De la ce varsta fara un adult in preajma?(5)
Raspunsuri - Pagina 11
filofteia spune:
Citat: |
Imi scot palaria in fata tuturor studentilor care au reusit sa invete in astfel de conditii. |
Invatam in sala de lectura.
Viata de camin pe mine m-a invatat sa fiu foarte toleranta, lucru care mi-a prins foarte bine chiar si in exercitarea meseriei.
Lali spune:
Viata de camin a avut pentru mine marele beneficiu de a ma obliga sa ma descurc singura, cap coada, la 150 km de familie. Adica si daca mi se terminau banii si daca aveam nevoie de o hartie de pe la vreo oficialitate si daca trebuia sa-mi spal/calc sau sa ma descurc cu vreo cumparatura mai mare in acelasi buget. Mentionez ca nu existau telefoane mobile si nici carduri in anii `90 in Hasdeu.
Atunci am invatat ca se poate trai cu burta goala o vreme si ca merita sacrificiul pentru a avea posteriorul in cei mai cool blugi si ca foamea chiar ii face sa incapa mai bine pe mine ( am uitat lectia asta, din pacate). Sau ca la 18 ani te poti descurca perfect intr-un oras necunoscut si mare, ca timpul zboara in viteza cu care-l lasi sa treaca pe langa tine si ca nu se mai intoarce inapoi (ah, sesiunile si zilele numarate bine intre examene!).
In prima luna de camin am cheltuit intr-o saptamana toti banii de care dispuneam. Dupa vreo alta saptamana in care am tacut chitic mi-am sunat mama si am rugat-o ca luna viitoare sa-mi dea banii jumate la inceputul lunii si jumate la mijlocul ei, moment in care mama s-a prins ca sunt leftera . La un moment dat, dar nu prea era la moda am inceput sa lucrez, la inceput in proiecte ocazionale apoi de-adevaratelea.
Eu zic ca a fost o experienta de viata nepretuita si sper sa nu uit momentul in care ochii mamei s-au umplut de lacrimi iar ai mei au fost super-incantati cand am vazut prima data camera mea de camin devastata bine de generatia anterioara...
Sper doar ca al meu copil sa fie tot atat de responsabil ca si mine la 18 ani si eu sa am tot atata incredere in el cum a avut mama in mine. Bine, nici nu prea avea de ales, dupa ce am imdeplinit marele tel de a intra la o facultate unde erau sapte pe loc ...
Lali spune:
citat din mesajul lui mihaela_s Lali, trebuie sa ne fi intersectat prin Hasdeu in anii '90 . Camin 3 si 16. Tu? pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Da, posibil pe alei, la Patru mese (sa fi fost Patru scaune, nu imi aduc bine aminte) sau BCU. Eu 4 si 14.
Ce vremuri ....
Edit: am gresit numarul caminului. Ma lasa memoria...
DarkBendis spune:
Offtopic: eu am stat in 6, tot in acea perioada! Era 4 Mese :D, si ceainaria aia de pe Hasdeu,catre caminul 14, vindeau si inghetata, oare cum o chema? Si mai erau si Spaghetti, New Croco... plus de neuitat micul comert din camin, de unde cumparai ce voiai si ce nu voiai, de la tigari la bucata (bune la casa omului cand ti se termina provizia si erai cu banii pe sponci), paine, body-uri, sprayuri, ciorapi...
Mai tineti minte ce se intampla dupa meciuri in "partea de jos" a Hasdeului? Zburau toate pe geam... mai ales daca pierdea Romania
Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
Letitia1 spune:
lali: Viata de camin a avut pentru mine marele beneficiu de a ma obliga sa ma descurc singura, cap coada, la 150 km de familie. |
te descurcai singura cu banii trimisi de mama. Nu zic ca e ceva rau, dar eu prin independenta inteleg sa ma descurc fara ajutor de la nimeni.
mihaela_s spune:
De BRRC va amintiti?
