Farmacia si noi ...
Raspunsuri - Pagina 7
sorana spune:
A Iulia - de acord ca "s-a mai rezolvat". Dar nu e perfect. Exemplul cu fabrica siturnat cu bidonul ... e din "zilele noastre", de dupa aderare.
Si da, au tot ce le trebuie de la ANM. Nu stiu cum le-au obtinut, mi s-a spus doar de apele deversate ca "rezolva ei sa nu apara NO3-ul deversat"
sorana spune:
Cat despre farmacii da, am remarcat si eu ca uneori vor sa inlocuiasca produsul pe care il soliciti tu.
Presupun ca au niste bonusuri la anumite produse sau ceva de gen.
Culmea e ca mie mi s-a intamplat sa vrea sa-mi dea un produs mai ieftin, motivand ca "de ce sa dau atatia bani".
Da, multi iti recomanda sa iei si probiotice daca iei un antibiotic. Eu n-as considera asta ca fiind un lucru rau neaparat. Daca nu vrei sa iei probioticele lor poti sa iti iei antibioticul si sa mananci mult iaurt, asa cum se facea in copilaria noastra.
Eu sunt asa-si-asa cu farmaciile si farmacistii. Uneori au si ei dreptate, alteori au doar interese, depinde ce noroc ai
A_Iulia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sorana A Iulia - de acord ca "s-a mai rezolvat". Dar nu e perfect. Exemplul cu fabrica siturnat cu bidonul ... e din "zilele noastre", de dupa aderare. Si da, au tot ce le trebuie de la ANM. Nu stiu cum le-au obtinut, mi s-a spus doar de apele deversate ca "rezolva ei sa nu apara NO3-ul deversat" Sorana si Monica (28.09.2002) |
Eu nu am cum sa contest ce spui tu, pe de alta parte nu am nicio experienta cu vreo fabrica romaneasca (ma refer la vreun raport de audit, pozitiv, negativ, cum o fi). Pot doar sa ma mir foarte tare de un asemenea exemplu si sa ma tem pentru autorizatia lor de productie.
Dar e bine de luat in considerare ca odata ce au obtinut aprobarile de care vorbim, producatorii respectivi pot obtine autorizatii de punere pe piata in tot EU.
Mai merita de spus totusi ca in UK, patria genericelor, pretul este cel ce conteaza...ca sa se inteleaga ca cel mai ieftin se vinde acolo (si nu numai acolo, majoritatea tarilor UE schimba legislatii tocmai in acest sens, pentru a nu plati mai mult pentru ceva ce nu are consistenta).
In ceea ce priveste QA, eu una sunt relaxata. Este unul din domeniile cele mai reglementate.
iulia_b spune:
Ne spunea o profesoara din facultate ca ea nu intelege cum o frima nemteasca, cu traditie pe piata farmaceutica, cu n studii, teste, vinde un produs cu 10 lei, si aceleasi produs, fabricat la noi de o firma fara "trecut", isi vinde produsul cu 1 leu. Pentru ca se face rabat, de la multe. Incepand de la dozarea necorespunzatoare, la excipientii care sunt f importanti in eliberarea si absorbtia subtantei active, la oamenii angajati etc. Pt a vinde ieftin, a obtine profit imediat, bazat pe cantitate. la medicamente poate e mai greu, dar ma uit ca sunt zeci de firmulite cu "produse naturiste" . Cum o fi culese plantele respective, ce fel de plante sunt, ce procedee se aplica, cum sunt platiti cei care lucreaza astfle incat sa nu-si bage picioarele, nu stiu, si lista poate continua. A fost intr-un timp reclama si aici pe forum la un produs pe baza de echinaceea, mai scump. Nu acuzam acum desprecopii ca vrea sa ne bage pe gat siropul respectiv. Dar cugetam. Era o firma italiana, cu traditie, preparatele contin extracte din plante selectionate (si atent as putea zice, nu asa, de reclama), din agricultura biologica, fara parabeni, benzoat etc. Pe piata o groaza de alte produse similare, altele mai bune, altele mai putin. Unul din cele mai ieftine, mentionat aici pe forum iesise in topul medicamentelor cu cele mai multe E-uri adaugate. Ne ferim de pui cu hormoni, de suc si salam, insa medicamentele, in special siropurile contin mari cantitati de E-uri nocive.
