De la ce varsta fara un adult in preajma?(6)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Si mie mi se pare ca Bird vorbeste din manuale.

Pai ce parnte doreste sa sponsorizeze un parazit de 19 ani care nu face nimic cu viata lui ?

Ideea este ca e foarte foarte greu sa faci ce a facut prietena lui Bird ... sa dai ultimatum parazitului si apoi sa-l arunci in strada. Pentru ca nu stii in ce directie o ia - in cazul prietenei s-a inrolat in armata, dar exista posibilitatea sa se duca la shelter, sa se apuce de droguri, sa traiasca pe strazi, sa te anunte politzia ca l-a gasit mort pe trotoar sau sa faca cine stie ce si ajunge prin puscarie ... si atunci, tu parintele care l-ai aruncat in strada, cu ganduri bune desigur, cum o sa-ti traiesti tu restul vietii, in casa confortabila si incalzita ?
De aceea incercam cu totii sa evitam aceste situatii critice, caci solutiile lor nu sunt intotdeauna cu final fericit.

Cum incercam ? Pai incercam sa subliniem importanta si responsabilitatea de "a munci" care se poate traduce in "a invata" pana la o anumita varsta si "a invata" sau "a munci" de la o anumita varsta in sus.

Eu imi doresc ca copiii mei sa faca cel putin colegiu ... nu pentru mine sau pentru reputatia mea, ci pentru ei ...caci cu cat ai mai multa carte, cu atat te finisezi ca om in multe privinte - putere de analiza, putere de decizie, cultura, respect social, putere financiara ... si toate astea duc la o calitate a vietii mai buna. Si sunt convinsa ca toti ne dorim pentru copiii nostri sa aiba o calitate a vietii (cu toate aspectele ei, nu numai financiara) cel putin cat a noastra, de prefereat mai sus.
Aceste strategii de viata se formeaza de mici, prin educatia pe care noi le-o oferim si se modeleaza de ei, in functie de personalitatea lor, masura ce cresc si se maturizeaza. Asa ca de ce eu ca parinte sa stabilesc niste standarde mediocre de genul "lasa draga ca se traieste si cu 10 clase, eu tot te iubesc si voi fi alaturi de tine" ... eu cred ca datoria mea este sa-i descriu standardele de viata cat mai inalte si sa-l sfatuiesc sa incerce sa le atinga, pregatita fiind de posibilitatea ca rezultatul final sa fie mai jos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Citat:
citat din mesajul lui Letitia1

Citat:
ela: Letitia, asta e cam cu dus si intors...
eu am avut o experienta naspa cu impinsul de la spate.

Pai eu vad dusul, dar nu vad intorsul . Chiar tu ai spus ca mama ta nu a mai putut sa te ajute, dar cit te-a ajutat a fost ok. Barbata-meu o sa-l poata ajuta si in facultate, ca a fost premiant pina a terminat facultatea. Deci nu-mi fac griji ca o sa fie depasit de materie vreodata, dar nu e vorba numai de a-l medita ci de a=l mina de la spate la orice legat de scoala. Tot sper sa se schimbe, sa-i vina mintea la cap, dar nimic.

Ela, dar obraznica ai mai fost de mica fata draga,. Credeam despre mine ca am fost cam stiurlubateca, dar ma intreci de departe.

Intorsul este ca la un moment dat copilul spune: "NU". Si gata!
In lipsa responsabilizarii si motivarii, apare rebeliunea.

Minatul de la spate merge cit e copilul oarecum "mic".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

... eu cred ca datoria mea este sa-i descriu standardele de viata cat mai inalte si sa-l sfatuiesc sa incerce sa le atinga, pregatita fiind de posibilitatea ca rezultatul final sa fie mai jos.

Dar esti sigura ca asta nu-i un "set-up" pentru dezamagire?

Standardul de viata este ceea ce traiesc eu si sotul meu zi de zi. Ei sa vrea mai sus, nu eu sa ii imping mai sus.

Copiii stiu unde se situeaza singuri, fara sa le descriem noi standarde de lux. Importante sint valorile si "uneltele" cu care ii trimitem in viata, nu tzeluri de final. Tzelul de final apartine copiilor, nu parintilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Citat:
buflea: Ideea este ca e foarte foarte greu sa faci ce a facut prietena lui Bird ... sa dai ultimatum parazitului si apoi sa-l arunci in strada. Pentru ca nu stii in ce directie o ia - in cazul prietenei s-a inrolat in armata, dar exista posibilitatea sa se duca la shelter, sa se apuce de droguri, sa traiasca pe strazi, sa te anunte politzia ca l-a gasit mort pe trotoar sau sa faca cine stie ce si ajunge prin puscarie ... si atunci, tu parintele care l-ai aruncat in strada, cu ganduri bune desigur, cum o sa-ti traiesti tu restul vietii, in casa confortabila si incalzita ?

Exact. Vreau sa mor linistita ca am facut tot ce era omeneste posibil ca sa-l fac om, fie ca face o facultate, fie ca face o meserie, (dupa ce termina liceul), dar vreau sa faca ceva cu viata lui. I-am explicat in nenumarate rinduri cit de important e sa ai carte, dindu-i exemple din viata reala, stie ca treaba lui e sa mearga la scoala, a noastra sa mergem la servici. Nu vreau sa ajunga pe la 20 si de ani, vai de el, sa vina sa-mi reproseze ca de ce nu l-am scuturat cind a fost in scoala?
Ca am intilnit destule cazuri de genul asta, copiii ajunsi adulti reprosindu-le parintilor ca nu s-au ocupat de ei cind erau mici, ca nu i-au impins de la spate sa faca o calificare, sa faca ceva cu viata lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Citat:
Letitia: Tot sper sa se schimbe, sa-i vina mintea la cap, dar nimic.

