Bebele are zile in care refuza sanul
Buna,
Ma adresez mamelor care alapteaza sau au alaptat exclusiv.
Am un bebelus de 4 luni jumatate care are un stil mai aparte de a se alimenta. Alaptez exclusiv la san si nu stiu cum se face, dar bebita are perioade in care mananca de nu stiu cu ce traieste, adica foarte putin, si momente in carepapa de rupe. Acum trec prin perioada in care este certat cu laptele si uneori refuza cu atata incapatanare sa manance, ca plange rau cand il pun la san.
E tare aiurea ca, dupa perioadele de alimentare mai redusa, imi scade lactatia ingrozitor si intre cele doua perioade, trecerea se face prin una-trei zile de stat cu bebe aproape continuu la san, pentru a-mi reface lactatia dupa necesitatile lui crescute.
V-ati mai confruntat cu asa situatie? Oare de ce e asa de haotic? Ce as putea face pentru a evita astfel de momente de trecere?
Va multumesc!
Raspunsuri
otiliaotilia spune:
Buna! Nu cred ca e ceva grav, dar ar fi bine sa mergi la doctor cu bebe. Fetita mea pe la 3 luni tot cam asa facea si medicul la consultatie mi-a spus ca are o reactie otica. M-am speriat putin ca eu imi imaginam ca e otita, cu toate ca nu avea secretii deloc din ureche. Mi-a prescris niste picaturi si siropel- Eferalgan. Chiar de a doua zi a inceput sa se simta mai bine.
Sanatate la bebe.
anya spune:
Si unul din baietii mei facea asa, dar doar la laptele din san. El era alimentat mixt si laptele praf il bea ok. M-am gandit ca e lenes si nu vrea sa suga. M-am muls si am pus laptele in biberon - a scuipat biberonul. Am amestecat laptele meu cu cel praf - nimic, simtea si scuipa. Dupa trei zile in care a facut foamea si degeaba, am trecut pe lapte praf si gata (oricum nu prea mai aveam lapte si ma chinuiam cu prafusoare si ceaiuri). Nici in ziua de azi nu stiu de ce nu o fi vrut sa manance.
CorinaDani spune:
Citat: |
citat din mesajul lui carmenstar Buna, Ma adresez mamelor care alapteaza sau au alaptat exclusiv. Am un bebelus de 4 luni jumatate care are un stil mai aparte de a se alimenta. Alaptez exclusiv la san si nu stiu cum se face, dar bebita are perioade in care mananca de nu stiu cu ce traieste, adica foarte putin, si momente in carepapa de rupe. Acum trec prin perioada in care este certat cu laptele si uneori refuza cu atata incapatanare sa manance, ca plange rau cand il pun la san. E tare aiurea ca, dupa perioadele de alimentare mai redusa, imi scade lactatia ingrozitor si intre cele doua perioade, trecerea se face prin una-trei zile de stat cu bebe aproape continuu la san, pentru a-mi reface lactatia dupa necesitatile lui crescute. V-ati mai confruntat cu asa situatie? Oare de ce e asa de haotic? Ce as putea face pentru a evita astfel de momente de trecere? Va multumesc! |
pentru a-ti pastra lactatia, mulge-te (manual sau cu pompa) si poti congela lapticul, exista pungi/recipiente speciale, laptele congelat poate fi pastrat cateva luni.
cate ore trec intre doua alaptari ?
ai verificat sa nu aiba afte in gurita ?
ai observat, refuzul lui de a papa coincide cu ziua in care ai mancat/baut ceva anume ? poate acel ceva schimba gustul/mirosul lapticului.
bb are gaze ? de cate ori face kk ?
oanap85 spune:
draga mea eu sunt o mamica care a alaptat exclusiv pana la 1 an si 5 luni iar fetita mea a mancat numai san pana la 9 luni pana a inceput diversificarea..
nu a luat in greutate ca la carte,nu a vrut sa manance altceva,a supt cand a vrut si cat a vrut si e sanatoasa
sfatul meu? daca ii va fi foame va manca,deci nu renunta..dai sa suga des daca suge putin,poate ca tie ti se pare ca suge putin insa ptr ea e suficient
daca refuza las-o si incearca peste 10 minute
laptele vine atat cat e nevoie ptr "necesitatile lui crescute"
ps:tu cand incerci sa te storci cum e laptele?vine din toate canalele?vine suficinet sau picaturi?
aa si ai putea sa-i bagi niste cereale de acum ,de alea ptr bb
Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).
http://s878.photobucket.com/albums/ab348/oanap85/
oanap85 spune:
aa si mai vreau sa-ti spun ceva,cand alaptezi relaxeaza te
am vazut in spital o mamica care atunci cand incerca sa puna copilul la san acesta incepea sa planga de numa..dar asta ptr ca ii era foame ...,nu avea mama formate mameloanele si copilul nu putea sa traga,nu stia cum si mama se panica si zicea ca nu vrea sa manance
na zic si eu ,acuma tu stii mai bine ,,deci fac cum crezi
Ramonika spune:
dupa 4 luni de supt, nu mai poti zice ca nu ai mameloanele formate.
verifica sa nu aiba ceva, afte in gura sau otita, cum zicea Corina.
insa cu mersul la dr. nu stiu ce sa zic, cred ca majoritatea o sa zica sa-l treci pe lapte praf, ceea ce ar fi pacat.
eu as merge in ritmul copilului, sa suga el cat vrea. daca e sanatos si ia in greutate bine, nu vad care ar fi problema.
oanap85 spune:
ai dreptate ramonika:)
lavi02 spune:
Eu am o fetita ce are 4 luni si 3 saptamani" de pe la 3 luni a devenit mai capricioasa, ba suge numai un san, ii distrag atentia de la supt orice zgomote si evenimente exteriare, nu mai e ca in frageda pruncie de pe la o luna-doua. Doarme si toata noaptea asa ca mi-a scazut si mie lactatia fata de cum era pe la 2 luni dar mergem inainte, oricum siruatia e in general OK.. Poate e si la bebele tau un capriciu de maturitate :)
Poti si sa mergi la un medic sa-l verifice de toate cele si sa-ti dea sfaturi de lactatie, asta daca stii un pediatru care sa incurajeze alaptarea.
