Cacealmaua lui DDiaconescu
Raspunsuri - Pagina 7
b.nica spune:
Portocalia, de bla-bla-ul unora care se dau mari fara mesaje cu substanta ne-am cam saturat pt. ca nu tin de foame si mai ales de informatie serioasa!
Hai sa vedem daca DD plateste si daca acest Combinat va functiona cu salariati cu tot.
Daca da, atunci zicem "Doamne ajuta!" si ii vom ura sa continue tot asa.
Daca nu, aveti liber la porcaieli pt. ca le-ar merita.
Dar totusi, daca DD isi face treaba va mai fi o mare, mare problema! Cum vor scoate camasa partidele care au fost pana acum la guvernare si au facut privatizari atat de paguboase?
Amonar spune:
Danielaq, nici eu nu inteleg ce vrei sa zici. Acel tratat este conceput in esenta pt a combate constrangerea competitiei libere intre firme pe plan international in uniune. Daca la un moment dat se va intampla acest lucru, inteleg ca exista un instrument juridic de a descoperi acest lucru si de al combate. Banuiesc ca 'investitorul' cunoaste acest lucru si: ori are un avocat care stie sa se 'descurce' in caz ca nu se conformeaza, ori face totul dupa litera legii.
Dar pt ca a venit vorba de forma de a conduce un business dupa modelul angajatii au actiuni, nu inteleg ce nu e clar. Este o forma relativ noua dé management care asigura implicarea emotionala a angajatului si de aici mai eficienta in desfasurarea business-ului. Ei devin shareholders, ca si cei care cumpara actiuni prin bursa. In Olanda exista actiuni care se pot cumpara si vinde si cele care nu se pot vinde. Cele care nu se pot vinde au un divident mai mare. Celelalte mai mic. In amanadoua situatii angajatul este interesat sa munceasca pt banutii lui. Acum el poate decide daca buzunarul lui va fi mai plin sau mai gol. Bineinteles ca managementul de tip autocrat nu se potriveste unei astfel de forme de business. Trebuie sa existe un plan bine pus la punct pt a preciza limitele si liberatile celor ce lucreaza in acea firma.
Nu stiu daca DD despre aceasta forma de business vorbeste. Dar acest lucru incepe sa se aplice in tarile dezvoltate ca urmare a concurentei globale. La un moment dat degeaba tai din salarii si dai oamenii afara, ca eficienta si efectivitatea ramane in mana celui care executa o lucrare.
danielag spune:
b.nica, achizitia pachetului majoritar fara infuzii de capital ulterioare nu inseamna nimic. Combinatul are datorii de cca 700 de milioane de euro. Deci corect spus asteptam ca DD sa plateasca pretul achizitiei pachetului majoritar de actiuni si ulterior sa investeasca serios in combinat. De abia apoi putem spune "Doamne ajuta".
Mie mi-e mila de bietii angajati, au picat la mijloc intre niste guvernanti incompetenti si un fanfaron care are nevoie de publicitate politica.
Amonar spune:
Citat: |
citat din mesajul lui danielag b.nica, achizitia pachetului majoritar fara infuzii de capital ulterioare nu inseamna nimic. Combinatul are datorii de cca 700 de milioane de euro. Deci corect spus asteptam ca DD sa plateasca pretul achizitiei pachetului majoritar de actiuni si ulterior sa investeasca serios in combinat. De abia apoi putem spune "Doamne ajuta". Mie mi-e mila de bietii angajati, au picat la mijloc intre niste guvernanti incompetenti si un fanfaron care are nevoie de publicitate politica. |
Nu este o noutate. In occident firmele aproape de faliment sunt interesante pt investitori. Din mai multe motive. Unul de exemplu, este piata de desfacere ce o aduc, enorm de important. Cu reorganizarile de rigoare si schimbat managementul se poate face multe cu o firma aproape de faliment.
Ba eu zic ca trebuie invidiati in cazul in care DD ar aplica ceea ce spune ca vrea sa aplice. Si daca minte, va iesi totul la iveala inainte de alegeri, deci va pierde. Care-i logica?
danielag spune:
Amonar, eu spuneam doar ca achizitia nu a fost transparenta. Daca se formeaza un trust dupa achizitie (nu stim inca cine este in spatele lui DD) exista, bineinteles, mecanisme de combatere. Dar mecanismele respective inseamna ca se va amana redeschiderea si functionarea combinatului, deci perspective nu prea roz pentru angajati.
