cum raspundem la rau?
Raspunsuri - Pagina 2
ina.click spune:
Te reasigur ca nu m-ai jignit.
Multa sanatate.
Capcaunul, ca de obicei, are dreptate.
De cate ori deschid fereastra...
portocalia spune:
addinel, iti ramasesem datoare cu un raspuns de dincolo, am zis sa-l scriu aici, la subiect. zici tu:
" portocalia, si pentru ca grevele nu reusesc in romania, au existat mineriadele. le validam? ca doar daca cu "greva linistita" nu s-a reusit nimic, s-a trecut mai departe, ne-au aratat ei noua.
dupa ce m-a bulversat ura de pe facebook am venit pe DC, coltul meu cu mamici, unde eram sigura ca violenta verbala nu isi gaseste justificarea si sub nici o forma nu e validata. m-am inselat. o sa deschid un subiect separat pe tema asta, sa nu mai fim off-topic aici."
daca imi aduc bine aminte, mineriadele au avut ca scop tocmai intimidarea protestatarilor pasnici, au fost inamicul, sa zic asa, n-au fost "in loc de" proteste pasnice. sau poate n-am inteles eu ce-ai vrut sa spui cu mineriadele..
oricum inteleg ce vrei cu subiectul asta si iti impartasesc intrucatva angoasa. si mie mi se pare ca nivelul de agresivitate din media, presa, dezbaterile on-line, e tot mai ridicat - pentru ca despre asta vorbim, nu? pe de alta parte, la ce sa te astepti cand scandalul a devenit noua forma de distractie nationala? la tv aproate ca nu se mai vorbeste normal, toata lumea tipa, pune la colt, condamna, acuza. n-am mai vazut o discutie normala, pe ton normal si in limba romana, de ani de zile. si probabil ca daca ar avea loc una acum, nimeni n-ar baga-o in seama. asa de tare ne-am obisnuit cu acutele, incat tindem sa ignoram tot ceea ce nu e exprimat in acelasi registru. ne-am obisnuit sa ascultam numai ceea ce e impartasit pe ton tipat, urlat, apocaliptic. si raspundem la fel, ca sa ne facem auziti, din pacate.
din punctul meu de vedere, marele vinovat aici e media. media romaneasca e intr-o isterie completa de niste ani buni. (au isterizat poporul cu televizorul). degeaba spun ei ca asta cere piata, piata nu prea cere nimic, inghite ce i se da. cred ca nici macar n-ar fi greu de domolit toata comotia asta: niste legi mai stricte ale audiovizualului si amenzi serioase, nu 3 lei, ca pana acuma.
Alizee spune:
Nu am citit mai mult de jumatate din prima postare a initiatoarei si un sfert din ultima postare, dar ma felicit ca nu imi pierd vremea, uitandu-ma la asa zisele emisiuni politice de la tembelizor. Prefer ziarele online.
Frustrarile isi itesc capetele hade, razbunandu-se pe rivalii din orice domeniu.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
Alizee spune:
Citat: |
citat din mesajul lui capcaunul Ce linistita era viata tuturora inainte de facebook! Si inainte de internet ... Acum rautatea este globalizata. Daca inainte singurii dusmani erau de prin vecini, acum te poti trezi cu sute sau chiar mii de dusmani care sa te urasca de la mii de kilometri distanta. Sau chiar dintre amicii ascunsi in spatele unor nickuri necunoscute! Renuntati o vreme la implicarea in lumea virtuala si veti redescoperi pacea si calmul de altadata! |
Eu nu am cont pe facebook. Imi repugna sa imi expun viata pe taraba, in fata unor necunoscuti.
allinta
Alizee spune:
Am citit putin mai atent.
Addinel, de ce te bagi in dispute virtuale, unde este foarte posibil ca tu sa iesi mototolita ? De ce nu iti menajezi sistemul nervos pt viata de zi cu zi, viata reala, care ne solicita cu adevarat?
allinta
viviana spune:
Raspunsul la ura si rau depinde de forma in care se manifesta fata de individ.
Ura e un sentiment profund de antipatie. Poate aparea din gelozie, invidie, amor propriu ranit sau mai stiu eu ce.
De aia nu raspund nicicum la ura. Este sentimentul personal al cuiva si nu ma intereseaza nici de ce a aparut si nici incotro se duce.
Reluand exemplele pe care le-a scris addinel:
- daca cinvea ma face proasta ridic din umeri. Nu il balacaresc ganindu-ma ca el s-ar putea sa ma atace mai rau. Raspunsul sau lipsa mea de reactie nu au de a face cu gandul ca s-ar putea sa mi se intample ceva mai rau de atat.
Asta nu inseamna ca sunt noncombat. Pur si simplu cantaresc optiunile si de cele mai multe ori imi dau seama ca nu merita sa-mi bat capul cu persoana respectiva.
- asta cu locul de parcare e o poezie. Nu zgaraii masini, nu tai cauciucuri de frica ca maine imi sparge parbrizul ci pentru ca nu mi se pare etica o astel de actiune atata timp cat mai intai exista cai amiabile de rezolvare.
- nu arunc cu piatra de frica sa nu primesc una mai mare in schimb ci pur si simplu penru ca este imoral sa ranesti fizic pe cineva. Prefer sa las legea sa actioneze in locul meu.
Daca vorbim de extremele celor doua: vendettele aparute din ura si raul in forma sustinuta se schimba situatia, se schimba reactia.
