Alegeri parlamentare: Colegiul 4 Diaspora

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

daniela, multumesc mult pentru explicatii! jee, dar complicata mai e legea electorala!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

portocalia, cu placere, insa cred ca nici eu n-am inteles inca tot. Daca o sa te simti vreodata intr-o dispozitie masochista, poti citi textul integral (legea 35/2008). Uite o mostra mai jos :

(7) Desfasurarea mandatelor repartizate pe circumscriptii electorale se face de Biroul Electoral Central, dupa cum urmeaza:
a) pentru fiecare partid politic, alianta politica sau alianta electorala care intruneste conditia prevazuta la art. 47 alin. (2), se imparte numarul voturilor neutilizate si al celor inferioare coeficientului electoral al circumscriptiei electorale, din fiecare circumscriptie electorala, la numarul total al voturilor valabil exprimate pentru acel partid politic, alianta politica sau alianta electorala avut in vedere la repartizarea mandatelor pe tara. Rezultatul astfel obtinut pentru fiecare circumscriptie electorala se inmulteste cu numarul de mandate cuvenite partidului politic, aliantei politice sau aliantei electorale. Datele obtinute se ordoneaza descrescator la nivelul tarii si separat descrescator in cadrul fiecarei circumscriptii electorale. Pentru fiecare circumscriptie electorala se iau in calcul primele partide politice, aliante politice sau aliante electorale, in limita mandatelor ce au ramas de repartizat in circumscriptia electorala respectiva. Ultimul numar din aceasta operatiune reprezinta repartitorul acelei circumscriptii electorale. In continuare, se procedeaza la repartizarea mandatelor pe circumscriptii electorale in ordinea partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, precum si a circumscriptiilor electorale din lista ordonata pe tara, astfel: primul numar din lista ordonata pe tara se imparte la repartitorul circumscriptiei electorale de la care provine, rezultand numarul de mandate ce ii revin in circumscriptia electorala respectiva. In continuare, se procedeaza identic cu numerele urmatoare din lista ordonata pe tara. In situatia in care s-a epuizat numarul de mandate cuvenite unui partid politic, unei aliante politice sau unei aliante electorale ori dintr-o circumscriptie electorala, operatiunea se continua fara acestea. Daca numarul din lista ordonata pe tara este mai mic decat repartitorul de circumscriptie electorala, se acorda un mandat;
b) in cazul in care nu este posibila acordarea mandatelor in ordinea ce rezulta din aplicarea prevederilor lit. a), Biroul Electoral Central are in vedere circumscriptia electorala in care partidul politic, alianta politica sau alianta electorala are cel mai mare numar de candidati, iar daca si astfel au ramas mandate nerepartizate pe circumscriptii electorale, circumscriptia electorala in care partidul politic, alianta politica sau alianta electorala respectiva are cele mai multe voturi neutilizate ori cele mai multe voturi inferioare coeficientului electoral de circumscriptie;
c) daca dupa aplicarea prevederilor lit. a) si b) au mai ramas mandate nedesfasurate pe circumscriptii electorale, Biroul Electoral Central le stabileste pe baza acordului partidelor politice, aliantelor politice sau aliantelor electorale carora li se cuvin aceste mandate, potrivit alin. (4), iar in lipsa unui acord, prin tragere la sorti, in termen de 24 de ore de la incheierea operatiunilor anterioare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Pe blogul sociollogica puteti gasi mai multe articole despre cum functioneaza aceasta lege electorala si pe cine avantajeaza, si in ce conditii.

Legea electoral#259; īn cāteva cuvinte simple e doar unul din articole.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vali9 spune:

@Letitia: Colegiul 4 Diaspora cuprinde tarile din Africa, tarile din Orientul Mijlociu si Israel.

@Mickyyy: Pe site-ul lui Ovidiu, www.ovidiuraetchi.ro sunt prezentate atat motivele candidaturii sale cat si o serie de obiective. Obiectivele descrise acolo sunt doar o baza de la care sa se porneasca, are nevoie de feedbackul si de sfatul romanilor care locuiesc acolo, ei stiu cel mai bine care le sunt problemele.

