Pisicuta in casa

Pisicuta in casa | Autor: _Ralu_

Link direct la acest mesaj

...ce inseamna pisicuta in casa?

Pe scurt...as vrea sa luam o pisicuta s-o avem in casa, ca animal de companie, dar vreau sa stiu ce ma asteapta, la ce ma inham, sa stiu daca sunt in stare sau nu.
Pisicuta nu este de rasa, este "maidaneza" :), are aproximativ 5 luni, deocamdata nu e vaccinata, castrata, pana acum a trait in curte alaturi de pasari si cele 2 surori ale ei...nu are purici/capuse. Ne cunoaste, noi am crescut-o de la 5 saptamani, e jucausa, iubitoare...
Ce am eu de facut? In primul rand vaccinata, clar! Apoi...as vrea sa ii fac baie, ca a trait afara...se poate? Se face baie la pisica? Nu zgarie? Cum fac?
Si - ceea ce m-a facut sa aleg pisica, si nu caine asa cum vroiam initial - poate sta singura in casa? O ora, doua, trei...nu stiu. Cand mergem la cumparaturi, de exemplu, in parc...noi umblam destul de mult...intre 18-22 suntem aproape mereu plecati de acasa, poate fi lasata singura? Cainele sigur nu l-as putea lasa singur atat (am caine la mama de 13 ani, si stiu).
Cum fac cu pipi/caca? Unde face? Ca nu o scot afara ca pe caine banuiesc...nu am vazut oameni cu pisica la plimbare. In ladita cu nisip pe balcon merge? Se cere la ladita, sau cum?
Daca mai aveti si alte sfaturi/ponturi...VA ROG!

Multumesc!

*******************************************************
raluca mami fericita de alexia (07.09.2006)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

In mod normal pisicutele invata de la mama lor sa mearga la lada. Daca pisicuta asta a fost crescuta in curte, unde nu avea lada, va trebui sa o invatati voi. Dar sa aiba mereu acces la lada.

Sta singura in casa fara probleme. Poate va fi greu acum, fiind obisnuita afara, sa o tii numai in casa. Dar cred ca se poate obisnui.

Baie nu se face la pisici (desi am auzit cazuri, dar eu nu m-as incumeta), ele se spala singure. Nu miros ca si cainii, sunt foarte curate.

Motanul nostru e si de casa si de afara. Stam la casa si iese cand doreste, se cere el singur. La inceput, pana a fost mic, a facut la lada (l-am luat la 3 luni de la mama lui si era invatat), pentru ca nu l-am lasat afara un timp, pana a mai crescut (si asa s-a pierdut cand avea 4 luni). Acum de cand merge afara, nu mai face la lada deloc, se cere el afara cand vrea. Vara sta taremult afara, uneori nici noptile nu vine acasa, desi e castrat. Dar iarna e invers...sta putin afara pana isi face treburile si in rest in casa...al nostru sta singur de la 7.30 pana pe la 17. Fara probleme.

