Viatza in Germania - cap.81
Raspunsuri - Pagina 3
Maisa19 spune:
iar apelez la voi! nu stiu ce sa fac si cum sa fac. ma gandesc ca fetele care au avut sau au copii la gradinita pot sa-mi dea o idee. voi sunteti multumite cu gradinitele la care sunt sau au fost copiii vostri? al meu are 2 ani si 8 luni si merge deja la gradinita ca la krippe a fost un an si pe la sfarsit se cam plictisea. aici au cica regim deschis 3 grupe a cate 24. dimineata claie peste gramada si dupa aia stau in gruppe si fac ..nu stiu ce. cred ca nimic. sprijin ideea de independenta a copilului pana la punctul in care nu se confunda cu lasa-l sa faca acolo ce-o face ca vine ora 16 si vine maica-sa si-l ia. cica au si un copil mai mare de legatura caruia poate sa-i spuna al meu ce are pe suflet. de parca unul mic de 4-5 ani sta sa-i asculte problemele altuia. am intrebat si eu care e copilul ala pentru al meu. nu stiau nici ele. cat am vorbit cu al meu germana vorbea n-avea treaba..asta la cresa. acum de cand a inceput gradinita mi-a spus <tovarasa> sa nu mai vorbesc cu el decat romaneste. dar copilul nu mai vorbeste germana. iar <tovarasa> imi spune ca cica ea vrea mai intai sa vada la ce nivel e si ii arata <mund ohren augen>. acelasi lucru faceau si <tantile>de la cresa care vreo cateva luni l-au invatat <mund ohren augen> pana le-am spus eu ca al meu stie in germana ce stie si in romana. deci daca mai aud o data de <mund ohren augen> cred ca mi se face rau. as vrea sa vina si el cu cantecele invatate, ca de la mine a invatat o gramada. unul a invatat de un an si ceva.il vad ca e un pic cam plictisit pe-acolo. in plus seara se culca devreme ca e obosit ca n-au unde sa doarma la gradinita. as vrea sa-i gasesc o alta gradinita acum cat e inca mic si nu si-a facut prieteni chiar asa apropiati. Dar spre ce sa ma orientez. Exista cineva pe-aici care are o experienta placuta cu vreo gradinita in oberbayern? eu stau intr-un sat langa rosenheim. am mare nevoie de sfaturile voastre. am zis ca ma mut si in alta parte numai sa-i fie bine.
aschiutza spune:
Maisa, intreaba de planul de activitati. Noi suntem inca la cresa, si fiind si copii mici iti dai seama ca multe nu fac ei organizat, dar de exemplu tot ajuta cei mai mari la micul dejun, apoi picteaza, basteln cine stie ce nimicuri, au ora de sport sau de iesit afara, o data pe zi stau in cerc si li-i se pune muzica sau le cinta educatoarele (ei sunt cam mici sa cnte ei ).
Stiu ca grupele mari fac si prajituri , fac diverse obiecte din frunze, foi, etc (de exemplu acu vor face lanternele pt Sf. Martin, de paste au pictat oua). Au ora speciala la sala de sport unde au diverse aparate. Dupaamiaza ies afara (si la ploaie marunta ies). Cind trec pe linga usile lor ii vad stind la mese si facind ceva, deci nu mi-i se pare ca sunt ei de capul lor.
Trebuie sa intrebi de ce concept are gradinita, suna aiurea, dar sa stii ca au. Sunt unele in care se propaga intr-adevar ca un copil nu trebuie obligat la o activitate ci sa isi aleaga el din ce ii se ofera in ziua aia. Altele sunt mai conservative si au o structura clara a programului (adica desenat, basteln, iesit afara, sport, muzica, etc).