Io-mi amintesc cum nu puteam merge la scoala de baietii de la agronomie cateodata. Stateau pe camin si aruncau cu pungi de plastic cu apa, care cand ajungeau pe jos se spargeau si ne stropeau din cap pana in picioare . Ce vremuri!
letitia, asa era atunci, era un inceput in independenta financiara...ca trebuia sa te descurci cu banii, erau ca o bursa, doar ca nu venea de la stat ci de la mama si nu era rambursabila.
In caminele in care am stat nu erau sobolani, chiveta aveam in camera (in primul an nu am avut doar)...erau doar dusurile si toaletele la comun, dar ne-am obisnuit. Iarna stateam la coada la dus la nivelele inferioare, nu urca apa la et. 8 unde stateam noi. Si faceam conditie fizica...liftul era mereu stricat.
DarkBendis spune:
Letitia, vezi tu, noi astia care am am facut facultatea prin anii '90 nu prea aveam alte posibilitati. Sau ma rog, majoritatea dintre noi. Cel putin la filologie, seminariile erau obligatorii, si cursurile erau zilnice, de la 8 la 4, deseori pana la 6 sau 8 seara. A, puteai sa nu te duci, dar sansele ca sa treci anul, sau sa treci cu o nota rezonabila erau mici daca nu aveai prezenta facuta. Abia din 96 parca puteai trece dintr-un an in altul lasandu-ti examene neluate, atata timp cat aveai un numar de credite facute. "Pe vremea mea" , o singura restanta neluata insemna repetentie. Note mici (medie generala sub 8 si ceva in cazul filologiei) insemna 0 bursa, 0 cazare la camin... deci trageam cu totii pentru note cat mai mari, deci mergeam la cursuri pe cat posibil. E drept ca nici nu puteai sa lucrezi part-time in anii aceia, cel putin in Cluj nu prea erau slujbe pentru studentii la zi. Rar erau studenti la zi care sa lucreze, nu aveau unde, nu aveau cand. Iar mentalitatea multor parinti era "ce iti trebuie sa lucrezi, o sa ai timp, acum treaba ta e sa iti vezi de carte" Noi, filologistii, mai dadeam meditatii, dar cam atat - inca nu aparusera calculatoarele in camine, deci nici macar nu puteai face tehnoredactari. Deci da, noi mai toti traiam din banii trimisi de parinti+bursa. La ce se refera Lali e ca a invatat sa se descurce dintr-o suma de bani, sa-si calculeze ce cheltuie pe mancare, pe transport, pe carti, haine, iesiri etc... cum, la 18 ani, sa se gospodareasca in asa fel ca suma X sa ii ajunga o luna (si eu exact la fel am patit, in prima luna am cheltuit toti banii in max 2 saptamani iar urmatoarele saptamani am mancat paine cu margarina si ceai), cum sa isi gateasca sau sa-si imparta mancarea (aia tinuta in cutia nelipsita de la ferestrele caminului, ca frigider nu aveai), cum sa isi spele, cum sa-si faca program sa poata sa faca de toate (scoala, odihna, viata sociala) si asa mai departe...
Dark Bendis
Letitia1 spune:
Letitia, vezi tu, noi astia care am am facut facultatea prin anii '90 nu prea aveam alte posibilitati. |
Pai stiu, ca nici eu nu am avut alte posibilitati. Dar nu m-am gindit ca sint independenta. Abia cind m-am mutat la casa mea, cumparata din banii mei m-am gindit ca sint independenta.
DarkBendis spune:
Mihaela, deci tu stateai in 16 Da, tin minte pungile cu apa ale agronomistilor, jale! Nu uit cum au trecut o data niste fete, saracele, fuga-fuga si strigand "nu aruncati, mergem la examen si nu avem timp sa ne schimbam daca ne udati!" (sau ceva de genul asta).
Dark Bendis