Cine este responsabil de alungarea rromilor?

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

ladyJ, eu am cunoscut si tzigani OK, si tzigani mai putin OK. Sau rromi, whatever.

Cand am scris despre copiii aceia (care nu au 5 ani, totusi), am simtit, din partea ta, o atitudine gen "ia uite-o si p-asta, profita de bietii copii, ii exploateaza". Daca am detectat-o eu gresit, imi cer scuze.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui ina.click

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Stapinii scalvilor(daca-mi amintesc bine)aveau drept de viatza si de moarte asupra lor,pe cind in cazul robilor nu era asa!Bineintzeles ca spun totul din memorie,nu stau sa gogalesc sa va arat ca am dreptate!Nu asta e scopul meu!

Deci or fi ele sinonime,dar ...nu prea!

dana

Adevarat, INSA...

"Singurul drept al uni sclav era cel la viata. Cu alte cuvinte, stapanul era obligat sa ii dea de mancare si sa-l tina in viata. Totusi, Felix Colson, ziarist francez care a calatorit in Balcani in 1839, mentioneaza in jurnalele sale ca "desi se intampla frecvent, nici un boier nu a fost judecat pentru omorarea unui tigan aflat in posesia sa."

Deci aveau drept la viata dar daca omorai unul, asta e, ghinion.

-------------------------------------
Just derpin' around

da,Ina ...wikipedia sa traiasca!

ce voiam eu sa accentuez cu termenul asta "sclav"...este de fapt o chestie de autivictimizare,pe care ei rromii de azi(urmasii "sclavilor" de ieri!!!!)o flutura pe toate coltzurile!

De parca romanii n-au fost si ei saraci lipitzi,iobagi pe mosiile boieresti si iaca nu revendica drepturi pe care "sclavii"nostri le revendica!

Tziganii nu se vor integra niciodata,pentru ca nu vor!le e mai bine mai comod,sa traiasca in afara regulilor,a legilor,decit cu si prin ele!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Letitia1

Raul trabuie taiat de la radacina, din familie. Familia, parintii sint cei care iti dau startul in viata. In UK daca parintii nu-si trimit copiii la scoala, sau ii trimit la cersit, sau ii neglijeaza, acesti copii sint luati in grija statului si astfel li se mai da o sansa sa devina oameni. Cind spun sa-i ia statul in grija, nu ma refer la orfelinate, ci la foster homes/parents. Dar asa ceva nu exista in Romania din pacate plus Romania nu are atitea bani sa ia in grija atitea copii (acesti foster parents sint platiti de stat), deci e un cerc vicios care cred ca se va rezolva numai cind Romania va fi la nivelul tarilor civilizate. Lucru care nu se va intimpla in my life time, din nefericire.

Eu ma uit acum la niste emisiuni despre tiganii din UK si nici ei nu-si trimit copiii la scoala. Majoritatea tiganilor sau 'calatorilor' cum isi spun ei, nu stiu sa citeasca.

Asta cu luatul copiilor si crescutul in foster care s-a intamplat in Australia cand autoritatile au luat copiii aborigeni din comunitatile lor pana prin anii 70. Se numeste 'the stolen generation' . Abia in 2008 primul ministru al Australiei a oferit scuze oficiale comunitatii aborigene, parintilor si copiilor despartiti si pentru nedreptatile comise.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
ce voiam eu sa accentuez cu termenul asta "sclav"...este de fapt o chestie de autivictimizare,pe care ei rromii de azi(urmasii "sclavilor" de ieri!!!!)o flutura pe toate coltzurile!

A fost o crima, o nedreptate care li s-a facut. Trebuie recunoscuta public si romanii ar trebui sa isi prezinte scuzele pentru asta. Faptul ca s-a intamplat demult nu scuza nimic.

Citat:
Tziganii nu se vor integra niciodata,pentru ca nu vor!le e mai bine mai comod,sa traiasca in afara regulilor,a legilor,decit cu si prin ele!