Gradinita noastra e luterana, vinerea au un fel de intilnire cu toate grupele si de exemplu li-i se citeste o pilda sau copii fac o mica piesa de teatru, in timpul Adventului au facut obiecte de lemn precum Iosef si au avut o Krippe in hol in care se punea cite ceva in fiecare saptamina. Ma rog, am impresia ca ii angajeaza in destule activitati dar si ca se joaca pe afara.
Du-te in vizita la ziua usilor deschise, pune intrebari, baga nasul la ce au expus si la ce activitati fac impreuna cu familia ca sa vezi cit se implica.
Eu nu sunt cu toate multzumita, dar cred ca e greu sa ii multumesti pe tot . Eu mi-as dorii mai multa flexibilitate in relatia educator- copil. Dar programul il gasesc ok.
Acu daca poti schimba asa de repede nu stiu, acum fiind locurile mai peste tot ocupate. Dar incearca, daca nu esti multzumita, macar aflii cind poti sa il treci la alta.
aschiutza spune:
Fetelor, ia uitati ce am gasit aici http://www.youtube.com/user/PovestiCLASICE?feature=watch . Hehe, si acu imi mai aduc aminte de replici si cintece din anumite povesti!
Maisa19 spune:
aschiuta multumesc pentru raspuns. ei zic ca fac si dreg, dar eu cand ma duc pe-acolo sunt toti pe-afara se joaca fiecare pe unde are chef prin garten. sau ii gasesc inauntru doi joaca un joc la o masa, altul motaie pe canapea, altul se invarte pe-acolo. educatoarea e de la 8 la 14 in rest stau cu ingrijitoarea si practicantul sau in alta grupa. ei spun ca au diverse activitati cum scriai si tu, daca te uiti pe site-ul lor zici ca asa pregatiti ca ei nu mai vezi. Insa realitatea pe care eu o percep e pe scurt <loc de pastrare> pt copii si nu de invatare. Acum astept sa vad daca gasesc vreo mamica multumita in kreis rosenheim sau traunstein. Oare a fiu singura pe-aici?
osna spune:
maisa si la matei dimineata intre 7-8 stateau toti pe holul mare sau in alte grupe.la ei programul incepea la 9 si majoritatea cam pe atunci veneau.numai cei cu parinti care trebuiau sa ajunga la munca veneau de la 7-7.30
iar programul era relativ lejer: aveau de la 9-9.30 micul dejun,apoi pina la 10.30 se jucau in grupa.unii mai mari (erau de la 3-6 ani in aceeasi grupa-22 copii 3 educatoare) cereau sa le citeasca,altii colorau,faceau basteln.
de la 10.30 pina la 11.15 aveau prg de cantecele,malen impreuna cu ele sau cum zicea Daniela inainte de craciun sau pasti tot felul de oameni de zapada si oua colorate. la 12 erau luati acasa cei de la prg scurt,apoi matei primea mancare si daca era frumos la ora 13 ieseau in gradina pina la 15 cand mergeam dupa ei.daca ploua erau in sala de sport sau in grupa lor.si ei ramaneau cu cate un practicant sau cate o educatoare pentru toata grupa si fiecare era imprastiat in cate un colt de gradinita asa cum spui tu.
in fiecare saptamana erau 1-2 zile cand parintii puteau gi gast acolo si sa stea 2-3 ore sa vada ce fac copiii in cadrul grupei.am fost si eu cate o zi in fiecare an.
la noi 3 luni pe an gradinita se golea de jucarii si cei mici aduceau paturi si cartoane de acasa si isi puneau imaginatia la contributie.
intr-adevar nu este sistemul ca in romania,dar eu zic sa nu te stresezi.cel mic va invata pe parcurs o gramada de lucruri,vad ca nu are nici 3 anisori.matei nu a stiut o boaba germana la 3 ani si acum vorbeste fluent,chiar mai bine decat romana si de cele mai multe ori imi raspunde tot in germana.
iar poezii si cantecele a stiut cateva la terminarea gradinitei,slab faza de verisorul lui din romania care stie sa citeasca deja
angiuta spune:
maisa aici e foarte diferit sistemul de cel romanesc. Pe mine ma omoara neamurile din Ro cand il prinde pe al meu pe Skype si il intreaba daca stie vreo poezie. Sacracul nu stie nici una si are 5 ani.