O sa-i vina at cand o sa se maturizeze. Sau o sa aibe suficienta independenta pt a se invata sa se organizeze singur ... sa-si insuseasca propriile greseli. nu prea stiu sa explic.
cat timp tu esti in spatele lui plasa de siguranta pe care o ti nu il va face decat ca continue asa. Pt ca stie ca tu esti acolo... si nu il lasi sa cada indiferent ce se intampla.

Edit: cred ca astea sunt extremele...
o independenta prea mare si un suflat in ceafa...
undeva intre cele doua trebuie sa existe si o metoda de mijloc care in mod normal ar reprezenta echilibrul mult visat....

& +34

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Bird, tu nu ai facut Medicina in Romania ca sa stii cum e.
Cand spui ca invatamantul romanesc e la pamant, cam la ce te gandesti?
Ca un om care a facut medicina in Romania nu se poate angaja altundeva in lume ca medic, ca nu stie?
Ca pana la urma despre asta este vorba:poti sau nu sa lucrezi intr-o tara straina ca medic roman.Raspunsul este da, se poate.
In EU sunt recunoscute diplomele, in Americi sunt recunoscute dar trebuie sa dai niste diferente.Deci da, poti lucra, iar exemple sunt destule.

De ce ar vrea cineva sa ramana in Romania la studii?Pai de exemplu ca in Romania am avut mai multe oportunitati de invatat practic decat in alte tari.Ca fiind un sistem sarac, inveti mai bine partea clinica, care cateodata este 'uitata' in tarile bogate si astfel se pierde mult.

Edit, ca uitasem:bineinteles daca cineva viseaza sa fie mare cercetator (sau sa faca cercetare serios ), pt ca in Romania nu are aceleasi posibilitati ca in alte tari, inteligent este sa plece macar cu burse in timpul facultatii.
Dar in celelalte specialitati nu sunt probleme.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Citat:
ela: O sa-i vina at cand o sa se maturizeze. Sau o sa aibe suficienta independenta pt a se invata sa se organizeze singur ... sa-si insuseasca propriile greseli. nu prea stiu sa explic.
cat timp tu esti in spatele lui plasa de siguranta pe care o ti nu il va face decat ca continue asa. Pt ca stie ca tu esti acolo... si nu il lasi sa cada indiferent ce se intampla.

Edit: cred ca astea sunt extremele...
o independenta prea mare si un suflat in ceafa...
undeva intre cele doua trebuie sa existe si o metoda de mijloc care in mod normal ar reprezenta echilibrul mult visat....

Adevar graita-i. Dar stii cum e, better safe than sorry. Sper macar pe la 14 ani sa vina maturitatea asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Eu de la 14 la 18 ani nu dau sfaturi urmeaza cea mai minunata perioada in viata unui parinte... adolescenta!
iar baieti cred ca sunt mai rai decat fetele ...prin atitudine, raspunsuri, schimbari...brrr nu vreau inca sa ma gandesc la asta...
multa intelepciune! si rabdare.....

& +34

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui iulia_b

Bird, degeaba discuti de independenta/dependenta. Eu una te vad ca esti intr-un glob de cristal, dependenta de el ca sa zic asa. In caz de doamne fereste ceva (vreo calamitate naturala, razboi, boala, accident grav...etc) eu nu te vad capabila sa te adaptezi. Si se poate intampla oriunde, stai fara grija.. iar medicii aia din strainatate, in acest caz ar tb sa se mobilizeze si sa-si ajute semenii in orice conditii, nu numai intr-un spital perfect din Australia. Deci nu numai ca ar tb sa supravietuiasca sistemului sanitar din Romania, dar oroare pt tine, tb sa-sui mai ajute semenii si printr-un sant din Siria de ex. Mi se pare ffff multa rigiditate.

Tu compari calamitatile naturale cu sistemul sanitar romanesc? Pentru ca o calamitate din asta e mult mai usor de tinut sub control. Exista trupe speciale care sunt antrenate pentru asa ceva, spitalele mobile militare intra in actiune, spitalele civile au protocoale deja scrise si repetate. Practic medicii militari preiau conducerea spitalelor mobile si restul lumii face ce i se spune. Si medicii aia stiu ce fac pentru ca periodic fac sejururi prin zone de razboi, deci au experienta nu trebuie sa dea jos praful de pe protocoale.

Stiu ca e greu sa-ti imaginezi un sistem care a ajuns la asa un grad de complexitate si sofisticare comparat cu fiecare face ce vrea muschiul lui din sistemul sanitar romanesc. Dar aici avem calamitati naturale regulat, vezi incendii cum a fost cel din Victoria acum cativa ani sau inundatiile din Queensland de acum 2 ani, etc.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui rrox3
Bird mie mi-a sarit in ochi ce am bolduit.
Ma gandeam ca eu nu consider ca fetele mele stau la mine, pur si simplu stau acasa, ca si mine dealtfel. Stam impreuna acasa.

Daca eu platesc ratele la casa si facturile e casa mea. Pe bune acum. Eu imi iubesc copiii la nebunie si sunt dispusa sa fac foarte mari sacrificii pentru ei. Imi doresc sa fie femei puternice si pe picioarele lor. Nu vreau sa incurajez idee sa stea cu mine pana se marita si apoi sa aduca si sotul si copiii tot la mine. Mie nu mi se pare ok. Nu vreau sa scap de ele. Ma visez locuind la 5 minute de ele (asa cum stau parintii meii), sa le vad zilnic, sa fiu implicata cu nepoteii .

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput