Calorifere, caldura si alte chestii fierbinti.

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

WOW!!!
Noi am stat la bloc in Timisoara dar nu-mi amintesc sa fie asa frig. Stiu ca bunicii mei veneau iarna din Tulcea sa stea la noi pentru ca la ei era frig si nu aveau apa calda, tot la bloc. Ceilalti bunici stateau tot la bloc in Timisoara si nici la ei nu-mi amintesc sa fie frig. La scoala intradevar imi amintesc ca imi inghetau degetele.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Eu imi amintesc de sticlele cu apa si de o caramida din aceea plina pe care o tinea mama in cuptor ca sa-i coaca mai bine prajiturile, iar seara o invelea in prosoape si mi-o baga in pat. Si-mi amintesc de multe nopti in care mama dormea cu mine si-mi tinea cu orele picioarele sau mainile reci in mainile ei.

A, si ne facuse tuturor halate si veste din molton, va mai amintiti, era materialul acela gros, cam ca flecce-le de azi din care aveau halate si asistentele de la spital.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

ohoo, ce de amintiri am si eu legate de frigul din casa si de la scoala...
in camera mea, pe timpul iernii, scoteam abur pe gura in timp ce-mi faceam lectiile. pe vremea aia nu stiam ca exista termopane, batea crivatul printre geamuri, desi tata incercase n metode de a izola cat mai bine toate crapaturile. de multe ori inghetau bocna geamurile de la dormitor. e de prisos sa va povestesc cate straturi de haine aveam pe noi, in casa, botosei grosi, de lana, tricotati de o vecina, halat de molton peste trening gros, care la randul lui era peste tricou cu maneca lunga si "strampi". dormeam in cele mai groase pijamale, de finet, cu caciula pe cap, cu plapuma groasa de lana plus cerga de lana lucrata de bunica. incalzeam caramida refractara pe aragaz. cu resou sau aeroterma nu reuseam sa ne incalzim, pentru ca se lua des curentul electric. era un chin cu spalatul (dus sau baie), una ca apa calda era cu program, a doua ca te lua frigul cand ieseai din baie, plus ca se facea umezeala/mucegai/igrasie din cauza condensului, baia fiind fara aerisire.
la scoala ne inghetau degetele pe stilouri/pixuri, dadeam din picioare pe sub banca sa le mai dezmortim. la mare succes au fost in acea perioada cizmele tip apres-schi, groase si imblanite, numai bune de folosit la scoala, chiar daca ne ingreunau mersul.
iarna cand mergeam la bunica, eram in stare sa ma contopesc cu soba de teracota, stateam lipita de ea ore in sir, in toate pozitiile, ii spuneam bunicii ca-mi fac o rezerva de caldura in oase, ca la noi acasa e foarte frig, la scoala la fel.
asa ca nu e de mirare de ce acum sunt dependenta de caldura pe timp de iarna. fii-mea in schimb n-are nevoie, daca ar fi dupa ea ar dormi doar in maieu si chilot, mereu se dezveleste noaptea, dar frig ii este nitel, ca doarme ghemuita si are mainile/picioarele reci, noroc de pijama, ca e suficient de calduroasa, dar uneori ramane cu mijlocul gol, ca se mai rasuceste in timp ce doarme. pacat ca nu se gasesc pijamale tip salopeta si pentru copii mai mari, ar fi perfecte pentru ea si stilul ei de dormit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

si noi mergeam la bunica sa ne incalzim :) avea un bordei minuscul si o soba care ocupa jumatate din el.
M-am intalnit si eu cu caramida, pe post de panaceu. Cand am facut pneumonie, medicii i-au sfatuit pe parinti sa ma duca unde or sti undeva unde e cald, sa ma scoata de la bloc (blocul cu moltonul si sticlele de apa calda si astea). M-au dus la mamaie-mea.

Nu stiu daca datorita metodei sale am scapat din pneumonie cu bine sau organismul si-a revenit treptat. cert e ca medicamente nu au avut exceptand deja celebrele paracetamoale si aspirine, acesti nae si vasile ai doftoricirii noastre.

Metoda de tratare a fost asta: carpe fierbinti (tifon) fierte in tuica fierbinte. (nu ca-i ironic, apa calda ioc dar tuica berechet?). Peste carpe, pasat fierbinte. Pasat = o mamaliga moale. PESTE mamaliga alte carpe si in sfarsit peste toate astea o bartai caramida, frate. Si aia fierbinte.

Tin minte serile alea cu precizie pentru ca urlam de szguduiam geamurile. Si tin minte mirosul de mamaliga + tuica + carpe = yuck.

Ma rog, de vie sunt vie deci o fi mers cumva tratamentul :) Plus, la ei era mereu cald. Aveau sobe de teracota si carbuni. Lignit si "oua". lemne nu prea, tin minte ca au pus cotetul de la porc pe foc, dupa ce le-a luat CAPul porcul.

