Dezbatere pe seama unei sinucideri
Raspunsuri - Pagina 37
carmencat spune:
Citat: |
citat din mesajul lui danielag ... Tot nu inteleg despre ce vorbim. E vorba de o decizie medicala (de a imobiliza cumva pacientul) pentru a minimiza niste riscuri. Decizia in sine poate ca a salvat mult mai multe situatii fata de cele in care si-a aratat neajunsurile. Despre ce vorbim aici, totusi? |
buna intrebare, poate reusim sa si aflam raspunsul in urmatoarea suta de pagini
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
carmencat spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui danielag
No, se pare ca nu citim la fel. Mie negarea afirmatiei "Restraining arms during general anesthesia to prevent injury is a wise practice." imi iese "Not restraining arms during general anesthesia to prevent injury is an unwise practice." Adica daca e chibzuit sa o faci, daca n-o faci poate sa devina nechibzuit (iti asumi niste riscuri). Eu n-as vrea ca in timpul in care ma opereaza medicii sa-si asume riscuri pe care le-ar putea evita prin imobilizarea mea. Flo, daca mai citesti, imi raspunzi, te rog, la o intrebare? Cat timp ai stat pe pat imobilizata asteptand anestezistul, timp in care doctorul tau era langa tine si te linistea, i-ai cerut sa iti elibereze bratele si/sau sa te acopere? Vreau doar sa inteleg situatia. |
In topicul asta nu despre Flo era vorba, cred ca a ajuns sa regrete sincer ca a intrat pe forumul asta si a indraznit sa descrie o experienta care pe ea personal a traumatizat-o la acel moment, avand in vedere si situatia psihica deloc confortabila in care se afla.
Era vorba despre depresie, despre moartea in urma depresiei, despre cum am putea recunoaste depresia, despre suportul pe care apropiatii si familia il pot acorda persoanelor ce au aceasta suferinta astfel incat sa nu se ajunga la acel tragic sfarsit.
Era vorba de demnitatea umana, era vorba de empatie, era vorba mai clar de mila si intelegere si de a fi acolo cand e nevoie asa cum e nevoie, nu asa cum crezi tu ca e nevoie, era vorba de toate aceste lucruri si mai ales de lipsa lor, era vorba de suflet si de cum fapte si actiuni care pot fi considerate normale si necesare pot afecta grav un suflet deja afectat. Ar fi trebuit sa fie vorba de cum putem limita aceste afectari.
Este un lucru pozitiv ca se discuta despre aceasta legare/nelegare de pat, fiecare a povestit experientele personale, sunt medici printre noi si/sau personal medical care se situeaza de o parte si de alta a baricadei legatului de pat, s-au adus argumente pro si contra, e minunat.
Dar am uitat sa vedem padurea din cauza copacilor. Acest aspect al legatului de pat este numai unul posibil din cauza careia un om aflat in dificultate intr-un spital poate suferi. Dar un om este in dificultate si in afara spitalului. De ce nu discutam o alta afirmatie a lui Flo, daca tot a ajuns ea "calul de bataie" si anume:
citat din mesajul lui flo.flo ... De ce nu stiu prietenii mei? Pentru ca oricum nu ar intelege. Am o colega care are o fetita si cu care cum ma intalnesc destul de rar. Si de ani de zile, ma intreaba acelasi lucru "Ei si? nimic, nimic? uite eu am o prietena la fel ca tine si a facut polidin si a reusit, are un copil, superb. Dar lasa draga ca cine are sa-i traiasca, cine nu, sa nu isi doreasca (asta e sfatul cel mai des intalnit si cel mai groaznic)" Si in loc sa sar la gatul ei, (primul impuls) ii zambesc frumos, ii raspund ce imi trece prin cap atunci, si merg mai departe. Cum sa-i spun despre durerea mea? Crezi ca ar intelege ceva? Si prietenele apropiate, au copii, pe care i-au facut fara sa se chinuie, ce crezi ca inteleg? Sa nu mai zic de prietenii sotului care se ofera sa-mi faca ei un copil ca ei stiu cum se procedeaza, ca doar au mai facut. Nu zic, sunt convinsa ca ei vor doar sa fie amuzanti, si tu trebuie sa zambesti... |
De ce nu discutam despre lipsa de empatie a celor din jur?
