Reforma sistemului medical-in intersul bolnavilor

Reforma sistemului medical-in intersul bolnavilor | Autor: Deceneus

Link direct la acest mesaj

Nici clasa politica nici mass-media nu vor sa discute despe sistemul de sanatate si despre reforma acestuia. In media se arata ca exista o "hemoragie" de medici si asistente, dar nu se cauta motivatiile si cu atat mai putin masurile pentru stoparea ei.
Lumea a iesit in strada cand presedintele prin intermediul guvernului Boc a incercat sa faca o reforma pe sest, o reforma care ar fi lovit in costurile bugetelor de familie, prin privatizarea servicilor medicale si prin eschivarea statului de la responsabilitatea asigurarii resurselor financiare.

De atunci nu s-a mai discutat nimic de reforma in santatea. Se asteapta alegerile dupa care mafia din sanatate v-a relua ofensiva. Toti sunt implicati si interesati sa castige de pe urma suferintei oamenilor, asa ca indiferent de cine va fi la putere reformele vor viza imbogatirea celor care conduc sanatatea si politica. Nu exista diferente de strategie intre USL, ARD sau PP-DD. Toti sunt adeptii unei administrari centralizate, adminstrare pe care sa o conduca oamenii lor ca sa le aduca beneficii.

Am gasit in Cotidianul un articol foarte interesant, opiniile medicului olandez Robbert Peter Oostveen, care cunoaste bine sistemul romanesc dupa 20 de ani de practica, si care are si propuneri demne de sustinere.

Pe scurt medicul pune accent pe impotanta medicului de familie, pe un sistem online de asistenta a medicilor de familie -Telematrix, pe o mai mare autonomie regionala, respectiv o asistenta medicala coordonata de la centrele de regiune si nu de un minister din Bucuresti, pe realizarea unor minispitale mobile, ca spitalele de campanie.
Este vorba despre descentralizarea sistemului de sanatate atat ca asistenta cat si adminstrativ.
Este un sistem care valorifica tehnonologia IT. De ce sa deplasezi bolnavul la policlinica, daca poti sa colectezi informatiile la domiciliu si sa transmiti datele online la un centru de diagnostic.

Si medicul Robbert Peter Oostveen subliniaza faptul ca exista o "mafie" in sanatate cu alta agenda decat serviciile de calitate accesibile cetateanului.
Am preluat articolul integral, pentru ca propunerile de reforma merita analizate, discutate si eventual sustinute.

Citat:
www.cotidianul.ro/trebuie-fortata-mana-guvernului-196878" target="_blank"> Peter Oostveen, olandez, român, medic, arhitect:"Trebuie fortata mâna guvernului!" (interviu cu Marcel Barbatei)

Nascut la Haga, în Olanda, Robbert Peter Oostveen a devenit medic chirurg, specializat în SUA în oncologie. A facut parte ca pilot din Fortele Aeriene Regale Olandeze. Este specializat în diverse domenii de activitate ce tin de la medicina pâna în sfera afacerilor si marketingului, fiind consultant, partener si manager la mai multe societati, cum sunt Architectural Group SRL si Edumonde Mediation SRL, prin ultima colaborând cu Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti, predând cursuri de mediere. Face parte din Comisia Nationala Româna UNESCO, fiind membru fondator al Grupului Interdisciplinar – Stiinta Fara Frontiere. S-a stabilit în România de 21 de ani, contribuind la restaurarea si amenajarea unor importante muzee si spitale din tara.

Sunteti de peste 20 de ani în România si ati studiat din interior sistemul nostru medical aflat de mult timp în agonie. Cum poate fi el repornit?

Sunt multe probleme în general si cu precadere în sistemul medical. De ce? Pentru ca nu exista o gândire de perspectiva, liniara, unitara. Cum vine cineva cu un proiect viabil, sar imediat cei din jur si spun ca nu va functiona. Aici intervine deosebirea fata de Olanda. Avem un proiect, îl studiem si încercam solutiile cele mai bune. Ramâne în general linia stabilita de la început, chiar daca apar modificari pe traseu.
În al doilea rând, cam 80 la suta dintre spitalele din România nu fac fata standardelor Uniunii Europene, pentru ca sunt foarte vechi, iar infrastructura nu exista. Întotdeauna, prima reactie a factorilor de decizie e sa refaca, sa renoveze, sa modernizeze spitalele existente. Eu am experienta în renovari si va pot spune ca te costa uneori mai putin un lucru facut de la zero decât reabilitat, renovat.

