De la ce varsta fara un adult in preajma?(4)
Raspunsuri - Pagina 11
Siminaf spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui oanap85
bine am inteles tu ai fost as,de copilul tau ce poti sa-mi spui? la ce varsta l-ai dat la sc si cand a invatat toate astea? vreau sa-mi fac si eu o idee cam cat de in urma a ramas David... deci la varsta asta pe ce ar trebui mai mult sa ma axez?acasa ma refer,cand nu merge la gradi..ce ar trebui sa-l pun sa invete,sa invatam impreuna...? Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011). http://s878.photobucket.com/albums/ab348/oanap85/ |
Oana, asa cum am mai spus, nu vreau sa intru in polemici sau sa supar pe cineva, nici pe tine, nici pe altcineva. M-am mirat pt. ca lucrind cu tot felul de copii de-a lungul vietii, mi-a sarit in ochi cind ai scris despre baietelul tau cel mare.
Am scris citeva pagini mai devreme si despre copiii mei, ca au inceput clasa I la 6 ani fara 2 saptamini (baiatul) si 6 ani fara 3 luni (fata), si inca alte citeva lucruri. Ma refer la clasa I, nu la kindergarten, care aici e clasa pregatitoare.
Cred ca in urma unor astfel de comentarii imi amintesc de ce am decis acum mai multi ani sa nu mai scriu pe DC. My bad ca "am uitat" si credeam ca putem doar discuta.
bird70 spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui buflea
Hahahaha - aoleuuuu ... n-am vrut sa spun asta, normal ... |
incerci sa o dregi acum....gata, ne-am prins
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
Siminaf spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Carmenbr Oana, multe ne-am dori, eu inclusiv, ca si copiii nostri sa fie la scoala atat de buni ca si baiatul Siminei. In conditiile in care baiatul meu e printre primii din clasa, insa baiatul Siminei e mult, mult mai bun. Iar copiii nostri, baiatul meu, copiii ei, au inceput scoala asa cum incep 99% (pt ca uite Buflea ne dadu peste nas si si-a amanat baiatul cu un an, de aici procentul scazut) la 5 ani. Si serios ca nu au fost traumatizati, pt ca asta ar insemna ca 99% din copiii din America sunt traumatizati. Carmen & Ericutz (15.06.2004) Ajutati-o pe Diana! www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=68525 " target="_blank"> Povestea nasterii! |
Carmen, multumesc.
Nici nu cred ca atiiit de bun. E drept ca a fost in GATE class pina intr-a 6-a. Acum la middle school nu cred ca mai au GATE, ca e la o college-prep academy, unde practic toate clasele pe care le are sint la nivel de honor classes. Drept e ca-i e greu, nu cu materia, ci cu adaptarea la cerinte complet diferite, la atit de multi profesori fiecare cu pretentiile lui/ei, la alti colegi, alt program,etc. Incepe scoala la 7:00 AM si o termina la 2:15 PM. Dupa vreo 2-3 saptamini saracul meu copil plingea si spunea ca nu-i mai palce la scoala, deci a avut si el probleme cu adaptarea, la cei 12 ani ai lui. Acum, dupa 8 saptamini din clasa a 7-a, e incintat, ii place, cind vine de la scoala intii temele si le face, abia apoi maninca si apoi trece la invatat (studiat) pt. a 2-a zi. Are aceleasi materii in fiecare zi.
Deci sincer, nici nu mi se pare asa de bun la scoala, comparativ cu alte citeva colege din clasa, care sint de-a dreptul nerds. Am facut in plus cu el acasa si stiu ca si asta conteaza, dar tot nu-i bate pe colegii aia (mai ales fete sint) buni de tot.
Comparind ce stia el in clasele 1-2 cu ce stie sora lui, cred ca ea o sa i-o ia inainte tare. Dar nu le spun lor de diferentieri din astea.
BellaDonna spune:
btw, si eu mi-am dat fetita mai tarziu la scoala, si e super ok,
mls1,
pt citit eu am m0am folosit de cartile Dr. Seus, le-am cumparat de la un garagesale vreo 20 de carti , si citeam dimineata inainte de a pleca fetita la scoala( ne trezeam cu vreo 30 minute mai devreme) atunci se putea ea concentra mai bine, cartile sant super pt incepatori, eu le recomand din toata inima,
danaionela spune:
Eu in urma celor citite am inteles urmatoarele:
1. scoala incepe mai devreme, dar ceea ce se face acolo la scola in primii ani la noi se face la gradinita
2. diferente intre concepte, aici fiecare tara are propriul barem de referitor la varsta la care se incepe scoala.
3. Exista printre noi un invatator sau profesor, sa ne spuna exact unctul lui de specialist, cu privire la inceputul scolii?
4. Faptul ca iti dai copilul un an mai tarziu nu inseamna ca nu te ocupi de el, sau ca vrei sa fie cel mai bun. Sunt multe alte aspecte mai importante decat ce nota a luat la matematica sau daca stie la 5 ani cat face 2+2, sau 3*3. Asta iti spun eu din propria experienta, nu ma refer la alte cazuri. Daca compa ceea ce stiu cele mici, cu copii de clasa 1 fac cu brio fata, dar cel mai important aspect este pregatirea psihica a copilului. Eu personal, si nu pot sa-mi spun mie ca nu m-am ocupat de copii, am vorbit cu mai multe persoane, pornind de la eductoarele de la gradi, invatatori , directori de scoala, psihologi si toti mi-au spus acelasi lucru, cel mai important este ca cel mic sa fie pregatit emotional pentru scoala, nu neaparat ceea ce stie el la inceput. Daca nu este pregatit emotional, o sa aiba mari probleme in adaptare, in schimb daca nu stie literele o sa le invete pana in clasa a IV-a.
