Scandalul Cristian Sima

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Edip

Se poate deschide un cont personal de investitii in RO? In USA si Canada iti poti deschide un cont la o banca sau societate de investitii si iti investesti singur banii fara intermediari.. mai pe scurt cumperi actiuni la o firma care crezi tu ca va merge bine...

Bursa nu e loterie decat pentru cei ce nu au habar cum merge o firma, nu au idee de principii economice si urmaresc un castig mare pe timp scurt.... deci chestia cu "jucat la bursa" se aplica numai unora... Ca sunt anumite situatii cand se speculeaza asta e altceva dar investitiile se fac pe termen lung. Caz concret in 2008 cand a picat bursa din motivele deja stiute.. cine a investit cu adevarat nu a vandut in panica pentru ca a investit bazat pe niste principii economice... valoarea pe hartie a actiunilor a scazut dar acum dupa 5 ani a revenit si poate e chiar mai mare in multe cazuri. Investitul in firme profitabile necesita o educatie financiara si "politica" deoarece economia e f. mult influentata de politic in zilele noastre dar este una din parghiile care iti pot aduce o stabilitate financiara. Nu stiu exact cam ce mai e prin Ro acum si remarcile sunt facute pe baza a ceea ce se intampla in NA.

Baiatul asta a speculat nu a investit... e o mare diferenta.

da, se poate deschide cont personal de investitii in RO, dar mi se pare ca nu ai acces cu el decat la bursa romana (ceea ce-i logic, de altfel).

evident ca Sima specula, doar nu-ti imaginezi ca poti castiga 20% din capital in 2 luni de zile, daca nu speculezi. omul e broker, asta-i meseria lui. presupun ca pentru el speculatiile la bursa sunt mai putin loterie decat ar fi pentru un neavenit, insa clar exista un risc marisor, de care, de altfel, clientii erau constienti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Citat:
citat din mesajul lui Marina
Draga b.nica bursa e o institutie onorabila, nu mai arunca cu noroi in ea din simplul motiv ca nu ii intelegi mecanismele.

Marina, eu nu cred ca m-am exprimat in sensul ca Bursa nu este o institutie onorabila!
Este onorabila si chiar benefica in sensul unor anumite tranzactii care pot ajuta anumita afaceri si pt. o evidenta mai sigura a Pietii de capital.
Dar, tot asa poate fi folosita de anumite persoane care se "joaca" in acel segment de umbra care se incadreaza in ceea ce se numeste in mod curent drept "speculatii pe Bursa"!
La aceasta categorie de "jucatori pe Bursa" am facut eu referire mai sus si consider ca este partea negativa a acesteia si este asa cum spunea si Sima "vinzi sau cumperi o marfa care nu-ti apartine" si adug eu: poti obtine un castig comercial "sine materia"? Cine plateste acel castig ca doar nu vine din neant?

In alta ordine de idei, oi mai da eu cu oistea in gard furata de dialogul de aici dar totusi ceva educatie am!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Mersi Portocalia... Si aici ai access doar la bursa din Toronto dar pe bursa din Toronto sunt listate si companii din USA, Europa sau Asia... nu toate dar o buna parte, cele importante. Auzisem ( dar nu sunt sigur) ca au aparut firme din alte tari listate pe bursa din Ro si de aia am intrebat.

20% in 2 luni de zile e ca si cand ai juca la loto:) deci in marea majoritate a cazurilor pierzi... istoric vorbind, o crestere cu o medie de 6-8% pe AN e ceva normal.. sunt cazuri unde cresterea e mai mare dar alea sunt riscante.. media pe an inseamna ca intr-un an pot cadea actiunile cu 20% dar pe o perioada de 5-10 ani o medie de 6-8% e ceva normal pentru a investi in firme serioase. aaa... uitasem... cresterea nu e pe firma ci pe portofoliu si de aia se diversifica investitiile.

Mergi la inceput

Edip, pai da, tocmai de-asta tipul asta era asa de bun si avea atatia clienti simandicosi. el stie cum facea, dar ii ieseau speculatiile. pana cand, intr-o zi, nu i-au mai iesit. el spune ca era sub o mare presiune psihica, ca fusese amenintat de oameni foarte puternici si ca de-aia a si plecat din ro. oricum, tre' sa recunosc ca scrisorile lui sunt fascinante, tocmai pentru ca simti in ele sinceritatea omului care nu prea mai are nimic de pierdut. si e tare interesant cum se contureaza in ele diverse personaje politice si mondene.

Mergi la inceput

Apropos! ca sa va atrag si pe terenul meu!
Stiati ca in Homeopatie sunt remedii care se adreseaza unor persoane dependente de jocurile de noroc?
Se pare ca aceste persoane se incadreaza intr-o tipologie care poate ar explica dependenta lor.

