Idei verzi
De ceva vreme ma preocupa poluarea, faptul ca distrugem planeta. Am inceput sa fac schimbari in felul cum traim, ce cumparam, cum reciclam. Dar sunt convinsa ca se poate face mai mult.
Ce facem noi deocamdata:
- reciclam tot ce putem si ducem materialele in locurile speciale de colectare. Presupune timp si trebuie sa ai materialele sortate, metale, cartoane, baterii, etc dar merita
- am pus panouri solare si produc mai mult decat consumam. In felul asta folosim energie verde.
- avem numai becuri economice in toata casa
- avem butoi de apa in curte unde colectam apa de ploaie si o folosim sa udam gradina
- casa am cumparat-o izolata dar am fi izolat-o daca nu era deja
- folosesc minim de chimicale pentru spalat si curatat casa
Ce ne gandim sa mai facem:
- schimbam cei 3 mari consumatori de energie, televizorul plasma pe unul cu leduri, frigiderul pe unul nou si eficient plus lada frigorifica si boilerul de acum 15 ani pe unul modern care consuma de 3 ori mai putin.
- sa instalam un sistem de irigatie cu picurator, in felul asta apa din butoi va tine mai mult pe perioadele secetoase
- sa luam un butoi de apa mai mare pe langa cel pe care il avem
Am gasit si niste idei interesante pe internet la care ma gandesc. Ce ziceti de toaleta asta: http://www.caroma.com.au/bathrooms/toilet-suites/profile/profile-5-toilet-suite-with-integrated-hand-basin
Astea sunt toalete care se cumpara cu totul si sunt de ceramica, tare scumpe. Dar am gasit doar bazinul la un pret foarte rezonabil. http://www.ebay.com.au/itm/Wise-Flush-System-Water-saving-toilet-cistern-/180961838639?pt=AU_Building_Materials&hash=item2a222a862f
Astept alte idei verzi
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
Raspunsuri
Rufus spune:
bird, tare haioase rezervoarele alea cu chiuveta, n-am mai vazut
Cred ca au ceva eficienta, totul e sa te speli des pe maini.
Mie imi mai place un robinet cu temporizator mecanic(sau fotocelula), sau iluminatul cu senzori de miscare. Recunosc, ideile sunt luate din budele publice insa tocmai acolo s-au luat pentru reducerea consumurilor. Desi se presupune ca la casa ta esti responsabil macar cu faptul ca platesti din buzunar risipa, e greu sa convingi copiii sa nu mai faca baloane de sapun in timp ce apa curge garla.
Pentru cei cu centrale termice: sunt eficiente bateriile cu robineti separati apa rece/calda si nu cel cu un trunchi central si maneta care se roteste stanga-dreapta. De ce? Am observat la mine acasa: in primul rand, majoritatea centralelor sunt la oarece departare de locul de consum iar apa calda ajunge dupa cateva zeci de secunde (eu astept si 30 de secunde). Ideal ar fi ca centrala sa fie aproape, dar nu e posibil mereu. Daca vreau sa ma spal pe maini de ceva urgent, dau drumul la apa calda si ma spal; de obicei termin inainte sa vina apa calda. De ce am mai pornit centrala? Bine, eu tin cont de chestia asta, copiii nu. Poate as reusi sa-i conving...dar ei nu se uita in ce pozitie este robinetul ala, spre stanga sau spre dreapta, asa ca de multe ori au nevoie de apa rece, dar obtin apa calda. Cu doi robineti separati macar as elimina confuziile.
Dar sa va zic o alta chestie interesanta (daca iti aduci aminte bird vorbeam cand ti-ai pus tu panourile si spuneam ca in Romania e dificil sa vinzi energie de la propria instalatie): citesc recent ca "unitatile de productie a electricitatii din surse regenerabile sunt prea multe si nu vor functiona toate"
Te ia capul, nu? Cum e posibil?
In primul rand, In Romania exista unitati de productie pentru 22000 Mw. Dupa 1990 nu s-au consumat mai mult de 10500 Mw (inainte de 1990 se consumau si 15000 Mw, dar erau combinatele alea mari care au disparut). Deci e prea mult curent.
In prima faza s-ar putea renunta la centralele termice (pe gaz, pacura, carbuni) dar cine sa vrea acest lucru, din moment ce ba sunt interese uriase acolo ba presiunea sociala e mare (mine inchise, de exemplu).
Apoi, daca tot ai in plus, poti stoca, insa asta inseamna investitii in astfel de instalatii, sau poti vinde, dar asta inseamna constructia de magistrale prin care sa plece la export. Cu alte cuvinte, s-a investit masiv in productia asta "verde", dar momentan nu prea avem ce face cu ea.
Este exact situatia cartierelor de locuinte de lux, din care iesi sau intri cu greutate (sau de loc pe zapada sau ploi) ca nu ai drumuri.
Concluzia: nu vor functiona toti producatorii de energie verde, pentru ca sunt prea multi, se spera ca in 15 ani sa creasca consumul, sau se va investi in capacitati de stocare si transport.
Rufus, Tora si iadele
MadalinaM spune:
Rufus, si daca e asa multa energie, de ce nu se ieftineste? Asa ar incuraja centralele/electrocasnicele pe curent si, parca asa s-a dovedit, ca daca consuma mai multi cate putin, la un pret mai mic, castigul e mai mare decat daca consuma mai putini la pret mare.
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus bird, tare haioase rezervoarele alea cu chiuveta, n-am mai vazut Cred ca au ceva eficienta, totul e sa te speli des pe maini. |
Te speli pe maini de fiecare data cand folosesti toaleta sau asa ar trebui .