In cazul asta, nu vreau sa ma intelegeti gresit, dar discutia asta nesfarsita despre legarea de pat cu toate intepaturile si rautatile aruncate dintr-o tabara in alta, exact asta dovedeste, lipsa de empatie pentru problema reala ridicata.
Ok, s-a inteles, sunt spitale unde se practica, sunt spitale unde nu se practica sau nu stim ca se practica. Sunt medici care explica, sunt medici carora li se pare atat de firesc ca nu explica si nici prin cap nu le trece ca asta ar putea afecta pe cineva. Nu o fac intentionat, nah il leg pe asta de pat, mama lui, vede el, cum si-a permis sa se imbolnaveasca si sa ma deranjeze pe mine, ia sa ii trag eu o legare de pat sa ma tina minte sa nu mai calce pe aici. Deci, vis-s-vis de legarea de pat, concluzia mea este ca nu e facuta intentionat si cu scopul de a rani o persoana. Mai ales ca sunt persoane care chiar ca nu iau in seama asta. Ori sunt echilibrate, ori, asta de cele mai multe ori, sunt atat de bolnave, incat asta e ultimul lucru care mai conteaza si daca de asta ar depinde insanatosirea si viata lor, ar sta legati si de maini si de picioare si de urechi. Ma rog, intelegeti voi ce vreau sa zic.
Dar, ce parere aveti de rautatile gratuite ale celor din jurul nostru. Hai sa discutam putin pe text. Cam cum iti pica sa iti spuna prietenii sotului ca se ofera ei sa iti faca un copil, ca doar au mai facut si stiu cum se face, asta intrand in opinia lor in categoria glume amuzante si da, tu trebuie sa zambesti si sa treci peste. daca legarea de pat are o explicatie si ajuta la ceva, traumatizanta/netraumatizanta cum o fi, functie de persoana, asa zisa gluma la ce ajuta?
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
flo.flo spune:
Eu nu am inteles intrebarea despre ceas ....
citat din mesajul lui corinadana
Da' ce te doare pe tine capul? intrebarea din paranteza... URAT! Aveau ceas pe perete?! Corina mama domnisoarei RALUCA si a bebelasei FRANCESCA http://family.webshots.com/photo/2925218030098531596UGNuSg?vhost=family |
flo.flo spune:
Nu, am mai explicat , nu am cerut sa mi se elibereze bratele pentru ca mi-am dat seama ca nu aveau cum - bratul stang avea chestia aia de la tensiometru (cred) care ducea la niste monitoare iar in stanga aveam branula in care venea anestezia si inca niste fire pe acolo, nu stiu exact....
De acoperit nu am cerut sa fiu acoperita - nu stiam ce se intampla, cat dureaza pana vine anestezistul, abia traziu mi-am dat seama ca ar fi trebuit sa spun ca nu sunt ok asa. dar de cate ori nu vi se intampla ca dupa ce ai spus/facut ceva sa gandesti ca ar fi trebuit sa faci altfel? E usor sa zici din fata calculatorului ca trebuie sa iei atitudine, dar cand esti pe masa de operatie, speriata, pentru ca nu cred ca e o placere pentru nimeni o operatie, suparata pe ce ti se intampla, numai la atitudine nu te gandesti. Stai acolo, si ai incredere, te lasi pe mana medicilor, ei stiu mai bine decat tine ce trebuie facut.
Si repet - nu faptul ca am fost legata/imobilizata cumva a fost problema, stiam ca asa se va proceda, aveam experienta ca sa zic asa ci altceva, am mai scris...
