Dezbatere pe seama unei sinucideri

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

De-asta nu inteleg nici comotia la subiect. care-i problema ca medicul i-a zis in fatza diagnosticul? nu de-asta se dusese la el?

portocalia,eu nu stiu pe unde am auzit ca in Romania(spun ce am auzit,daca e minciuna...asa o dau si eu mai departe)se cam practica treaba asta,intii este anuntzata familia si abia la urma,pacientul.

De asta e privita ciudat ,evolutzia fireasca a lucrurilor,adica intii pacientul afla diagnosticul si apoi restul,daca acest doreste.

Insa repet,am auzit,nu sustzin ca asa este.

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Nu stiu, ca nu sint medic, dar in nici intr-un caz nu as fi intrat in salon, la o vizita de dimineata si de fata cu alte trei persoane, i-as fi trintit diagnosticul.

Apoi, cind se lucreaza la un caz de acest gen, inainte de a sti diagnosticul, se pregateste si terenul. Lucratorul social are sarcina de a culege date despre pacient, despre familie si poate indica cum ar fi mai bine sa se procedeze. Echipa medicala la fel, exista formulare cu intrebari specifice pentru ca avea o imagine cit mai clara a familiei si a reliatiilor din familie, asupra pacientului... Punerea unui diagnostic dureaza in timp, au tot timpul sa pregateasca terenul pentru anuntarea lui si pentru ceea ce urmeaza dupa daca diagnosticul se confirma.

pai, daca nu stii, nu pricep de unde atata revolta. e greu oricum sa dai o astfel de veste iar medicul e medic, nu e 4 intr-unul, si psiholog, si lucrator social si duhovnic. si pana la urma, tu povestesti un episod, nu stii care-i povestea intreaga cu batrana respectiva, care-i era istoricul, daca exista sau nu o presiune din partea familiei, whatever...

si ca sa continuam, chiar nu inteleg ce-i tot dai cu echipele de psihologi si lucratori sociali, care au sarcina sa, bla bla... ok, am inteles, astea sunt in canada. cazul nostru se petrece in romania. sistemul medical este unde este, asta-i situatia. ce sens au toate comparatiile astea SF? te fac sa te simti mai bine ca traiesti intr-o tara cu sistem medical pus la punct? bravo tie! altceva?

Mergi la inceput

dana, sigur se practica. nu stiu cat de mult, poate intre timp s-a modernizat morala si medicii spun pacientului direct - sper! dar toata copilaria si tineretea mea si chiar si acum, daca ma gandesc bine, am auzit istorisiri despre bolnavi incurabili carora nu li s-a spus in ce stare sunt. i s-a spus familiei si familia a decis daca sa-i spuna sau nu bolnavului. ori asta mi se pare groaznic. sub masca milei si a empatiei, faci o gramada de rau, pentru ca ii iei sansa omului de a-si trai ultimele zile cum doreste. si-i afectezi iremediabil relatia cu familia. poate el doreste ca familia sa nu stie, ca sa-i scuteasca de durere, dar si sa conserve, cat mai mult posibil, un mod de viata normal.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO
Rahianestezia se face in sala de operatie, asta inseamna ca pacientul sta intins pe targa, paralizat temporar de la brau in jos

Si pacientul asta nu este constient la fel ca si cel cu anestezie locala?

Citat:
Inchipuie.ti ca in timpul operatiei cu rahi un pacient dezvolta brusc o criza de care vrei tu.Un atac de panica, o reactie alergica, orice.Cat de repede crezi ca se intervine medicamentos daca pacientul este deja legat, cu flexula la vedere, sau daca are mainile libere si poate sa dea din ele?

la fel de repede cum s-ar interveni daca ar avea mainile legate. Pacientul are macar o linie cu fluide, linie care poate fi accesata in diferite puncte. I se poate administra medicatie pe linie la 1-2 metri distanta de pacient daca da asa tare din maini. Hai sa fim seriosi, nimeni nu baga un pacient constient in operatie fara sa-i dea anxiolitice, deci nu vei avea pe nimeni sa incerce sa sara jos de pe masa. Tocmai asta e problema: mentalitatea de ev mediu, in loc sa dai pacientului medicatie sa fie relaxat, il legi de masa. Eu mi-am dus cainele la niste teste si i-au dat anxiolitice inainte sa-l puna pe masa ca sa nu se streseze. Puteau sa-i lege botul si sa-l lege pe masa, dar asta nu este uman.