Ca sa-ti fie clar cum functioneaza gradi e mai bine sa ceri conceputul si sa-l studiezi acasa.
Ce nu inteleg eu la voi e ca, daca au sistem deschis de ce mai sunt grupele. Sistem deschis inseamna fara grupe, copilul isi alege singur la ce activitate vrea sa ia parte sau daca prefera jocul liber. Nu trebuie obligat dar poate fi un pic manipulat, in sensul ca edu il poate arata ce fac, stimulat sa faca si el....nu functioneaza mereu dar se merita incercat. Eu am avut un copil la ultima practia la gradi la care oricat am instistat nu am reusit sa-l conving sa faca un cadou de ziua mamei. A fost singurul care nu a facut nimic.
De obicei ziua incepe cu un Morgenkreis dupa micul dejun. Unele gradi opteaza si acolo sa le ofera libertatea sa aleaga daca vor sa participe sau nu. Apoi sunt planificate diferite activitati.
Ce povestesti tu acolo de un partener mai mare cred ca e Partipationsmodel - Kinderparlament. Copii mai mari participa la luarea deciziilor importante impreuna cu educatoarele. Ei trebuie sa vorbeasca cu cei mai mici, sa stranga pareri, nemultumiri, dorinte si sa le prezinte mai departe educatoarelor. Eu am invatat chestia asta doar teoretic, practic nu am vazut in nici o gradi unde am fost. Nu am idee daca functioneaza dar teoretic suna bine. Depinde probabil si de cum e aplicat.
Si jocul liber e important pentru dezvoltarea copilului, uneori invata mai multe asa. Rolul educatoarei este sa observe copilul si sfera lui de interes pentru a oferi activitati ce-l intereseaza pe copil la momentul respectiv.
Legat de vorbit in romana: sfatul educatoarei nu este deloc gresit, fiind limba ta materna e mai bine sa vorbesti cu el in Ro. Faptul ca este biling este vazut in general pozitiv.
Eu cred ca cel mai bine iti dai seama de nivelul de dezvoltare observandu-l cand se joaca cu alti copii sau in grupe mici la Bilderbuchbetrachtung. Eu cel putin asa mi-am observat copii in practica. Dar ea ca educatoare ar trebui sa stie mai bine.
Si eu inainte sa incep Ausbildungul vazand ce face Vladut la cresa aveam impresia ca nu invata nimic. Dupa ce am inceput scoala si am invatat cum functioneaza sistemul aici mi-am dat seama ca nu e chiar asa. Sigur ca exista si gradinite proaste, cu educatoare fara chef de nimic, ca parinte e dreptul tau sa pui intrebari.
La ultimul Fortbildung la care am fost am auzit o fraza care m-a pus pe ganduri: Basteln kann jeder Hausfrau. Rolul educatoarei e sa ofere activitati cu valoare pedagogica iar totul sa para spontan si natural, fara ca, copilul sa-si dea seama. De modul cum "vinde" aceste activitati, adica cum le prezinta parintilor depinde recunoasterea meritelor pedagogice.
Sper sa se intelega ceva....pe mine m-a pus foarte mult pe ganduri ceea ce am auzit de la femeia aia si m-a facut sa ma gandesc de 2 oi inainte sa planific o activitate.
Angiuta, mamica lui Vladut (8 iunie 2007) si 29+
dyanira spune:
Ati avut careva nevoie de acte apostilate si traduse...pt inscriere la gradinita sau pt alocatia copilului??
Diana
mamica fericita de ANDREI TUDOR
Alina spune:
Ziua buna,fetele!
