De la ce varsta fara un adult in preajma?
Raspunsuri - Pagina 13
ela_04 spune:
Mai tarziu Oana o sa te intrebi de ce fratele mai mic isi mai i-a cate un sut in fund de la cel mare...
apoi, normal ca o sa te superi si o sa-l pedepsesti pe cel mare...
in timp cel mare nu va realiza unde greseste ci doar se va indeparta din ce in ce mai mult de tine...
peste ani fratii se vor impaca la maturitate si in cele mai multe cazuri ajung sa faca front comun impotriva parintilor.
Cam asta e pe scurt cu responsabilizarea fratilor mai mari.
Din experienta mea.
Cat despre grupa mica...
de la mine se vede ca si cum ii stopezi dezvoltarea normala pe care ar trebui sa o aibe si il umilesti sa stea la gradinita langa alti copii mult mai mici.
Asta e parerea mea... nu e cea mai fericita dar asta e.
& +33
oanap85 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anya Oana, acum are 6 fara 1 luna si merge la gradi. La anul, la 7 fara 1 luna va merge la scoala la pregatitoare deci la 8 ani fara 1 luna intra in clasa 1. Si zau, ca daca are deja grija de fratiori e mult mai matur si pegatit fata de altii (asta e de lauda, nu o critica). In general copiii pot si inteleg mult mai multe decat avem noi senzatia. Evident ca nu trebuie cocosati de responsabilitati, dar nici lasati fara ele. Intr-o familie cu mai multi copii e important sa aiba grija unii de altii, chiar si cel mic de cel mare uneori. (Spre exemplu, alaltaieri cel mic s-a dus glont la sotul meu sa-i spuna ca fratelui mai mare ii e rau.) Anya |
anya dar nu-l mai dau la clasa 0 cum ar veni ci direct in cl 1,va da un test (din cate am inteles e f simplu)si va intra direct in cl 1..asta daca va mai fi la anu cl 0
Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).
http://s878.photobucket.com/albums/ab348/oanap85/
ela_04 spune:
Asa o fi cum spui. Nu te judec si nici nu dau ochii peste cap.
E doar o opinie si atat.
& +33
oanap85 spune:
citat din mesajul lui ela_04 Asa o fi cum spui. Nu te judec si nici nu dau ochii peste cap. E doar o opinie si atat. & +33 |
ba chiar asta faci,judeci
acum ce sa spun ?vorba aia care mi-a fost trantita si mie o data ca " daca taceai filozof ramaneai"?
uneori e bine sa intrebam inainte de-a de da o parere,nu degeaba avem 2 urechi si o gura...
eu sunt si sora mai mica si mai mare,maicamea zicea ca soramea avea grija de mine ,diferenta dintre noi fiin de 1 an si 9 luni exact cat e intre fetita si mijlociu..dar zau daca imi imaginez pe Paul sa aiba grija de Anastasia,dar daca asa a zis maicamea asa o fi..
iar eu am fost data la 8 ani la scoala ptr ca trebuia sa am grija de fratii mei,asta mi-a spus bunicamea ca eu sincer nu imi amintesc sa fi avut grija de ei:),doar ca il leganam pe fratimiu pe picioare atat si nu sunt frustrata din cauza asta;
iar daca va primi un sut in fund ..eu cred ca asta tine de educatia parintilor si nu de grija ce i-o poarta fratele mai mare
ina.click spune:
Doamne, cred ca va grabiti cu judecatul si prevestitul....
Stiu si eu un caz de frate mai mare traumatizat de rolul de frate mai mare. Tatal meu. Cel mai mare din 3 copii (erau 5 dar doar atati au supravietuit) si fiu al unei mame care trebuia sa faca de toate in gospodarie. Amenintat cu bataia daca patea cineva ceva, pus mereu sa umble dupa ceilalti, etc, chinuit intr-un rol mult prea mare pentru umerii sai mici.
Nu cred ca asta e rolul baiatului mai mare al Oanei. Dar oricum, sa zic si eu, Oana, tatal meu e frustrat si amarat, nu e prea apropiat de fratii sai si is bodogane mama pentru orice, acuzand-o de chestii reale dar si de unele lucruri asupra carora nu prea avea cum sa intervina. Cum ar fi ca l-a facut in zi de 13 si de aia are ghinion.