Dar s-au alocat sume imense de douazeci de ani pentru spitale si nu s-a întâmplat mai nimic...

He, he, e ca un fel de autostrada româneasca. Dar sa revenim, o alta mare problema e ca 80 la suta dintre pacientii din spitale nu pot fi denumiti pacienti. Sunt de fapt cazuri sociale. Al treilea aspect îl reprezinta fondurile. Niciodata nu vor fi suficienti bani. În general în România toata lumea se plânge ca nu ajung banii. Fonduri? Am discutat la Bruxelles si ele sunt suficiente, se pot obtine, însa stiti mai bine cum e când vine vorba de cofinantare...

Eu am venit aici în decembrie’89 si am constatat starea deplorabila în care se gaseau spitalele. Împreuna cu mai multi medici de la Medecins Sans Frontieres am decis sa ne implicam si ne-am activat legaturile în toata lumea sa vedem ce putem face. Norocul a facut ca la Groningen, la Academic Medical Center, sa se schimbe toata aparatura medicala, o aparatura de doar trei ani vechime. Spitalele sunt angrenaje care trebuie puse în functiune nu de catre oameni de stiinta sau doctori docenti, ci de catre niste manageri buni care sa asambleze piesa cu piesa.

Ati conceput un sistem medical national asemanator celui olandez, dar calat pe specific românesc...

Sistemul trebuie descentralizat pe regiuni. Sa va dau un exemplu. La Gura Humorului ai un spital mare si multe, multe ambulante. Vara este OK, dar iarna, când sunt nameti de patru metri, e jale. Sunt sate în regiune care în perioada de iarna ramân izolate. Oamenii n-au asistenta medicala locala, soselele se înzapezesc si trebuie sa vina Arafat cu elicopterul. Cât costa oare toate acestea? E ceva incredibil. Daca mai e si vreo problema la Gura Humorului cu vreun infarct grav, trebuie facuta deplasare la Suceava. Între timp poti sa-ti iei adio de la pacient. Sa nu mai vorbim apoi de conflictele dintre presedinti de consilii judetene si primari de o alta coloratura politica, care duc la dezinteres fata de ceea ce înseamna functionarea în anumite zone a sistemului medical si de santajul practicat de marile concerne farmaceutice care afecteaza grav sistemul.

Eu cred ca pacientul se trateaza cel mai bine acasa. În spital doar în cazuri de urgenta. Cum se stabilizeaza trebuie sa mearga acasa. Dar pentru asta ai nevoie de un sistem care poate monitoriza fiecare pacient în parte. L-am denumit Telematrix.

România este foarte bine pregatita pentru acest sistem, existând acoperire pe toate tipurile de canale de comunicatii. În opinia mea, cel mai important rol în acest sistem îl are medicul de familie. Am fost impresionat de doctorii români pe care i-am vazut diagnosticând holistic în lipsa aparaturii performante. El da un diagnostic initial, previne, eventual trateaza si selecteaza pacientul. Am lucrat ca oncolog la Fundeni si erau uneori peste 100 de pacienti pe zi. Nu se poate lucra asa...

Erau toti bolnavi de cancer?

Nu, erau multi care veneau cu durere de cap, le dadeai o aspirina si era suficient. Asa se întâmpla când nu ai preselectia facuta. De aceea spuneam de importantul rol pe care-l poate avea medicul de familie care cunoaste situatia de acasa a fiecaruia, starea de sanatate fizica si psihica a pacientilor din zona lui. E un lucru extraordinar de important în diagnoza si tratare.

Ai spitale închise, spitale nefunctionale sau spitale superdotate dar ineficiente, spitale fara medici si medici fara motivatie. Când nu ai motivatie, pleci la bani mai multi desi ai sta aici chiar si pe bani putini, dar sa-ti fie apreciata munca. În orice caz, si cei care pleaca se vor întoarce pentru ca poporul român este un popor cu totul special. Românii au nevoie de familie, de prieteni, de mici, de bere... Îi trage ata acasa... Le e dor.

Sa revenim la sistemul pe care-l propuneti...

