PINGUINII delibereaza - capitol interimar(3)
Citat: |
citat din mesajul lui alinuk imi explica si mie cineva ce e cu aceasta sperietoare de curte de jurati? scuzati daca s-a mai povestit |
Incerc eu pe scurt ...
In America pentru orice caz, civil sau penal, decizia de "vinovat" sau "nevinovat" o ia un juriu format din 12 (parca) jurati. Juratii sunt cetateni anonimi ai populatiei americane, care sunt ales in a participa la un caz, de catre avocatii implicati in caz. Ei, juratii nu hotarasc decat daca inculpatul este vinovat sau nu, gradul si lungimea pedepsei sunt date ulterior de catre judecator.
Odata cetatean american, a fi jurat este obligatoriu prin lege. Companiile sunt obligate sa te lase sa pleci de la serviciu, sa te plateasca si sa nu iti taie ziua de lucru. Procesul asta de selectie este aleator dar periodic - o data la 3-5 ani.
In mare, proceseul are urmatorii pasi :
- primesti acasa o hartie prin care trebuie sa te prezinti la tribunal ca Petite Juror sau Grand Juror
- pentru PETITE - stai acolo intr-o sala de asteptare 3 zile si astepti sa te trimita la vreun caz. Se poate sa nu te trimita, asta totusi inseamna ca ti-ai indeplinit datoria (Juty Duty).
- daca te trimit la un caz (pe tine si pe altii)- acolo ti se explica cazul, apoi faci cunostinta cu avocatii de ambele parti si avocatii incep sa strige pe rand pentru intrebari. Raspunzi la intrebarile lor, care banuiesc ca urmaresc un anumit profil uman care sa se potriveasca pe cazul in discutie si din punct de vedere al apararii si al acuzarii ... ideea este ca tu raspunzi, ei iau notite si la final te anunta daca te-au ales sau nu. Daca nu te-au ales, si s-au terminat cele 3 zile, pleci acasa cu Jury Duty bifat. Daca cele 3 zile nu s-au terminat, te intorci in sala de asteptare pentru un eventual nou caz.
- daca te-au ales jurat pentru un caz, incepi si participi la sedintele de tribunal, asa cum vezi in filme, si stai implicat pana la finalul cazului, care poate fi de ordinul saptamanilor sau de ordinul lunilor (am avut o colega care a lipsit 3 luni)
P.S. Acum 3 ani eu am ajuns pana la intrebari, era un caz unde alsesera 9 jurati si mai aveau nevoie de 3. Nu am ajuns sa fiu interogata pentru ca i-au ales pe cei trei pana sa ma strige pe mine.
- pentru GRAND JUROR - cica nu mai trebuie sa te aleaga nimeni. Esti deja ales de computer si o data pe saptamana, timp de 5 luni, trebuie sa ma duc la tribunal si sa particip la cazuri simple, civile probabil, de 1 zi ... in care decizia se ia in aceeasi zi(nu stiu exact care sunt alea, amenzile de viteza poate, sau prostii pentru care se dau astia in judecata pe aici)
P.S. Asta spun din auzite, e prima data cand ma cheama ca si GRAND JUROR.
Desi este o metoda interesanta si imi pare mie foarte democrata de a decide vinovatia sau nevinovatia litigiilor legale, aceasta datorie civica obligatorie este mare consumatoare de timp, timp pe care companiile, desi obligate de lege, il ofera foarte greu angajatilor lor. Pe scurt, compania nu zice NU TE DUCE, ca nu are voie, dar zice, OK, te duci la tribunal dar dupa aia, cand termini, vii la serviciu sa-ti termini treaba. Sigur, te poti opune, dar inseamna sa te certi cu ei .. in general incerci sa impaci si capra si varza.
De aceea aceasta obligatie civica devine de fapt, pentru unii, o corvoada, o activitate care cere investite de timp personal pentru a le multumi pe amandoua.
Este un abuz ascuns de care toata lumea este constient de aceea tribunalul, avand un esantion de populatie destul de mare din care sa aleaga, este destul de flexibili si (sper eu) ca poate alege pentru cazuri lungi din categoriile cu mai putine resposabilitati de serviciu (pensionari, someri ...).
Sigur ca cu cat esti (sau te dai) mai prost, mai rasist, mai nevorbitor de limba engleza, cu atat sansele sunt sa NU fii implicat in a decide viitorul altora ...de aceea ideea mea de a trimite scrisoarea analfabeta
Am un coleg care a ajuns la interogatoriu, era un caz cu impuscaturi si ca sa scape, a zis ca tatal lui a fost impuscat acum 10 ani si ca pentru el, oricine pune mana pe o arma si raneste pe cineva in jur, intentionat sau nu, este VINOVAT - a fost respins de avocatul apararii
Am scris mult ... sper sa aveti rabdare pana la sfarsit
Raspunsuri
Lala_D spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui buflea
Incerc eu pe scurt ... - pentru GRAND JUROR - cica nu mai trebuie sa te aleaga nimeni. Esti deja ales de computer si o data pe saptamana, timp de 5 luni, trebuie sa ma duc la tribunal si sa particip la cazuri simple, civile probabil, de 1 zi ... in care decizia se ia in aceeasi zi(nu stiu exact care sunt alea, amenzile de viteza poate, sau prostii pentru care se dau astia in judecata pe aici) P.S. Asta spun din auzite, e prima data cand ma cheama ca si GRAND JUROR. |
eu am avut rabdare, n-ai scris mult si ador sa citesc astfel de relatari
Insa in paragraful selectat cred ca as adauga ceva ( e foarte posibil sa nu am dreptate )
Grande jury ( in filme ) judeca si cazurile ce la noi in Romania s-ar echivala cu decizia procuraturi de urmarire sau neurmarire penala.
La noi decizia e doar in mana procurorului, la voi o iau juratii din aceasta forma ( grande).
Ca exemplu:
- la noi procurorul decide prin solutie daca cazul indeplineste sau nu elementele specificate de lege in formarea unei infractiuni, daca ajungi sau nu in instanta ( asta stiu sigur ca m-am ocupat cativa ani).
- la voi, se prezinta cazul in grande jury, se audiaza posibilul inculpat, scurte declaratii ale procuraturii si apararii si juratii decid daca cazul merge in instanta pentru o infractiune anume.
Ideea este ca nu sunt numai cazuri simple, pot fi si cazuri grave gen crime.In filme grande jury exact asta decide, daca ajungi sau nu in instanta, nu dau verdict de vinovat sau nevinovat ci in opinia lor e cazul sau nu sa se analizeze cazul mai departe in instanta pentru a se cerceta atent daca inculpatul e vinovat sau nu de ce il acuza procurorul.
viviana spune:
Mei eu sunt pasionata de serialele cu avocati. Putine am ratat.
Ma fascineaza sistemul asta.
Acuma m-am prins la ce zicea Buflea.
Grand Juror sunt aceia care stabilesc daca exista o cauza probabila de a continua cu acuzatia. Ei chiar pot pune intrebari. Si mai cred ca sunt mai multi de 12.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Lala_D spune:
Petit Jury service includes criminal and civil trials. Petit jurors who sit on a criminal trial decide guilt or innocence in a criminal matter. Petit jurors who sit on a civil trial decide liability or damages.
#9679;
Grand jurors determine whether there is sufficient evidence to move forward with criminal charges against a defendant.
#9679;
State Grand Jury and county grand jury operate similarly but the State Grand Jury has statewide jurisdiction and representation and meets in Trenton rather than one of the county seats.
Buflea: pe pagina 3 gasesti si motive ce poate sa te scuteasca:
http://www.judiciary.state.nj.us/juryreporting/juryfqa.pdf
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lala_D Ideea este ca nu sunt numai cazuri simple, pot fi si cazuri grave gen crime.In filme grande jury exact asta decide, daca ajungi sau nu in instanta, nu dau verdict de vinovat sau nevinovat ci in opinia lor e cazul sau nu sa se analizeze cazul mai departe in instanta pentru a se cerceta atent daca inculpatul e vinovat sau nu de ce il acuza procurorul. |
Ah ! Da ? Nu va contrazic, nici pe tine, nici pe Viv ... eu personal nici nu stiam pana acum ca exista 2 tipuri de Jurati, am crezut ca toti sunt PETITE ...
Cred ca inteleg ce spuneti voi - deci daca ma da unul in judecata ca i-am aruncat o privire "ucigasa" si eu vin si spun ca de fapt eu am dat din gene si vroiam sa flirtez cu el ... chestia asta este analizata de niste jurati si se decide pe loc daca merita efortul curtzii sau nu ? Adica daca acest conflict merita dus mai departe sau nu ?
Si daca juratii decid ca nu, e ca si cum ai da dreptate flirtorului, nu ?
buflea spune:
Mda, stiu motivele de scutire ...sunt scrise si pe hartia aia care am primit-o acasa. Nici unul nu mi se potriveste.
De fapt, cum zicea Viv, nu cred ca scap ...tot ce pot spera este sa ma mute la Petite ca sa ma duc doar 3 zile in loc de 5 luni.
Am sunat acolo si mi-a zis o duduie sa trimit o scriosoare cu ce vreau si de ce vreau asa ... dupa ce ieri toata ziua am facut circ aici in departament cu scrisoarea mea, azi dimineata am scris una mai intelectuala in care am fost foarte sincera si am explicat ca imi doresc sa "serve" doar ca nu pot pe distanta asa de lunga. Sa speram ca sunt intelegatori ... daca nu, n-am ce face, nu am de ales.
Partea buna din circul de ieri din departament a fost ca de acum inainte, cand nu imi convine ceva, o sa spun "me no English good" ... ieri a venit sefa mea si mi-a zis ca trebuie sa fac nu stiu ce analiza si am zis "e-se-cuz-mi, me no speak English" .
A zis (razand) ca imi trimite un email si un link la dictionar.
Lala_D spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Si daca juratii decid ca nu, e ca si cum ai da dreptate flirtorului, nu ? |
Dap, cam asa ceva.