Maisa,eu locuiesc cam la 35 km de Rosenheim si am baietel de 3,1 ani,a inceput gradinita de 2 saptamini si a fost la cresa aproape 2 ani.Plus ca mai am si experienta destula cu gradi,scoala primara,etc de la primul copil...Si fetele ti-au dat sfaturi fff bune, nu prea ai ce comparata gradinita din Ro cu cea de-aici.
Sincer,la 2,8 ani ai pretentii mari sa stie nu stiu ce poezii si cintecele si eu, personal,vad chinuitor pt copii sa memoreze aiurea versuri si cintece si mai stiu eu ce,in loc sa se joace,sa descopere lumea,natura,etc.Viata de gradinar de-aici mi se pare mult mai simplista dar si mai frumoasa...
Deci asa cum povestesc fetele e si la noi,Morgenkreis cu cintecele,poezioare,exercitii cu miscare,apoi fac ceva impreuna gen basteln,malen...depinde de perioada anului,acum pregatesc Erntedankfest si vor face Kürbissuppe si Kartoffelsuppe,al meu stie ca au nevoie de morcovi,cartofi,ceapa ...deci le povestesc si invata una alta...si mi se pare mai simplu si mai practic decit sa.l puna sa memoreze citate,cintecele si poezii.
In ultima zi de cresa,am luat dosarul lui si am fost impresionata: e un dosar imens cu f multe poze si cu f multe descrieri despre ce si cum a facut Stefan acolo...l-am vazind pictind,colorind,decorind,pregatind pizza,etc...deci activitati au facut destule pt virsta de pina in 3 ani...
Si aici au un copil mai mare responsabil de ei, fiu-miu are o prietena de 6 ani ,toata ziua e de mina cu ea,fata ii si citeste si il ajuta in orice...plus ca ii drag de el,parintii au zis educatoarei ca fetita povesteste in fiecare zi despre Stefan ,saptamina trecuta i.a dat si Freundschaftsbuch-ul ei sa-l completeze ...bineinteles ca a facut-o surioara mare pt el.
Si al meu se odihneste acolo la prinz,pe o salteluta intr-o sala alaturata...de fiecare data sunt 3-4 copii care dorm...
Si sfatul de a nu-i mai comunica baietelului in germana mi se pare ff bun.E bine sa-i vorbesti in germana doar daca germana e limba ta materna.Vorbindu-i in ambele limbi,copilul devine dezorientat plus ca el trebuie sa invete germana corect de la nativ,atit ca gramatica cit si ca accent...
Din cite stiu,e greu sa-l muti la o alta gradinita...locurile sunt f limitate si strict impartite...eventual poti cere un termin si poti discuta despre ce te framinta,despre conceptul lor,tot.
Succes iti doresc!
Amonar spune:
Maisa, si mie imi place sistemul asta bazat mai mult pe experienta practica si socializare. Eu una nu l-am invatat nici un cantec si nici o poezie in lb. romana. De la parintii mei a prins ceva, dar eu nu m-am obosit. Mie imi repulsa invatatul pe de rost a unor chestii care nu ma incalzesc si nu imi folosesc. Nu mi-a placut niciodata sa invat strofe si comentarii de la limba romana pe de rost..Asa ca baiatul meu a invatat ce a prins el de la gradinita si ce i-a placut. Mie imi place libertatea copiilor de aici. Chestii 'complicate' faceam acasa cand aveam timp si chef. Daca vrei iti dau un link pe care baiatul tau poate sa exerseze la nivelul lui cu chestii prescolare.
In plus, din experienta iti spun ca e mai bine sa invete lb. germana de la nativi decat de la tine, care banuiesc ca ai un accent. Tu esti noua aici, de aceea iti tie spun ca noi acasa vorbim cu copilul alte 2 limbi, una e lb. romana. Germana a invatat-o numai de la gradi, de pe strada de la copii si acum la scoala. Eu refuz sa ii vorbesc in alta limba decat romana, oriunde ne aflam si oricine ar fi in preajma noastra. La noi in casa nu se vorbeste germana, nu din repulsie, ci pt ca nu este lb. noastra nativa.