Insa toata aceasta amaraciune si, de ce nu, rautate, se trage din obida unui biet baietel nelasat acum 50 de ani sa isi traiasca copilaria.
Deci nu-l lasa pe cel mare sa isi aroge rolul de substitut de parinte, chiar daca pare sa ii placa. Ii place pentru ca e baietelul cel mare, pentru ca asa poate simte ca iti castiga afectiunea si respectul. Asigura-l ca nu DOAR DE AST il iubeste mama, ci si pentru ca e el, e baiatul tau, indiferent de cati fratiori are sau nu in grija.
Si eu insist in ideea ca e riscant ce faci, dar poate noi ne-am format impresia gresita ca-ti stau copiii singuri pe afara cu orele, in timp ce tu gatesti sau faci curat etc. Sper, iarasi, ca nu e asa.
Cunosc insa si frati mai mari afectuosi, blanzi, ajunsi adulti linistiti si iubitori, fara pic de ranchiuna sau frustrare; tocmai pentru ca nu li s-a rpetat in continuu "el e mic tu esti mare" ca pe o osanda la responsabilitate fortata. El e mic, tu esti mai mare, amandoi sunteti copii. Si atat.
Grup despre gradinite, crese, bone, scoli pe FB:
https://www.facebook.com/groups/397305800323707/
anya spune:
Conform legii nu se mai intra direct in clasa 1. Clasa 0 /pregatitoare face parte din clasele obligatorii. Nu mai exista testele care s-au dat anul asta. Asta daca nu se schimba legea dar eu nu mi-as face planuri ca se schimba legea cum vreau eu. Gandeste-te ca toti copiii din clasa lui (presupunand ca reusesti sa-l dai in clasa 1) au facut pregatitoare, se cunosc intre ei si cu invatatoarea, stiu deja sa lucreze in caietele...urmareste si tu subiectul de la Scoli. Poate ca va recupera, dar nu-i va fi usor. Vei gasi la subiectul respectiv mamici care si-au dat puii de 5 ani si putin la pregatitoare.
paulinio spune:
Oana, Ela doar ti-a atras atentia la asta... poate nu in cel mai dragut mod, dar asta a incercat sa-ti transmita din punctul ei de vedere.
Si eu am fost sora mai mare, trebuia sa am grija ce cea mica... n-am ramas traumatizata din cauza asta dar mi-a "furat" mult timp din copilarie.
Singura chestie pe care trebuie s-o retii e sa fii atenta. Atat...
oanap85 spune:
citat din mesajul lui anya Conform legii nu se mai intra direct in clasa 1. Clasa 0 /pregatitoare face parte din clasele obligatorii. Nu mai exista testele care s-au dat anul asta. Asta daca nu se schimba legea dar eu nu mi-as face planuri ca se schimba legea cum vreau eu. Gandeste-te ca toti copiii din clasa lui (presupunand ca reusesti sa-l dai in clasa 1) au facut pregatitoare, se cunosc intre ei si cu invatatoarea, stiu deja sa lucreze in caietele...urmareste si tu subiectul de la Scoli. Poate ca va recupera, dar nu-i va fi usor. Vei gasi la subiectul respectiv mamici care si-au dat puii de 5 ani si putin la pregatitoare. Anya |
anya pune-mi si mie un link cu legea sa vad ,eu chiar in vara asta am vorbit si am intels ca se da test...
dar chiar de nu o fi asa tot nu-mi pare rau ptr ,cum am spus,consider ca nu era inca pregatit ptr scoala
saptamana asta a mers 3 zile gradi si acum e bocna de racit,toti 3 ..iar sta acasa cateva zile pana se reface :(
sper ca pana la anu sa fie mai rezistent ,sa aiba si imunitatea mai buna ca sa nu lipseasca asa mult..
plus ca nu cred ca e o problema daca are 8 ani in cl 1 ,mai bine mai mare decat mai mic
bird70 spune:
Eu cred ca e o inconstienta crasa sa lasi copiii mai mici in grija celor mari, care si ei sunt la varsta la care au nevoie de supraveghere . Un copil de gradinita care are grija de un alt copil mai mic .