Mult succes cu pisicuta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

In primul rand te duci cu ea la veterinar, o deparazitezi si vaccinezi. Discuti si programezi castrarea. Castrarea te va scuti de neplacutele perioade de calduri, cu tot concertul de mieunaturi si tavaleli pe jos, iar daca va mai avea acces si afara, te va scuti de eventualitatea unor pui neplanificati si nedoriti. Cu cat mai repede, cu atat mai bine.
In ceea ce priveste nevoile, exista de cumparat diverse modele de litiere (tavita in care sa faca) si diverse modele de nisip igienic care absoarbe si mirosul. O urmaresti in primele zile cand vrea sa faca si o duci acolo. Daca cumva s-a scapat pe jos in alta parte inmoi un servetel in pp-ul respectiv si il pui in tavita unde va trebui sa faca. Astfel ii arati ca acolo este toaleta ei. Tavita respectiva este bine sa o pui intr-un loc la care sa aiba ea acces permanent si cand nu sunteti voi acasa. Altfel vei avea surprize neplacute. Deci, daca consideri ca poti lasa permanent usa deschisa la balcon, sa se poata duce acolo cand are nevoie, pui pe balcon, daca nu, pui la baie si lasi usa deschisa.
Pisica poate sta singura in casa multe ore, nu este la fel de dependenta de om ca si un caine.
Ii lasi apa suficienta. Pentru mancare discuti tot cu medicul veterinar, vezi ce mancare iti recomanda, adaptat nevoilor ei. Exista acum atat mancare uscata cat si umeda pentru toate tipurile de pisicute, inclusiv diete veterinare pentru multe afectiuni.
Este recomandabil sa ii amenajezi un coltisor al ei unde va manca, pe care sa i-l pastrezi, sa nu ii dai sa manance in toata casa.
Daca nu o vrei in bucatarie, nu ii vei crea coltisorul de mancare in bucatarie. Eviti astfel sa se frece de voi cand mancati si sa cerseasca. Mancarea ei e mancarea ei, la orele pe care le stabilesti. Nu se da mancare aiurea de fiecare data cand mancati voi. Stiu ca e greu la inceput si ca tendinta e sa ii dai ca e mititica si simpatica si pofteste si ea, dar daca doresti o pisica educata, care sa nu te streseze pe tine, familia si musafirii, incearca sa o educi de la inceput.
Spalatul pisicii: in mod normal nu se spala, dar avand in vedere ca o iei de afara si o bagi in casa ar fi bine sa ii faci o baita. Te porti cu blandete, incerci sa nu o sperii. Ar fi bine sa fiti totusi doua persoane cand ii faci baita prima data, tocmai pentru ca nu este obisnuita. Apa sa fie calduta, iar samponul utilizat sa fie pentru pisici, eventual deparazitant. Discuti cu medicul veterinar si despre asta. Atentie, deparazitarea se face la cateva zile dupa ce a facut baie, nu imediat. De preferat nu mai devreme de 4 zile de la spalare.

Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

cumpara-i pisicutei un covoras sau un accesoriu special, unde sa-si poata ascuti unghiile, altfel covoarele si tapiteria mobilei vor avea de suferit. poti cumpara un clestisor special pentru a-i taia unghiile periodic, cu blandete, deoarece pisica si le ascute in permanenta. ar fi bine sa iei si o perie, s-o perii in fiecare zi pentru a reduce semnificativ cantitatea de par lasata prin casa.

sacrifica o paturica veche sau cumpara-i un cosulet matlasat pe interior, unde sa doarma pisicuta, daca nu vrei sa va treziti cu ea in pat. pisicile sunt mari amatoare de caldura, vei vedea ca iarna cauta caldura caloriferului/sobei pentru a-si face somnul/siesta.

eu am avut pisica si o invatasem sa-si faca nevoile direct in cutiutele ei amplasate in baie, nu avea nisip sau altceva; special am vrut asa, pentru ca avea obiceiul de a trage cu labuta si nu voiam sa ma trezesc in fiecare zi cu baia plina de nisip. am pus cele 2 recipiente sprijinite la un capat pe un papuc de-al meu, astfel incat cutia sa fie inclinata si pisi sa nu se ude/murdareasca pe labutele din spate cand facea pipi/kk. pisica mea se invatase, facea pipi intr-o cutie si kk in cealalta, le goleam cand veneam noi acasa.
cand plecam in concediu, trecea soacra mea pe la noi sa-i dea mancare/apa de doua ori pe zi, sa-i goleasca recipientele si atat, in rest statea singurica cuc in casa.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns _Ralu_ spune:

Va multumesc mult pt raspunsuri.
De mancat, au mancat de la 5 saptamani cand le-a parasit mamica lor, hrana umeda whiskas, si apoi tot hrana umeda au vrut...doar de curand au inceput si cu cea uscata....iar una din ele este cam vegetariana, prefera legumele din mancare,dar nu e cea pe care o vom lua noi.

Cel mai tare m-a speriat faza cu ascutitul gherutelor...sper sa nu-mi faca mobila praf, ca abia ne-am mutat si totul e nou

Cu solutie pt purici/capuse le-am dat...doar antiparazitat intern nu le-am facut. Si, da...trebuie sa o castram, planificasem si asta.

Daca ii las acces la balcon cand nu suntem noi acasa, oare va sari de la balcon?De asta mi-e frica. Stam la et 1.

Daca mai aveti si alte sugestii, le astept.
Pana acum a bagat la cap.

