Confidentialitatea datelor
Raspunsuri - Pagina 4
ocebine spune:
Citat: |
citat din mesajul lui coracora Eu inteleg sa refuzi cuiva o asigurare de viata pe motiv de boala grea, dar o asigurare de sanatate in aceleasi conditii? Si omul ala ce sa faca, cum sa se trateze? Tocmai ce mi-a zis seful meu astazi ca el a trebuit sa lase banca sa-i ia sange inainte de-a primi ipoteca pt. casa.... Mie asta mi se pare deja exagerat. |
Nu stiu in ce tara locuiesti, dar am cumparat doua case pina acum si nimeni nu mi-a cerut asa ceva pina acum...chiar sint foarte curioasa unde iti poate cere asa ceva prin lege.
coracora spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui portocalia
asta mi se pare chiar aiurea, n-am mai auzit. din ce cauza au cerut asta sefului tau? |
Ca sa ii acorde creditul pt a-si cumpara casa. Avea 32 de ani, era tanar si in putere, insa banca a impus drept conditie efectuarea unor teste de sange. Le-a facut, ca vroia sa cumpere casa.
Sunt curioasa cam ce boli se pot depista in urma analizelor de sange. Si la fel de curioasa sunt ce se intampla atunci cand rezultatele nu sunt pe masura asteptarilor bancii.
coracora spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ocebine Nu stiu in ce tara locuiesti, dar am cumparat doua case pina acum si nimeni nu mi-a cerut asa ceva pina acum...chiar sint foarte curioasa unde iti poate cere asa ceva prin lege. |
Olanda.
Am cautat acum pe Internet si se pare ca treaba e in felul urmator: daca vrei un credit ipotecar, banca te obliga sa-ti faci o asigurare de viata. Asiguratorul nu incheie polita decat daca te supui unui test medical (complex in unele cazuri). Deci totul se leaga - daca ti se refuza asigurarea de viata, banca nu iti acorda creditul.
michelle-usa spune:
citat din mesajul lui coracora
Olanda. Am cautat acum pe Internet si se pare ca treaba e in felul urmator: daca vrei un credit ipotecar, banca te obliga sa-ti faci o asigurare de viata. Asiguratorul nu incheie polita decat daca te supui unui test medical (complex in unele cazuri). Deci totul se leaga - daca ti se refuza asigurarea de viata, banca nu iti acorda creditul. |
wow
michelle
AndraP_87 spune:
Olanda. Am cautat acum pe Internet si se pare ca treaba e in felul urmator: daca vrei un credit ipotecar, banca te obliga sa-ti faci o asigurare de viata. Asiguratorul nu incheie polita decat daca te supui unui test medical (complex in unele cazuri). Deci totul se leaga - daca ti se refuza asigurarea de viata, banca nu iti acorda creditul. |
Chestia asta se intampla si in Romania, la unele banci, pt credit ipotecar, am destule cunostinte care au fost nevoite sa isi faca o asigurare de viata.
Nu am auzit in schimb sa fie refuzat vreun credit sau vreo asigurare, dar stiu ca rezultatele analizelor contau pentru pretul asigurarii. Nu erau foarte complexe, dar mergea asa: colesterol putin marit => ~50euro in plus la polita etc.
ocebine spune:
Hmmm...mie nu mi se pare corect (nu ca opinia mea ar influenta cu ceva situatia). Nu vad de ce trebuie sa imi fac asigurare pe viata pentru un credit ipotecar. Banca trebuie sa se asigure ca locuinta este evaluata corect inainte sa dea imprumutul, nu sa ma oblige pe mine sa imi iau asigurare pe viata. Daca nu am beneficiar/mostenitor, de exemplu? Ramine banca si cu casa si cu asigurarea?
DarkBendis spune:
Si pe aici cam la fel e cu asigurarile si ipoteca. Adica banca iti cere sa ai asigurare de viata ca sa iti ofere mortgage, dar nu iti cer ei sa-ti faci analizele etc, ci compania de asigurari cu care decizi sa-ti faci tu asigurarea eventual ti le poate cere. In cazul nostru, a fost nevoie doar sa completam niste formulare, si atat, analize nu ni s-au cerut (dar atat si eu cat si sotul eram la momentul respectiv (mai) tineri, fara probleme de sanatate, nefumatori, neconsumatori de bauturi alcoolice, cu greutate normala etc - deci persoane cu risc mic) . Probabil, in cazul in care am fi suferit de vreo boala cronica, am fi fost obezi, fumatori etc, ni s-ar fi cerut sa ne facem analizele sau sa mergem la vreun control.
Edit: mai adaug ca si daca am fi avut probleme de sanatate, sau analizele ar fi scos in evidenta probleme de sanatate, nu s-ar fi refuzat asigurarea, ci doar ca ar fi costat mai mult.
Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
DarkBendis spune:
Ocebine, sa stii ca nimeni nu verifica daca, dupa ce ai primit mortgage-ul, iti anulezi asigurarile. Dar teoretic banca nu are voie sa dea credit ipotecar fara ca persoana ce primeste banii sa aiba asigurare de viata si locuinta sa fie asigurata (home insurance). Asta se considera aici ca face parte din "responsible lending". Am lucrat in banking si cunosc persoane care si-au facut asigurari, si de viata, si de venit (asta nu e obligatoriu), si "building and contents" (cladirea e obligatoriu sa fie asigurata, "continutul" ei, nu), doar ca sa vada cei de la banca ce oameni seriosi si clienti responsabili sunt ei - si le-au anulat pe toate dupa ce au primit creditul! Nu as recomanda acest lucru, zau ca nu vrei ca, daca patesti ceva, ca familia sa fie nevoita sa renunte la casa si sa ajunga pe drumuri deoarece nu pot plati ipoteca. Si nici bancii nu ii convin asemenea situatii, complicatiile care urmeaza, cheltuieli de judecata, avocati, evacuare etc - de aceea cere sa existe asigurarea facuta si atunci sa nu fie probleme in situatii neprevazute.
Dark Bendis
ocebine spune:
DarkBendis, multumesc de explicatii. Inteleg perfect rationamentul asigurarii pentru casa. Nici aici nu poti lua "mortgage" pina nu dovedesti ca ai obtinut polita de asigurare pentru casa (si la valoarea casei). Dar nu intelegeam obligativitatea politei de asigurare pe viata. Eu si sotul avem asigurare pe viata (normal ca sint 2 copii la mijloc), dar nu am fost OBLIGATA sa imi fac atunci cind am imprumutat bani pentru casa. Atita tot.
DarkBendis spune:
Hmmm... acum mi-am adus aminte ca acum vreo 4 ani, cand am mutat mortgage-ul de la o banca la alta, nu ne-au intrebat chiar nimic de asigurari, adica a trebuit doar sa bifam rubrica cum ca avem, dar nu a trebuit sa prezentam nici un fel de dovezi. Astia de la banca "noua" nu or fi fost "responsible lenders", sau pur si simplu aveam noi mutre de oameni onesti si ne-a crezut broker-ul pe cuvant (era tot de la aceeasi firma cu care facusem mortgage-ul si asigurarile de prima data)?
Dark Bendis