cum raspundem la rau?
mesajul de mai jos l-am scris la un alt subiect (cel cu Uraste-ti baietelul), dar fiind oarecum off-topic m-am gandit sa fac subiect separat. pentru ca ceea ce as vrea sa vorbim este despre cum raspundem la ura, la rau... cu ura si rau sau.... ?
ca reactie la cele scrise de mine, mi s-a spus zilele astea si pe facebook si pe aici ca sunt: prea idealista, sensibila, naiva, proasta, usor de manipulat, ca de-aia nu se schimba nimic in tara asta, din cauza oamenilor ca mine, etc. poate ca sunt, nu neg asta. dar tot nu pot sa gandesc altfel:
- daca un coleg ma face proasta il rog sa se calmeze si sa vorbim peste 5 minute, ptr ca daca ii replic cu tampitule el imi zice imbecila, eu lui cretin, etc.
- daca un vecin imi ocupa locul de parcare il sun si il rog sa-si mute masina- daca nu vrea sun la politia locala sa il convinga ei- nu ii zgarii masina sau ii bag un cutit in roti- pentru ca maine imi va sparge parbrizul.
- daca, Doamne fereste, cineva imi da cu o piatra in cap, nu iau o piatra si mai mare si dau si eu, ma duc la politie. pentru ca altfel poate ia un cutit...
sper ca putem discuta decent pe acest subiect :)
pe mine tot scandalul provocat de campania "uraste" m-a intors pe dos de cateva zile. la inceput m-a socat mesajul. dar ulterior am amutit pur si simplu ca am realizat cata rautate si ura si inchistare exista atat de aproape de mine. nu vreau sa comentez de campania total nefericita (oricum nu cred ca au vrut sa instige la ura, sub nici o forma; cred mai degraba ca nu si-au dat seama de implicatii). dar ce a urmat... de ce in momentul in care criticam ceva trebuie sa si jignim, sa injuram, sa ne coboram la un limbaj absolut suburban? de ce la rautate se raspunde cu rautate? de ce sarim ca sacalii sa atacam? repet, sa criticam cat de dur vrem, dar DECENT! (da, Raza de Soare, genul tau de reactie e mult amplificat pe facebook si asta e ceea ce dezaprob).
zilele astea m-am temut pentru prima data pentru viitorul fiicei mele in aceasta lume. sotul imi spune ca parca sunt un copil de 10 ani care a descoperit ca pe lume exista si lucruri rele. da, asa sunt. pentru ca din lumea mea frumoasa se vad atat de urat toate astea...
p.s. am editat pentru ca nu stiam ca blogul este al unei forumiste, pentru ca nu vreau sa jignesc sau acuz pe nimeni, pentru ca nu vreau sa fiu inteleasa gresit. vreau doar sa discutam despre cum reactionam la ceva ce ne deranjeaza, oricat de tare ne-ar deranja acel ceva si oricat de mult rau ne-ar fi facut.
Raspunsuri
ina.click spune:
Addinel, eu am raspuns cum am simtit si atat.
Nu poti impune altor oameni sa isi modifice felul de a reactiona in functie de ideile / idealurile proprii. Ca daca puteam, probabil o astfel de campanie, de exemplu, nu mai exista.
Imi pare rau ca te-am facut sa plangi, dar daca nu imi intelegi mesajul cred ca e mai simplu sa citesti un alt blog.
Multa sanatate.
Edit: nu cred in blestem, destin, roti intoarse si alte balarii, pe care le consider, dpdv strict personal, superstitii naive.
Asta cred ca e prima data in atatia ani in care imi asociez contul de pe un forum public cu blogul personal. E un blog public DAR nu are nici un alt scop exceptand propria defulare, exprimare libera a opiniei proprii, in contextul pe care il aleg si cu limbajul pe care mi-l asum.
Acelasi lucru se petrece si pe Facebook sau il alte modalitati de exprimare libera. Oamenii vorbesc despre ce vor, cum vor.
De cate ori deschid fereastra...
Ilinca_M. spune:
Addinel, tu cred ca n-ai vazut padurea din cauza copacilor. Tu tii foarte mult la forma, mie asa imi pare, nu ca esti sensibila (de parca inna.karioka sau altii nu-s sensibili!) si daca te deranjeaza forma gata, nu mai percepi fondul.
Exemplele tale n-au nici in clin nici in maneca cu ce s-a discutat pe marginea campaniei.
Si da, uite ca unii SE REVOLTA VISCERAL cand vad o asemenea campanie proasta/nesimtzita/mizerabila si isi spun parerea necosmetizat, asa cum le vine si asa cum SIMT.
Nu te condamna nimeni ca tu nu ai rezonat la postarea kariokai, dar nu te mai simti nici tu "speriata" ca atata lume a apreciat-o, prea ne crezi psihopati pe astia care am facut-o! Uite, eu ma simt aproape atacata (in sentimente, desigur) ca ai incercat sa aduci in derizoriu o postare atat de sensibila si scrisa cu atat TALENT si autenticitate de karioka, tu dand-o exemplu de "asa nu", vezi Doamne, instiga la ura...atata ai putut sa vezi tu, problema ta, dar nu ne mai jigni pe noi, cei care am vazut mai mult. Nu suntem nici violenti, nici neandhertalianul care da cu bolovanul in capul celui care i-a luat locul de parcare, nici grobieni. Iar tu nu esti porumbelu' pacii fara de prihana numai fiindca nu suporti nimic ce depaseste sfera limbajului de pension.
