opinii Scoala de arte ?
Este vorba despre Scoala de Muzica si Arte Plastice nr. 1 "Iosif Sava", scoala la care ar vrea sa il inscriu pe baiatul meu cel mic.
Ce se face in plus fata de programa obisnuita? Cum sunt orele de arte plastice si ce fel de profesori au?
orice informatie este binevenita pentru mine!! multumesc anticipat!!
Raspunsuri
analias spune:
Eu am dus fetita anul trecut (clasa a II-a) la Scoala de Muzica si Arte Plastice nr 2. Un baietel din vecini facuse 2 ani acolo si progresase foarte frumos, insa am facut greseala sa nu ii intreb pe parinti de ce nu mai merge.
Fiica mea a mers doar in semestrul I, pentru ca era ... plictiseala maxima, cel putin pentru ea. Programa la ciclul primar cuprinde desen, pictura si olarit, ceea ce pe noi ne-a incantat la inceput. S-a dat un test de admitere, deci am banuit ca vor fi selectionati doar copiii cu reale aptitudini si indrumati mai departe. Din pacate la prima ora am facut cunostinta cu o profesoara in varsta, vizibil plictisita de activitate. Am banuit ca avea doar o zi proasta, insa atitudinea doamnei a fost in permanenta asa. Ba chiar nu s-a sfiit sa ne comunice ca directoarea vrea sa aduca studenti pentru cursul de pictura, care o vor da pe ea la o parte, dar ea de abia asteapta, ca 'oricum s-a plictisit'.
Programul a constat intr-o singura intalnire pe saptamana, 3 ore (daca imi aduc bine aminte; sau 2h si jumatate) si in sala erau 25 elevi de clasele I-IV. Le dadea teme de lucru diferentiate pe an de studiu, le explica ce aveau de facut, apoi ii lasa sa lucreze cam cum ii taia capul. Fetita mea, de exemplu, nu stia anul trecut sa deseneze oameni si era tare suparata din cauza asta. A iesit de cateva ori cu desene repezite, facute de mantuiala si am intrebat-o de ce nu a lucrat cu atentie, asa cum face acasa? Mi-a zis ca s-a enervat ca nu stia cum sa faca, iar doamna nu le arata nimic. Chiar profesoara mi-a confirmat ca in clasele I-IV nu ii poate invata nimic, 'ca sa nu le blocheze creativitatea'. Intr-un fel sunt de acord, dar fetita mergea acolo tocmai ca sa invete, pentru ca de pictat singura, dupa capul ei, putea sa o faca si acasa.
Tinand cont ca atmosfera era cam plictisitoare, doamna nu prea avea entuziasm, nu puteau sa scoata o vorba ca erau admonestati rapid etc (un baietel se plangea ca pana si orele de la scoala sunt mai placute decat acest curs), am retras-o. Intre timp a invatat singura sa deseneze si oameni, folosind diverse lucrari de desen care i-au cazut in mana. Si pasiunea pentru desen/ pictura/ design este inca mare :), in timp ce la scoala de arta ... incepuse sa ii cam dispara interesul.
Peste vara am vorbit si cu mamica baietelului din vecini care fusese acolo: in primul an baietelul a avut o profesoara tanara (studenta) care le punea spre auditie muzica clasica in surdina, era apropiata de ei, glumea cu ei si le permitea si lor o atmosfera mai relaxata si le 'vindea' tot felul de secrete de aranjare in pagina, dimensionare etc. In anul urmator, studenta a fost ocupata cu un master si a venit un profesor care nu a mai creat atmosfera aceea, insa i-a invatat si el multe lucruri, dar inainte de finalul anului scolar a plecat si a venit o profesoara plictisitoare, asa ca baietelul nu a mai continuat si in al treilea an. Nu stiu cum e la Scoala de Arta nr 1, insa la nr 2 am senzatia ca se pune accentul pe muzica, iar catedra de arta functioneaza in virtutea inertiei doar.
Andries spune:
Ce sa spun, multumesc mult de informatii, nu suna prea incurajator
Baietelul meu este realmente pasionat de arte plastice, face si un optional de arte la gradinita, merg in tot felul de excursii de olarit, de pictat, la diferite muzee, in plus fac si muzica destul de bine (doar cor la varsta asta) si ma gandeam ca ar fi stimulant pentru el, mai ales ca si profesoara (care este de fapt un artist plastic) mi-a spus ca are imaginatie si il relaxeaza acest lucru.
Dar e foarte adevarat ca la gradi face toate astea cu profa de arte si cu cea de muzica in mod optional, iar ambele doamne sunt tinere si ne-plictisite.
Poate imi da cineva sperante cu scoala 1?
