Farmacia si noi ...
Raspunsuri - Pagina 10
iulia_b spune:
Bedrosmart, nu-i prima oara cand se explica pe forum ca in cazul medicamentelor de pe lista CNAS, decontarea se face la pret de referinta in cadrul aceleiasi substante active. Adica chiar daca exista o multitudine de atenolol de diferite firme, statul deconteaza 1 leu la toate. Restul de 2 lei, 8 lei sau 100 lei pe cutie revine pacientului. Cine vrea mai scump, plateste diferenta, statul suporta medicamentul cel mai ieftin. Mi se pare normal intr-o oarecare masura.
Saskia, sa inteleg ca nu exista nicio diferenta intre BMW si Logan? Decat de firma frumos colorata? Nimic pe dedesubt care ar merita diferenta?
saskia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iulia_b Bedrosmart, nu-i prima oara cand se explica pe forum ca in cazul medicamentelor de pe lista CNAS, decontarea se face la pret de referinta in cadrul aceleiasi substante active. Adica chiar daca exista o multitudine de atenolol de diferite firme, statul deconteaza 1 leu la toate. Restul de 2 lei, 8 lei sau 100 lei pe cutie revine pacientului. Cine vrea mai scump, plateste diferenta, statul suporta medicamentul cel mai ieftin. Mi se pare normal intr-o oarecare masura. Saskia, sa inteleg ca nu exista nicio diferenta intre BMW si Logan? Decat de firma frumos colorata? Nimic pe dedesubt care ar merita diferenta? |
Am zis eu asta, ce au masinile cu medicamentele. Au aceasi substanta activa?
BMW si Logan nu se produc in aceasi fabrica, nici macar in aceasi tara, imi scapa mie ceva?
EDIT: si uneia si alteia i se face reclama la greu, si nici nu sunt no name.
diuna spune:
saskia, te trimisesem sa cauti notiunea respectiva pentru ca dadeai semne clare ca nu intelegi despre ce vorbim. Incercand sa intelegi(oare?), ai ales o explicatie data de un documentar pe care se pare ca, in toata Olanda, l-ai vazut numai tu, altfel nu-mi explic cum de se mai vand paracetamoale prin farmacii cand s-a spus clar pe post ca la supermarket se gaseste asa ceva la a zecea parte din pret. Ori sunt olandezii inconstienti,, ori n-ai inteles tu ceva.
Deci, ca sa ajungm la subiectul initial, cum de se dezvolta in ritm alert aceasta afacere? Nici un contabil de aici nu face balante la o farmacie? Nici un economist nu ma poate dumiri? Asta cu recomandarea produselor scumpe e o vrajeala. Nu supravietuiesc trei farmacii perete in perete doar pentru ca stiu ele sa vanda.
blackgirl0 spune:
citat din mesajul lui diuna Nu supravietuiesc trei farmacii perete in perete doar pentru ca stiu ele sa vanda. |
Pai tocmai ca nu supravietuiesc. Eu cunosc 2 farmacii mititele, afaceri de familie, ce au dat faliment, pt ca retelele mari de farmacii isi deschid (probabil pe spagi mari ) puncte de lucru fix perete in perete langa cele existente deja. Si isi permit si pierderile, caci pe langa un punct de lucru care merge prost sunt alte 4 care merg bine si pot sustine afacerea. Mama a tinut contabilitatea unei farmacii si nu era in castig, ci in pierdere constanta. Am rude in aceasta industrie, nu s-a imbogatit nimeni. Nici mie nu mi se umple contul pt a recomanda diferite medicamente, cel mult primesc un pix si-o agenda. Si da, eu personal cred ca exista diferente intre medicamentele originale si generice. Insa pana la urma, la farmacie, fiecare isi ia ce doreste.
andacos spune:
citat din mesajul lui blackgirl0 Si da, eu personal cred ca exista diferente intre medicamentele originale si generice. Insa pana la urma, la farmacie, fiecare isi ia ce doreste. Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! |
Pai si noi de unde stim care sunt medicamentele originale si care sunt generice?
Si te referi la medicamentele ususale(ibuprofen,aspirina...)sau la medicamente "grele"pentru diverse afectziuni spfeicifice?
Eu cred totusi ca se cistiga si destul de bine inca din farmacii,nimeni pe lumea asta nu face comertz sa iasa in pierdere luna de luna!!!!Cred ca totul e in afacerea cu medicamente compensate...cred eu bineintzeles.
Dana
iulia_b spune:
Iti dai seama in primul rand dupa pret. Genericele sunt mai ieftine. De la banala aspirina, pana la medicamente "grele", aproape toate au cate un "original" si macar o"copie".
mianna spune:
citat din mesajul lui iulia_b Iti dai seama in primul rand dupa pret. Genericele sunt mai ieftine. De la banala aspirina, pana la medicamente "grele", aproape toate au cate un "original" si macar o"copie". |
asta dupa ce trece perioada initiala in care cel care a descoperit medicamentul are exclusivitate - timp de 12 ani parca, la care se mai pot adauga inca 5 ani.
andacos spune:
Iulia,nu stiu ce sa spun!!!
Daca mie nu mi s-ar fi oferit d ecatre farmacie si medicamente no name(vorbesc aici de banalul ibuprofen sau sprayuri d enas de exemplu),si eu sincer chiar cred ca farmacia nu prea are interseul sa-mi ofere no name...as crede 100% ratzionamentul tau!
Asa...am ceva indoieli...cred ca tabletele usuale ,nu trebuie s afie neaparat firme cunoscute!E doar pararea mea si cu experientza mea de cumparatori din Germania!
Dana
mianna spune:
citat din mesajul lui andacos ...as crede 100% ratzionamentul tau! |
la care rationament te referi? ca de existat chiar exista originale si generice, si da, genericele sunt intotdeauna mai ieftine. ce altceva a scris iulia_b si te face sa te indoiesti?
A_Iulia spune:
Genericele apar atunci cand patentul (patentele) produsului original expira.
Exact in ziua respectiva, in majoritatea tarilor europene firmele de generice isi lanseaza produsele. Nu este simplu sa "descoperi" o formula (bio)echivalenta cu cea a produsului original, este foarte posibil ca nimeni (sau poate doar 1, 2 companii) sa dezvolte un produs bioechivalent. Insa garantia pentru pacient o constituie faptul ca produsul nu si-ar obtine autorizatia de punere pe piata daca nu ar demonstra prin studii ca este bioechivalent, si fara autorizatie nu se poate vinde nici un medicament.
Incepand din "day 0", incepe concurenta. Pretul incepe sa scada. Cel mai bun exemplu este UK - unde pretul poate sa scada in prima luna chiar pana la 10% din pretul produsului original (evident depinde de concurenta dar si de pretul de productie)
Iar ca o garantie a eficacitatii, este suficient sa ne gandim ca piata produsului original pur si simplu "dispare" in UK datorita competitiei. Legislatia incurajeaza genericele. De ce ar incuraja UK genericele daca nu ar avea aceeasi eficacitate? Sau alte tari europene (inclusiv Suedia!)
Toata teoria de mai sus se aplica produselor (si tarilor) care nu sunt "branded". Toata Europa centrala si de Est, cat si alte piete (de ex si in DE) sunt inca "branded market". Asta inseamna ca ce conteaza mai mult e "brandul" si promovarea facuta in jurul lui, decat pretul. E drept ca lucrurile se schimba, insa nu peste noapte. Legislatia este foarte importanta, si majoritatea tarilor si-au adaptat-o in ultimul timp.