Realitate trista
http://www.igh.ro/index.php/eseuri/320-o-zi-din-viata-unui-medic.html
O poveste scurta si simpla care exprima perfect situatia din sistemul sanitar si nu numai.POate fiscurtata si mai mult, descrisa in cateva cuvinte:
Tara arde, baba se piaptana.
Raspunsuri
mihaela_s spune:
Am citit, a mers pana la urma. Nu e nimic nou pentru mine, pana acum 5 ani, cand am plecat din Ro, auzeam povesti asemanatoare in fiecare seara. Pacat ca totul e la fel...
ch_dana spune:
Intrebare: de ce trebuie internare pentru biopsie ?! In acelasi diagnostic (tumora pulmonara) mamei i s-a facut biopsia intr-un sfert de ora, la spital de stat. E drept ca venea "pe filiera", printr-o recomandare a unei doctorite care lucreaza si la privat. Nu cumva unele proceduri medicale incarca inutil paturile de spital, si asa supra-aglomerate ?!
As putea scrie si eu un eseu despre cercul vicios privat-stat-privat, sa vezi cum e in ziua in care serviciile "externalizate" de analize si-au luat frumusel zborul din spital din lipsa de fonduri si cum toti rataceau pe coridoare derutati, nestiind ce sa faca...o zi din anul de gratie 2012. Cum un pensionar plateste o bronhoscopie la privat, la stat i se mai face o tura (gratis, cica, dar e pusa sa plateasca citodiagnosticul), biopsia se recolteaza la stat dar interpretarea se face la privat...aiuritor, nu ?
carmencat spune:
Socrul meu a fost internat 2 saptamani in spital, timp in care am cheltuit 3000 ron, poate chiar mai mult. Pe ce? Pe medicamente, pampersi, aleze, servetele umede si spagi.
Sectia de terapie intensiva a unui spital de urgenta din Bucuresti nu are nimic. Nu are anticoagulante, nu are antibiotice, nu are hhc, nuu are nici macar vitamina C, si multe, multe altele. Dulapul de medicamente al cainilor mei de acasa e mult mai bine dotat decat ce aveau ei acolo. De fapt ce zic mult mai bine dotat... este dotat, cu tot ce trebuie.
Mi-a placut mult prevederea aia din lege ca ti se returneaza costul medicamentelor. Oameni inteligenti fiind, au reusit sa fenteze si asta. Din spital nu ti se da nicio reteta. Ti se scrie pe un colt de hartie, de preferat sa nu fie cumva vreun tipizat medical, au mare grija la amanunte. Mi s-a explicat ca asta e Romania. Daca chiar vrem sa aiba o sansa sa ii cumparam medicamentele. Si le-am cumparat. Fara reteta, de la farmacia de vis-a-vis, ca le dadea. Au ei cumva o intelegere. Deci ce bani sa recuperezi? Pe ce medicamente? Ca nu ai nicio dovada ca le-ai cumparat tu.
Nu a refuzat nimeni spaga, de la brancardieri la medici. De fapt nu numai ca nu au refuzat-o, dar se inghesuiau ca mustele cand veneam care mai de care sa ne explice ce si cum, sa il schimbe, sa ii schimbe cearceafurile, sa ii mai bage ceva intr-o perfuzie, de parca toate astea erau musai sa se intample fix in timpul orelor de vizita, pe care noi ne straduiam sa le respectam, chiar daca asta insemna sa ne invoim de la servici.
Sa va mai spun? Hai sa va mai spun, in mare asa... dupa 2 saptamani a murit. Ca sa il scoatem din spital am mai dat 400 ron. Da, e adevarat ca scrie pe toti peretii la morga ca serviciile de spalare, imbracare si imbalsamare sunt gratuite, dar daca chiar vrei sa il scoti in ziua aia si nu peste nu stiu cat timp... cotizezi. Si am cotizat. 50 ron la infirmiera care l-a spalat, cate 100 de ron la baietii de la morga (au fost 3, de unde stiu ca au fost 3? ca initial a dat sotul la unul din ei 200 si i-a refuzat cu mentiunea ca sunt 3 baieti, nah, le dadea cu virgula la imparteala... si inca 50 de ron la un brancardier care a ajutat baietii de la firma de pompe funebre cu cosciugul).
Sunt indurerata si scarbita. Si leftera.
Nu are rost sa va mai spun cat a costat si inmormantarea ca pic in butoiul cu depresie.
Nu, nu inteleg sistemul sanitar de la noi.
Nu, nu inteleg nici personalul medical.
Nu, nu inteleg cum poti sa jecmanesti, ca asta e cuvantul, la maxim, sa profiti la maxim de niste situatii disperate.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
XIO spune:
Pt orice biopsie si altele se face internare pt ca trebuie sa se scrie in protocolul operator, se folosesc materiale pt asta, asa ca se interneaza. Nu toate sectiile au internare de zi ca sa se faca 'ambulator'.
Internarile aduc bani la spital, bani fara care spitalul ar dispare.