Androix spune:
Pai din ce imi amintesc eu oricum pentru scoala de arte trebuie sa fie deja scolar nu gradinar.
De ce nu mergi acolo direct sa vezi ce profesori sunt, sa vorbesti cu ei si poate intalnesti si ceva parinti la fata locului sa ceri direct opinii.
Acum o suta de ani cand am mers eu erau doi profesori care sigur au iesit deja la pensie, dar nu era ceva metodic, nu exista programa, nu am dat admitere. Eu am mers acolo ca-mi placea sa pictez si am ajuns sa fac liceul de arta cu ocazia asta.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
pisigri spune:
Nu stiu cum mai este acum, asa ca va rog nu ma injurati. Dar vin cu o intrebare, zic eu, pertinenta...
Stiu ca acum 15 ani sa spunem, cand eram eu gimnazo-liceeana, aveam o amica un pic mai mica, la ceva scoala de-asta de arte. Numai ca ei nu prea faceau ...nimic la scoala in afara de profilul pt care optasera (ea era la balet). Adica dans si balet si teorie si istoria artelor etc etc etc dar in detrimentul orelor clasice.
E adevarat ca era mai mare, gimnaziu, nu ciclul primar.
Dar in aceste conditii ma intreb, nu e mai util un curs la Palatul Copiilor, sau alte cursuri de arte plastice, sau chiar ore particulare cu cineva priceput si dedicat...? Mi se pare ca in ciclul primar copiii sunt prea mici pentru a le fi cumva limitate optiunile de evolutie ulterioara....
IULIA va invinge CANCERUL
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009) si 31+
BESTUTZA spune:
Andries, eu am copiii cei mari la Scoala de Muzica si Arte Plastice nr. 1 "Iosif Sava", la pian,deci nu iti pot spune exact cum e la arte plastice.
Din ce vad asteptandu-mi copiii, parintii care au copiii la desen sunt destul de multumiti de doamna care nu s-a schimbat de 3 ani de cand mergem noi.Si ce e foarte important, copiii ies destul de relaxati.
Poti merge acolo,intrebi la secretariat exact ce vrei sa stii si apoi mergi si vorbesti cu doamna.
Din ce stiu eu,la desen ii primeste din clasa a II-a pe baza unui portofoliu cu desenele copilului.Sper sa nu gresesc.
IN cadrul scolii "Iosif Sava" cursurile de instrument sau desen se fac dupa ce copilul iese de la scoala unde este inscris.
Androix spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pisigri Nu stiu cum mai este acum, asa ca va rog nu ma injurati. Dar vin cu o intrebare, zic eu, pertinenta... Stiu ca acum 15 ani sa spunem, cand eram eu gimnazo-liceeana, aveam o amica un pic mai mica, la ceva scoala de-asta de arte. Numai ca ei nu prea faceau ...nimic la scoala in afara de profilul pt care optasera (ea era la balet). Adica dans si balet si teorie si istoria artelor etc etc etc dar in detrimentul orelor clasice. E adevarat ca era mai mare, gimnaziu, nu ciclul primar. Dar in aceste conditii ma intreb, nu e mai util un curs la Palatul Copiilor, sau alte cursuri de arte plastice, sau chiar ore particulare cu cineva priceput si dedicat...? Mi se pare ca in ciclul primar copiii sunt prea mici pentru a le fi cumva limitate optiunile de evolutie ulterioara.... IULIA va invinge CANCERUL http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) si 31+ |
Faci o confuzie, scoala de arte nu e totuna cu liceul de arte, de exemplu in bucuresti liceul tonitza are si scoala generala. Insa copiii invata ca la o scoala normala, au aceeasi programa si acelasi numar de ore cu diferenta ca la desen cum se numea pe vremea noastra se pregatesc cu profesori care ii pregatesc pentru probele de admitere la liceu daca ei vor sa mearga mai departe. Diferenta incepe sa se vada in liceu cand intr-adevar se studiaza cultura generala 3 zile pe saptamana si 2 zile se face specialitate. Cred de fapt ca asa era si prin alte licee cu profil specific.
Si am uitat sa spun ce vroiam de fapt sa spun: scoala asta e cam acelasi lucru cu cursurile de la palatul copiilor, sau orice alt curs extra scolar.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
Andries spune:
Multumesc mult de tot pentru raspunsuri!
M-am mai lamurit un pic. Astept sa vad ce se va decide cu clasa zero, poate revine la gradi, poate sta la scoala, cine stie ce e in capul lor?
