De la ce varsta fara un adult in preajma?(6)
Raspunsuri - Pagina 2
rrox3 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bird70 Daca copilul nu este de top si face o facultate langa casa, foarte bine, eu nu o sa dau copiii afara din casa. Evident ca voi fi mandra de ei daca vor pleca si se vor descurca pe picioarele lor si eu voi fi acolo sa ajut cand si cum pot. |
Te-ai gandit ca transmiti un mesaj dual si oarecum manipulatoriu?
Oficial accepti copilul asa cum e si il sustii. Mesajul ulterior pe care-l transmiti insa e diferit: ai face bine sa fii de top, sa fii independenta, etc, fiindca asta imi doresc de la tine. Iar daca nu esti de top, asta e, nu te dau afara din casa mea, da' dezamagita sunt.
ela_04 spune:
Cam asa gandeste si sotul meu... il iubesc si il accept asa cum e dar... nici nu imi pot inchipui sa nu invete bine sau sa nu faca o facultate.
Pt mine insa nu conteaza.. daca invata bine, daca nu, daca o sa bea sau nu, daca o sa fumeze... e copilul meu indiferent cat de desptept sau prost e si il iubesc oricum ar fi el.
Eu ma gandeam ca pe la 5 ani o sa-i facem o camera a lui(poate mai devreme sau poate mai tarziu zic si eu asa), care o sa ramana a lui pana eu nu o sa mai fiu. Pt ca aici e acasa. Aici, indiferent ce face sau se intampla va fi mereu primit si acceptat si iubit.
Poate e un mod de a gandi balcanic... asta e.
& +34
Mik spune:
citat din mesajul lui ela_04 Cam asa gandeste si sotul meu... il iubesc si il accept asa cum e dar... nici nu imi pot inchipui sa nu invete bine sau sa nu faca o facultate. Pt mine insa nu conteaza.. daca invata bine, daca nu, daca o sa bea sau nu, daca o sa fumeze... e copilul meu indiferent cat de desptept sau prost e si il iubesc oricum ar fi el. Eu ma gandeam ca pe la 5 ani o sa-i facem o camera a lui(poate mai devreme sau poate mai tarziu zic si eu asa), care o sa ramana a lui pana eu nu o sa mai fiu. Pt ca aici e acasa. Aici, indiferent ce face sau se intampla va fi mereu primit si acceptat si iubit. Poate e un mod de a gandi balcanic... asta e. & +34 |
Si eu tot balcanica sunt.
Pe de alta parte, multe sunt societatile care functioneaza cum spune Bird (in parte asta se intimpla si in Franta) - fiecare pentru el si obligatia fata de copil e pina la 18, apoi junele tre' sa fie "independent" si plecat din casa. Cel mai aiurea mi se pare aici ce se intimpla dupa : cind parintii au putine venituri la batrinete si copiii nu au nici o bligatie sau la decesul unui parinte cind copilul plecat de acasa avind dreptul de mostenire cere sa se vinda casa parinteasca pentru ca e dreptul lui, lasind parintele care ramine vaduv sa asume vinzarea si propria mutare.
tiusca spune:
Noi nu crestem robotei,crestem oameni!Eu nu-mi cresc copilul cu gandul sa dea la univ.de top ptr.a avea un job bine platit.Il cresc cu principii sanatoase de viata,moralitate,ii arat si munca de jos si p'aia bine platita,nu-i vb.de casa pe care o poate avea la 18 ani,nu-i vb.de faptul ca as prefera ca la 18 ani sa-l vad pe "picioarele"lui,ci astept sa-l vad la 18 ani cat de matur este.Nu-i vb.de rau tara in care s-a nascut,ci astept sa vad daca decide el sa plece sau nu.Si daca va fi doct.as fi mandra sa-si practice meseria intr-o tara "saraca" pentru ca stiu ca oamenii aia chiar au nevoie de el.Intr-o clinica de lux sigur sunt multi doctori,in tarile sarace ....Devenim egositi pe zi ce trece,prea putin ne gandim la aproapele nostru si prea mult numai la binele nostru.
