Suprasolicitarea copilului - Semne
Citind postarea lui Histamina de la alt subiect
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=175572&whichpage=6
Citat: |
prin joc sau nu, cu stres sau fara, creierul unui copil de 2-3-4 ani trebuie sa fie precupat de altceva. acumularea de cunostite ,d einvatare se face prin joc, ins auna este sa acumuleze cunostite despre mediul inconjurator si alta o limba straina. in timp s eved eoboseala. nu acum. cel mai devreme ,pe la 9-11 ani.in general oboseala timpurie a creierului determina anxietate,stari depresive, scaderea respectului de isne.este un cumul de activitati incepute prea devreme care genereaza o sarire peste etape,insa inteligenta emotionala,de cele mai multe ori nu tine pasul............. |
ma framanta o intrebare ... sau mai multe.
Pana unde poti merge cu solicitarea copilului? Cum iti dai seama ca este suprasolicitat? La ce renunti?
La momentul asta copilul meu este implicat in mai multe activitati pe langa scoala... engleza (de doua ori pe saptamana), informatica (de trei ori pe saptamana) si mai nou merge si la un concurs de muzica, deci mai face si pentru asta ceva pregatire.
Ai vostri cum se descurca? Cum va dati seama daca sunt depasiti?
La ce renuntati? Noi am renuntat deocamdata la a invata la istorie si religie... adica citeste de doua ori lectia si atat...astept sa vad cum vor fi notele.
Raspunsuri
marius spune:
Interesanta optiune. Renuntati la discipline obligatorii scolare si mentineti activitati facultative extrascolare la un nivel mare.
histamina spune:
filofteia,sunt de acord cu marius,dar nu numai pt ca sunt discipline obligatorii ci discipline cheie in a-i asigura cultura generala si contribuie esential la definirea conceptelor lui despre lume,viata,convingeri religioase etc.
Cricor spune:
Foarte bun subiect.
Nu stiu la ce as renunta...ma intreb de ceva vreme la ce sa renunt daca mi se pare ca e copilul coplesit (si mi se pare uneori ca nu e departe). Daca ar fi optiunea copilului la ce sa renunte... el ar renunta tot la ceva in legatura cu scoala, asa ca eu inteleg alegerea facuta de filofteia.
Eu insa, nu stiu la ceas renunta ... probabil la o limba straina.
Sunt atatea de facut pentru scoala, iar copiii au intr-adevar putin timp pentru ceea ce ii pasioneaza.
ralcat spune:
Goana asta dupa a-i oferi copilului cat mai multe achizitii pentru viata de adult, mi se pare un pic periculoasa.
Noi ca parinti vrem ca ei sa fie cat mai pregatiti pentru viata, si mai venim si noi cu "istoriile" noastre din copilarie, eu de exmplu regret ca mama nu a gasit o solutie ca eu sa invat o limba straina in particular. E cel mai mare regret al copilariei mele si as vrea ca pruncu meu sa nu regrete asta, deci ... as vrea sa invete in particular macar germana. Dar ... nu cred ca-i corect pentru el sa-mi traiasca visele mele neimplinite.
Cred ca ne trebuie la un moment dat declicul ala in care ne ascultam si copilul ca vrea sa se joace, si sa pastram totusi optionalele in limitele bunului simt, si mai ales in limitele dorintelor copilului.
viperisme
filofteia spune:
Am precizat ca citeste totusi lectia de doua ori. Adica n-am renuntat definitiv, dar nici nu vom insista. Va invata la nivel de cultura generala... ca daca ati vedea ce termeni se invata in istorie si alte materii... Chiar ma gandeam sa renuntam de tot la religie, dar cred ca ar fi primul din scoala care ar depune o astfel de cerere... in plus are o doamna super draguta, care reuseste sa-i faca sa inteleaga din clasa multe lucruri. Dar o voi face la anul... daca nu va avea 10.
Cricor... as spune ca am renuntat la o limba straina... la franceza, caci poate ar fi fost bine sa o aprofundeze, dar pana la urma am ales varianta cu engleza la un nivel mai ridicat, iar la franceza va merge cu scoala. Are o profesoara buna la scoala si exigenta.
Citat: |
Sunt atatea de facut pentru scoala, iar copiii au intr-adevar putin timp pentru ceea ce ii pasioneaza. |
Exact! Al meu are doua pasiuni : muzica si informatica... iar engleza este nebunia mea...
Dar totusi ... semne de suprasolicitare? Histamina tu pari in tema... cum le recunoastem?
giulia81 spune:
interesant subiect
flacaul meu in varsta de 10 ani pe langa scoala si semi are urmatoarele preocupari:
- inot de 2 ori pe saptamana (miercuri si sambata)
- lb franceza de doua ori pe saptamana (luni si joi)
- tenis o data pe saptamana (marti)
- informatica o data pe saptamana (vineri)
dar ii ramane timp si pt joaca
"Un om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."
marius spune:
Ambele fete ale mele au activitati extrascolare. Insa eu am reguli:
1. Progamul de somn (22:00-6:45) de luni pana vineri - (23:00-9:00) weekend. Daria mai doarme si dupa amiza 1 ora frecvent
2. Lectiile sunt obligatorii pentru scoala asa cum sunt solicitate.
3.
In afara de acestea se poate orice in limita dorita si la alegere dar fara a afecta primele doua puncte de mai sus.
In consecinta:
1. Ioana - are engleza, canto, gimnastica si are contractul ei (job) la Zone Studio . Exceptand Zone Studio unde nu se poate negocia nimic pentru ca este vorba de bani/servicii pentru sincron la desene animate restul le face constant dar la libera alegere.
2. Daria - are engleza, canto si gimnastica.
Pana in prezent sunt echilibrate pe toate planurile.
filofteia spune:
Citat: |
dar ii ramane timp si pt joaca |
Si al meu are "timp pentru el", ii spun eu, ca a inceput sa depaseasca perioada de joaca.
Ideea este daca exista o limita pentru timpul asta liber. Cum ne dam seama ca este suficient acest timp liber.
Marius si al meu are un program strict in ce priveste somnul, dar sincer multe cerinte din programa/manuale la materii cum ar fi tehnologia, istoria, religia, chiar si romana pe alocuri nu le vor folosi niciodata.
Citat: |
Pana in prezent sunt echilibrate pe toate planurile. |
Cum iti dai seama?
filofteia spune:
Citat: |
filofteia,sunt de acord cu marius,dar nu numai pt ca sunt discipline obligatorii ci discipline cheie in a-i asigura cultura generala si contribuie esential la definirea conceptelor lui despre lume,viata,convingeri religioase etc. |
Histamina... Suntem atat de diferite!
Pentru mine discipline cheie sunt fizica, biologia, matematica, informatica si engleza... m-am gandit daca sa pun si romana, dar asta este un rau necesar.
marius spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui filofteia
Cum iti dai seama? |
In functie de:
1. Dispozitia psihica - nervozitate, panica versus buna dispozitie
2. "Criza de timp" - daca apare.
3. Calitatea somnului.
4. Imposibilitatea sau senzatia de imposibilitate de a rezolva problemele curente si/sau cele optionale.