Sa va povestesc o intamplare. Intr-o zi am iesit pe marginea unei ape cu copiii de 2 si 9 ani. Fetele se jucau cu picioarele in apa iar noi ne-am asezat pe nisip la cateva pasi departare si stateam de povesti. La un moment dat cea mica se impiedica si cade cu fata in apa. Cea mare era langa ea, trebuia doar sa faca un pas, sa intinda mana sa o ridice in picioare. S-a panicat si a intepenit. A inceput sa tipe dar nu a reusit sa faca nimic util. In final nu s-a intamplat nimic pentru ca eram acolo. Eu nu am lasat-o pe cea mare sa aibe grija de cea mica niciodata pentru ca am considerat ca e datoria mea de mama sa am grija de copiii mei. Dar intamplarea m-a socat pentru ca nu mi-am imaginat ca cea mare se va bloca in felul asta. Cum sa lasi un copil sa aibe grija de alt copil mai mic? Ei nu au maturitatea necesara pentru asa o responsabilitate enorma.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
oanap85 spune:
citat din mesajul lui ina.click Doamne, cred ca va grabiti cu judecatul si prevestitul.... Stiu si eu un caz de frate mai mare traumatizat de rolul de frate mai mare. Tatal meu. Cel mai mare din 3 copii (erau 5 dar doar atati au supravietuit) si fiu al unei mame care trebuia sa faca de toate in gospodarie. Amenintat cu bataia daca patea cineva ceva, pus mereu sa umble dupa ceilalti, etc, chinuit intr-un rol mult prea mare pentru umerii sai mici. Nu cred ca asta e rolul baiatului mai mare al Oanei. Dar oricum, sa zic si eu, Oana, tatal meu e frustrat si amarat, nu e prea apropiat de fratii sai si is bodogane mama pentru orice, acuzand-o de chestii reale dar si de unele lucruri asupra carora nu prea avea cum sa intervina. Cum ar fi ca l-a facut in zi de 13 si de aia are ghinion. Insa toata aceasta amaraciune si, de ce nu, rautate, se trage din obida unui biet baietel nelasat acum 50 de ani sa isi traiasca copilaria. Deci nu-l lasa pe cel mare sa isi aroge rolul de substitut de parinte, chiar daca pare sa ii placa. Ii place pentru ca e baietelul cel mare, pentru ca asa poate simte ca iti castiga afectiunea si respectul. Asigura-l ca nu DOAR DE AST il iubeste mama, ci si pentru ca e el, e baiatul tau, indiferent de cati fratiori are sau nu in grija. Si eu insist in ideea ca e riscant ce faci, dar poate noi ne-am format impresia gresita ca-ti stau copiii singuri pe afara cu orele, in timp ce tu gatesti sau faci curat etc. Sper, iarasi, ca nu e asa. Cunosc insa si frati mai mari afectuosi, blanzi, ajunsi adulti linistiti si iubitori, fara pic de ranchiuna sau frustrare; tocmai pentru ca nu li s-a rpetat in continuu "el e mic tu esti mare" ca pe o osanda la responsabilitate fortata. El e mic, tu esti mai mare, amandoi sunteti copii. Si atat. ------------------------------------- Grup despre gradinite, crese, bone, scoli pe FB: https://www.facebook.com/groups/397305800323707/ |
" singuri pe afara cu orele"
Doamneee, cum sa-i las cu orele singuri?vorbesc de minute,mai fac ceva mai merg la ei,stau..fac ce fac si iar merg la ei
ce fel de mama ma credeti?
ina am niste copii extraordinari,iubitori si nu exista gelozie intre ei
cel mare mereu imi spune sa merg la maternitate sa mai aduc o coca,cand merge prin oras si vede copii se opreste la fiecare carut si si zice " ce frumusel e"
unii se mai supara ca pune mana pe ei desi ii zic ca nu e voie
de asta poate ca esi asa iubotor, ca eu nu fac diferenta intre ei,si am invatat asta copil fiind..maicamea a facut mereu diferenta intre noi iar ptr mine asta e o lectie de viata (daca vei citi ce am scris eu la subiectul"cand parintii dezamagesc"iti vei da seama de ce..)