Carmen, nu mai confunda medicii cu statul.Statul nu are bani sa doteze spitalele, nu medicii sunt de vina ca nu exista spirt, leucoplast, medicamente si altele.
Retetele care se dau de la spital pt pacientii din spital nu se dau pe o bucata de hartie ca sa nu iti poti recupera banii, tu chiar esti atat de naiva incat sa crezi ca statul da inapoi banii daca ai chitantele
Pai asta ar insemna se dea inapoi banii la efectiv FIECARE pacient care se interneaza, ca fiecare trebuie sa isi cumpere macar ceva ce in spital trebuie sa existe dar nu exista.
Medicul nu castiga nimic daca nu iti da reteta.
madyrizi spune:
medicul castiga destul din spaga. la asta nu ma poate contrazice nimeni.
si sunt si medici care te trimit intr-un anumit loc sa cumperi, anumite produse si la preturi ametitoare. probabil ca-si scot ei medicamentele gratuit de pe acolo.
si sa nu spuna nimeni ca toti medicii te trateaza la fel daca nu dai spaga.
eu am gasit un singur medic care nu mi-a cerut (direct sau indirect) spaga si a stat de vorba cu mine omeneste si mi-a explicat tot ce trebuia sa stiu.
nu suntem noi de vina ca nu sunt platiti cum trebuie sau ca nu au medicamente. eu cotizez de 17 ani la sanatate si nici macar la nasteri nu am fost asistata gratuit.
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO nu medicii sunt de vina ca nu exista spirt, leucoplast, medicamente si altele. |
Nu TOTI medicii.
Insa destui medici (si asistente) isi insusesc GRATUIT consumabile, instrumentar si chiar aparate pe care le folosesc intr-o veselie in cabinetele individuale.
Ca sa fie clar, nu TOTI medicii (si asistentele) care lucreaza si-n privat si la stat procedeaza asa. Dar sunt destul de multi ca sa impovareze bugetul si-asa sarac al spitalelor cu gauri negre consistente.
XIO spune:
Capcaune, pana acum am lucrat la 2 spitale, pe 2 sectii diferite.
Intr-o sectie nici un medic nu avea cabinet privat, deci nu avea pt ce sa fure leucoplast sau spirt sau medicamente inexistente de la spital.
La celalalt spital majoritatea aveau cabinete private, dar tot nu furau din spital.Ba chiar dadeau bani ca sa se cumpere medicamente vitale in urgente, veneau cu firele de sutura de acasa, isi cumparau singuri trusele de operat.
La primul spital au pus medicii mana de la mana ca sa isi cumpere lampa in sala de operatie, fiecare isi cumpara diverse instrumente necesare ca sa opereze.
In nici unul dintre spitale nu aveam toate cele necesare.
Acum, admitand ca or fi existand si medici, asistente, infirmiere, brancardieri, liftieri, femei de serviciu, asistente sociale samd care fura din spital, cam cat crezi ca se poate fura astfel incat sa fie asta cauza saraciei din spitale?
Ca doar nu fura in fiecare zi leucoplast, pansamente, spirt.
Toate medicamentele se iau de la farmacia spitalului pe condica, si sunt notate la fiecare pacient in foaia de observatie.
Deci, si furandu-se, problema nu este la nivel de spital, ci la nivel administrativ, la cei care invart banii, nu la medici, asistente samd.
In Germania spitalul este PLIN de medicamente pe care le da medicul in urgente pacientului acasa, sa ia la nevoie, pana ajunge la o farmacie.Pt ca exista acolo sus, la administratie, bani pt asa ceva.
Mady, ce spui tu de medicamente se intampla rar, firmele farmaceutice vin si prezinta medicamente, ofera sponsorizari la congrese si altele, nu primeste medicul nici un medicament gratuit, in schimb se intampla sa aiba beneficii materiale daca te trimite la un anume laborator.
Problema este ca piata de medicamente este larga, si ca si eu aveam spre exemplu medicamente preferate pe care le prescriam, ca erau bune, si nu am beneficiat niciodata de nimic.Asa ca paranoia asta cu orice reteta de la orice medic e...fara rost.
Asa se intampla oricum in orice tara. ;)
ab5174 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Asa se intampla oricum in orice tara. ;) |
Cum a fost Xio la toate spitalele din TOATE tarile, toate le stie ca un om mare
Xio, se fura pe capete din spitale, mie a vrut in vara sa imi vinda o asistenta "scutece" pentu mama (am mai scris). Sa nu imi spui ca are fabrica.
nadaflorilor spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ab5174
Cum a fost Xio la toate spitalele din TOATE tarile, toate le stie ca un om mare Xio, se fura pe capete din spitale, mie a vrut in vara sa imi vinda o asistenta "scutece" pentu mama (am mai scris). Sa nu imi spui ca are fabrica. |
alea puteau sa fie ale altui pacient nu musai ale spitalului, eu am patit-o cu tata, am dus dimineata un pachet de scutece si seara nimeni nu stia nimic, ba m-a luat si o infirmiera la rost ca mi-am permis sa-l internez fara scutece