Cacealmaua lui DDiaconescu

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Ei Marina si tu acum, pai unde manageriezi tu draguto? De acolo nu te vad carcotasii astia!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

Nope nu despre mine era vorba, ideea e ca nu managementul romanesc e buba, pot gasi si manageri romani suficient de buni asta daca nu se vine cu ideea ca tb sa munceasca pe salariul min pe economie.
Problema combinatului a fost managementul clienteral, subjugat politic, fara nici un obiectiv de rentabilitate economica in favoarea combinatului dar cu rentabilitate in prea multe buzunare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Asa e Marina, nu este vorba de ce fel de natie este managerul, este vorba despre ce fel de stil de management se aplica. Si din ce cunosc eu, in afara de descrierea perfecta data de tine, managementul romanesc se poate numi management in stil autocrat. Nu numai rentabilitatea este o sarcina a managerului, asta e una standard in orice fel de stil de management.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Mie declaratiile lui DD vizavi de combinat mi s-au parut aiuritoare.

Intrebat daca stie ceva despre piata de produse chimice, DD a spus ca nu are nevoie. A investit in actiuni Oltchim asa cum ar fi putut investi in actiuni Apple tranzactionate la Bursa. Investitorul in actiuni pe bursa se asteapta la doua lucruri: fie castiga dividendul anual in cazul in care compania are profit si Asociatia Generala a Actionarilor hotaraste ca acest profit nu este reinvestit ci se distribuie catre actionari, fie castiga din revanzarea acestor actiuni daca le-a cumparat mai ieftin si pretul a crescut. Oltchim nu are profit in momentul de fata, si va mai curge multa apa pe Olt pana va ajunge pe profit (datoriile sunt de peste 700 de milioane de euro, din cate am inteles). Sa intelegem ca DD se asteapta sa vanda in castig actiunile Oltchim???

In alta declaratie DD a spus ca dupa ce va intra in posesia actiunilor, le va da angajatilor. Sa intelegem ca va plati aprox. 45 de mil de euro pentru a ceda actiunile catre angajati??? Cu ce capital vor incepe lucrul angajatii, odata deveniti proprietari? Nu se stie, DD nu a comunicat nimic in sensul acesta.

In alta luare de pozitie, DD a spus ca Oltchim este acum al poporului, ca putin dupa acest moment sa ne spuna ca are langa el un investitor extern care finanteaza toata afacerea. Pai actiunile sunt ale poporului platite din banii unui investitor extern?? Nu prea inteleg nimic. Odata cu dezvaluirea identitatii investitorului din spatele lui DD s-ar putea naste probleme serioase cu privire la concurenta. Daca aflam ca investitorul extern este de fapt un jucator puternic de pe piata de produse chimice? Care ar putea sa decida sa nu investeasca nimic sau sa se prevaleze de tot felul de chitibusuri legislative sa amane orice reluare a activitatii.

Alta intrebare este cum de DD a adus OTV-ul in insolventa si totusi are bani sa achizitioneze pachetul majoritar de la Oltchim??? OTV are datorii de cca 6 mil de euro, din care vreo 600.000 de euro datorii catre stat. Pai nu mai bine platea DD datoriile OTV-ului intai??? Nu de alta, dar datorii catre stat / firme private inseamna pe undeva ca o parte din poporul pe care DD il iubeste atat sufera ca nu isi ia salariul / pensia etc. etc. etc.

Prea multe necunoscute in aceasta afacere. Din care afacere, recunosc, nu reusesc sa deslusesc mare lucru.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Danielag am impresia ca nu ai inteles ce a facut DD!
El si un investitor anonim au gasit bani si recunoasterea dreptului de a participa la licitatie.
Daca nu erau OK ( apropos de insolventa) nu erau acceptati la aceasta.

Chestia cu actiunile nu este asa cum o prezinti tu.Actiunile se pot tranzactiona numai prin Bursa ele NU POT SA FIE OFRITE/TRANZACTIONATE DIRECT DE DD celor interesati! DD si investitorul nu ar avea interes sa le ofere direct pt. ca prin Bursa pretul lor poate sa creasca si asta ar fi in interesul lor financiar.