Letitia1 spune:
bird70: Eu nu cred in a forta copilul intr-o directie sau alta. De exemplu eu nu cred ca a petrece ore si ore pe zi cu teme si invatat ajuta. Cred ca cine e capabil poate si cine e mai putin capabil poate mai putin. Nu vad nici un avantaj in a impinge un copil bunicel intr-o facultate extrem de competitiva unde doar va supravietui cu eforturi enorme. Cred ca fiecare tanar trebuie sa isi gaseasca locul unde se potriveste. |
bird70, se vede ca nu te-ai izbit direct de problemele astea si vorbesti din carti. Ce te faci daca copilul e foarte capabil dar lenes, asa cum e al meu? Are 12 ani,ce ar trebui sa fac, sa-l las in plata Domnului ca e treaba lui cum o sa ajunga, sau cum? Poate asta pe planeta bird70.
Stii vorba aia: bate fierul cit e cald? Ei, asta facem noi. Zi de zi stam si il minam de la spate la lectii, teste etc si vad o gramada de avantaje in chestia asta. Cum il scapam din mina cum are rezultate proaste. Sa ajungem pina la facultate ca pina una alta are admitere in ianuarie la liceu si asta e targetul nostru principal.
ela_04 spune:
Letitia, asta e cam cu dus si intors...
eu am avut o experienta naspa cu impinsul de la spate.
In clasa a 6 a maica-mea nu a mai putut sa ma mai ajute cu temele la chimie. notele au inceput sa-mi scada, mie mi-a fost rusine sau frica sa-i spun ... am ramas corigenta. I-am spus cu 2 sapt inainte de a ramane repetenta cand se dadeau examenele de corigenta.
Dar in acelasi timp stiu ca daca nu ar fi stat dupa mine nici gand sa pun mana pe carte. Gaseam eu oricand ceva mai bun de facut.
pe fratele meu nu a trebuit sa-l puna niciodata sa-si faca temele. Dar lui i-a placut de la inceput scoala.
Asa ca banuiesc ca depinde si de copil.
& +34
ela_04 spune:
Ma gandesc ca eu ne fiind deloc un copil perfect de aici si gradul meu de toleranta mai mare...
In timp ce calcam acum imi aduceam aminte cate prosti am putut sa fac
scuipam alti copii, injuram, ii bateam, furam flori din cimitir si le duceam la profi sunam aiurea, aruncam cu apa de la balcon in capul celor care treceau pe strada
sa-mi fac curat in camera? sigur ... le-am aruncat pe toate pe geam inclusiv ghiozdanul si penarul a venit un vecin cu ele la usa la maica-mea ca imi scria numele pe ele.
vai de capul meu daca baiatul o sa-mi semene
& +34
mianna spune:
citat din mesajul lui bird70 Cred ca medicina este diferita fata de alte profesii prin faptul ca odata plecat e aproape imposibil sa te mai intorci in mediul sanitar romanesc. Scoala din strainatate nu te echipeaza cu 'calitatile' necesare supravietuirii in acest sistem. Dar in alte profesii este cat se poate de posibil. Gandeste-te la inginerie sau ceva pe economie, cat de benefic si aplicabil este un curs facut afara. |
eu ma pot gandi, dar tu ai fost cea care-ai subliniat ca vorbesti strict de un medicinist, ca sa anulezi mai usor alte contra-argumente
buflea spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui rrox3
Te-ai gandit ca transmiti un mesaj dual si oarecum manipulatoriu? Oficial accepti copilul asa cum e si il sustii. Mesajul ulterior pe care-l transmiti insa e diferit: ai face bine sa fii de top, sa fii independenta, etc, fiindca asta imi doresc de la tine. Iar daca nu esti de top, asta e, nu te dau afara din casa mea, da' dezamagita sunt. |
Cum adica ? Copiii nu pot dezamagi ? Parintii nu au voie sa fie dezamagiti ?
Letitia1 spune:
ela: Letitia, asta e cam cu dus si intors... eu am avut o experienta naspa cu impinsul de la spate. |
Pai eu vad dusul, dar nu vad intorsul . Chiar tu ai spus ca mama ta nu a mai putut sa te ajute, dar cit te-a ajutat a fost ok. Barbata-meu o sa-l poata ajuta si in facultate, ca a fost premiant pina a terminat facultatea. Deci nu-mi fac griji ca o sa fie depasit de materie vreodata, dar nu e vorba numai de a-l medita ci de a=l mina de la spate la orice legat de scoala. Tot sper sa se schimbe, sa-i vina mintea la cap, dar nimic.
Ela, dar obraznica ai mai fost de mica fata draga,. Credeam despre mine ca am fost cam stiurlubateca, dar ma intreci de departe.