@Deceneus @Almo: Permiteti-mi sa va contrazic. Rolul uninominalului tocmai asta e, ca parlamentarii sa faca, pe langa politici aplicabile general tuturor romanilor, si politici specializate pe fiecare colegiu in parte. Nevoile unui colegiu din Teleorman de exemplu nu sunt aceleasi cu cele ale unui colegiu din Iasi. Cu atat mai mult, nevoile unui colegiu din diaspora nu sunt aceleasi cu ale unui colegiu din Romania. Uninominalul permite cetatenilor dintr-un colegiu sa aiba propriul reprezentant in Parlament, la care sa mearga sa ii propuna politici si eventual sa il traga la raspundere pentru actiunile si politicile sale. Daca un parlamentar dintr-un colegiu nu performeaza pe durata mandatului sau, la urmatoarele alegeri nu va mai obtine voturile cetatenilor din colegiul respectiv.

@portocalia: Daca un parlamentar nu obtine in colegiul in care candideaza cel putin 50% + 1 din voturile valabil exprimate, el nu poate castiga un mandat in prima etapa de alocare a mandatelor si trece la etapa a 2-a, care se numeste etapa de redistribuire. In etapa asta functioneaza un mecanism mai complex de alocare a mandatelor, in functie de numarul voturilor obtinute de fiecare partid la nivel total (tara + diaspora). Nu mai conteaza ca intr-un colegiu, dintre X, Y si Z, cele mai multe voturi le are Y, daca nu a obtinut in prima etapa cel putin 50% + 1 el poate sa piarda la redistribuire. Asadar, intr-un colegiu in care cele mai multe voturi le-a obtinut Y (dar din pacate nu minim 50% + 1 din voturile valabil exprimate in colegiu) este foarte probabil ca mandatul sa il obtina cel situat pe locul 3 sau chiar 4 in preferintele alegatorilor. Asta se intampla in colegiile mici ca nr. de votanti, cum e si cazul colegiilor din diaspora. De exemplu in 2008 in colegiul 4 diaspora cele mai multe voturi le-a avut PDL, apoi PNL, apoi PSD, dar cel care a castigat mandatul, in urma redistribuirii, a fost cel clasat pe locul ....6, cu 34 de voturi. Si asta pentru ca PDL, desi era primul clasat, nu a obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate (adica 50% + 1).

@Marina: E nedrept sa il numesti pe Ovidiu Raetchi xenofob. Chiar acum 2 zile a initiat o actiune pentru suspendarea site-urilor cu caracter antisemit: http://facias.org/?p=1614 . Mesajul lui nu e impotriva lui Koto Iosif ca personalitate individuala membru UDMR, ci impotriva unui candidat, din oricare partid ar fi acela, care este pus pe liste de umplutura si care nu se intereseaza de colegiul lui nici in perioada de campanie si nici dupa ce castiga. Programul lui Ovidiu nu o fi atat de consistent, din ratiunea logica ca nu poti sa propui o serie de masuri unor oameni pe care nu ii cunosti si nu le cunosti nevoile, iar el tocmai asta isi doreste, sa interactioneze cu oamenii din colegiul 4 pentru a dezvolta impreuna cu ei un program consistent care sa raspunda intradevar nevoilor pe care le au acestia. De ce nu luati legatura direct cu dumnealui pt a-l cunoaste mai bine inainte sa afirmati ca nu v-a convins?

@desprecopii: Ovidiu Raetchi este un om nou pe scena politica, nu a mai avut pana acum activitate politica, ci preponderent ONG-ista, asa cum se poate vedea si din CV-ul sau, poate ar fi cazul sa ii dam mai intai o sansa sa arate ce poate inainte sa il desfintam din start.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

M-am uitat pe CV-ul lui, omul asta e in cel mai fericit caz un filozof idealist, nu am gasit la el niciun loc de munca normal care sa-l recomanda ca ceva. E genul de politician care nu a facut nimic altceva in viata lui decat politica, si probabil a mai imbinat-o cu ceva activitate literara.

