cum raspundem la rau?
Raspunsuri - Pagina 4
dana vio spune:
Citat: |
citat din mesajul lui capcaunul Ce linistita era viata tuturora inainte de facebook! Si inainte de internet ... Acum rautatea este globalizata. Daca inainte singurii dusmani erau de prin vecini, acum te poti trezi cu sute sau chiar mii de dusmani care sa te urasca de la mii de kilometri distanta. Sau chiar dintre amicii ascunsi in spatele unor nickuri necunoscute! Renuntati o vreme la implicarea in lumea virtuala si veti redescoperi pacea si calmul de altadata! |
Mi-a placut asta. Tragi-comic si adevarat.
Eu mi-as dori sa externalizez rautatea. Pe-a mea desigur.
Alexandra Maria
14.12.2007
daniela_b spune:
citat din mesajul lui addinel ... dar nu ajungem asa sa ne inraim toti, sa ne coboram la niveluri mai joase decat ne e firea? mama lu' maria randuri pentru maria |
Nu asa se pune problema.
Sa aperi un principiu sau sa sanctionezi prin atitudine un gest care te raneste sau raneste pe altii la care tii nu inseamna sa te inraiesti cum, nici ca te abtii fiindca ti-e frica nu inseamna ca te imbunezi, nu ti se pare?
Ma intorc la subiectul cu campania despre ura.
Nu poti sa vii cu mesaje care indeamna la ura si sa te astepti la imbratisari? Poti?
Oameni raniti in miezul lor de suflet au reactionat vehement, unii au folosit un limbaj iesit din comun dar, oricum ai lua-o, nu poti uita de la ce a plecat totul...
Asa ceva este de nepermis si ma bucur ca nu s-a trecut cu vederea!
In legatura cu postarea ta de dincolo, nu-ti dau deloc dreptate!
Si, mi se pare ca generalizezi si nu vei putea avea un raspuns precis la intrebarea ta ( din titlu).
addinel spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui daniela_b
Nu asa se pune problema. Sa aperi un principiu sau sa sanctionezi prin atitudine un gest care te raneste sau raneste pe altii la care tii nu inseamna sa te inraiesti cum, nici ca te abtii fiindca ti-e frica nu inseamna ca te imbunezi, nu ti se pare? Fara semnatura. Ma simt mai bine. |
threadul, asa cum il gandeam eu, se vroia o discutie generala (nu legata de campania uraste) despre atitudinea prin care sanctionam gesturi si aparam principii. normal ca trebuie sa luam atitudine, dar cum? ne comportam decent sau ne punem poalele in cap doar pentru ca si cei pe care vrem sa ii sanctionam si le-au pus? poate ca e in capul meu o mare varza de nu reusesc sa ma exprim bine
si da, ai dreptate, am priceput si eu acum ca nu se poate discuta la modul general. rog moderatorii sa inchida subiectul.
daniela_b spune:
citat din mesajul lui addinel normal ca trebuie sa luam atitudine, dar cum? ne comportam decent sau ne punem poalele in cap doar pentru ca si cei pe care vrem sa ii sanctionam si le-au pus? poate ca e in capul meu o mare varza de nu reusesc sa ma exprim bine mama lu' maria randuri pentru maria |
La modul general e corect sa ai o atitudine decenta. Insa exista o mare varietate de situatii si decenta este, in unele cazuri, nefolositoare sau prost inteleasa ( drept incurajare pentru aia "raii" sa continue).
Daca iti sparge un rau parbrizul, il reclami. Asta e decent.
Daca il reclami si el nu pateste nimic pentru ca da spaga il reclami din nou si il reclami si pe ala care da spaga.
Daca nu se intimpla nimic incepi sa protestezi cit te mai lasa decenta sa o faci.
Si tot asa, escaladezi situatia odata cu ea...
daca ti-e frica, lehamite, lene sau mai stiu eu ce, nu mai faci nimic din toate astea dar nu numi atitudinea ca fiind "decenta".
Ce cred eu ca gresesti e ca insisti sa numesti decenta niste actiuni care pleaca din lasitate. Nemiscarea. Ne-atitudinea. Nepasarea.
Toate seamana cu resemnare si frica. Nicicum cu decenta.
Aici cred eu ca trebuie sa folosesti reglajul ala fin al fiecaruia... sa incepi sa distingi cind e bine -bine adevarat si cind e rau-rau adevarat.
Pentru ca altfel, miine vei putea fi chiar tu tinta unui rau si atunci decenta altora de a mirosi panselute in toiul conflictului s-ar putea sa te doara...
ina.click spune:
Pai nu se poate, Addinel, cand vii cu exemple personale.