Micile rautati, frecusurile astea de zi cu zi nici macar nu ma zgaltiie.
Altele sunt mai importante asa ca imi pastrez energia si imaginatia pentru ele.
Lo_li_Ta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui addinel ca reactie la cele scrise de mine, mi s-a spus zilele astea si pe facebook si pe aici ca sunt: prea idealista, sensibila, naiva, proasta, usor de manipulat, ca de-aia nu se schimba nimic in tara asta, din cauza oamenilor ca mine, etc. poate ca sunt, nu neg asta. dar tot nu pot sa gandesc altfel: - daca un coleg ma face proasta il rog sa se calmeze si sa vorbim peste 5 minute, ptr ca daca ii replic cu tampitule el imi zice imbecila, eu lui cretin, etc. - daca un vecin imi ocupa locul de parcare il sun si il rog sa-si mute masina- daca nu vrea sun la politia locala sa il convinga ei- nu ii zgarii masina sau ii bag un cutit in roti- pentru ca maine imi va sparge parbrizul. - daca, Doamne fereste, cineva imi da cu o piatra in cap, nu iau o piatra si mai mare si dau si eu, ma duc la politie. pentru ca altfel poate ia un cutit... mama lu' maria randuri pentru maria |
Din ce scrii tu aici, inteleg ca tu nu esti asa, cum sa-ti spun.... "pacifista" pt ca asa simti, ci de frica de parbrize sparte. cutite sau alte agresiuni. Poate exagerez, dar m-a dezgustat tare genul asta de abordare pseudo-zen cu exepmple din "panoplia" personala de innabusit conflicte. Cica. Adica vii cu aerul asta de madona crescuta in clopotul de sticla,care roseste la diverse exprimari, dar de fapt, ce-ai mai baga cutitul in cauciucul omului....ti-e doar teama ca-s altii mai puternici. Nu cred ca esti idealista, ci-ti place sa pozezi in faptura gingasa si suspinatoare.
Ca sa raspund strict la intrebarea din titlu : cum simti, cum te indeamna constiinta ta proprie si personala, nu teama de piatra mai mare a vecinului. Biblia iti da 2 variante: intorci si celalalt obraz/ dinte pt dinte.
buli spune:
hmm, in ce ma priveste, singurul judecator sunt eu.
nu fac lucruri de care sa-mi fie mie rusine azi, maine, poimaine, peste 20 de ani.
micile "rautati" mi le asum, la fel si consecintele lor.
in plus, consider ca orice gest pe care il faci, te caracterizeaza, indiferent de motivele pe care le-ai avut.
alinuk spune:
o sa va rog sa luati in calcul faptul ca nu am citit decat titlul topicului
Nu fac referire la cineva anume, nu iau in calcul vreo tema deja discutata aici sau pe la alt subiect..repet nu am parcurs subiectul, raspund efectiv intrebarii din titlul topicului
Si o sa reiau, ceva ce am scris acum mai bine de an despre rautate... la un topic de 'fapte bune'
Eu cred ca ura si rautatea ne innegureaza zilele.
Rautatea celor din jur, rautatea in oglinda, rautatea din noi insine..
Dar stiti ceva? Cei care avem astfel de atitudini nu suntem noi insine de vina, ci felul in care am fost educati, crescuti, ceea ce ne-a marcat in copilarie...etc
Asa ca ne putem ajuta nu polemizand ci rugandu-ne intru intelegere si acceptare...lucruri care se pot realiza pas cu pas, in timp.
Cel mai greu pe lumea asta e sa te vezi pe tine insuti. Tu cu tine insati/insuti in profunzime e cel mai dificil si greu dialog.
De fapt ceea ce remarcam la semenul nostru, ceea ce ne displace visceral, sunt umbre ale propriei noastre personalitati. Si nu este posibil sa indepartam chirurgical aceasta parte a mintii noastre, cel mai bun mod de a o vindeca este acceptarea. Tb sa o imbratisam intr-un spatiu plin de iubire, sa incetam de a o mai judeca, blama ori sa-i opunem rezistenta.
Sa o imbratisam cu iubire si prietenie.
Iar daca un prieten imi spune sincer ceva despre mine, ceva ce nu am stiut sau am ignorat pana acum, chiar daca nu imi place sa aud ce zice - e un lucru important, caci ma ajuta sa-mi gasesc si poate sa-mi accept, mai pe urma, parti din aceste umbre.
Nu e usor asta, e o incercare, dar daca-ti reuseste ca persoana, te poti considera putin mai sus pe o scara spirituala.
Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)
De dragul Artei
............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................
addinel spune:
Lo_li_ta nu vreau sa ma dau nicicum, nu urmaresc notorietate pe forum, activitatea mea de pana acum demonstreaza asta. situatiile erau exemple de escaladare a conflictelor, ce se intampla daca eu as raspunde asa la... nu de ce nu as raspunde asa... (poate m-am exprimat gresit, am clarificat acum; insusi Camil Petrescu spunea undeva "cuvantul e oricand un mijloc imperfect de comunicare" ) tot biblia ofera si varianta "dinte pentru dinte"? (intreb pentru ca nu stiu, nu ironic sau cu vreo alta intentie).
buli, da, si eu cred, asa cum spui tu, ca orice gest pe care il faci, te caracterizeaza, indiferent de motivele pe care le-ai avut. si suma acestor gesturi, bune si rele, suntem noi.