Eu toata facultatea si toata stagiatura am boscorodit ca sistemul nostru legal nu are precedente, jurati si varietatea/libertatea discutiilor avocatilor/procurorilor in instanta de judecata
La noi e un procedeu asa sec,scortos, fara sare si piper, fara sa poti sa deschizi gura prea mult
glimmer spune:
Buflea, si ce te faci daca nimeresti intr-un caz cu un criminal periculos? Am vazut eu un film cu Demi Moore.
glimmer spune:
Mai, acum vorbind serios, mie mi se pare o responsabilitate foarte mare si cred ca totusi nu toti cetatenii se ridica la inaltimea importantei pe care o are decizia pe care o ia un juriu.
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui glimmer Mai, acum vorbind serios, mie mi se pare o responsabilitate foarte mare si cred ca totusi nu toti cetatenii se ridica la inaltimea importantei pe care o are decizia pe care o ia un juriu. |
Pai asa crezi tu, dar asta trebuie sa creada si avocatii cand te aleg sau nu, ca doar de aia iti pun intrebari acolo.In plus, decizia de vinovat sau nevinovat se ia in unanimitate. Adica daca 1 jurat are dubii, atunci nu se ia decizia (se numeste cumva dar am uitat cum) si se rejudeca cu alti jurati. Identitatea juratilor este secreta, mai ales in cazurile foarte publice si nu sunt niciodata televizati. Daca mai tarziu ei decid sa iasa in presa si sa-si justifice decizia, este doar alegerea lor.
Dar ai dreptate, cei care sunt implicati in cazuri din astea de omor, sunt foarte marcati de responsabilitatea de a decide soarta unui om.
De asemenea, eu sunt fascinata de profesia asta de avocat - dar nu de aia care lucreaza in companii si scriu contracte ci de astia intrati in barou, care evolueaza in tribunal.
Iti dai seama cat de important este cum aleg juratii aia, ce intrebari le pun si cum efectiv evalueaza omul prin raspunsurile date. De asemenea, in functie de aparare sau acuzare, trebuie efectiv sa aiba o strategie prin care sa convinga 12 necunoscuti, 12 oameni banali, fara studii si notiuni juridice, sa ii convinga de vinovatia sau nevinovatia unui om. Mai ales cazurile "circumstantiale" sunt extrem de grele, alea in care vinovatia este concluzia unui rationament logic fara sa exista insa probe materiale concrete. Cum convingi 12 oameni alesi de pe strada, sa gandeasca toti in acelasi mod ca sa dea un verdict care iti convine ? In plus, capetele de acuzare sunt extrem de importante - exista infractiuni care au ca rezultat numai pedeapsa cu moartea si chestia asta atarna foarte greu in decizia juratilor.
Acum 1 an a fost aici un caz celebru, cel a lui Casey Anthony care a sfarsit in a fi televizat live, de la cap la coada. Pe mine si pe barbata-meu efectiv ne-a fascinat procesul asta, ne inregistram depozitiile de la TV, imi aduc aminte ca o data ne duceam la padure si ca sa nu pierdem, ascultam pe IPad in masina. Noi am fost convinsi ca mama aceea si-a omorat copilul, eu daca eram jurat asa as fi decis ... ei bine, verdictul a fost "nevinovat" de a vuit presa jumatate de an dupa asta. S-a intamplat asa pentru ca acuzarea, convinsa fiind ca au un caz solid, au formulat capetele de acuzare astfel incat pedeapsa era moartea, chestie care efectiv i-a naucit pe jurati, responsabilitatea de a trimite un om la moarte i-a lipit de pereti ... au iesit dupa aia in presa si au spus ca ei au fost convinsi ca Casey Anthony este vinovata dar nu pentru acel cap de acuzare, cu pedeapsa atat de mare, ca acuzarea i-a convins ca era vinovata dar nu i-a convinsa ca merita sa moara ... deci a fost o greseala avocatzeasca si juratii, au decis ca e nevinovata pentru ca nu au avut decat doua optiuni.
Legea spune ca odata dat verdictul de "nevinovat", acea persoana nu mai are voie sa fie acuzata de aceeasi fapta dar cu un cap de acuzare mai mic. Deci practic, femeia aia a scapat libera desi sunt convinsa, eu si nu numai eu, ca in mod sigur si-a omorat copilul.
Nu stiu daca aveti rabdare - dar amanunte sunt aici :
http://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Caylee_Anthony
buflea spune:
Vroiam sa mai spun ca si pe mine ma fascineaza profesia avocateasca ... este insa o meserie foarte grea aici, este si bine remunerata, foarte bine remunerata, dar necesita enorm, enorm de multa scoala si am citit mai demult ca Law School este una din cele mai grele forme de invatamant superior.
Sunt sigura ca daca as fi venit aici in adolescenta, i-as fi acordat o sansa, mi-ar fi placut sa incerc aceasta profesie ... Eh, poate fiu-meu cine stie
Asa ca revenind la Jury Duty-ul meu, mi-ar placea sa particip ca jurat dar astia de la serviciu nu vor sa imi faca nici o concesie ... mi-au spus clar ca dupa tribunal trebuie sa vin la serviciu sa imi rezolv treburile si ma sperie sa fac asta timp de 5 luni.