De la ce varsta fara un adult in preajma?(5)
Raspunsuri - Pagina 20
michelle-usa spune:
imi place sa va citesc. multumesc pt sfaturi
ce bine ca am inca timp sa ma pregatesc cat de cat sufleteste si financiar pt orice ar fi.
aici e mentalitatea ca, copii sa plece dupa 18 ani(termina liceul)...oriunde...dar sa nu stea acasa. se pare ca si parintilor le convine ideea si copiilor.
michelle
Siminaf spune:
Citat: |
citat din mesajul lui OanaP In primul rand nu cred ca ai acordat suficienta atentie: in clasa in care eram eu, cei mai mari 5 copii (ca varsta) au fost intotdeauna primii. Culmea era ca doar in 2 sau 3 ani s-a produs o schimbare a ordinii a mediilor de la sfarsitul anului. Deja stiam cine vor fi comandantii de grupe, de detasament si ce mai era pe acolo. Asa cum se stia ca sanitar vor fi alesi acei copii care dadeau dovada de organizare si curatenie. [.......] Dat fiind ca vrei sa te axezi strict pe partea logica iata mai jos cateva detalii. Totusi, sincer ma uimeste ca tu ca medic nu poti intelege ce am explicat mai sus pentru ca (si voi lua numai 2 din diferentele constatate intre copii de 7 si 8 ani experimentate pe propria piele): - statistic (adica in medie) s-a constatat ca la 8 ani fata de 7 ani dexteritatea este mai buna si nu numai cea legata de abilitatile fine ci si celelalte. - statistic (adica in medie) atentia celor de 8 ani este mai mare decat a celor de 7 ani (si aici te rog sa faci un exercitiu de imaginatie si sa vizualizezi cum copii de 6 ani se foiesc mai mult in banca decat cei de 7 ani, apoi ca unul din respectivii copii de 6 ani observa ca se foieste mai mult si in loc sa fie atent la lectie incearca sa isi opreasca foitul in banca: in acest moment tenacitatea lui creste pentru ca se gandeste cum sa faca sa nu se mia foiasca, se gandeste dar de ce oare ceilalti nu se foiesc samd, iar "rezultatul" la invatatura scade pentru ca el nu mai este atent la lectie ci e atent sa se autoeduce, ca de nu altfel il "autoeduca" linia invatatoarei). Acum, tu vei putea sustine oricand ca nu poti intelege cum de eu am ajuns la concluzia ca varsta era motivul principal al diferentei dintre mine si ceilalti 5 colegi din "varful" clasei pentru ca statistica e doar o medie, dar iti pot spune ca atata timp cat o persoana nu are un simt al observatiei bine dezvoltat nu va putea aborda un lucru decat superficial, iar din cauza superficialitatii nu va putea intelege oricum. Daca nici fraza de mai sus nu e destul de clara, atunci ia-o ca atare: intamplarea a facut sa fac parte dintr-o clasa cu anume copii in care s-a verificat aceasta medie statistica. |
Toate raspunsurile vin din observarea lucrurilor prin prisma proprie, si al tau de asemenea.
Unde trebuie sa stea copiii in banca fara sa se foiasca? Nu exista asa ceva. Aici cu siguranta nu. Pacat ca in Ro inca mai exista acest tip de invatamint, credeam ca s-a mai schimbat.
La scoala, in timpul unei ore (de fapt period, care poate fi de la 50 de minute la aproape 2 ore) copiii au atitea activitati, incit nu prea au cind sa stea nemiscati in banca. De la lucrat in grupuri/perechi, pina la floor time, au atitea alte tipuri de activitati, incit scoala este o placere. Pentru cei care vor sa invete, bineinteles. Si eu de abia asteptam sa merg la scoala, in vacantele de vara cind venea vremea sa mergem la cumparaturi de rechizite, era cea mai mare bucurie a vacantei mele de vara. Si doar ne tot plimbam, toata tara am cutreierat-o, pe linga mers la tara la diferiti bunici. Fata mea e la fel, ea vrea la scoala si gata. Dar e tare frumos, si mie mi-a placut cum se face aici scoala.
Despre statistici cu cea mai buna virsta ca sa inveti limbi straine sau alte lucruri noi nu mai aduc vorba, ca alea sint virste fragede.
corinadana spune:
Simina, tu vorbesti de scoala elementara// la middle school se schimba situatia. La R in sala cine misca este dat afara imediat. Se vrea LINISTE mai ales la clasele avansate.Si mi se pare normal, primesc cei maibuni profesori din scoala care trebuie ascultati.