Citat:
Injectomatul nu se foloseste la anestezie pt ca medicatia se da in fctie de pacient, de parametrii monitorizati, daca e nevoie se da, daca nu, nu.Unii pacienti sunt adormiti tun la o doza de medicament iar altii la aceeasi doza nu au absolut nimic.
Asta este sistemul si in Romania si in Germania si in Franta si in Irlanda din cate am inteles.

Sunt in vacanta acum dar promit sa intreb. Din cate stiu eu, foarte vag, exista un senzor care transmite niste impulsuri electrice si in functie de raspunsul muscular se evalueaza relaxarea musculara si se administreaza medicatie. Sunt convinsa ca nu asteapta sa se miste pacientul.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Nu stiu, ca nu sint medic, dar in nici intr-un caz nu as fi intrat in salon, la o vizita de dimineata si de fata cu alte trei persoane, i-as fi trintit diagnosticul.

Apoi, cind se lucreaza la un caz de acest gen, inainte de a sti diagnosticul, se pregateste si terenul. Lucratorul social are sarcina de a culege date despre pacient, despre familie si poate indica cum ar fi mai bine sa se procedeze. Echipa medicala la fel, exista formulare cu intrebari specifice pentru ca avea o imagine cit mai clara a familiei si a reliatiilor din familie, asupra pacientului... Punerea unui diagnostic dureaza in timp, au tot timpul sa pregateasca terenul pentru anuntarea lui si pentru ceea ce urmeaza dupa daca diagnosticul se confirma.

pai, daca nu stii, nu pricep de unde atata revolta. e greu oricum sa dai o astfel de veste iar medicul e medic, nu e 4 intr-unul, si psiholog, si lucrator social si duhovnic. si pana la urma, tu povestesti un episod, nu stii care-i povestea intreaga cu batrana respectiva, care-i era istoricul, daca exista sau nu o presiune din partea familiei, whatever...

si ca sa continuam, chiar nu inteleg ce-i tot dai cu echipele de psihologi si lucratori sociali, care au sarcina sa, bla bla... ok, am inteles, astea sunt in canada. cazul nostru se petrece in romania. sistemul medical este unde este, asta-i situatia. ce sens au toate comparatiile astea SF? te fac sa te simti mai bine ca traiesti intr-o tara cu sistem medical pus la punct? bravo tie! altceva?

Si eu care chiar picasem in capcana raspunzindu-ti frumos la intrebare, cind tu de fapt nu voiai decit sa arati revolta mea cu degetul. Scuze.

Mergi la inceput

Si nu, nu e un sistem medical bine pus la punct., are lispurile lui si nu putine. Si nici nu am sustinut ca familia trebuie sa afle prima si nu pacientul. Este o dezbatere pe tema unei sinucideri si mi-am spus punctul de vedere. Si ce, Romania nu e o tara? De ce in Romania se scuza toate actiunile oamenilor numai pentru ca sint in Romania? Nu traiesc si acolo oameni, pacientii romani nu sint tot fiinte umane, medicii la fel?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

La noi se face un family meeting cand se prezinta un diagnostic dificil. Intr-o camera separata se aduna, pacientul, familia pe care pacientul o doreste sot/sotie, copii, etc, medicul care are pacientul in grija, lucratorul social si alte persoane relevante. Daca pacientul are cancer vine si un oncolog cu care pacientul poate discuta. Daca de exemplu omul trebuie amputat vine un fizioterapist care se ocupa de pacienti amputati si ii poate explica pacientului despre proteze, despre ce va putea si ce nu va putea sa faca, etc.