*******************************************************
raluca mami fericita de alexia (07.09.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

nu o invata pe balcon, ce faci la iarna, cand o fi ger ? vara iti intra caldura in casa, de pe balcon.
daca in celelalte anotimpuri ii vine pisicii sa sara dupa o vrabie/fluture/musca ?

mai bine pune-i litiera in baie si ii lasi usa de la baie deschisa.
pe vremea cand aveam eu pisica, nu exista sau abia aparuse nisipul acela special, care absoarbe mirosul, era si foarte scump.
acum am vazut ca acest "nisip" este sub forma de granule marisoare, ca niste margelute transparente si/sau colorate, am inteles ca ar fi chiar parfumat ? adica ai de unde alege, in functie de bugetul tau.

ai grija, unele pisici gasesc ca-i distractiv sa-si incerce coltii pe cablurile din casa, eu am gasit compostate cablul de alimentare de la televizor, cablul unui prelungitor. mi-a compostat chiar si firele de la instalatia de iluminat din brad si atunci cred ca s-a curentat, pentru ca s-a invatat minte si nu a mai ros cablurile.

pisicile sunt foarte curioase din fire, se pot urca unde nici nu te gandesti, practica si alpinism pe perdele, se pot ascunde in sifonier sa traga un pui de somn cuibarite, sau in lada canapelei, daca reusesc sa se strecoare dupa/sub pat. unele, nu toate, depinde ce temperament are pisicuta pe care o vei lua.

pisicile se spala lingandu-si blana, sa nu fii dezgustata daca uneori vei gasi ghemotoacele de blana regurgitate prin casa.
pisica mea rodea tot ce inseamna ceva din plastic : sacose, pungi, folii de protectie documente. rodea si inghitea bucatile de plastic, nu-s' de ce (poate o ajutau la digestie sau eliminarea ghemotoacelor de par ?), asa ca a fost nevoie sa ascundem tot ce putea sa-i faca pofta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Daca balconul e deschis, nu o lasa acolo. Va sari, cu siguranta. Mai bine alege baia ca sa pui ladita acolo. Noi avem nu nisip in lada, ci niste granule care absorb pipi si umezeala din kk, in plus absoarbe si mirosul. E o mare diferenta fata de nisip. Se vede cand e "incarcat" si trebuie schimbat, pentru ca isi schimba culoarea.

A noastra isi mai ascute ghearele pe picioarele scaunelor, desi are "ascutitor" de gheare...deci e posibil sa atenteze la mobila. Poate e mai buna ideea sa ii tai ghearele. Eu nu am incercat, dar stiu ca e o metoda buna sa o impiedici sa si le ascuta. Nu i le tai pentru ca al nostru motan iese afara si se catara in copaci, nu vreau sa ii stric placerea asta...iar scaunele nu par afectate :).

Impotriva aglomerarii parului in stomac, exista ceva granule speciale, ca mancarea uscata. Noi ii dam motanului din cand in cand.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Citat:
citat din mesajul lui CorinaDani

acum am vazut ca acest "nisip" este sub forma de granule marisoare, ca niste margelute transparente si/sau colorate, am inteles ca ar fi chiar parfumat ? adica ai de unde alege, in functie de bugetul tau.



Exact, la asta m-am referit si eu. E mai scump ca nisipul dar nu trebuie schimbat atat de des. Si chiar isi face treaba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns _Ralu_ spune:

Nu o sa fiu dezgustata, ca am crescut 13 ani caine...deci niste chestii am mai vazut si eu, nu-s asa sensibila.
MA gandeam eu ca daca am crescut caine, n-o sa fie mare lucru sa trec la pisica, dar acum cand ma vad in fata faptului, mi se pare diferenta de la cer la pamant.
Deci, n-ar fi bine s-o las pe balcon la pipi/caca. Dar mi-e teama de miros. Ca stiu ca pisicile miros. Cainele e fetita, si nu a mirosit niciodata in casa a caine...la masculi stiu ca miroase.

*******************************************************
raluca mami fericita de alexia (07.09.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Dimpotriva, eu stiu ca pisicile nu miros (al nostru cel putin nu miroase...daca ii miros blana, miroase a...blana, ca cea din comert, de iepure de ex.).

Caine am avut si noi in casa, stateam la bloc...si mereu trebuia sa ii facem baie, pentru ca mirosea. Era catea.

Pisicile se spala singure, cainii nu.

Dupa mine e mult mai usor cu o pisica, cere mult mai putin decat un caine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns _Ralu_ spune:

Ah, si apropos de mancat plastic...sotul meu cand era "flacau la mama", aveau pisica acasa...si asta isi aduce aminte, ca manca pungi in disperare pisica lor.

*******************************************************
raluca mami fericita de alexia (07.09.2006)

Mergi la inceput