Of doamne. Ce vremuri reci si triste. Si eu ma matzai ca nu mi-au dat astia drumul la caldura.

De cate ori deschid fereastra...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

Eu cred ca o sa-mi aduc aminte toata viata cat de bine dormeam intr-o dimineata, se facuse brusc cald in apartament, incepusem sa ma dezvelesc, si ma odihneam eu asa fericita iar maica-mea tragea de mine sa ma trezeasca...inundasem cu apa calda :), fusese apa oprita, sau asa era oprita apa calda parca se dadea intrea numite ore seara si dimineata... cand a venit, a incalzit tot!

In rest, sticle cu apa calda, caramizi in si pe aragaz, bateria de la masina cu neon atasat pentru lumina, lampa cu gaz si plimbari lungi seara sa uitam de toate :)!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

Citat:
citat din mesajul lui ina.click

si noi mergeam la bunica sa ne incalzim :) avea un bordei minuscul si o soba care ocupa jumatate din el.
M-am intalnit si eu cu caramida, pe post de panaceu. Cand am facut pneumonie, medicii i-au sfatuit pe parinti sa ma duca unde or sti undeva unde e cald, sa ma scoata de la bloc (blocul cu moltonul si sticlele de apa calda si astea). M-au dus la mamaie-mea.

Nu stiu daca datorita metodei sale am scapat din pneumonie cu bine sau organismul si-a revenit treptat. cert e ca medicamente nu au avut exceptand deja celebrele paracetamoale si aspirine, acesti nae si vasile ai doftoricirii noastre.

Metoda de tratare a fost asta: carpe fierbinti (tifon) fierte in tuica fierbinte. (nu ca-i ironic, apa calda ioc dar tuica berechet?). Peste carpe, pasat fierbinte. Pasat = o mamaliga moale. PESTE mamaliga alte carpe si in sfarsit peste toate astea o bartai caramida, frate. Si aia fierbinte.

Tin minte serile alea cu precizie pentru ca urlam de szguduiam geamurile. Si tin minte mirosul de mamaliga + tuica + carpe = yuck.

Ma rog, de vie sunt vie deci o fi mers cumva tratamentul :) Plus, la ei era mereu cald. Aveau sobe de teracota si carbuni. Lignit si "oua". lemne nu prea, tin minte ca au pus cotetul de la porc pe foc, dupa ce le-a luat CAPul porcul.

Of doamne. Ce vremuri reci si triste. Si eu ma matzai ca nu mi-au dat astia drumul la caldura.

-------------------------------------

nope, nu exista paracetamol, exista piramidon, aspirina, algocalmin, antinevralgic, vitamina C, polidinul injectabil, plus biseptolul luat pe sub mana de la bisnitari sau de la nudisti, de pe litoral, vara. se mai gasea penicilina V (tin minte si acum forma/culoarea cutiei), B complex, siropul de patlagina si siropul expectorant, calciul granulat (pe care il devoram pe post de desert, de pofta de dulce); cam astea sunt medicamentele pe care stiu ca le aveam in casa pe vremea comunismului. ah, si mai erau celebrele bobite cu ulei de peste si 9 Vita (vitaminele chinezesti), unguente si lotiuni camforate/mentolate, tot chinezesti. se mai foloseau ventuzele pe post de remediu impotriva racelilor si cataplasmele cu mustar.

Mergi la inceput

Piramidon, asa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eveline spune:

Citat:
citat din mesajul lui ina.click

-------------------------------------

Vai, chiar ca da. Dar de piramidon va amintiti? La mine ala era baza...si cate am aflat apoi despre el.
Si apropo de asta - scuze ca deviez - imi aminteam cum stateam la coada la dispensar, in fiecare iarna, ca faceam gripa si ne luam portia de polidin :D. Unul dupa altul, cu ace de-alea mari si seringi uriase de metal ...brrrr...

Mergi la inceput

cum puteau sa puta caserolele alea de metal cand le puneau la fiert...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

Citat:
citat din mesajul lui CorinaDani

Pacat ca nu se gasesc pijamale tip salopeta si pentru copii mai mari, ar fi perfecte pentru ea si stilul ei de dormit.

Se gasesc, in Auchan, pana la marimea 140, si sunt si ieftinute, in jur de 40 de lei. Sunt plusate, ca cele de bebelusi si au un fermoar de pe un crac pana la barbie.

Eu o tin pe fi-mea cu sac de dormit (sub amenintarea dusului la spital daca se extrage din el si se imbolnaveste) pentru ca nici a mea nu sta invelita cu nimic. I-am luat sac de dormit fara maneci dar din ala evadeaza spre dimineata. Problema mea e ca saci de dormit cu maneci (tip vestuta, nu maneci lungi) nu se fac decat pana la marimea 120, noi acum iesim din ea, tre sa ma apuc de confectionat un sac de dormit acasa pt ca nu am decat unul singur marimea 140, luat dintr-un second, cand il spal ramane copilul cu spinarea goala...

Mergi la inceput