Scandalul Cristian Sima

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica
pe mine ma bantuie de mult gandul ca cele mai multe necazuri ni se trag, global, de la faptul ca sunt mai multi bani "virtuali" decat cei "reali" adica cei care au cu adevarat si o valoare materiala!

De cand au aparut primele banci, genoveze si venetiene, banii virtuali sunt mai numerosi decat cei reali. Povestea cu circulatia banilor samd. Daca prin absurd o buna parte a omenirii (nu prea mare, cam o zecime e mai mult decat de ajuns) ar da fuga la banci sa scoata un banut in aceeasi zi omenirea ar intra in colaps total.
Intreaga economie a lumii se bazeaza de cateva sute de ani pe ipoteza ca asa ceva nu se va intampla vreodata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Imi este tare teama ca excedentul din "banii virtuali" atrage tot raul care ne bantuie pe toti in lume!
Se pune problema sa aflam cine a creat excedentul? Pt. ca asa putem sa gasim o justificare a acelora care vor sa-l rezolve "tehnic".

b.nica, "excedentul" de care vorbesti e un termen extrem de volatil, iar fenomenul e foarte vechi. nu exista un "cineva", care a creat acest excedent. moneda tiparita nu mai are demult legatura cu masa monetara in circulatie. si oricum, actualmente, banii aflati in circulatie nu au valoare intrinseca, au o valoare pur conventionala. asa ca, ce mi-e o hartie pe care scrie 100, ce mi-e un numar in cont? pana si pe vremea monedelor din metale pretioase (care aveau o valoare intrinseca), masa monetara era mai mare decat moneda fizica, aceasta datorita bancilor (cum bine zice capcaunul mai sus).

este adevarat ca actualmente fenomenul speculativ a luat proportii si ca exista natiuni indatorate la maxim, dar in acelasi timp cu mare putere politica si militara. Sua are un deficit bugetar periculos, China, pe de alta parte, are numeroase active in dolari. ai spune ca SUA e la mana Chinei, dar in realitate, amandoua sunt interesate la maxim intr-un dolar stabil si puternic. si uite cum pura politica monetara naste aliante politice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Hi, hi, hi! Alianta zisesi? Sa venim la vorba mea si sa aflam cine a facut excedentul si mai vorbim noi, dupe!

Mergi la inceput

urmariti episodul sima? azi am vazut la tv interviul video cu el, realizat de soviani. ca simt ca si cum as vedea un film foarte tare :). si chiar cred ca e un subiect bun de film.

personal, cred ca sima e complet sincer in ceea ce spune. e intr-o stare de surescitare si la capatul puterilor si simte nevoia de a varsa totul. pot intelege foarte bine starea asta, desi nu-s de specialitate. ce ma enerveaza e ca nu exista jurnalisti (in afara de soviani, so far) care chiar sa exploateze subiectul asta, sa scoata din el mai mult decat spune sima. toti ii dau cu "sima e un excroc, un pungas, bla bla". niste idioti, doamne, niciodata nu m-a frustrat asa de tare faptul ca presa si media romaneasca e plina de dobitoci. cei mai multi nu inteleg absolut nimic, latra la comanda si atat. trist, pentru ca subiectul e asa de ofertant!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

Portocalia, nimic nou. A mai fost traderul ala de la Societe Generale care a pierdut miliarde de EUR prin speculatii pe piata asiatica parca (scuze, imi scapa numele), ca sa nu mai vorbim de Bernie Madoff. La noi, tara mica, perdanti asemenea

Ca sa citez o cunostinta: unul din fostii diriguitori SAFI a pierdut bani - sa ranjesc sau sa intorc si celalalt obraz, crestineste ?

Later edit : am gasit articolul asta, cu care nu sunt de acord in totalitate :

www.emilstoica.ro/nevoia-de-educatie-financiara.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A emilstoica %28j e o p a r d y%29" target="_blank">http://www.emilstoica.ro/nevoia-de-educatie-financiara.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A emilstoica %28j e o p a r d y%29

Despre ce lipsa de educatie financiara vorbim in cazul lui Daianu ? Dar el nu face scandal fiindca stie o regula elementara : there's no free meal. Bancile pot da faliment, brokerii pot juca necinstit, se pot intinde peste limite sau pot fugi cu banii, daca tii banii la saltea ii rod soarecii sau inflatia... Cine nu risca nu castiga, dar nici nu are ce pierde.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Mai, n-am urmarit scandalul asta ca n-am avut timp, dar ce spune Portocalia mi-a trezit curiozitatea.