La noi la gradi aveau colaborare cu o doamna psiholog care indruma copiii superdotati. Nu l-am dus la test, pt ca am zis ca chiar daca se plictiseste la gradi e bine sa invete sa socializeze. Superdotarea ar fi un motiv de plictiseala, dar prefer sa ii prelungesc copilaria. Compensam acasa cu jocuri pe computer.
Marcia03 spune:
Servus fetele
Asa mi s-a spus si mie de catre o logopeda, fiecare parinte tb sa vorbeasca cu copilul in limba lui materna. Altfel va invata limba vorbita de parinte (alta decat cea materna) cu greseli. Cu cat stapaneste mai bine limba materna, cu atat va invata ft bine si celelalte limbi.Eu vorbesc cu fiica-mea romana, dar ea vorbeste cu mine in germana cand nu are chef de romana.La scoala vorbesc germana, dar acasa vorbeste cu taica-su elvetiana (care e cu totul altfel decat germana..ca limba nu exista,e doar dialect,aici limba oficiala e germana si nu elvetiana).Elvetienii scriu in germana (elvetiana nu exista ca si limba scrisa, cu toate cu pustanii scriu in elvetiana,ceea ce mi se pare o aberatie).Eu inteleg elvetiana,dar nu am reusit sa o vorbesc (simt ca o pocesc si nu-mi place...ei vorbesc cu ft mult hhh).
Si aici sistemul la gradi e ft diferit de Romania. Pana la 4 ani exista Krippe (care insa e ft scumpa, ft putini isi permit sa o plateasca). De la 4 la 6 gradinita :primul an optional, al 2lea obligatoriu.Asta e gratis. De inscriere se ocupa primaria si ei repartizeaza copiii la cea mai apropiata gradinita de casa. Daca insa vrei o alta,le trimiti o scrisoare si ei analizeaza cazul.Mi se pare super eficient sistemul, pt ca tu ca parinte nu tb sa faci nimic,primiesti doar hartia de la primarie cu detaliile, unde a fost repartizat copilul etc.La fel si la scoala, copiii sunt repartizati la cea mai apropiata scoala,iar tu ca parinte iar nu tb sa faci nimic.Aici scolile apartin de primarii si nu de minister.In anul 2 de gradi,au 2 zile pe saptamana si dupa-masa.Aici gradi e doar pana la pranz.Din cate imi amintesc,invata ft multe lucruri practice,poezii si cantece nu invata,decat pt serbari.Toate educatoarele canta la un instrument,asa ca dimineata incepeau cu un cantecel,acompaniati de educatoare.De fapt aici,mai toti copiii invata un instrument,ceea ce mi se pare bine.
Referitor la produse romanesti,aici nu exista.Eu mi-am adus butoi si sare pt muraturi din Romania si imi pun varza la murat, cu toate ca se gaseste varza murata intreaga la unul din marile supermarketuri de aici (chiar scrie per sarma pe ea...pt ca sarmale fac si iugoslavii care aici sunt in nr ft mare) si la magazinele turcesti.Branza iau tot turceasca,de la un discount de aici.Bors iau din Romania, la fel si medicamente (ma aprovizioneaza parintii). Eu merg la Real in Singen o data pe luna, dar nu am vazut leustean, doar marar si patrunjel.Legumele si fructele nu prea au gust aici,parca mananci iarba.Imi e dor de rosiile din Romania (al meu sot a zis ca sunt cele mai bune rosii mancate de el vreodata). Vinetele si ardeii grasi sunt destul de gustoase aici, dar parca le lipseste ceva. Noi gatim ca in Romania (ciorbe, supe etc).
Va las acum, am scris prea mult.
Weekend placut va doresc !
cu drag
Mihaela