Se fac niste mici policlinici, cu aparatura, cu mic laborator, pot fi facute si în containere. Eu am facut asa ceva într-un container pe lânga un spital din Zürich, iar daca elvetienii au fost foarte multumiti, eu zic ca ar merge si în România. E foarte ieftin, nu mai ai nevoie de fundatie si de alte amenajari si daca ai nevoie îl muti în functie de necesitati. E ca un minispital de campanie ce va deservi câteva sute de oameni, coordonat de specialistul despre care vorbeam, „piesa” de baza, medicul de familie. Sunt multi batrâni care au nevoie de îngrijire, de o vorba buna, de o analiza, de un medicament... Nu vor mai fi pusi pe drumuri. Centrele medicale regionale, judetene, vor avea echipe complete, în regim de urgenta, deservind 3-400.000 de posibili pacienti, pe toate specializarile, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Când ai asa ceva, nu mai tii pacientul cinci zile în spital pentru o banala operatie de apendicita. La 9 îl operezi si la 12 pleaca acasa. Nu mai ai nevoie de 400 de paturi întretinute cu costuri enorme, ci le reduci la jumatate. Nu mai ai nevoie nici de spitalele care acum sunt închise. Le transformi în centre sociale sau de tratament. Prin comunicarea tip Telematrix se va tine legatura on-line cu centrul local. Când medicul de familie are probleme sau neclaritati, ia legatura cu specialistul din centrul regional si decide daca este necesar ca pacientul sa fie transportat sau nu la centru.

Nu i se fura „pâinea” doctorului Raed Arafat?

Nu, dimpotriva. Toate centrele regionale vor avea heliport si vor functiona în sistemul de urgenta, având la dispozitie toate specializarile, în regim integrat. Urgentele majore vor functiona însa cu costuri mult reduse. Prin preselectia pacientilor nu vor mai zbura elicopterele aiurea.

Ca sa se implementeze acest sistem este nevoie si de o decizie guvernamentala...

Trebuie fortata mâna guvernului! Tu nu poti, n-ai fonduri pentru a construi un sistem medical suplu si eficient? Bine, facem atunci un parteneriat public-privat. Nu cu niste lanturi farmaceutice sau cu cine stie ce idioti din sistem. Facem un ONG cu sustinere europeana...

Exista oameni dispusi sa investeasca?

Am discutat cu oameni de la marile firme de comunicatii si de asigurari, care si-au aratat toata disponibilitatea pentru proiectul Telematrix. Totul dublat de fondurile europene si de o mica interventie a statului ar face ca proiectul sa devina realitate. Statul trebuie sa aiba rol de arbitru, sa fie parte a proiectului, pentru ca sunt în joc interese ale marilor „rechini” care vor dori sa capuseze si acest sistem.

Oricum, mai trebuie umblat si la mentalitati. Eu am venit cu regula celor patru „P”: predictibilitate, preventie, personalitate (un pacient nu trebuie sa fie un numar, ci un suflet) si participare (medic- pacient).

Sa va dati seama mai bine de eficienta acestui sistem, as face o paralela cu ceea ce am trait în Nigeria, unde acordam asistenta bebelusilor nevazatori. Acolo, din cauza secetei, mustele vin la lichidul din ochii nou-nascutilor si îi infecteaza. E o adevarata drama... La un moment dat au aterizat americanii cu un Boeing-spital si au început sa opereze. 60 de copii pe zi, câte 1.000 de dolari de copil. În trei zile au terminat fondurile alocate, enorme, dar complet ineficiente si au plecat. Ce sa fac în aceasta situatie când aveam mii de copii cu deficiente de vedere? Am fost la Pfizer si am cumparat 150 de litri de hidralazina – vizin cu 150 de dolari. Am tratat toti bebelusii din regiune si le-am aratat asistentilor de-acolo ce au de facut. Anul urmator când am venit, am constatat ca 70% dintre bebelusi îsi revenisera. Aceasta înseamna preventie si eficienta si dupa acest tipic trebuie recreat sistemul medical românesc, caci inteligenta si profesionalism exista. Mai trebuie doar vointa.


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Elle_seb spune:

Foarte interesant interviul. Sistemul medical este pe butuci pentru ca s-a dorit acest lucru. Asadar, tot dorinta este cea care va dicta schimbarea.

Edit ca sa adaug:
Centralizarea sistemului medical permite exact ceea ce este de nedorit: capusarea lui si deservirea intereselor tertilor.


