Intrebari
Buna seara tuturor,
ma numesc alina si sunt mamica de baietel nascut prematur la 28 de saptamani cu 1240 grame.Am stat cu el 3 luni in spital pana a ajuns la greutatea ideala de a putea parasi spitalul adik 2250 grame.I s-au facut toate analizele,inclusiv acea interventie laser din cauza retinopatiei de prematuritate.Acum avem 2 ani si 8 luni(varsta corectata 2 ani si 5 luni)totul este ok i-am facut tot ce se putea face ca si analize,si la neurolog am fost i-am facut si electroencefalograma sa vad daca este totul in regula ce sa zic nimik anormal in afara de niste raceli pe care le-a avut sau o diaree in rest nimic complicat,in schimb nu spune decat mama, papti (apa), papte (lapte)si inca vreo doua trei cuvinte pe limba lui,este foarte nervos,ma gandesc ca si din cauza ca nu se poate exprima dar vroiam sa va cer o parere daca v-ati confruntat cu asa ceva si daca trebuie sa mai merg pe undeva cu el,am impresia ca l-am terorizat cu atatea analize si in acelasi timp imi dau seama ca o mica intarziere o are,rabdare nu are deloc incerc sa il fac sa se uite la gura mea cand pronunt cuvinte si nu vrea,atunci cand este intre copii este foarte fericit,are foarte multa energie si cu noi in casa nu si-o poate consuma cum ar vrea...Ar trebui sa ma sperii ca nu pot comunica inca cu el sau imi trebuie mai multa rabdare???Va multumesc!Astept raspunsurile voastre cu drag!
Raspunsuri
BlackCat4evR spune:
Pot sa-ti spun despre nepotelul meu, nascut la termen, ca la doi ani jumate nu zicea mai multe decat fiul tau. Cum la trei ani melitzeaza non-stop. A inceput si gradi, si cred ca si de-asta si-a mai dat drumul.
lavi02 spune:
El cunoaste sensul cuvintelor, intelege ce ii spui tu?
Daca nu, e o problema.
Daca da, trebuie sa-l incurajezi sa spuna si el. Chiar daca pronunta gresit, el are iap reprezentarea corecta a cuvantului, dar drumul de la cap la exprimarea vocala nu e atat de usor si atunci cuvantul ii iese gresit. Nu trebuie sa-l coctexi, trebuie doar ca tu sa pronunti coct, sai-i zici: vrei lapte? Nu Vrei papte? Deci orice cuvant spune el, daca desemneaza un anume lucru sa-l incurajezi, sa nu-l corectezi, pt ca se va corecta el cu timpul.
Prin gesturi comunici cu el? Iti arata ce vrea? Daca nu, e o problema. Daca da, citeste mai jos.
Ce mai poti sa faci e sa conditionezi oferirea obiectului de pronuntia lui. Nu-i dai apa pana nu o numeste, bine, rau, nu conteaza dar sa o numeasca, nu doar sa arate cu degetul. Metoda asta e mai dura dar eficienta in momentul in care copilul stie cuvintele dar ii e lene sa le foloseasca pentru ca s-a oisnuit sa ceara prin gesturi.
monicus spune:
Nu te ingrijora mamico.. cum au spus si fetele. Trebuie sa comunici mereu cu el, orice lucru marunt trebuie vorbit. Eu am un nepotel, nascut la termen si are 2 ani si 10 luni si nu vb decat cateva cuvinte cele uzuale, mami, tati si doar cele scurte, dar putine la numar. Parintii nu se impacienteaza ca vb fff putin, merg pe premiza ca pana la urma isi va da drumul.
Intre copii, adica la gradinita comportamentul lui in vorbire se va imbunatatii considerabil...este lumea lui si isi va da drumul si la vorbit. Mamico sa fie sanatos baietelul si sa ai parte de multe bucurii din partea lui si fiind prematur nu il impiedica faptul sa nu fie in ritm cu cei de varsta lui. Asa ca, s-a dezvoltat normal si fi fara griji o sa isi dea drumul la vorbit deodata. Stai linistita, fiecare copil are ritmul lui.