citat din mesajul lui danielag
No, se pare ca nu citim la fel. Mie negarea afirmatiei "Restraining arms during general anesthesia to prevent injury is a wise practice." imi iese "Not restraining arms during general anesthesia to prevent injury is an unwise practice." Adica daca e chibzuit sa o faci, daca n-o faci poate sa devina nechibzuit (iti asumi niste riscuri). Eu n-as vrea ca in timpul in care ma opereaza medicii sa-si asume riscuri pe care le-ar putea evita prin imobilizarea mea. Flo, daca mai citesti, imi raspunzi, te rog, la o intrebare? Cat timp ai stat pe pat imobilizata asteptand anestezistul, timp in care doctorul tau era langa tine si te linistea, i-ai cerut sa iti elibereze bratele si/sau sa te acopere? Vreau doar sa inteleg situatia. |
danielag spune:
Flo, imi cer scuze, n-am vrut sa te deranjeze intrebarea . Stiu ca tu nu poti schimba ce a fost, dar intrebam ca sa inteleg daca le-ai cerut si te-au repezit sau n-au fost ei suficienti de empatici, sa-si dea seama ca tu nu esti ok.
Si am mai intrebat pentru cele ce citesc si o sa ajunga la un moment dat intr-o situatie similara. Eu, de exemplu, am o operatie programata prin primavara viitoare (nu seamana cu operatia ta, dar e tot o operatie). Sa stiu ce si cum sa le cer daca cumva ma simt inconfortabil. Pentru ca schimbarea e undeva la mijloc. Pleaca si de la noi (pacienti), si de la ei (medici). Noi trebuie sa spunem (pe cat posibil) si ei trebuie sa vada (pe cat posibil).
carmen, nu stiu ce sa spun despre rautatile celor din jur. Poate pentru ca eu sunt mai inflexibila asa si n-as accepta ca un prieten al sotului sa spuna o astfel de magarie . Ar zbura imediat din cercul de prieteni.
Adela99 spune:
citat din mesajul lui nelia Ce ma enerveaza pe mine si ma doare, dar stiti ca sint sensibila si ma dor cam multe... este ca s-a inchis gura celor care au avut ceva de spus, fetele de la inceput, unele nu mai scriu deloc, alta si-a inchis contul si a plecat sa se insanatoseasca... si concluzia a ramas asa, ca daca esti sensibil nu pe plingi pe forumuri, daca esti depresiv vorbesti despre asta, nu conteaza daca poti sau nu, daca ai cu cine sau nu, daca realizezi ca e depresie sau nu... Ah, si ca cine spune ca nu s-a simtit bine tratat, iar dramatizeaza din orice. |
hmmm ... daca cineva a inchis gura cuiva (da' io nu m-as exprima asa), printre ele ai fost si tu (imi pare rau sa ti-o spun ca zici ca esti sensibila, - asa ca mai noi toti - si nici nu vreau sa-ti dau sentimente de vinovatie, asa cum o faci tu cu randurile de mai sus) cu insistenta ta excesiva de a demonstra ca logica ta e cea valabila. buun, am inteles … toata lumea isi doreste un sistem medical umanitar si nici unii dintre noi nu traim intr-unu’ suta la suta umanitar. peste tot este loc de imbunatatiri. intr-un fel iti admir tenacitatea care de cele mai multe ori e o calitate dar dusa la extrem poate deveni un defect. la un moment dat poate e mai bine decat sa se repete aceleasi argumente la nesfarsit si cand unii dintre interlocutori renunta la discutie sau incearca s-o readuca pe fagasu’ initial sa credem ca yippi! am castigat! am dreptate! sa ajungem la concluzia ca dreptatea e pe la mijloc si ca poate nu avem toate datele si gandim cam intr-o doara :) pe alocuri … si sa mai lasam ganditu’ ori alba ori neagra, ori esti cu mine ori impotriva mea altfel gandesti cu alta emisfera :) nu stiu altii cum sunt da’ io mi le folosesc pe amandoua ;)
si suedezii au o zicala asemanatoare cu a noastra ” nu vezi padurea de copaci” (o au si pe asta) care mie-mi place teribil ca e amuzanta ”strecori/cerni tantari si inghiti elefanti”
si analiza pe text … ne folosim cu totii de ea :) da’ cand se foloseste doar ca o parte din arsenal ca in schimbu’ de cuvinte dintre tine si gmmm … ea descrie o situatie … si hop ai prins-o! infirmiera spune ca ea mai are si altele de facut decat sa ridice pacientii de pe jos … e poate mai bine ca pacientii sa cada intruna, sa-si rupa una-alta, sa se loveasca? si infirmiera sa nu aiba altceva de facut decat sa-i ridice?