Nu sunt snoaba, nu umblu cu telefoane si haine de fite, insa pot sa percep, dincolo de reclama, care exista in multe domenii, un produs bun raportat la calitate/pret.
Multi nu stiu, dar exista medicamente cu indice terapeutic mic, folosite de ex de cardiaci, care au interventii chirurgicale, unde se recomanda folosirea aceluiasi medicament cu care s-a obtinut raspunsul terapeutic cel mai bun. Asta inseamna ca nu tb sa inlocuiasca cu un generic (sau altul) pt ca orice variatie in biodisponibilitatea medicamentului (influentata de excipienti, de modul de facbricatie, de forma far,maceutica sa) poate da fluctuatii periculoase. Asta ca o dovada ca exista diferente intre medicamente, firme, asa cum exista si prin alte parti, chiar daca teoretic contin aceeasi substanta activa.
Edit ca am vazut pe forum reclama la nurofen, cel mai scump din gama.
saskia spune:
Nu intram in discutia cu haine(te uiti pe eticheta unde sunt fabricate, alta poveste), nici in discutia cu alimente (cele biologice costa, la fel ingredientele sunt scrise pe ele)...dar la medicamente aici a fost un documentar in care s-a explicat foarte clar.
500 mg de paracetamol de la Aldi sau de la farmacie sau de la firma cu fundita si ambalaj stralucitor tot aceasi susbtanta activa o are. Ala insa care costa mai mult, costa din cauza costurilor cu ambalaje fitoase, reclame la televizor, adaos probabil de aroma de capsuni si aia ca in loc sa coste 0,39 de centi 20 de pastile ca la Aldi, costa 3, 99 euro si da "impresia" oamenilor ca daca e scump e mai sus. Chestie de marketing.
mianna spune:
citat din mesajul lui desprecopii Dupa 2 zile, am avut o mica interventie stomatologica si medicul mi-a recomandat 5 zile de antibiotice, preventiv. (scria clar pe reteta - 5 zile) L-am trimis pe sot sa le ia, la farmacie. Si a venit cu o plasuta ce continea: cura de antibiotice (cele mai scumpe) pentru 10 zile (asa a zis farmacista), cutie de probiotice, si ditamai cutioiul de nurofen forte ...- pe scurt, o palarie de bani...deci farmacista si-a permis sa schime reteta ... |
let me guess: era farmacie din vreun lant, unde au target la vanzarea de probiotice si protectoare hepatice? (sau or avea si la astea mai mici si nu m-am confruntat eu cu fenomenul?)
mianna spune:
citat din mesajul lui andacos Pe cind la masina de spalat(de exemplu)Miele e Miele si gata,nu incape niciun comentariu! |
ba la mine incape. ce anume justifica pretul de 4-5-6 ori mai mare decat al unei masini de spalat bune? le face de 4 ori mai curate decat cealalta?
ladyJ spune:
Mianna, calitatea in general.
Nu stiu daca spala mai bine in comparatie cu alte masini bune dar, per total asa, Miele este o marca de mare incredere. Nu face probleme si tine foarte mult.
giulia71 spune:
Sunt de fapt doua discutii, ambele reale, insa una mai dureroasa ca cealalta.
Prima este folosirea originalului versus generice, unde s-au semnalat si exista diferente in efecte adverse, fie ca e vorba de respectarea formulei, fie ca e vorba de alti compusi. Deci exista diferente si atunci cand se poate, se recomanda utilizarea originalului chiar daca diferentele de cost sunt semnificative.
A doua e legata de OTC-piata libera!!Farmacistii sunt "stimulati" sa vanda, fara mila, cu cat mai mult , cu atat mai bine, din punctul dumnealor de vedere.
Noi nu putem face nimic din pacate! Cine poate face ceva..nu o face! De ce oare?
uneori gandesc prea mult....