Eu credeam initial ca a plecat la propriu cu banii din propria firma, pe urma am inteles ca nu e chiar asa.

Vreau si eu niste link-uri, please.

ch_dana, Jerome Kerviel il cheama. Am citit cartea lui "Memoriile unui trader", prezinta punctul lui de vedere, interesant (dar totusi previzibil) si argumentat cu acte:

http://www.elefant.ro/carti/autori/jerome-kerviel-24427.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

Cat a pierdut pana la urma? Am citit prin una din declaratiile sale ca cea mai mare suma investita a fost un milion si ceva de euro. Pai cu scuzele de rigoare nici macar nu e o suma asa mare pentru bursa. Are cineva idee cam ce tip de investiti facea?

Portocalia eu nu prea inteleg ce e ofertant in subiect, ce ai vrea sa se discute? Mie mi se pare ca un brooker oarecare a facut investitii riscante si desi in ultimii 10 ani i-a mers bine in ultima vreme a pierdut cam tot. Dat vorbim de jocul la bursa si banuiesc ca nu investea in actiunile Petrom sau la CEC sau la cine mai e cotat la bursa asa ca pierderea unor sume oarescare nu ar trebui sa fie o surpriza pentru nimeni. Banuiesc ca legal nici nu prea au ce sa-i faca.
Afacerea capata ceva aura de poveste pentru ca perdantii sunt vedete dambovitene , prin faptul ca avem de-a face cu un brooker vedeta si prin faptul ca majoritatea nu pricep ce inseamna bursa asa ca vad in jur un al doilea FNI
Dar cand te apuci sa joci speculativ la bursa ar trebui sa intelegi ca asta e o afacere de mare risc, poti avea castiguri mari rapide la fel cum poti pierde tot peste noapte.
Nici economia tarisoarei nu cred ca e in mare pericol intrucat bursa din romania este o mica gluma, nu cred ca exista companii tranzactionate la bursa in mod real, cel mult un pachet minoritat care nu le-ar pune in pericol stabilitatea , speculatiile de orice fel ale celebrului domn sima sunt de mic volum nu pot afecta in mod real nici moneda , nici vreo companie sau vreo piatza de marfuri ca nici macar nu am habar in ce investea omul banii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Incurcate sunt caile google ad-ului ! Mie la subiectul acesta imi apare o reclama in dreapta cu "tranzactionati aur on line" evident la o firma de brokeraj...

Marina, vedetele sunt dambovitene, scandalul dambovitean. Ce a pus gaz pe foc este ca acest Sima a fost directorul Sibex, bursa de marfuri si de derivate. Lumea se da pe spate pe la TV pentru ca presupune ca Sima ori nu trebuia sa piarda daca a ocupat la un moment dat asa o functie, ori e un escroc si atunci cum de statul a avut incredere in el sa-l puna director. Logica de moderatori, ce sa-i faci ?

Mergi la inceput

Lali, scrisorile lui Sima au aparut in evenimentul (saptamana trecuta) si in adevarul. Dar cred ca cel mai util e sa citesti blogul lui radu soviani, care are toate materialele despre sima, inclusiv interviul video: www.soviani.com

din ce am inteles eu, sima a pierdut vreo 4 milioane banii clientilor si din ce zice el, daca ar avea un milion acuma, s-ar reface in maxim 2 ani.

urmaresc scandalul asta, pentru ca sima e un tip care stie extrem de multe despre personajele noastre din politica si media (a fost actionar si la hotnews) si acum e dispus sa dea din casa :). de fapt, dadea si inainte, probabil asa si-a facut multi dusmani si de-asta toti il musca acuma de fund. uite un articol misto din 2010, despre SOV si banii lui: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7783840-sov-junimistii.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

4 milioane e nimic daca stai sa te gandesti pentru bursa. Nu am timp de googalit acum dar sincer nivelul la care sunt pierderile e absolut minuscule.
Nu am priceput inca in ce fel de investitii a pierdut el banii, o sa vad daca exista altfel de informatii dar in continuare aceasta problema mi se pare falsa la nivelul impactului economic, exceptand impactul in ceva buzunare private
E drept ca discutia despre riscuri atunci cand joci la bursa e interesanta, promit sa combat mai mult de maine dupa ce ma informez ce facea dl sima asta.

Mergi la inceput