p.s toate astea imi suna si mie :)is reflectii
iulia_b spune:
Probabil ca pana la urma o sa se ajunga la concluzia ca imobilizarea cu centura in scaun, mai ales pt copii e traumatizanta si sub demnitatea umana. Asa ca un loc sa-l fortez sa poarte centura, el o sa misune liber si fericit prin masina. fericirea si libertatea primeaza, ce mai conteaza ca-i poate pune in pericol viata (chiar si intr-un procent nesemnifcativ de 1%).
kariguld spune:
in sfarsit am inteles-o pe AnaStroe.
daca as fi medic si ar trebui sa operez, ma intreb foarte serios ce as faca daca pacientul nelegat de pe masa ar misca in asa fel incat sa nu ma pot concentra asupra operatiei. eventual sa-i fac alte taieturi cu bisturiul, pe care in mod clar trebuie sa le remediez imediat.
iarasi comparatia cu copii cu autism care sunt torturati in Franta de sistemul medical mi se pare tare nepotrivita. scuze Chuny e o diferenta uriasa intre cele doua proceduri.
procedura de legare in sala de operatie nu a fost gandita ca metoda de tortura si chin asupra pacientului, ci exact invers. o masura de protectie ptr pacient in primul rand si apoi ptr doctor.
cine e gata sa caute alte metode de protectie in timpul operatiei? cine e gata sa lupte ptr a fi implementate?
masurile care se aplica astazi sunt luate dupa studii indelungate si cazuri nefericite.
nelia spune:
citat din mesajul lui Adela99
hmmm ... daca cineva a inchis gura cuiva (da' io nu m-as exprima asa), printre ele ai fost si tu (imi pare rau sa ti-o spun ca zici ca esti sensibila, - asa ca mai noi toti - si nici nu vreau sa-ti dau sentimente de vinovatie, asa cum o faci tu cu randurile de mai sus) cu insistenta ta excesiva de a demonstra ca logica ta e cea valabila. buun, am inteles … toata lumea isi doreste un sistem medical umanitar si nici unii dintre noi nu traim intr-unu’ suta la suta umanitar. peste tot este loc de imbunatatiri. intr-un fel iti admir tenacitatea care de cele mai multe ori e o calitate dar dusa la extrem poate deveni un defect. la un moment dat poate e mai bine decat sa se repete aceleasi argumente la nesfarsit si cand unii dintre interlocutori renunta la discutie sau incearca s-o readuca pe fagasu’ initial sa credem ca yippi! am castigat! am dreptate! sa ajungem la concluzia ca dreptatea e pe la mijloc si ca poate nu avem toate datele si gandim cam intr-o doara :) pe alocuri … si sa mai lasam ganditu’ ori alba ori neagra, ori esti cu mine ori impotriva mea altfel gandesti cu alta emisfera :) nu stiu altii cum sunt da’ io mi le folosesc pe amandoua ;) si suedezii au o zicala asemanatoare cu a noastra ” nu vezi padurea de copaci” (o au si pe asta) care mie-mi place teribil ca e amuzanta ”strecori/cerni tantari si inghiti elefanti” si analiza pe text … ne folosim cu totii de ea :) da’ cand se foloseste doar ca o parte din arsenal ca in schimbu’ de cuvinte dintre tine si gmmm … ea descrie o situatie … si hop ai prins-o! infirmiera spune ca ea mai are si altele de facut decat sa ridice pacientii de pe jos … e poate mai bine ca pacientii sa cada intruna, sa-si rupa una-alta, sa se loveasca? si infirmiera sa nu aiba altceva de facut decat sa-i ridice? p.s toate astea imi suna si mie :)is reflectii |
Mesajul tau, Adela, este unul foarte urit, cel putin pentru mine si nu vreau sa treaca asa si asta pentru ca lansezi ipoteze care nu sint adevarate. Sigur ca ai voie sa le gindesti si chiar sa le scrii, e un forum. Se poate sa-l fi interpretat gresit si sa te referi la toti, caci nimeni nu a facut ceea ce spui tu ca ar fi trebuit sa faca, nici macar tu.
