De la ce varsta fara un adult in preajma?(5)
Raspunsuri - Pagina 3
XIO spune:
Pt ca nu am vrut asta.Cand eram in generala si in liceu nu stiam ca o sa fac medicina, nu stiam ce vreau exact sa fac, dar stiam ca nu doream sa plec din Romania.
Daca discutam filosofii iti scriu atunci de zodiiLa zodia mea scrie ca incapatanatului capricorn nu ii place schimbarea.
Imi era foarte bine unde eram si nu exista vreun motiv sa plec.
Referitor la medicina, si in Romania daca ai noroc poti sa operezi exact ca in alte tari, problema nu este asta ci salariul si conditiile.
Nu stiu, daca filosofam prea mult pe tema asta a plecatului poti spune ca dependenta de bani te-a facut sa pleci in alta tara (nu vb de tine ci la modul general).Esti dependent de bani ca sa duci un trai de viata decent sau luxos.
Pana si calugarii aceia care traiesc in varf de munte fara contact cu nimeni, fara TV, fra nimic, doar ei si cerul pot fi 'acuzati' ca sunt dependenti de relatia lor cu divinitatea.
Daca e sa puricam, fiecare om e dependent de ceva.
Dar cred ca noi povestim pe tema independentei de care spuneai tu, ca unui om care a trait cu parintii pana la peste 20 de ani ii este greu sa se desprinda de asta si ca nu va merge singur in lumea larga.
Ba eu cred ca atunci cand va considera ca din varii motive trebuie sa faca asta, o va face. Atunci se numeste ca este un om puternic, care si-a propus ceva si face asta chiar daca e greu.
Ocazii sunt la tot pasul, conteaza ca atunci cand simti si vrei, sa faci.
Si eu asa am facut, chiar daca nu aveam sanse din pctul tau de vedere, ca am stat cu familia pana tarziu.
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Imi era foarte bine unde eram si nu exista vreun motiv sa plec. |
Hai sa nu discutam de Xio ci de Y un tanar capabil si dedicat care are posibilitatea sa studieze medicina in Canada, sa studieze la scoli prestigioase si apoi sa lucreze pe bani buni si in conditii decente. Tanarul nostru, impotriva oricarei logici, alege sa stea in Romania unde scoala este la un nivel deprorabil, diplomele foarte dificil de recunoscut, spitalele jalnice si se supune abuzurilor sefilor si salariul nu-i ajunge sa traiasca.
Avem cateva variante:
- tanarul nostru e prea imatur sa gandeasca la viitor si se imbarca la 6 ani de facultate fara sa evalueze situatia la sfarsitul acestei perioade
- tanarul e desprins de realitate si nu realizeaza diferentele intre cele 2 optiuni
- tanarul nostru este prea dependent de starea de 'bine' asigurata de parinti si sacrifica viitorul pentru ca nu e pregatit sa se desprinda
- varianta: 'tanarul e incapabil sa faca fata scolii din Canada si vrea sa stea in Romania pentru ca aici nu trebuie sa fi competent si poti jumuli pacientii', prefer sa nu o iau in considerare
Undeva trebuie sa fie un motiv pentru care Y alege varianta mai putin fericita pentru viitor.
Eu stiu de ce am ales eu sa ma intorc. A fost cea mai buna decizie la vremea aia. Dar stiu DE CE am ales asa. As fi preferat sa am independenta tinerilor germani. Atunci decizia cea mai buna ar fi fost sa raman. Am ratat o sansa mare in viata pentru ca nu am reusit sa ma rup de parinti. Sigur ca am facut-o cateva luni mai tarziu cand am realizat situatia, dupa ce am rumegat-o pe toate fetele. M-am mutat de acasa, dar totusi aproape de parinti.
Nu stiu, daca filosofam prea mult pe tema asta a plecatului poti spune ca dependenta de bani te-a facut sa pleci in alta tara |
Dorinta de un trai civilizat pentru mine si copii m-a facut sa plec din tara. Dependenta de parinti m-a impiedicat sa profit de sansa de-a face o scoala in strainatate si am platit pentru asta din greu mai tarziu. Asa cum cred ca ai sa o faci si tu cand nu ai sa mai poti suporta situatia si ai sa decizi sa pleci.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
michelle-usa spune:
bird, trebuie sa recunoastem ca nu toata lumea e facuta pentru strainatate.
michelle
bird70 spune:
citat din mesajul lui michelle-usa bird, trebuie sa recunoastem ca nu toata lumea e facuta pentru strainatate. |
Nu prea inteleg . Vorbim de un tanar entuziast, capabil care ar trebui sa sara in sus la ideea ca va pleca din tara, ca va cunoaste si va interactiona cu tineri din alta cultura, ca va experimenta atatea noutati pe langa faptul ca isi va pregati un viitor beton. De ce alege o scoala dubioasa (la nivel international), un viitor sumbru, cand are posibilitatea sa aleaga o scoala care ii va deschide toate usile si un viitor aranjat? Pentru mine exista un singur raspuns: nu e pregatit sa dea drumul la fusta mamicutzei.