Teoretic Ok aveti dreptate poate, dar este diferenta intre teorie si practica, plus ca este diferenta intre un copil si altul. Unii nu sunt pregatiti sa inceapa scoala la 4-5-6 ani, cum unii nu sunt pregatiti sa inceapa gradinita la 2-3 ani.
Fiecare an este un castig pentru copil daca este fructicat cat mai bine pentru el si asta poate sa insemne si sa inceapa scoala cu un an mai tarziu. Eu asa am concluziona si vorbesc din punctul de vedere a unei mame care se ocupa in totalitate de copii ei , poate uneori exagerat...
5. Cee ce nu am inteles eu pana acuma, de la ce varsta se poate lasa un copil nesupravegheat? Stiu ca si asta depinde de temperametul fiecaruia, depinde de cat de greu se adapteaza unei situatii dar la un moment dat trebuie sa stim..
Siminaf spune:
Mituri de genul in Ro se face in clasa a 2-a (de ex.) ce se face in alte tari in clasa a 4-a sint doar mituri. Intr-o vreme cind era cel mare in primele clase aici, mai faceam astfel de comparatii si vedeam ca nu e chiar asa. Apoi am incetat sa compar. Cind a venit baiatul meu in clasa a 3-a de la scoala cu elemente din tabelul periodic al elementelor si explicatia fiecarui numar din casute ca sa le invete, am incetat orice fel de comparatie. Nu au invatat tot tabelul, e drept, ci doar elementele principale. Am si acum toate hirtiile pt. ca ai mei copii nu vor sa arunci nimic din ce au de la scoala. Nu va spun cite cutii pline cu hirtii, pe clase, am.
bird70 spune:
Eu merg pe 12 ani cum zice legea. Nu am lasat copiii singuri inainte de 12 ani. Pe cea mica de 10 ani o mai las cu sora-sa de 17 ani, dar asa sa fug pana la magazin, nu le las perioade lungi. Amandoua sunt foarte rezonabile. Imi displace ideea de a folosi un copil sa aibe grija de alt copil. Cred ca eu le-am facut, sunt responsabilitatea mea.
Ce inseamna sa fi pregatit emotional de scoala? Cum este pregatirea emotionala de scoala diferita de cea de gradinita?
Cum va influenta la nivel de societate faptul ca tinerii termina liceul la 19-20 de ani, in conditiile in care tara este foarte saraca, nu exista suport material pentru tineri si scoala nu iti deschide usa pentru un trai decent? Nu ma intereseaza exemple personale ci o privire globala. Va creste rata de abandon scolar? Va influenta negativ forta de munca?
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
Aqai spune:
Citat: |
citat din mesajul lui msl1 |
Eu cind vad exemple din astea pe mine personal ma face sa ma simt foarte frustrata,trista si si nici nu stiu sa ma exprim cum dar nu bine in orice caz pt ca fata mea la peste 6 ani nu stie citi, si oricit m-am straduit sa ii explic(in romineste ca in engleza nu stiu cum) nu pricepe; stie ceva zile a saptaminii dar nu le stie "functia" sa zic asa, iar de cintecele si poezii...n-am reusit sa o invat o poezie cind a fost mica nici cum in nici o limba.Doar cu cifrele se mai descurca cit de cit. Cu toate ca este cea mai mare din clasa este cea mai in urma; ba sa nu mint mai este un copil care nu stie sa isi scrie numele.
[/quote]
Msl, pls studiaza linkul acesta. Io nu stiu ce diagnostic aveti voi dar sincer omul asta are niste tipsuri f bune - sincer nu trebuie sa fie un copil cu dislexie ca sa i se aplice sfaturile, eu am furat cateva idei
http://www.parentingdyslexia.com/2010_03_01_archive.html
Edit: uite inca o resursa, e amuzanta pt copii si siti da si tie idee despre cum sa o inveti
http://www.starfall.com/
michelle-usa spune:
al meu a invatat sa scrie si sa citeasca la 5-6 ani si tabla inmultirii la 8 ani.
stie toti presedintii americii, cu numar si cu facts despre ei, stie tari si insule de pe glob de care nu pre auzi...
dar cred ca asta si datorita fatpului ca am fost langa el sa-l invat, am fost mereu amindoi cu cartile, atlase de citit in mana .
altfel singur nu crd ca i-ar fi trecut prin cap sa invete prea multe.
ca ii foloseste sau nu sa stie toate astea de pe acum...nu stiu...dar treb sa-si fol creierul la ceva.
michelle
OanaP spune:
In concluzie, din practica impartasita pe topic rezulta ca:
- lasatul singur incepe intre 7 si 10 ani in Romania si duce pana pe la vreo 12 ani prin alte tari;
- se incepe cu exercitiul "lasatului singur" - de la cateva minute pana la 10 minute- ori se lasa copilul in casa in acest interval, ori se trimite copilul afara cu scop precis (la magazin), urmarit fiind de la balcon, de exemplu;
- desi drumul de la scoala acasa este cunoscut de copii, in situatia in care parintele intarzie, copilul trebuie sa ia legatura cu cineva din scoala (daca copilul nu are telefon), care sa ia legatura cu parintele, iar instructajul se primeste probabil la telefon (de regula copilul trebuie sa astepte pana vine parintele); de la 10 ani incolo in cazul in care parintele intarzie, copilul se poate cupla cu alti copii sa mearga catre casa.
Cele mentionate mai sus reprezinta nivelul general acceptat de marea majoritate a participantilor la topic.
Bine-inteles ca parintii ce nu se incadreaza si nu practica cele mentionate mai sus sau nu actioneaza in spiritul lor, o iau pe cocoasa zdravan in stilul "cine nu e cu noi, e varza" (sau ma rog, facut varza).