Corina mama domnisoarei RALUCA si a bebelasei FRANCESCA
http://family.webshots.com/photo/2925218030098531596UGNuSg?vhost=family
Aqai spune:
vezi michelle, de aia zic eu ca bine ca inca mai avem voie sa decidem cu capul nostru cate ceva si nu decid societatea si autoritatile pt noi :)
imi aduc aminte ca imi povestea un cunoscut (background - UK, studii cu masterat la oxford, facultate grea, expat in ro, job mare de tot cu alte cuvintele tot tacamul pt independenta) cum la 18 ani parintii l-au dus in ultima vacanta impreuna. In gandul lui era "mom, dad can this not be our last trip together? dar a iesit pe a parintilor, nu pe a lui.
S-a casatorit de tanar cu o indianca din UK. familie mare, mancat la gramada, sarbatori cu familiile, bunici care sa aiba grija de copii... cu ai lui se mai vedea din an in paste
in cele din urma, fiecare a obtinut se vede ce si-a dorit: parintii independenta, copilul familia mare
Siminaf spune:
citat din mesajul lui corinadana Simina, tu vorbesti de scoala elementara// la middle school se schimba situatia. La R in sala cine misca este dat afara imediat. Se vrea LINISTE mai ales la clasele avansate.Si mi se pare normal, primesc cei maibuni profesori din scoala care trebuie ascultati. Corina mama domnisoarei RALUCA si a bebelasei FRANCESCA |
In primul rind ca aici era vorba de virsta inceperii scolii, deci cred ca scoala elementara. In al doilea rind, in adevarate middle schools si high schools - academies am vazut cum la ora nu se sta nemiscat in banca pe tot parcursul orei, pt. ca nu se mai practica lecturatul de tip old school. Da, cu cei mai buni profesori, nu din scoala, din mai multe districte.
anya spune:
Michelle, raspunsul la intrebarea ta ti l-au dat fetele in posturile lor. Copiii pot dori sa plece de acasa ca sa se distreze. Pai poate el sa chefuiasca nopti intregi cand tu il astepti acasa? Ia sa vina acasa dimineata pe la 6 baut bine si sa se culce, cand tu stii ca ar trebui sa fie la facultate? Sau nici macar sa nu vina ca s-a oprit la o amica si tu sa nu stii de el...Si chiar daca rezisti si nu ii zici nimic, inevitabil privirea te va trada...
Amintiri din faculate...eu eram ofticata pe caministi, ca ce bine se distrau. Daca am fost bucuresteanca...am stat la parinti si jinduiam da stau in camin.
Eu zic ca deocamdata ne facem griji fara sa stim optiunea lor. Pe mine au inceput sa ma educe baietii mei de cand s-au nascut. Unul a scuipat sanul la 3 luni jumate si n-a mai vrut lapte "de mama" iar celalat ar fi stat cu titi in gura si la gradinita, daca era dupa el.
danaionela spune:
Copii sunt diferiti, nu se aseamana unul cu altul. Noi ca parinti avem menirea sa le arat ceea ce este bine, care sunt efectele negative daca face X sau Y ( din punctul nostru de vedere), dar asta nu inseamna ca ei o sa faca 100% ceea ce vrem noi. Cu toate ca am fost un copil cuminte, nu o rebela, acuma privesc altfel si imi inteleg mai bine parintii. Este foarte greu sa fii parinte.., dar la fel de greu este sa fii si copil, si multe puncte de vedere nu se potrivesc.
Cand pleci de acasa este o decizie grea si independeta pe care ti-o doresti depinde de foarte multi factori externi. Eu de exemplu imi doresc ca fetele mele sa invete la o universitate X, dar asta nu inseamna ca si ele vor asa ceva, poate vor sa invete la cea mai slaba universitate. Ce pot sa le fac... trebuie sa le sprijin ca nu am ce sa fac..
Marox spune:
citat din mesajul lui Denisam Hello Si eu am fost la ASE in Bucu ca nu aveam facultati in oras, 2 ani in regie si 2 ani in berceni,linga aparatori-blocul era M2/d16 pe strada moldovitei-deci am avut vecine pe Marox and Aqai? |
Denisam, cind ai facut facultatea, intre ce ani? Poate ne intilneam in metrou! Eu am stat chiar linga strada Moldovitei, in Aleea Tomesti.
Marox spune:
Pai, vezi?! Tot ne-am intersectat prin metrou! Eu am terminat facultatea in 97 si am plecat din tara in 99.
Scuze tuturor pentru off topic!
>>>Continuare