Ai inceput threadul cam asa:
Eu cand intalnesc situatia X fac asa, asa, si iar asa, spre deosebire de Y care iata, a facut asa nu, asa nu, asa nu.
Nu poti miza mereu pe cartea cu "nu m-am exprimat bine". Nu poti spune "vad ca nu iese ce vroiam eu asa ca stii ceva, de fapt eu altceva vroiam sa spun si absolut toti cei care vorbiti sunteti pe langa". Hai ca nu ne-am nascut chiar ieri toti.
Raspunzandu-ti la intrebare: sunt infinit de multe tipuri de rau in lume.
E rau cand ploua. Ce faci? Iti iei umbrela.
E rau daca iti rapeste cineva copilul. Ce faci? Scrii pe Facebook? Nu, suni la politie.
E rau cand iti ia cineva locul de parcare. Ce faci? Eu nimic, incerc sa dau de respectivul sau ma mut mai incolo.
E rau cand ne aruncam cu bombe unul in cap la altul. Ce facem? Unii aleg sa fuga, unii aleg sa lupte, altii sa se ascunda.
Cat timp nu suntem unii in papucii celuilalt, nu avem dreptul sa judecam si sa condamnam.
Exista rau facut cu buna stiinta, rau facut din ignoranta, rau facut din inconstienta, rau facut fara sa stii. La fiecare pas al tau pe strada ucizi miliarde de gaze, la fiecare pas printr-o padure ucizi miliarde de micro organisme, poate. Stiai? Nu. Iti pare rau? Pai, nu prea, daca nu stii.
Referitor direct la campanie; campania asta ne-a ranit pe multi in tot ce aveam noi mai drag si mai vulnerabil. Si am reactionat cum am stiut. unii plang poetic, ca madonele rafaelite, altii rag cu muci la nas. Asta nu inseamna ca unii sufera mai mult ca altii. Si nu inseamna ca ne putem da exemplu : uite asa se plange, asa se sufera. Sa ne tinem fiecare batistele pentru el, zic.
De cate ori deschid fereastra...
addinel spune:
Ce cred eu ca gresesti e ca insisti sa numesti decenta niste actiuni care pleaca din lasitate. Nemiscarea. Ne-atitudinea. Nepasarea. |
pai nu insist, am zis si intr-un raspuns ca m-am exprimat gresit. eu nu zic sa fim nepasatori, sa bagam capul in pamant de frica si sa trecem mai departe. exista mai multe modalitati de a lua atitudine. iau o situatie oarecare, daca nici pe asta nu o explic cum trebuie ma duc la un curs de comunicare
X se duce la un restaurant care e aproape de serviciu, mancarea e foarte buna si la un pret rezonabil, dar chelnerul se comporta mereu urat (ton ridicat daca il rogi ceva, nota adusa dupa 30 de min de cand ai cerut-o, etc). ce atitudine sa ia X?
- sa renunte sa mai mearga acolo
- sa vorbeasca cu angajatul/ patronul sau cu cine gaseste el pe acolo si sa le explice ca pacat de restaurantul lor daca atitudinea chelnerului e nepotrivita si ca nu va mai lua masa acolo daca nu se schimba ceva
- sa inceapa sa tipe la chelner "nesimtitule, asa faci in fiecare zi. esti un prost care nu stie sa se comporte!"
prima varianta- pare un fel de cedare din partea lui X, dar eu cred ca nu e, daca toti clientii fac la fel restaurantul da faliment (si pana atunci probabil patronul ar incerca sa afle de ce pierde clienti). a doua varianta mi se pare cea mai ok. a treia- nepotrivita si cu cele mai putine sanse de izbanda.
in rest- de acord cu tot ce ai spus.
addinel spune:
Referitor direct la campanie; campania asta ne-a ranit pe multi in tot ce aveam noi mai drag si mai vulnerabil. Si am reactionat cum am stiut. unii plang poetic, ca madonele rafaelite, altii rag cu muci la nas. Asta nu inseamna ca unii sufera mai mult ca altii. Si nu inseamna ca ne putem da exemplu : uite asa se plange, asa se sufera. Sa ne tinem fiecare batistele pentru el, zic. |
ca tot vorbim de campanie, mai exista si alte categorii. una ar fi cei care au criticat dur, foarte dur- dar fara sa raga cu muci la nas, cum spui tu. si altii care au facut reclamatii la parchet, CNCD, etc. mie asta mi se pare a lua atitudine.
ina.click spune:
Pai si de unde stii, Addinel, ca nu am facut asta deja. Nu toti ne lipim faptele sau blogurile in piept ca pe martisoare, sau la semnaturi.
De cate ori deschid fereastra...