ina.click spune:
Hai sa nu transformam threadul asta in ce era scontat, si anume presupusa haita furibunda care sfasie mieluselul nevinovat si pacifist. Hai sa discutam frumos.
oanap85 spune:
eu te inteleg addinel,eu cea care ma bat in parc pentru copilul meu te inteleg , pentru ca si eu vreau o lume mai buna,o lume mai sigura in care sa nu existe atata ura si rautate..
dar nu pot sa nu o inteleg si pe raza de soare si pe mihaela,(de asta am si dat aprob la ambele mesaje)pentru ca doar atunci cand te confrunti cu situatia in sine poti intelege ce este in sufletul tau,doar cei care trec si ei prin asta pot intelege ce este in sufletul acelor persoane,parinti de copii sau copii de parinti,care au astfel de probleme ...
asa ca in astfel de situatii eu nu pot sa fiu decat neutra si sa dau vina pe adevaratul vinovat,in acest caz(de la care a inceput discutia):secom
Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).
http://s878.photobucket.com/albums/ab348/oanap85/
ina.click spune:
Politician sa te faci ;) Ai reusit in aceeasi fraza sa fii de acord cu toti, sa ii dezaprobi pe toti si sa il acuzi doar pe cel absent din discutie
Insa in alta ordine de idei, sunt de acord cu mesajul tau. De unde rezulta, iarasi, ca ai fi un bun politician.
addinel spune:
ina, nu stiam ca blogul este al tau. mie nu imi pare rau ca m-ai facut sa plang, plang des pentru ca am trait ceva asemenator tie si uneori plang singura in acsa cand imi amintesc. si plansul imi face bine (nu am plans ca ai folosit tu cuvinte dure, sper ca ai inteles). poate ca am gresit luand de exemplu ce ai scris tu, era doar un exemplu- poate ca trebuia sa vorbesc doar la modul general. imi cer scuze daca te-am jignit cumva. te pot intelege pe tine, pe X sau Y ca reactionezi asa. uneori si eu reactionez, nu ma dau mai sfanta decat sunt. ceea ce vroiam eu sa spun este ca in ultima vreme foarte multa lume reactioenaza mereu asa.
Ilinca M, incearca sa citesti mesajul meu, exemplul cu blogul kariocai era doar un exemplu (nu puteam sa va dau de exemplu niste postari aiurea de pe facebook, era ciudat ca voi nu le stiati. daca nu era pus linkul aici nu ziceam nici de el). NU am vrut sa jognesc pe nimeni!!! nu am atacat pe nimeni, am zis doar ca nu inteleg.
Oana, dap, bun politician. si o atitudine normala si fireasca, apreciez si mi-as dori ca toata lumea sa discute pe thread pe acest ton mai departe.
ina.click spune:
n-ai gresit deloc, iti multumesc ca ai scris. Nu iti cere scuze si nu retrage nimic. Am iesit din barlogul anonimatului pentru ca, spre supriza mea, se vorbea despre blogul meu si incepusem sa ma simt ca una care asculta pe la usi.
ina.click spune:
Ajuta-ma sa inteleg.
Daca nu stiam ce scrii aici, adica daca nu aveam user pe acest forum, era ok sa vorbesti despre cele scrise de mine si sa ma exemplifici drept "asa nu".
Daca stiu si vad, atunci nu e ok, iti editezi referintele la blogul meu si imi trimiti PMuri apologetice.
Mentine-ti opinia, e a ta si daca tu o consideri justa atunci nu inteleg de ce te dezici imediat de ea. Nu e ca si cum as fi vreo cucoana care apare infuriata in balcon si nu ca si cum ai fi un copil de 10 ani care striga "grasa grasa" si apoi fuge repede in scara.
Nu imi cauta scuze. Nici eu nu iti caut tie.
Iti multumesc pentru aprecieri si referinte, iti urez succes si fii ceva mai ferma in a iti mentine opiniile.
Asa cum si eu i-o mentin, litera cu litera, despre Secom.
Si da, si eu vreau sa discutam decent pe acest subiect. Sper ca nu va deranjeaza ca tipa asta despre care vroiati sa discutam decent cat de indecent isi expune opinia se intampla sa fie fix aici.
addinel spune:
ina, mai bine de atat nu am stiut si nu stiu sa explic. imi mentin opiniile: blogul era doar un exemplu de reactie care nu mi-a placut mie. pot intelege ca un om reactioneaza intr-o anumita situatie intr-un fel, nu pot intelege ca lumea vorbeste laudativ despre asta, nu pot sa cred ca din blogul tau cel mai frumos li se parea unor persoane respectivele cuvinte. lumea a perceput ca te-am atacat pe tine. si nu am vrut asta, de-aia am editat, sa se discute despre subiect nu despre tine si blogul tau si exemplul meu.
gata cu explicatiile, sa mearga inainte subiectul.
P.S. si nu am trmis PM-uri cu 1 (un) PM si nu e apologetic. am simtit nevoia sa ma asigur ca nu te-am jignit. nu ai inteles. ghinion.
capcaunul spune:
Ce linistita era viata tuturora inainte de facebook! Si inainte de internet ...
Acum rautatea este globalizata. Daca inainte singurii dusmani erau de prin vecini, acum te poti trezi cu sute sau chiar mii de dusmani care sa te urasca de la mii de kilometri distanta. Sau chiar dintre amicii ascunsi in spatele unor nickuri necunoscute!
Renuntati o vreme la implicarea in lumea virtuala si veti redescoperi pacea si calmul de altadata!