Cine este responsabil de alungarea rromilor?

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Liliana am s aincerc(deci incerc nu ca detzin adevarul absolut),ba da,pe vremea lui Ceausescu erau obligatzi sa mearga la scoala si la munca!

Ca nu mergeau mai mult de 7-8 clase,e alta treaba,insa macar atit si tot faceau!Bineintzeles tot pe capul profesorilor cadea "vina"abandonului scolar.(ca o paranteza am avut 2 colege rrome in clasa,una a abandonat la inceputul clasei a 7,a doua care mi.a fost si colega de banca a reusit si a terminat 8 clase,mai departe nu stiu daca a mers la afiliate,asa era pe vremea aia)

Cu munca la fel,erau obligatzi sa munceasca si chiar munceau!

problema este ca pe vremea aia,procentul era de undeva sub 1% din populatzia Romaniei!
Acum,la ultimul subiect despre tzigani pe Dc,am cautat si populatzia rroma se apropie de 3%!Deci e o triplare a numarului in mai putzin de 30 de ani.

Bineintzeles si democratzia prost intzeleasa a fost unul dintre motivele pentru care s-a ajuns aici!(ma intorc iar la asa zisa "sclavie"a lor)

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana29s spune:

Bine dar diferenta de 2% sunt descendentii celor 1% care pe vremea aia cumva au fost integrati nu? Copii care au mers la scoala in comunism chiar si 8 clase, parinti care au muncit. Cel putin eu asa ma gandesc, si au fost niste ani buni l-a mijloc in care au functionat legile astea.
In momentul acesta se aloca fonduri pentru integrarea lor, nu stiu in ce fel si nu stiu cum poate fi mai ...mai intensa decat a fost in comunism. Inteleg ca aia a fost fortata dar cu vorba buna nu pare sa mearga nici atat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

faza cu tiganusul care a fugit de la scoala e de pe vremea lui Ceasca. tata s-a dus dupa el nu atat din mila cat de spaima ca va fi sanctionat. In vremea comunismului nu exista, chipurile, analfabetism, nu exista abandon scolar, nu existau copii retardati (vezi lagarele-orfelinat de exterminare), toata lumea era mandra, dreapta, frumoasa alba si mergea cu multa placere la scoala si la munca.

S0a dus si s-a rugat de maica-sa sa il dea inapoi, a promis marea cu sarea. N-a reusit si a primit o sanctiune, mustrare in cadrul sedintei de nu stiu ce. Majoritatea reuseau sa ii aduca inapoi, taras grapis, macar sa ii promoveze.

la fel, apropos de promovabilitate. tata a fost profesor si la o casa de copii. Coleg cu unul care ulterior avea sa imi devina mie prof in liceu de romana. Imi povestea cum se dadeau examenele. Copiii erau analfabeti multi aveau si retard mental dar ce sa-i faci, erau incadrati la gramada in marea masa de pionieri normali si muncitori.

Asa ca examenul in sine era cam asa:
La limba romana:
"Stii vreo poezie?"
"...."
"Stii vreo lectie, ceva, un scriitor?"
"...."
"Stii sa canti barim ceva? ceva de Eminescu poftim"
"oooOoooooo maaaamaaa duuulce maaaaaaammaaaaa...."
"5, treci la loc"

La matematica:
"Cate maini, ai, bre?"
"Doua?"
"5, la loc."

si tot asa. Fireste, nu se intampla asta in oras, nu se intampla asta in satele mai rasarite, dar existau aceste adevarate centre de colectare de "pleava", de bieti copii cu handicap sau pur si simplu ne educati, trecuti in mila si in sila dintr-un an in altul, pentru ca stiau sa lalaie ceva sau pentru ca isi puteau numara mainile. tata spunea ca multi erau tigani, dar nu asta era factorul definitoriu. Erau doar copii care probabil ar fi avut nevoie de o ingrijire speciala, dar de unde.

Just derpin' around

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

Eu mi-am adus aminte de o poveste din copilaria mea, caci poveste am crezut-o multa vreme... mi s-a parut absurd sa fie adevarat... insa de cand am crezcut m-am tot gandit daca este adevarata, si tind sa cred ca da: pe scurt, la un momant dat i s-a cerut primarului din satul in care am crescut sa se dea o lista cu numele evreilor din satul respectiv, pentru a fi trimisi in nustiu ce lagar. In sat era o singura evreica invatatoare si foarte frumoasa ( tot satul vorbea de ea ), primarul intr-un act de bravura, a trecut pe lista respectiva o tiganca rudar, si tot satul a fost mandru ca au salvat invatatoarea - bineinteles ca trebuiau salvate amandoua, nu stiu cum...insa este clara diuferentierea.

La noi in sat erau rudari si costorari, undeva intr-o comunitate a lor, nu au facut rau niciodata, traiesc dupa obiceiurile lor...am intrat in contact cu ei cand au venit, dupa revolutie sa dea declaratii despre cum le-a fost confiscat aurul ( galbenii ), erau batrani, trecuti prin viata, brazdati de necazuri...pe mine m-a impresionat ce povesteau...

Eu recunosc insa, ca am inceput sa stau rau la capitolul toleranta, incerc sa inteleg,...insa, ca sa-mi gasesc o scuza, sunt metalitati si de o parte si de alata care s-au sedimentat in prea mult timp, probabil, la fel de mult timp ne va lua sa revenim la un fagas normal!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

referitor la procentul de tigani, eu mereu am crezut ca e mult mai mare decat cel declarat. In primul rand ca au posibilitatea sa nu se declare tigani si o foarte mica parte din ei se declara, la recensamant. In al doilea rand ca daca nu se declara nici tu nu-i poti "declara" cu de-a sila. Nu e ca si cum un negru ar zice "ba nu, eu sunt japonez" iar tu i-ai zice "hai vasile, fii serios".

Au atatea tipuri de fizionomii, atatea subtipuri de organizare sociala, atatea nivele de evolutie (gandeste-te la diferenta dintre Stefan Banica si o rudareasa de exemplu, amandoi sunt tigani) incat e aproape imposibil sa-i numeri si sa-i pui in aceeasi oala si sa-ti dea si o cifra reala.

Eu zic ca dintotdeauna au fost mult mai multi decat ne ies noua la numaratoare.

Just derpin' around

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Si in Olanda exista tigani, tiganii lor . Si olandezii au probleme multe cu tiganii lor, asta arata ca nicaieri in lume nu merge asimilarea asta. Pentru ca pur si simplu "albii" vor sa asimileze cu totul celelalte civilizatii (bune, rele, primitive asa cum sunt ele). De ce? Nu stiu, ca se cred ei mai smecheri cred, altfel cine spune ca aborigenii nu aveau o structura bine definita a lor, cu bune cu rele, cu morala lor. Nativii americani la fel. Colonistilor le puteau la nas, ideile cu traitul in corturi, pai atunci sa fii ramas in Europa. Sclavii negri, iarasi, e bine ca i-au luat din Africa sa munceasca pe plantatii, dar cand s-au emancipat si astia, gata nu le-a mai convenit, dai sa faca segregare.

Olandezii au avut colonii peste colonii, credeti cumva ca s-au dus acolo pentru binele popoarelor .

Tiganii au fost inrobiti (nah, ca sa nu le spunem sclavi)...pentru binele lor?. Oameni buni, cand omenirea va invata ceva din greselile trecutului, sa stiti ca Pamantul e pe duca, Soarele sta sa se stinga si Calea Lactee sa se ciocneasca cu alta galaxie. Adica never.

Revenind la topic, ca imi primesc altfel avertisment: Cine este responsabil, nimeni si toti in acelasi timp. Intoleranta din intreaga lume (nu numai Romania), frica de necunoscut (de alte norme, de alta culoare de piele, etc). Faptul ca inca nu stim sa traim in buna intelegere cu totii, laolalta, etc. Problema asta nu va fi rezolvata niciodata, nici de Est, nici de Vest (caci nici aia nu stiu cum sa procedeze cu minoritatile lor). My two cents.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana vio spune:

Citat:
citat din mesajul lui saskia

My two cents.

Alexandra Maria
14.12.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Citat:
citat din mesajul lui dana vio

Citat:
citat din mesajul lui saskia

My two cents.

Alexandra Maria
14.12.2007

De genul: poti sa crezi ce vrei, ce-ti place (general vorbind)din mesaj, in cazul de fata...na, ca o dadui pe romgleza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Ina,intrebarea nu e absolut deloc tendentzioasa,tu ai invatzat la scoala la istorie ca tziganii au fost scalvi?

Deci tu...nu cautarile pe google?

Dana

Dana, eu am invatat la scoala, inainte de revolutie. Nu ai citit Tiganiada?

edit. ba am invatat dupa revolutie, la liceu. credeam ca sunt mai batrina, dar m-am prins ca n-am trecut de 40 inca :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Nu poti fi in buna intelegere cu cineva care nu-ti respecta munca, asa cum nu poti convietui in viata de familie cu cinva care are alte principii si alte prioritati de viata. Convietuirea presupune compatibilitate. Nu poti convietui indiferent in vecinatatea celor care au alte standarde valorice, pentru ca valorile lor pot deveni modele pentru copii tai si nu poti sa le transmiti o educatie pe care o consideri avantajoasa pentru ei.
Intr-o comunitate cetatenii trebuie sa aiba valori comune pentru a evita conflictele.
Tiganii nu au cum s nu intre in conflict cu majoritarii atata timp cat isi conserva traditia si cultura.
Solutia este omogenizarea sau separatismul ca in cazul rezervatiilor de indieni.
Ce se incearca prin toleranta si acceptarea diferentierilor in final va duce la o omogenizare, dar una de compromis.
Romanii si europenii vor sfarsii prin a accepta si a prelua modele tiganesti si tiganii vor prelua o parte din valorile europene.
In Romania comportamentul "dambovitean" este o forma de apropiere de comportamnetul tiganilor. Hotia, miniuna, mahalagismele au devenit normalitate.
Nu intamplator ne ridiculizeaza francezi. Daca vor accepta coloniile de tigani se vor "dambovita" si ei dar din orgoliu ii vor spune "senalizare".

Mergi la inceput