Acest gen de comentarii imi trezesc unele suspiciuni.Dar daca sunt sincere as invita persoanele care sunt mai bine documentate in tranzactii pe Piata de capital sa intervina, pe de-o parte ca sa nu fiu eu acuzata de partinire si pe de alta, ca sa se clarifice acest gen de discutie.
Categoric se impune si o anume probitate si sincerite inafara afinitatilor personale.

Daca se intreaba cineva de ce nu a facut Statul acest lucru, adica sa tranzactioneze pe Bursa actiuni va las pe voi sa trageti concluzii pt. ca explicatia este simpla in acest caz!
Desigur cu amendamentul f. bine etalat de Marina ca managementul s-a voit deliberat neprofesionist.Firme capuse, mita, in concluzie: dezinteres si furt calificat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

b.nica, ce parte referitoare la actiuni nu este cum am prezentat-o? Afirmatia ca actiunile ar ajunge la angajati ii apartine lui DD, nu mie.

Iar interesele investitorului anonim nu trebuie sa se manifeste prin cumpararea actiunilor. Daca el finanteaza achizitia inseamna ca are si niste conditii de pus (e normal, cumpar ceva si am anumite asteptari). Nu e obligatoriu ca finantatorul sa preia in nume personal actiunile, ulterior. E suficient faptul ca intre DD si respectiva persoana exista un angajament. Cand spun ca exista un angajament e la mintea cocosului, pentru ca actiunile vor fi achizitionate de catre DD in nume personal, iar finantarea - ne-a lasat sa intelegem DD - ii apartine unui mare jucator din estul Europei. Cine finanteaza o persoana fizica intr-un proces de achizitie si nu face un contract cu acea persoana? Tu ai face un astfel de plasament? Eu, nu. M-as asigura ca plasez niste bani in anumite conditii. Care sunt conditiile DD nu ne zice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Nu am inteles ce ai vrut sa spui Danielag.
Un investitor, oricare ar fi el, eu cred ca poate sa-si puna banii la bataie cum crede el de cuviinta.
In afacerea asta daca Oltchim cu manageri buni si implicit cu profit poate creste valoarea unei actiuni detinatorii de actiuni si investitorul vor avea de castigat.Deci acesta va fi autorul unei afaceri profitabile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Aaa! Ce intelegeri au DD si investitorul crezi ca este treaba noastra?
Interesul nostru este ca acest Combinat sa functioneze pe profit( asta aduce taxe la bugetul tarii) si ca oamenii sa-si pastreze locul de munca.
Mai este altceva care sa ne intereseze pe noi oamenii de rand?

Edit. Da, ar mai fi ceva care sa ne intereseze, daca sa cumparam sau nu actiuni Oltchim.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

b.nica, eu am spus doar ca achizitia nu e transparenta. DD a recunoscut ca are in spate un mare jucator de pe piata est europeana.

In legislatia internationala (si deci si in cea europeana si romaneasca) exista reglementari antitrust (daca firma X sau actionarul Y al firmei X detine o cota majoritara la firma Z, firma X si firma Z formeaza un grup economic - nu vorbim aici de grup de firme din punct de vedere fiscal). Folosirea unui interpus e o metoda obisnuita de a ascunde formarea unor grupuri economice. Gruparile economice pot fi facute pe orizontala sau pe verticala. Mai multe detalii cu privire la tema asta gasesti, de exemplu, in Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului privind controlul concentrarilor economice intre intreprinderi .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

zice bine Catalin Tolontan: "Nu cred ca e un proiect genial si malefic, altul decīt planul mereu agresiv al prostilor de a da lovitura si de a vedea ei apoi ce fac."

aici articolul: http://www.tolo.ro/2012/09/21/elodia-joaca-extrema-la-oltchim-despre-ponta-si-dd/

Mergi la inceput