Cafea spune:
Cel mai important este sa inteleaga ce incerci sa ii comunici, intelege cand ii spui sa faca un anumit lucru, sau cand ii arati ceva intr-o carte, de exemplu?
Nu sunt de scord cu lavi (no offence lavi)ca nu trebuie sa ii dai ceva decat atunci cand pronunta cuvantul. Am citit mult pe tema asta, pentru ca nici eu nu am un vorbaret (desi are numai 21 de luni) si din cate am inteles eu este o idee invechita, care creeaza frustare de ambele parti (si mama si copilul). Pur si simplu copiii nu pot invata mai multe lucruri in acelasi timp, deci daca baietelul tau isi canalizeaza energia catre motricitate, alearga mult, este foarte activ, este posibil sa nu poata stapani bine si limbajul in acelasi timp.
De acord insa ca nu trebuie corectat daca pronunta gresit, dar trebuie sa raspunzi corect (de ex, el zice "isica" si tu ii raspunzi "da, este pisica", si poti adauga "pisica alba" sau ce alt adjectiv vrei.)
Repet insa, este foarte important sa inteleaga ce ii spui, instructiuni de genul "pune cana pe masa". Tu stii cel mai bine daca e ceva in neregula cu el, asculta-ti instinctul. Comunicarea non-verbala este si ea foarte importanta.
joklk spune:
Si fetita mea e nascuta la 28 de saptamani. Fiecare copil are ritmul sau. Karla a vorbit devreme dar a mers tarziu. Adapteaza-te copilului tau.
Referitor la agitatie si nervozitate si Karla e asa dar cu rabdare se rezolva totul.
Nici eu nu sunt de acord sa ii dai ceva doar daca pronunta corect. Va pronunta cand va putea el. Pana atunci rabdare, insistenta si comunicare asa cum poate comunica o mamaica cu copilul ei.
szivarvany spune:
Nu strica nici parerea unui logoped, asa macar stii daca e totul ok si va vorbi sau puteti corecta de pe acum ce e de corectat
Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati, empatici,
inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi ca restul copiilor de pe Terra
obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati, nascuti natural sau prin operatie de cezariana,
botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.
_
Au nevoie de noi: Iulia Copiii Monicai Alex Luca
Impreuna pentru 60 de copii
Prietenii lui Mos Craciun
danangie spune:
Alessio nascut la 38 sapt....l-am dat la gradi la 2 ani si 5 luni si lega cateva cuvinte. Abia spre 2 ani si 8 luni a inceput sa lege mai multe si sa faca si fraze. Cu rabdare, fara sa insisti ai sa vezi ca va reusi. Trebuie ca tu sa ii vorbesti mult, clar, lent. Cuvinte simple si totodata prin imagini. Sunt carticele cu imagini simpli: avion, rata,etc....azi asa maine asa....si nu numai....si cand sunt prin casa sau afara. Mereu sa ii vorbesti. Nu cuvinte grele, simple. Veti reusi.
Alessio Michele (4 ani si 5luni) , Mattia Gabriel (3 anisori! ) plus un ghiocel de primavara Marco Andrei (1 an si 9 luni) ! .
Pozici cu noi
oana_lex82 spune:
Buna, si eu am un dragalas de 2,6 ani care e nascut la termen dar are o ff mare intarziere in limbaj, adica zice nani (mami), tati, pa, inumara pana la zece, apa,caca zice rar..in rest are momente cand ne imita dar ff rar..in rest e un ajitat si jumatate, alearga toata ziua, se cocoata peste tot, sare,,ce sa mai..e argint viu..Sincer si pe mine ma cam ingrijoreaza lipsa asta a limbajului, dar ma bucur ca intelege aproape tot ce ii zic, si are o ureche muzicala deosebita pt ca reproduce linia melodica cu fidelitate chiar daca "cu cuvintele" lui...Si eu astept cu nerabdare ziua aia in care va vorbi..Doamne, cat o astept!!!