentez cu nimic, ti- am expus si situatia noastra.

bafta!



Caz concret: prietena de-a mea: 24ani prima sarcina, totul OK, copil cu retard neuro-locomotor. Aceeasi pers, la 32ani face copilul nr2, totul OK, copil perfect normal.

Alexandra Maria
14.12.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabriela_tutuianu spune:

daca este sa vorbim despre ce se poate descoperi in timpul sarcinii si ce se "mai " poate face atunci , ar trebui sa va povestesc cum de 3 luni de zile stau pe la medici si spitale si "inca " nu au descoperit o boala "misterioasa " a sec 21 . adica nu le pasa pur si simplu .

am o cunostinta care a decis la 39 de ani sa faca un bb . primul . la teste a iesti sindrom down prob 90 % ( a facut inclusiv amnio ) . i s-a recomandat avort in franta deoarece era sarcina amre . ea saracuta a refuzat . efectiv . adica nu a avut o explicatie de genul " fie ce-o fo " sau "las ca vad eu " ci pur si simplu a refuzat . a refuzat sa se gandeasca si nici nu vrut sa aleaga . a spus nu vreau sa aud . si a nascut o minune de fata , normala , sanatoasa , la termen , fara down . medici au spus ca sunt si greseli si /sau teste fals pozitive .

asadar ? pot testele iesi gresit/fals pozitive sau gresit/fals negative .



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betty200 spune:

Va salut si eu!

Acum in legatura cu acest subiect, eu am 41 ani si sunt insarcinata in 8 saptamani, am si eu temerile mele dar eu vad dupa cum urmeaza problema:

Citind ce s-a scris pana acum am dedus ca exista o interpretare oarecum gresita a riscului de boli genetice precum sindromul Down, cineva scria ca 90% dintre copiii cu sindrom Down sunt din mame in varsta, ei aici trebuie sa reglementez situatia si sa spun ca din contra, majoritatea copiilor cu sindrom Down au mame sub 35 ani si asta pentru ca mai multe femei sub 35 ani nasc. E adevarat ca procentul de copii cu Sindrom Down raportat la nr de femei care au nascut este mai mare in cazul femeilor peste 35 ani dar luat la general mai multi copii cu SD au mame tinere, am explicat de ce mai sus.

Pe langa asta, inca un lucru as vrea sa punctez, se spune si se crede: daca esti in varsta aproape sigur vei naste un copil cu probleme ei uite cum sta treaba obiectiv: la 40 ani riscul sa dai nastere unui copil cu SD este de 1 la 100 adica din 100 de femei care nasc la 40 ani una va avea copil cu SD ceea ce-i cu totul altceva fata de cum se prezinta problemele existand mitul ca sansele sunt mai mari sa fie cu probleme decat sa nu aiba nimic. Deci intelegeti acum ca desi riscul creste clar fara de 25 ani cand este de 1 la 10000, nu-i asa cum se crede ca e mai probabil sa fie bolnav decat sanatos ... majoritatea femeilor chiar daca au 40 ani (adica 99%) vor naste copii sanatosi dar intr-adevar fata de crele de 25 au risc semnificativ mai mare.

Ei, daca astea sunt cunoscute, parca altfel poti privi problema, cand auzi in alte domenii de un procent de 99% consideri ca este foarte bun si aproape neglijabila diferenta incat sa-ti faci probleme. Intr-adevar in acest domeniu e mai sensibila treaba dar cu atentie, grija, analize, poti in majoritatea cazurilor sa ajungi la un final fericit.

Poate m-am intins cam mult dar am vrut sa clarific putin lucrurile asa cum le vad eu.

Va doresc bebelusi sanatosi si mancaciosi.


8+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Georgia22 spune:

Buna fetelor,

Eu am avut 3 colege care au avut copii la 37-40 ani, pentru doua din ele a fost chiar primul copil, si toti copiii sunt sanatosi. Deci se poate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lalitzuza spune:

Salutare dragelor, Gabriela - ti-amspus ca ai deschis un subiect f delicat.
Am citit postarile voastre care mai de care bine argumentate, si cum spune evreul intr- un banc intrebat fiind cine din cei doi are dreptate ..."si tu ai dreptate ....si tu ai dreptate" cam asa-i si aici fiecare vorbeste privind situatia dintr-un anumit punct de vedere.
Eu sper ca Mos Nicolae protectorul fetelor tinere batranilor si copiilor sa va fi scultat rugile si sa va ajute sa aveti copii sanatosi, frumosi si norocosi.
Este bine sa fim informati,dar fiecare sa decida ptr el.Eu sunt realista dar am o mare doza de optimism si sper sa va "molipsesc"si pe voi.
Asadar viitoarelor mamici le doresc un pic de detasare fata de pesimisti,un pic de relaxare ca vin sfintele sarbatori si sa ne dea vesti bune.
Celor care sunt acum insarcinate- sarcina usoara si la termen cu bebei sanatosi.
Felicitari mamicilor trecute de 40 de ani care au postat aici.Poate ar fi ok sa deschidem un subiect si pe tema asta( imi cer scuze daca este si eu nu stiu)
Toate cele bune

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rucs spune:

Eu vad aici o alta problema. Se pune in discutie oportunitatea unei sarcini in jurul varstei de 40 de ani doar din perspectiva sanatatii copilului. Eu as evidentia o alta problema sau potentiala problema. Oportunitatea sarcinii prin prisma sanatatii mamei. Oare ce impact are o sarcina asupra unei femei la aceasta varsta ? Poate sunt eu speriata de bombe sau , privind din alt unghi, egoista. Dar eu cred ca sunt prea multe riscuri pentru mama. Diabet gestational, hipertensiune arteriala, risc de accident vascular s.a.m.d. Nu vreau sa sperii pe nimeni sau poate nu sunt bine informata. Poate ca unele femei sunt perfect sanatoase la 40 de ani dar totusi mie mi se pare riscant. Eu, dupa fiecare sarcina, m-am procopsit cu cate ceva. Lipsa de calciu, extrasistole ventriculare, dureri de oase si spate, etc. A nu se intelege ca indemn pe cineva sa nu faca copii la 40 de ani ci sa se gandeasca bine. Inainte de toate, pentru a creste un copil trebuie sa fii, mai presus de orice, sanatoasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lili_g spune:

Gabriela,
Imi perimit sa-mi spun si eu parerea, am 4 copii, cel mai maic s-a nascut cand aveam 42 si cel dinainte cand aveam 39. Situatiile nu sunt chiar similare caci nu eram ;la prima sarcina si nu stiu ce vrea sa spuna doctorul tau despre uterul "sigur este mic". Riscul de boli genetice este mai ridicat la orice nastere care apare dupa 35 de ani, nu conteaza cati copii ai avut inainte.

Eu cred ca tine mult de dorinta voastra de a avea copii mai mult decat de statistici. Statisticile spun si ele ceva, citisem ca dupa 40 de ani sansele de a avea un copil cu Down Sindrom sunt 1 la 100. Insa numarul femeilor care au copii dupa 40 de ani dunt muult mai mici decat decat cele care au copii intre 20 si 30. De aceea e un pic mai greu sa compari statisticile.

Eu vad copiii ca pe un dar de la Dumnezeu, o bucurie, un sens al vietii. Ma bucur ca parintii mei mi-au sansa la viata, s nu s-au gandit la statistici. Dupa cum vezi si medicina greseste, ce ar fi fost in inima mamicii careia doctorii i-au spus sa avorteze pt ca copilul are S Down cand de fapt era perfect sanatos?

Eu cred ca-ti trebuie parerea unui ginecolog si nu a unui generalist. Daca tu si sotul tau doriti mult un copilas eu cred ca trebuie sa hotarati si sa-l aveti.

Sa va ajute Dumnezeu sa luati hotararea cea buna, sa inatlniti medici buni care au experienta care sa va ajute in luare hotararii. Copiii sunt o binecuvantare!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabriela_tutuianu spune:

multumesc pentru incurajari . eu numai la asta ma gandesc . inca ma informez si cantaresc .



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns antoemma spune:

Gabriela, strabunica mea a avut 4 copii, primul la 37 de ani si ultimul la 46. Ultimul a fost bunicul meu, care a dcedat acum cateva luni la 82 de ani. Din cei 4 frati (doua fete si doi baieti) o fetita a murit in copilarie nu stiu din ce cauza dar ceilalti trei au trait fiecare pana la aproximativ 80 de ani, niciunul neavand probleme genetice datorate vartei parintilor. Am foarte mute cunostinte cu copii facuti dupa 35 de ani, perfect sanatosi.

Mergi la inceput