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
inbox spune:
Asta cu apa calda am observat-o si eu, ma enerva la apartament cand auzeam centrala tacanind la cuplare si la decuplare, nici nu pornea bine ca se si oprea...si cand nu era cazul imi aducea fi-mea cate un pahar de apa calduta sa beau :).
Noi la cumparaturi folosim niste sacose speciale rezistente...inainte cuparam de fiecare data pungi de nu mai stiam unde sa le punem si ce sa facem cu ele ( evident ca uitam sa le punem in portbagaj), acum venim descarcam cumparaturile si sacosele merg direct in protbagajul masinii.
"participam la un alt concurs cu retete :) "
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui MadalinaM Rufus, si daca e asa multa energie, de ce nu se ieftineste? Asa ar incuraja centralele/electrocasnicele pe curent si, parca asa s-a dovedit, ca daca consuma mai multi cate putin, la un pret mai mic, castigul e mai mare decat daca consuma mai putini la pret mare. |
Mai, la asta chiar nu stiu ce sa zic, dar daca suntem in UE suntem fortati sa aliniem preturile, la curent, la gaze, la benzina...indiferent cat avem si cat costa, curentul va trebui sa coste la fel peste tot, pare o prostie, dar asta-i alta discutie.
Rufus, Tora si iadele
desprecopii spune:
Bird, bravo pentru acest topic.
Eu una cred ca desi vrem, facem mult prea putin pentru a economisi energie. Si uneori cand vrei sa protejezi planeta si cel mai mic efort conteaza, daca ar fi facut si de altii...
Noi de exemplu, nu mai cumparam decat produse A++, adica cele mai economice produse electrice. Aveam o masina de spalat veche si am constatat ca era clasa B. Noroc ca i-a venit timpul si am cumparat alta, insa chiar daca erau unele in oferta )de clasa A, am preferat clasa A++ ...
Aici in Cipru, fiecare casa are oglinzi solare pe casa. E si normal, la atat de mult soare... Toata apa calda vine de la ele ... si trebuie sa iti spun ca frigeeeeee... chiar si iarna. Presupun ca si in Australia energia solara este folosita, nu?
marumiha spune:
Citat:
De ceva vreme ma preocupa poluarea, faptul ca distrugem planeta. Am inceput sa fac schimbari in felul cum traim, ce cumparam, cum reciclam. Dar sunt convinsa ca se poate face mai mult.
Imi place subiectul tau bird.
Si pe noi ne preocupa poloarea si incercam sa facem cit ne sta in putinta pt.a evita distrugerea planetei.
Noi am cumparat o cisterna de 10000l.,pe care am ingropat-o in pamint ,unde depozitam apa de ploaie pe care o folosim la udat gradina ,am cumparat un furtun cu picatura pe care-l folosim pe timpul veri la udat,fara sa facem prea multa risipa de apa.
Am izolat casa pe exterior si pe tavan ,am schimbat ferestrele cu altele care au un geam f.gros .
Am montat panouri solare astfel incit sa avem apa calda o mare perioada a anului.
Am montat panouri foto-voltaice astfel incit am eliminat platitul curentului pe care-l consumam ,in plus primim si bani ,asta o fost o investitie f.buna.
Toata casa incercam sa o incalzim cu o instalatie performanta ,avem un semineu pe lemne cu care incalzim pe timp de iarna apa la bai si bucatarie ,caloriferele ,incercam sa consumam cit mai putin gaze cu centrala.
Reciclam cam tot ce putem si ducem totul in locuri special amenajate.
Incercam sa facem cit de putin gunoi ,cojile de oua si resturile de la fructe si legume le refolosim ca ingrasamint la flori si gradina.
Ne-am gindit prea tirziu pt.ca acum instalatia e facuta ,la bai (wc)era bine daca in loc de apa potabila se putea folosi apa de ploaie sau cea de la fintina.
La masina de spalat vase si cea de rufe incercam sa folosim apa care este deja calda .
Reciclam toate dopurile de plastic pe care le facem cadou la persoane dizabile pt.a ajuta la cumpararea unor carucioare.
Poze
andacos spune:
Si mie imi place subiectul,am sa-l urmaresc cu mare interes poate apar alte idei pe care as putea sa le folosesc si eu!
Ce facem noi deja:
-selectam si impartzim gunoiul
-incercam sa folosim cit mai putzina apa(vezi inchisul apei cind te speli pe dintzi sau te sapunesti pe cap),cit mai putzin curent(n-avem panouri solare insa toate electronicele din casa-cu exceptzia plasmei sia sta doar pentru ca la momentul respectiv nu se specifica si in cazul tv-urilor,sunt cu consum energetic A+++),cit mai putzin gaz-aici suntem norocosi ca avem si camin deschis si salvam multisor cu caminul)
-folosim apa de ploaie colectata pentru mini gradina noastrasi flori
-eu merg foarte mult pe jos,folosim masina doar pentru distantze mai mari sau timpi nepotrivitzi mersului pe jos
Cam asta imi vin aucm in minte la ora asta tirzie de inceput de weekend!
Dana
andacos spune:
Rufus,Germania nu mai produce curent pe baza reactoarelor nucleare,se trece treptat spre energia eco(solara ,eoliana).
Insa renuntzarea la un element care produce mult si ieftin(vezi reactoare nucleare)si inlocuirea lui cu tehnologie performanta eco,duce la ridicarea costurilor,deci marirea pretzului la client!In general afectatzi sunt consumatorii casnici,pe spatele lor se face trecerea asta!
Dana