Sincer, nu pot sa vad cum felul in care ti s-a prezentat un diagnostic te poate duce la sinucidere. Cred ca perspectiva de-a avea de-a face pe termen lung cu sistemul medical iti poate da astfel de ganduri . Am intalnit multe persoane suparate din cauza diagnosticului si incercau sa gaseasca un vinovat, si il gaseau pe cel care le-a spus diagnosticul. Nu impuscati mesagerul!

Femeia din articol suferea de depresie majora, si nu suferea de cateva zile ci probabil de cativa ani. E greu de spus a cui e vina, daca e vina cuiva.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Bird, cam asa este si aici. Si daca nu e vorba despre un copil, pacientul are un cuvint de spus asupra persoanelor care sa fie linga el. Daca nu vrea sa fie nici una, nu va fi, insa tot nu primeste diagnosticul asa, dupa cafeaua de dimineata... e bine pregatit inainte.

Mergi la inceput

Subiectul a luat insa o turnura medicala datorita interventiilor avocatesti ale lui XIO, care nici spaga nu a vazut si nici medici care sa comunice rece diagnosticul.

Subiectul era despre sinucidere si motivele care duc un om sa faca acest act. Recurg la acest act final multe persoane si de multe ori nici macar previzibil nu este. Si tot de multe ori, noi, cei care nu avem astfel de ginduri, nici nu vedem gravitatea a ceea ce se intimpla in viata lor asa cum o vad ei si sintem tentati sa spunem ca a fost un act necugetat (si este pentru noi, pentru ei poate fi unul salvator), ca erau asa, ba asa... si sa fim in presupozitiile noastre la distante enorme fata de suferinta reala a persoanei care facut-o.

Despre asta credeam ca se va discuta. Despre depresie, despre unde poate duce aceasta, cum poate fi depistata, despre sensibilitatea unor fiinte umane, despre cuvintele si gesturile noastre, cum ii ating... si, da, si despre cum am putea atinge mai putin demnitatea umana, prin ceea ce facem. Si, fiind un site despre copii, cum ii putem ajuta pe copiii nostri sa capete rezistenta la probleme dificile pentru ca nu a ajunge la pamint cind viata ii duce pe cai necunoscute si grele.

Asta daca se vrea cu adevarat dezbatere, ideea Mirelei a fost una buna. E un subiect tabu inca, mai ales in familiile din Romania, dar chiar oriunde am trai. Pentru ca e greu sa se discute despre aceste lucruri si mai ales sa se accepte ca exista o problema care poate sa duca si un asemenea gest daca se agraveaza. Si a-ti lua viata nu e un act de slabiciune, asa cum exista tendinta sa fie vazut, ci unul de neputinta. Iar la neputinta se ajunge printr-un complex de factori, nu e chiar asa de simplu de spus s-a sinucis pentru ca... desi exista intotdeauna o picatura care umple paharul.

Cornelia

Mergi la inceput

pai tocmai, ca si medicii sunt tot fiinte umane, nu-s supraoameni. sunt oameni care lucreaza intr-un sistem de rahat, pe un salariu de rahat. de unde atatea pretentii, sa fie si medici, si mediumuri, sa suplineasca si echipa de psihologi si lucratori sociali (care-i standard in canada, am inteles!), sa nu-ti dea vesti proaste si daca se poate nici sa nu te induca in eroare. nu ti se pare ca societatea cere cam mult de ei? care societate ar trebui EA sa se ingrijeasca sa aibe un sistem medical pus la punct. dar ce face societatea noastra? ridica biserici la fiecare colt de strada. (deh, e un cu pas inainte, ai zice).

pur si simplu ma oboseste obositor anatema asta pusa pe medici. da, medicii sunt problema, din cauza lor se sinucid oamenii, scrie si la ziar. am rezolvat-o si pe asta.

Mergi la inceput