_
Tratament Anti-Cancer - 24 Brevete Medicale Internationale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Ce aspecte foarte importante se pot desprinde din propunerile medicului olandez.
1. Medicii de familie vin in contact cu apatura moderna si participa direct la stabilira disagnosticului si a tratamentului impreuna cu medicii specialisti din clinici, intr-un dialog permanent. Schimbul de informatii face ca ei sa-si perfectioneze continuu pregatirea si sa nu se plafoneze.
2. Cetatenii sunt tratati intr-un mediu in care se simt in largul lor, si nu mai apare stresul schimbarii mediului.
3. Costurile cu spitalizarea se reduc si fondurile pot fi orientate spre medicamente.
4. Timpul interventiei se reduce si la spitale ajung doar cazurile cu adevarat grave.
5. Sistemul descentralizat este mult mai flexibil.
6. Finantarea poate fi facuta de autoritati locale functie de necesitati, decizie care poate fi influentata de cetateni, pe candintr-un sistem centralizat decizia scapa controlului cetatenilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Idei bune sunt, pacat ca nu se unghesuie nimeni sa le puna in aplicare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Poate ideile ar trebui sistematizate intr-un sistem de reforma coerent, si cetatenii sa iasa in strada pentru aplicarea lor.
Au iesit in strada sa sustina un om.
Mi se pare mai important sa se iasa in strada pentru a sustine un proiect care ne afecteaza direct.

Sistemul de sanatate dar si sitemul de invatamant nu trebuie sa fie inititativel ale cabinetelor unor ministrii.
Sunt reforme care se fac odata la 50 de ani, si care trebuie sa fie acceptate de toata lumea. Ca sa fie acceptate trebuie discutate si argumentate, sa convingi cetatenii ca asa este bine, si sa obligi politicienii sa merga pe directia respectiva.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Elle_seb
Foarte interesant interviul ...


OT: Ia uite ca a iesit Laura din gaura de sarpe! Ia mai zi-ne cum e cu zecile de mii de dolari zeekrewardate, fetele te-asteapta cu sufletul la gura de trei luni sa le resuscitezi sperantele ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elle_seb spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
citat din mesajul lui Elle_seb
Foarte interesant interviul ...


OT: Ia uite ca a iesit Laura din gaura de sarpe! Ia mai zi-ne cum e cu zecile de mii de dolari zeekrewardate, fetele te-asteapta cu sufletul la gura de trei luni sa le resuscitezi sperantele ...



Ia uite cine ma astepta la cotitura. Sunt sigura ca de 3 luni nu dormi noaptea de grija ca nu dai de mine.
PS. Subiectul asta este despre reforma sistemului medical, nu despre zr.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Elle_seb
Ia uite cine ma astepta la cotitura.

Eu ca eu. Dar la urmatoarea cotitura te asteapta "tot neamul si toti prietenii".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elle_seb spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
citat din mesajul lui Elle_seb
Ia uite cine ma astepta la cotitura.

Eu ca eu. Dar la urmatoarea cotitura te asteapta "tot neamul si toti prietenii".


Mai capcaunule, cand vei fi capabil sa iesi din cutiuta ta sa si vezi lucrurile un pic mai departe de campul tau vizual, atunci putem vorbi.
Lasa omul asta sa-si faca subiectul lui si treci in partea cealalta, ca ti-am raspuns la of-uri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elle_seb spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Poate ideile ar trebui sistematizate intr-un sistem de reforma coerent, si cetatenii sa iasa in strada pentru aplicarea lor.
Au iesit in strada sa sustina un om.
Mi se pare mai important sa se iasa in strada pentru a sustine un proiect care ne afecteaza direct.

Sistemul de sanatate dar si sitemul de invatamant nu trebuie sa fie inititativel ale cabinetelor unor ministrii.
Sunt reforme care se fac odata la 50 de ani, si care trebuie sa fie acceptate de toata lumea. Ca sa fie acceptate trebuie discutate si argumentate, sa convingi cetatenii ca asa este bine, si sa obligi politicienii sa merga pe directia respectiva.


Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )


Oamenii in Romania sunt atat de dezbinati, de lipsiti de informatie si de saraciti incat este aproape imposibil sa-i mai convingi sa investeasca incredere in administratie si in guvern.

A reforma sistemul de sanatate in interesul bolnavilor este in acceptiunea guvernantilor o utopie. Ca Peter Oostveen mai sunt totusi in tara noastra, oameni interesati de binele populatiei, al nostru al tuturor, insa pentru ei nu exista sustinere din nici un punct de vedere. Cine ii asculta acestui medic propunerile de reforma?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

E clar ca politicienii nu se se bucura de incredere, si ca nu ne putem astepta de la ei sa ia masuri fara sa fie supusi la presiuni.
Dupa numarul de comentarii se vede ca tema reformei in sanatate nu starneste interesul si politicienii pot sa ne "jupoaie" dupa bunul plac. Oamenii nu vor actiona, pentru ca nu au incredere in forta lor.
O sa suporte mizerii si cand nu vor mai suporta "mamaliga va exploda". Asta se intampla pentru ca democratia nu a intrat in functiune sa descarce continuu tensiunile.

Mergi la inceput