In functie de asta voi merge la secretariat sa ma interesez care sunt varinatele de invatatoare. La scoala la care e baiatul meu cel mare, o invatatoare buna va prelua fie clasa zero fie a I a (depinde de decizia lor cu clasa zero) deci o varianta de back up am, doar ca pe arte plastice va trebui sa lucram tot in particular. La Palatul Copiilor nu am cum sa ajung, e mult prea departe de traseele noastre
Inca o data multumesc!!
pisigri spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Androix
Faci o confuzie, scoala de arte nu e totuna cu liceul de arte, de exemplu in bucuresti liceul tonitza are si scoala generala. Insa copiii invata ca la o scoala normala, au aceeasi programa si acelasi numar de ore cu diferenta ca la desen cum se numea pe vremea noastra se pregatesc cu profesori care ii pregatesc pentru probele de admitere la liceu daca ei vor sa mearga mai departe. Diferenta incepe sa se vada in liceu cand intr-adevar se studiaza cultura generala 3 zile pe saptamana si 2 zile se face specialitate. Cred de fapt ca asa era si prin alte licee cu profil specific. Si am uitat sa spun ce vroiam de fapt sa spun: scoala asta e cam acelasi lucru cu cursurile de la palatul copiilor, sau orice alt curs extra scolar. www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste Androix Bijoux Niste copii si toti copiii! |
multumesc!
IULIA va invinge CANCERUL
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009) si 31+
anda141 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui BESTUTZA Andries, eu am copiii cei mari la Scoala de Muzica si Arte Plastice nr. 1 "Iosif Sava", la pian,deci nu iti pot spune exact cum e la arte plastice. Din ce vad asteptandu-mi copiii, parintii care au copiii la desen sunt destul de multumiti de doamna care nu s-a schimbat de 3 ani de cand mergem noi.Si ce e foarte important, copiii ies destul de relaxati. Poti merge acolo,intrebi la secretariat exact ce vrei sa stii si apoi mergi si vorbesti cu doamna. Din ce stiu eu,la desen ii primeste din clasa a II-a pe baza unui portofoliu cu desenele copilului.Sper sa nu gresesc. IN cadrul scolii "Iosif Sava" cursurile de instrument sau desen se fac dupa ce copilul iese de la scoala unde este inscris. Mami de viezurici:TUDOR-CONSTANTIN 9.02.2005, ILINCA-CRISTIANA 31.07.2006, DIMITRIE-DANIEL 21.04.2010 |
Pe mine ma intereseaza pianul. Cum e la pian ? Esti multumita de evolutia lor ? Sutn seriosi profesorii, sunt constiinciosi ? Vreau sa l inscriu pe al meu copil, pana acum a tot facut cu 2 profesoare diferite in particular, insa nu sunt multumita. Mi se pare ca nu aveau pedagogie, de aceea as vrea sa l dau la o scoala de muzica.
BESTUTZA spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anda141 Pe mine ma intereseaza pianul. Cum e la pian ? Esti multumita de evolutia lor ? Sutn seriosi profesorii, sunt constiinciosi ? Vreau sa l inscriu pe al meu copil, pana acum a tot facut cu 2 profesoare diferite in particular, insa nu sunt multumita. Mi se pare ca nu aveau pedagogie, de aceea as vrea sa l dau la o scoala de muzica. |
Oooof,am scris o gramada si mi s-a sters...Am zis de o suta de ori ca nu mi scriu mesaje kilometrice...O sa reiau pe scurt:profesorii sutn foarte,foarte constiinciosi,copiii,vorbesc din perspectiva alor mei,mai trebuie depunctati.
In studiul instrumentului e foarte important profesorul,ca de altfel peste tot.Profesorul trebuie sa stie sa ii faca sa le placa ce fac,pentru ca este o munca grea,istovitoare uneori si se motiveaza doar daca le place.Tuturor le place sa cante,dar in momentul in care trebuie sa lucreze,sa studieze in plus ...e mai greu.
Doamna cu care lucreaza amandoi acum (au avut profesoare diferite la inceput) ii canta Ilincai, ininte de a fi la scoala, cantecele foarte scurte,simple,melodioase si apoi ea si apoi amndoi-cand aveau piese la 4 maini, alegeau.
La scoala,incepand cu clasaI exista o programa,note,evaluari pe care trebuie sa le sustina toti. Unora le place,altora nu,unii sunt sprijiniti sa treaca peste hopurile examenelor,mai ales in a III-a si a Iv-a, cand munca creste foarte mult ca volum si la scoala si la muzica...plus limba straina...unii reusesc,altii nu...
Sunt o multime de factori care pot influenta copilul,dar un lucru e cert in cazul meu :dupa ce termina partea arida a descifratului si incepe sa iasa melodia,sunt o fericire amnandoi...Cand vine o piesa noua si un pic mai complicata,normal, e mai greu...atunci imi trebuie si mie nervi tari cateva zile