In plus, eu n-am combatut metodele de motivare a angajatilor prin transformarea acestora in shareholders (sau prin participarea acestora la profit - o metoda putin diferita, dar in esenta cam cu aceleasi rezultate). Eu intreb doar cum vor plati angajatii deveniti shareholders datoriile existente si de unde vor gasi bani pentru continuarea activitatii.
desprecopii spune:
foarte bine spune Tolontan! Remarcabila analiza.
Sanatate si o zi cu soare va doresc!
**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
danielag spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Amonar
Nu este o noutate. In occident firmele aproape de faliment sunt interesante pt investitori. Din mai multe motive. Unul de exemplu, este piata de desfacere ce o aduc, enorm de important. Cu reorganizarile de rigoare si schimbat managementul se poate face multe cu o firma aproape de faliment. Ba eu zic ca trebuie invidiati in cazul in care DD ar aplica ceea ce spune ca vrea sa aplice. Si daca minte, va iesi totul la iveala inainte de alegeri, deci va pierde. Care-i logica? |
Nu vad cum combinatul aduce o piata de desfacere. Aduce o capacitate de productie pentru o piata de desfacere. Piata de desfacere (cererea agentilor economici) nu creste daca se reporneste Oltchimul.
Eu nu prea inteleg logica din cele afirmate de tine. Spui intai ca exista un investitor care vrea capacitatea de productie a Oltchimului, ca apoi sa spui ca DD sa aplice ce a zis ca aplica (adica sa dea actiunile angajatilor?). Pai investitorul cu ce s-ar alege de aici? Investeste niste bani in actiuni care ajung la angajati? Daca te-ai referit la altceva din discursul lui DD, te rog sa imi spui.
Edit ca sa zic: DD nu a spus ca va da o parte din actiuni angajatilor, ci ca va da angajatilor tot pachetul de actiuni achizitionat. Auzit de mine, cu urechile mele, intr-o declaratie de presa.
b.nica spune:
Danielag, daca ar fi castigat aia de dadeau 9 mil. de euro pe ditamai combinatul+ creante ce faceau firmele respective creditoare?
Asa, se poate ca sub o conducere eficienta combinatul sa-si poata plati si datoriile corespunzator.
De ce sa-l blamam pe DD inainte de a vedea de ce este in stare sa faca? Mai ales in situatia in care nu a existat o alta oferta serioasa si avantajoasa pt. Oltchim!
Cred ca este rea vointa sa chibitam inainte de a vedea rezolvata aceasta afacere!
danielag spune:
Pai creantele nu se puteau vinde, din ce am inteles suma licitata a fost sub suma minima ceruta.
Marina spune:
Ma indoiesc sincer ca motivarea prim actiuni este ceva care va functiona in cazul Oltchimului din mai multe motive:
- volumul actiunilor impartite nu o poate fi semnificativ, cineva trebuie sa conduca carutza nu poti avea 4500 manageri ca asta e moarte sigura.
- actiunile nu valoareaza nimic, bursa in ro e o gluma proasta si romanii nu au cultura jocului la bursa care in esenta nu e diavolesc cum il prezinta unii.
- nu vad de ce cineva ar da actiunile la angajati. De ce sunt ei indeptatiti sa aiba actiuni si nu si eu ca si cetatean roman? Pentru munca lor primesc salariu, imi scapa total ce e prostia asta ca sa dam actiunile angajatilor in afara de scopul evident electoral.
- alta gogoritza a lui DD " platesc pretul cu conditia ca banii sa fie virati a doua zi la Oltchim" . Zau , de ce? De ce nu la pensionari , la invatamant , armata sau sanatate?
Din punctul meu DD e o trompeta. Daca are banii si plateste nu insemana ca asta e cel mai bun lucru pentru Oltchim. Fara sa fi vazut exact situatia financiara a Oltchimului , chestiile astea cu sa pastram locurile de munca etc e vorbarie goala. Oricum o pui combinatul are nevoie de o restructurare sanatoasa , sa vezi unde sunt pierderile mari, ce poti legal taia imediat in materie de capuse, care sunt produsele care iti aduc bani rapid si eficienta decenta etc.
B.nica ii tot dai cu sa faca combinatul eficient. Asta nu se face peste noapte, nu vine cineva neamt sau englez si de maine bate din palme si totul merge. Eficientizarea asta o sa fie dureroasa pentru multi si din pacate si pentru salariati. Chestiile astea sociale cu sa pastram locurile de munca , sa vedem angajatii merg cu societatile de stat, merg si la privatii cu o afacere mica medie dar mi-e greu sa cred ca merg la un mamut ca Oltchim cu mii de angajati.
Mi se pare absolut mizerabil si modul in care s-a spalat ponta& co pe maini de problema sociala a oltchimului. Chiar sunt curioasa daca exista prevederi legate de salariati in contractul de privatizare.