Obiectivele fac parte din categoria vorbit mult si pompos, ca poate nu se prinde nimeni ca de fapt nu zic/fac nimic concret. Promovam (cum??), imbunatatim (detalii??), infiintam (dar in ce scop??), etc.
De obiective de-astea care suna bine dar de fapt sunt goale ca si continut sunt pline programele tuturor politicienilor, indiferent de culoarea politica!

Oricum, personal mi-e total indiferent, nu votez acolo .

PS: mi se pare dovada de aroganta sa-ti faci site pe care sa scri cu litere de-o schioapa "deputat" cand pana acum tu n-ai calcat prin Parlamentul Romaniei decat poate in calitate de consilier sau vizitator.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vali9 spune:

@Mickyyy: E opinia ta si o respect. Mie mi se pare ca are un CV tocmai potrivit pt o candidatura la parlament. Are si studii in domeniu, Fac de Stiinte Politice, a fost un numar semnificativ de ani consilier atat la Camera Deputatilor cat si la Senat, deci stie cum se misca treburile prin Parlament, a infiintat si condus 3 ONG-uri, deci are experienta si cu societatea civila, e director la o publicatie, deci stie si cum sa comunice cu mass-media, are expertiza in marketing politic, branding, analiza sociologica.

Numai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

Vali tu crezi ce vrei pana la urma dar tu incerci pe aici sa "vinzi" candidatul asa ca nu ar strica sa auzi si opinia votantilor daca tot te-ai bagat singur in discutie. Capacitatea de a asculta e o calitate de care multa lume ar avea nevoie astazi.
Nu am auzit de Ovidiu pana nu ai deschis subiectul si m-am uitat pe site strict pentru ca votez in colegiul asta deci o sa am ocazia sa ii vad numele pe buletin.
Site-ul e slab, e inacceptabil sa vii cu cateva saptamani inainte sa faci brainstorming pentru cateva idei politice si ce vrei sa faci motivand ca nu cunosti oamenii. Asta o faceai binisor inainte nu in campanie. Suna totalmente neprofesional, pare asa incropit in graba.
CV'ul o fi beton dar daca nu e comunicat in egala masura este egal cu 0. Este unul dintre cele mai subtiri CV'uri pe care le-am vazut. Daca nu reusesti sa comunici cine esti si ce poti sa faci pentru oameni cum o sa le comunici si sustii ideile in parlament?



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Vali9
Mie mi se pare ca are un CV tocmai potrivit pt o candidatura la parlament.

Daca asta-i CV potrivit inseamna ca bomba sexi a PNL-ului are un www.hotnews.ro/stiri-politic-13605093-andreea-lambru-27-ani-fosta-sefa-cabinet-lui-radu-stroe-inlocuieste-dan-mihalache-functia-secretar-general-adjunct-guvernului.htm" target="_blank">CV beton!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vali9 spune:

Ovidiu Alexandru Raetchi, candidatul USL pentru colegiul 4 Diaspora, vrea sa faca cunoscute povestile de succes ale romanilor care au ales sa isi construiasca o viata in Israel, Orientul Mijlociu sau Africa. Va invit sa va alaturati demersului sau si sa acceptati un scurt inteviu cu echipa acestuia. Interviurile vor aparea pe ovidiuraetchi.ro si in diferite medii din Romania. Scrieti la deputat@ovidiuraetchi.ro daca ati dori sa faceti parte din acest proiect. O zi buna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Contributia domnului Raetchi la succesul povestilor respective fiind care?

Sa mi se ierte, proiectul e potrivit ca demers jurnalistic, dar eu nu-l vad potrivit ca demers intr-o cursa electorala. In loc sa ne indreptam atentia spre ce ne propune domnul Raetchi in schimbul voturilor alegatorilor din colegiul respectiv, vedem un proiect de genul "Exista si romani fericiti"... Exista, nu se indoieste nimeni de asta, dar ce legatura are asta cu campania electorala?

Mergi la inceput