Asta este ceea ce eu vreau sa previn sa se intample cu copiii mei. Sigur ca o sa-mi lipseasca si o sa plang in brate la barbatu-meu seara cand nu ma vede nimeni, dar vreau sa aibe fetele mele aripi sa zboare unde le va fi mai bine, sa profite de ocazii.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
arminad spune:
Citat: citat din mesajul lui Aqai de tz-spe pagini citesc numai despre cat si cum trebuie sa fie copilul cand o termina liceul si cat de capabil si pregatit sa fie independent de la 5 ani. ce altceva sa mai inteleg? Te-ai gandit ca este spre binele copilului sa fie independent? Daca are de pierdut in viata din cauza ca a fost sufocat de parinti? |
bird, tu te-ai gandit ca un tanar poate face alegeri gresite si sau tocmai din cauza presiunii astei teribile pusa pe el/ea ca sa fie independent fix la o anumita varsta? se poate muta cu vreun ciudat ca sa nu mai stea cu mama ca nu se cuvine, poate sta intr-un job naspa ca n-are incotro.
La tara, in trecut in familia traditionala, copiii ramaneau in aceeesi casa cu parintii ceea ce nu inseamna ca ramaneau dependenti de ei. Cuplul tanar isi construia o casa mai noua langa aia veche parinteasca, asa cum au facut parintii mei, munceau si preluau treptat obligatiile gospodariei de la cei in varsta si n-am vazut nici un cuplu tanar dependent de parinti fiinca stateau impreuna, doar ca faceau lucrurile mai domol, in ritmul lor.
Eu stiu aici destul de multi parinti de 50 de ani care si-au chemat copiii de 22 sau de 30 de ani sa stea cu ei acasa pana isi fac un rost mai bun si sunt oameni educati care vor binele copiilor lor.
Tilia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui bird70
Nu prea inteleg . Vorbim de un tanar entuziast, capabil care ar trebui sa sara in sus la ideea ca va pleca din tara, ca va cunoaste si va interactiona cu tineri din alta cultura, ca va experimenta atatea noutati pe langa faptul ca isi va pregati un viitor beton. De ce alege o scoala dubioasa (la nivel international), un viitor sumbru, cand are posibilitatea sa aleaga o scoala care ii va deschide toate usile si un viitor aranjat? Pentru mine exista un singur raspuns: nu e pregatit sa dea drumul la fusta mamicutzei. Asta este ceea ce eu vreau sa previn sa se intample cu copiii mei. Sigur ca o sa-mi lipseasca si o sa plang in brate la barbatu-meu seara cand nu ma vede nimeni, dar vreau sa aibe fetele mele aripi sa zboare unde le va fi mai bine, sa profite de ocazii. Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper |
Mie mi se pare ca pui o presiune fantastica pe ele s-o stearga de-acasa. Ai dat-o-n extrema cealalta.
ocebine spune:
Eu din mesajele lui Bird nu vad dorinta ei de a GONII fetele de acasa...ci faptul ca urmareste ca fetele sa fie CAPABILE de a se sustine si de a isi asuma responabilitati. O diferenta destul de mare pentru cine citeste cu atentie fara a se "ataca".
Un lucru de altfel destul de esential pentru copii care pleaca "away from home" la facultate.
Tilia spune:
Tu nu o vezi, dar eu asa o resimt. Un fel de ,,ar fi bine daca-ai sterge-o de-acasa la 17 ani, altfel esti o ratata".
bird70 spune:
citat din mesajul lui Tilia Mie mi se pare ca pui o presiune fantastica pe ele s-o stearga de-acasa. Ai dat-o-n extrema cealalta. |
Nu cred ca pun presiune pe copii. Uite fiica-mea care e clasa 11-a poate alege sa mearga la facultate la noi in oras, au cursul pe care vrea ea sa-l faca. E o facultate decenta, recunoscuta international. Poate sta acasa, masina are, lucreaza sa-si cumpere haine si ce mai vrea, casa si masa de la mama . Sau poate sa mearga intr-un oras mai mare, la o universitate renumita (in primele 50 din lume), dar va trebui sa se mute acolo si sa se descurce. Eu o voi ajuta si daca merge acolo, dar asta este alegerea mea. Ce vreau eu este sa nu rateze posibilitatea de-a face o scoala mai buna, care ii deschide mai multe usi, mai bune joburi, contactul cu alta lume, din cauza ca am invatat-o sa stea lipita de mine.
bird70 spune:
citat din mesajul lui Tilia Tu nu o vezi, dar eu asa o resimt. Un fel de ,,ar fi bine daca-ai sterge-o de-acasa la 17 ani, altfel esti o ratata". |
Tu esti influentata de felul de a gandi romanesc, unde cu cat iubesti copilul mai tare cu atat il sufoci mai mult. A iubi copilul si al dori independent sunt 2 chestii incompatibile in viziunea romanesca traditionala.