Asa crezi tu ca eu acum spun yupiii, am cistigat sau am dreptate? Sau am spus vreun moment la acest subiect? Nici nu stii cit de tare te inseli. E o presupunere gratuita si rautacioasa pentru ca, in timp ce unele fete, ca nu esti numai tu, cred ca eu vreau sa impun dreptatea mea(eu nu am discutat despre legat deloc pagini bune, si da, recunosc ca am intervenit sa inchid gura, ca ma saturasem de detalii medicale), de fapt, m-am simtit atit de neputicioasa in aceasta discutie de unde si 'ginditul intr-o doaga' (pina la coada, totusi, eu nu am insultat pe cineva la acest capitol, nu persoana) si am un gust extrem de amar in git care va trece foarte greu.
Chestia cu emisfera a fost o gluma si ai inteles-o gresit, nu m-am referit ca unii sint pe dreapta si altii pe stinga, caci si eu ca si tine gindesc cu amindoua. Am vrut sa spun ca atunci cind explicatiile sau discutia vin din partea emotiva sint respinse ca doage, cind vin din partea rationala, sint acceptate fara dovezi si fara comentarii, ca o practica standard. Chestia cu sensibila la fel, caci asa mi s-a spus mereu, am spus-o eu ca sa nu se spuna inca o data... in nici intr-un caz ca altii nu sint.
Si referitor la gmmm, ea a vorbit din punct de vedere medical, nu am contrazis-o, desi nu-mi place modul cum a pus problema, cu cei care dau ochii peste cap despre umanitate prin congrese. Nu am prins ideea si poc cum ai spus tu, ma folosesc de ea ca sa-mi dau mie dreptate (si dreptate la ce???). Dar asa cum ea vorbeste din punctul de vedere al meseriei pe care o practica, dar si ca om, la fel o fac si eu.
Pentru ca, sint zilnic in sens opus, aici i-as zice complementar nu opus, adica sint linga persoana, o acompaniez, ascultind familia, durerea lor si tot prin ce trec. Iar chestia asta cu sferele inalte, vino acolo si gaseste solutii umane, e o scuza ieftina, pe care o aud zilnic, eu una nu cred in ea in primul rind pentru ca lucrez in doua locuri cu solutii alternative - mental health (ca XIO nu stia ce e aia) si copii afectati de un handicap sau mai multe in proportie de 80-90 la suta) si spun sigur ca se poate, daca se vrea. Insa nu se vrea, pentru ca e mai comod asa. Si ca sa imprumut din felul in care se comunica pe aici, puteti sa dati ochii peste cap cit doriti!
Pentru cine vrea sa vada cum se simt cei carora 'li se vrea binele', poate vizionati filmele The White Ribbon si Dupa dealuri.
Si, da, ar trebui deschis alt capitol de la mesajul, din nou, al lui Carmen, care are dreptate.
Alice12 spune:
Ba legatul de pat are legatura cu subiectul. Cand ai probleme de infertilitate esti foarte sensibil si modul in care esti tratat la un spital agravazeaza sau nu problema. Posibil ca pacientii sunt legati de pat cand sunt in operatii dar aici discutam faptul ca pacientii sunt legati atunci cand sunt constienti. Eu am facut doua operatii in US si nu-mi aduc aminte sa fi fost legata pana sa intru in operatii sau cand am iesit din operatii.
Cineva a povestit mai sus ca a mers in Germania si a fost tratata omeneste si din cauza asta problemele ei nu au mai fost un capat de tara.
Va mai povestesc de la mine de la spital, ginecologul face consultul femeii si apoi femeia trebuie sa fie intr-o pozitie sezanda, acoperita ca medicul sa discute cazul ei. Nu discuti cu o paciente in timp ce ea este intr-o pozitie inconfortabila. Pacientul trebuie sa se afle intr-o pozitie de egal cu medicul...medicul nu trebuie sa stea pe un scaun care este mai inalt decat scaunul pe care sta pacientul...etc, v-as vorbi de proceduri pana maine. Sunt chestii marunte care fac o diferenta foarte mare in relatia cu doctorul si cu boala ta.