Ce facem cu uleiul folosit?
Raspunsuri - Pagina 3
b.nica spune:
Rall, are dreptate.
Noi folosim mai mult ulei de palmier la prajit.
Indiferent ce fel de ulei folosim evitam refolosirea lui asa ca se aduna destul de mult.
Desigur ca sunt persoane care gatesc fara prea multe prajeli dar sa nu uitam ca nu toata lumea gateste asa aici si de regula pt. familiile modeste uleiul este folosit mult la gatit.
Nu am cunostiinta de vreo initiativa publica de informare privind debarasarea de uleiul folosit care ar putea sa fie utila pt. persoane fizice sau pt. proprietarii de restaurante sau diversi comercianti de gogosi, cartofi prajiti, etc..
mihaela_s spune:
Acum mai bine de 10 ani lucram la Protectia mediului, o agentie judeteana. Emiteam acorduri si autorizatii pentru tot felul de activitati, inclusiv pentru gogoserii si placintarii.
Teoria din lege era ca uleiul uzat sa fie colectionat si predat unitatilor PECO (asa le ziceam atunci, dar in principiu sunt benzinariile) care colecteaza si uleiul uzat de la schimburile de ulei la masini. Spun teorie, pentru ca nu stiu cat se punea in practica, noi emiteam acte in care se specifica ce au micii proprietari de facut, de controlat trebuia sa ii controleze inspectorii de mediu si nu am cunostinte despre cum lucrau ei.
Nu stiu insa de atunci cum si in ce fel s-a modificat legea...oricum nu era vorba de uleiul casnic, dar e o idee.
Tonia Antonia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Noi folosim mai mult ulei de palmier la prajit. Indiferent ce fel de ulei folosim evitam refolosirea lui asa ca se aduna destul de mult. |
Pot sa te intreb de ce preferi uleiul de palmier uleiului de floarea soarelui? Dupa parerea mea e mai nociv cel de palmier...
rall spune:
Uleiul de palmier are punctul de fumegare la 230 de grade, cel de floarea soarelui la 232. E cam acelasi lucru.
Atentie la uleiul de masline, nu e recomandat pt. prajit, are punct de fumegare la 160 grade.
Letitia1 spune:
Citat: |
rall: Atentie la uleiul de masline, nu e recomandat pt. prajit, are punct de fumegare la 160 grade. |
rall, eu folosesc ulei de masline special pentru prajit. Aici sint 100 de feluri de ulei de masline. Imi place pentru ca nu sare asa ca ala de floarea soarelui si nici nu are gust (asa cum au uleiurile de masline pentru salate). Folosesc si eu spray cit de mult pot deci nu imi ramine prea mult ulei in tigaie si cind imi ramine il arunc la gunoi.
BTW, ce inseamna punct de fumegare, adica e rau sau bine ca e 160?
rall spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Letitia1 BTW, ce inseamna punct de fumegare, adica e rau sau bine ca e 160? |
E rau.
Mai multe info: http://www.getfit.ro/alimentatie/punctul-de-fumegare-ardere-al-grasimilor.html
Simonna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui desprecopii apropo: ca sa iti faci un spray de ulei, merge orice gen sticla de aia in care se poate re-umple continutul. Sanatate si o zi cu soare va doresc! ************** Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook |
Ce idee buna! Oare de ce nu m-am gindit la asta? :) Eu pun o lingurita de ulei, poate nici atit si pe urma o intind cu pensula de silicon, dar ideea ta e mult mai buna. Sint si aici spray-uri, dar nu au ulei de floarea soarelui si de porumb, asa ca merci de idee, pot sa-mi folosesc uleiul meu :)
Snitele? Cit ulei? Sau cum prajite? Ca oricit as incerca sa reduc, tot trebuie, nu se fac in ulei putin... Ah, si nu la cuptor, ca am facut si-au zis ca hm, da, da' mai bine fa rar da' fa-le bune! :))
Simonna
anya spune:
Problema cu uleiul e mai mult pt cei ce stau la bloc (sau vila, dar fara animale. Oamenii de la tara nu arunca uleiul. Unii pun la sapun (cei care mai fac) dar marea majoritate il dau la animale. Tin minte ca bunicii adunau tot ce era rest comestibil si dadeau la gaini sau caine. Probabil ca cei care au porci sunt si mai strangatori.
desprecopii spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Simonna
Ce idee buna! Oare de ce nu m-am gindit la asta? :) Eu pun o lingurita de ulei, poate nici atit si pe urma o intind cu pensula de silicon, dar ideea ta e mult mai buna. Sint si aici spray-uri, dar nu au ulei de floarea soarelui si de porumb, asa ca merci de idee, pot sa-mi folosesc uleiul meu :) Snitele? Cit ulei? Sau cum prajite? Ca oricit as incerca sa reduc, tot trebuie, nu se fac in ulei putin... Ah, si nu la cuptor, ca am facut si-au zis ca hm, da, da' mai bine fa rar da' fa-le bune! :)) Simonna http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=72985 |
Simonna, cand fac snitele, pun capacul pe tigaie la un moment dat - cand pare ca s-a cam uscat pe acolo, si datorita capacului incepe sa se abureasca pe acolo si nu mai e nevoie de adaugat ulei - plus ca in acest fel snitele se fac mai moi si mai fragede.
Sanatate si o zi cu soare va doresc!
**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
b.nica spune:
Eu mi-am luat pt. tigaia de prajit un capac special ca un horn care este facut dupa modelul vaselor marocane, imi scapa acum numele lor.
Are forma conica si un orificiu la partea superioara. Are rolul sa impiedice stropii in jur si sa stranga condensul dar sa lase sa se prajeasca normal continutul tigaii.A costat ceva dar merita!