Eu de ex. nu m-as incrancena nici sa joc la Loterie, mai ales!
Dar, sunt persoane care si-au vandut si sufletul jucand la Cazinouri, cazuri unde tot medicina vorbeste de un deficit de anumiti hormoni care ar fi raspunzator de actiunile aparent irationale ale acelor persoane!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui b.nica
si adug eu: poti obtine un castig comercial "sine materia"? Cine plateste acel castig ca doar nu vine din neant?

sigur ca poti, atata vreme cat majoritatea banilor vehiculati exista doar electronic, cat valorile marilor companii exista doar scriptic, iar o decizie politica poate sa salveze sau sa falimenteze un sistem bancar intr-o singura noapte. in oceanul de bani virtuali, ce mai conteaza inca o picatura?

printre cele mai perverse produse speculative mi se pare acel 0.25% marja pe futures pe indici. cu alte cuvinte pariezi pe indici si speculezi de 400 de ori suma disponibila. sansa sa pierzi e uriasa, dar si castigul, daca e, e urias. apropos de loterie... :)

Mergi la inceput

Si ca sa nu va supar prea tare!
Sima era matematician si astia au mare nevoie de un antrenament constant si sustinut al mintii.Cunosc si eu pe cineva care isi iroseste geniul intr-un mod si mai ineficient! Macar Sima facea bani!
Probabil ca s-a confruntat la un moment dat cu evidenta ca este folosit, pt. bani!
Ce persoana care se respecta nu ajunge in depresie intr-un astfel de moment? Mai ales daca este pus la colt pt. ca greseste?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

Citat:
citat din mesajul lui b.nica
si adug eu: poti obtine un castig comercial "sine materia"? Cine plateste acel castig ca doar nu vine din neant?

sigur ca poti, atata vreme cat majoritatea banilor vehiculati exista doar electronic, cat valorile marilor companii exista doar scriptic, iar o decizie politica poate sa salveze sau sa falimenteze un sistem bancar intr-o singura noapte. in oceanul de bani virtuali, ce mai conteaza inca o picatura?

printre cele mai perverse produse speculative mi se pare acel 0.25% marja pe futures pe indici. cu alte cuvinte pariezi pe indici si speculezi de 400 de ori suma disponibila. sansa sa pierzi e uriasa, dar si castigul, daca e, e urias. apropos de loterie... :)

Ups! Portocalia, pe mine ma bantuie de mult gandul ca cele mai multe necazuri ni se trag, global, de la faptul ca sunt mai multi bani "virtuali" decat cei "reali" adica cei care au cu adevarat si o valoare materiala!
Nu crezi?

Mergi la inceput

b.nica, banii virtuali au si o valoare materiala la un moment dat, numai ca nu toti in acelasi timp :).

sigur ca multe probleme se trag de aici, criza financiara din 2008 s-a tras de aici, insa na, nu poti da un verdict de genul "banii virtuali sunt rai". imi amintesc ca acum cativa ani erau mai discutii si temeri referitoare la tranzactionarea petrolului in euro, care ar aduce la faliment SUA. simpla schimbare de moneda in tranzactionarea petrolului, ar fi schimbat dramatic echilibrul mondial si ar fi facut sa explodeze deficitul bugetar al SUA. ei, uite ca petrolul se tranzactioneaza si in euro de cativa ani (vreo 4?), si SUA sunt in continuare bine-merci si nici al treilea razboi modial n-a izbucnit. e drept ca UE are parte de vremuri grele actualmente, si iar din nou multi spun ca e mana americanilor si ca scopul e slabirea euro si revenirea la dolar ca moneda primordiala. cine poate sti care-i adevarul? poate unul ca Sima stie :).

apropos, cine e idiotul de prezentator de la B1 tv, ca fac apoplexie aci'. Idiotul l-a avut la telefon pe Daianu, care a incercat sa explice ce si cum cu Sima, si tot ce-l durea pe el era daca "Sima i-a dat tzeapa" (a intrebat de 3 ori chestia asta, exact in forma asta) si daca Daianu a trisat sau nu in declaratia de avere. habar n-avea ce-s alea tranzactii financiare, el lucreaza pentru talpa tarii dom'le! lui sa-i spui clar, scurt pe 2, daca ai luat tzeapa sau nu, ce atatea discutii tehnice. bleah, media romanesca e de tot kktul, ar trebui sa-i trimita pe toti in bloc la scolarizare.

Mergi la inceput

Imi este tare teama ca excedentul din "banii virtuali" atrage tot raul care ne bantuie pe toti in lume!
Se pune problema sa aflam cine a creat excedentul? Pt. ca asa putem sa gasim o justificare a acelora care vor sa-l rezolve "tehnic".

Mergi la inceput