Deceneus spune:
Si fica mea a fost in situatia asta pe la 4 sau 5 luni si asistenta a spus "so fi saturat de lapte". Sotia intrigata a intrebat si ce sa manace? Asistenta spus sa-i dea gris, si dupa gris a inceput sa bea lapte din nou.
Probabil au perioade cand vor ceva varietate in meniu.
Consulta asistentele sau medici pediatrii. Probabil ca asta-i solutia de la o anuita varsta trebuie sa le dai si o masa cu alte lichide, cum ar fi supa.
carmenstar spune:
Va multumesc pentru toate raspunsurile si in special celor care au inteles cat este de importanta pentru mine alaptarea exclusiva (minimum 6 luni) si mentinerea lactatiei cat de mult posibil (daca se poate si 2 ani)!
Nu cred sa aiba bebe vreo problema. Avem un pediatru care il verifica din luna in luna si vine la domiciliu ori de cate ori cerem. Copilul este dezvoltat cu doua luni in avans (are 7,3 kg la 4,5 luni).
Cateva detalii suplimentare:
Probabil ca asta-i solutia de la o anuita varsta trebuie sa le dai si o masa cu alte lichide, cum ar fi supa. |
De acord, abia astept sa incep diversificarea din punct de vedere al formarii unui program. Insa asteptam pana la cel putin 6 luni (cu marea speranta sa ma tina lactatia).
Eu am o fetita ce are 4 luni si 3 saptamani" de pe la 3 luni a devenit mai capricioasa, ba suge numai un san, ii distrag atentia de la supt orice zgomote si evenimente exteriare, nu mai e ca in frageda pruncie de pe la o luna-doua. Doarme si toata noaptea asa ca mi-a scazut si mie lactatia fata de cum era pe la 2 luni dar mergem inainte, oricum siruatia e in general OK.. Poate e si la bebele tau un capriciu de maturitate :) |
Asa este si in cazul meu. Cand vine timpul alaptarii, trebuie sa ma inchid cu el in camera, sa dau telefonul pe silent, etc. Orice zgomot il distrage. Pediatrul m-a incuraajat in sensul alaptarii exclusive. Cand i-am povestit despre comportamentul repetitiv al lui bebe (ba mananca prost, ba mananca bine), a spus ca, atat timp cat copilul arata bine, sa-l las sa manance cand vrea si cat vrea, PUNCT :). A fost foarte vehement :))
verifica sa nu aiba ceva, afte in gura sau otita |
Afte nu are. Cum pot verifica daca are otita altfel decat apasand usor pe ureche? Cand apas nu are nicio reactie.
oanap85 iti multumesc ca mi-ai raspuns din nou! Am mai lansat eu odata un mesaj pe forum si stiu de la tine de atunci ca ai alaptat exclusiv pana la 9 luni. Te-am laudat atunci si te-am si admirat. I-am povestit mamei mele de cazul tau :)
tu cand incerci sa te storci cum e laptele?vine din toate canalele?vine suficinet sau picaturi? |
Cand ma storc, laaptele vine in jet, normal, nu in picaturi. Chiar si dupa ce suge bebe si sanul devine foarte moale, cand apas cu mana sa storc sanul iese tot jet prin toate canalele.
pentru a-ti pastra lactatia, mulge-te (manual sau cu pompa) si poti congela lapticul, exista pungi/recipiente speciale, laptele congelat poate fi pastrat cateva luni. cate ore trec intre doua alaptari ? ai verificat sa nu aiba afte in gurita ? ai observat, refuzul lui de a papa coincide cu ziua in care ai mancat/baut ceva anume ? poate acel ceva schimba gustul/mirosul lapticului. bb are gaze ? de cate ori face kk ? |
Incerc zilnic sa ma mulg, de cand am sesizat ca periodic bebe mananca mai putin. Totusi, nu se compara storsul la pompa cu suptul lui bebe. Ideea e ca tot mi se in moaie sanii dupa cateva zile si in cateva zile nu reusesc sa mai scot mare lucru. Astfel, nu reusesc sa stimulez atat de bine lactatia doar prin muls.
Intre alaptari pot trece intre 2 ore si 4 ore. De obicei trec 3 ore, intr-o zi obisnuita in care mananca sa zicem normal.Afte nu are si nici nu am reusit sa corelez acele perioade cu ceva soecial din alimentatia mea, mai ales ca perioadele astea tin cateva zile. Bebe are gaze, dar am renuntat sa-l mai ridic dupa alaptari, pentru ca nu mai scoate prin bataie pe spate dupa alaptare de ceva timp. Face kk de la 1 la de 3 ori pe zi.
Mii de multumiri pentru raspunsurile voastre!