Draga mea,
daca lumea in care trebuie sa se integreze ii priveste ca pe cetateni de mana a 2-a, ca pe animale, daca 'lumea' ii dispretuieste, nu le respecta traditiile si ii respinge...ce anume vrei tu sa-i atraga la 'integrarea' asta? Nu poti sa le ceri sa renunte la felul lor de viata total si sa ii pui in bloc si sa te astepti ca de maine se vor purta la fel ca si restul lumii.

Din toata filozofia asta pe multe pagini, ma intreb si eu, dar oare tiganii ce vor? Cum vad ei viata lor in viitor. Sunt sigura ca majoritatea ar vrea sa aibe o siguranta, sa traiasca fara sa incalce legea, sa fie in pace cu restul romanilor. Dar cum arata viata vazuta din punctul LOR de vedere?

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Letitia, in Romania exista sistemul de care pomeneai, se numesc asistenti maternali, sunt retribuiti de stat si cresc in mediul familial, unul sau mai multi copii. Cred insa ca cei mai multi copii ajung in sistem fiind abandonati de parinti, sau sunt orfani, cei luati de la parinti cred ca-s cazuri mult mai grave decat al tiganusului de care povesteam.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Citat:

A fost o crima, o nedreptate care li s-a facut. Trebuie recunoscuta public si romanii ar trebui sa isi prezinte scuzele pentru asta. Faptul ca s-a intamplat demult nu scuza nimic.

Citat:

Draga mea,
daca lumea in care trebuie sa se integreze ii priveste ca pe cetateni de mana a 2-a, ca pe animale, daca 'lumea' ii dispretuieste, nu le respecta traditiile si ii respinge...ce anume vrei tu sa-i atraga la 'integrarea' asta? Nu poti sa le ceri sa renunte la felul lor de viata total si sa ii pui in bloc si sa te astepti ca de maine se vor purta la fel ca si restul lumii.

Din toata filozofia asta pe multe pagini, ma intreb si eu, dar oare tiganii ce vor? Cum vad ei viata lor in viitor. Sunt sigura ca majoritatea ar vrea sa aibe o siguranta, sa traiasca fara sa incalce legea, sa fie in pace cu restul romanilor. Dar cum arata viata vazuta din punctul LOR de vedere?

Am citit despre "the stolen generation", tulburator si revoltator. Sper sa nu ajungem niciodata, nici in 1000 de ani, sa punem in scena o replica a acestei idei, iniferent de ce motivatii am putea gasi atunci.

Just derpin' around

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana vio spune:

Citat:
citat din mesajul lui ch_dana

Mai oameni buni, in 1994 am fost in Suedia (la niste prietene fugite din RO in 1988. In Boras, un orasel unde stateau pe atunci, una dintre ele mi-a aratat o viluta destul de cocheta pe dinafara si mi-a explicat ca va fi demolata. La stupefactia mea neascunsa, mi-a replicat "aici au stat tigani, inauntru e dezastru, primaria a decis s-o demoleze ca e mai ieftin decat sa o repare ".

Daca nici suedezii n-au reusit sa-i educe (aparentele in societate le pastrau totusi, am trecut pe langa o tiganca pe strada si, daca nu mi se spunea ce este, habar nu aveam, era curata si fara "portul traditional" vizibil la noi), ma intreb ce sanse avem noi...

Dana & Amelia (21.06.2011)

Pai, suedezii n-au incercat sa-i educe, zic si eu, ci doar le-au dat o locuinta si au asteptat ca ei sa se conformeze. Si cand n-au facut-o s-au oripilat. Asa au facut si in UK. La fel ca restul Europei. Toti vin si striga drepturile minoritatitii rrome, dar la o adica, sunt ai vostrii, descurcati-va.

Ideea este ca mentalitatea se schimba extrem de greu. Ei sunt multi si multi intr-o familie, e greu ptr un copil sa inteleaga sau chiar sa afle ca se poate trai si altfel. De asta ziceam ca autoritatile trebuie sa se implice fooarte mult si asta este o MUNCA de durata. Ani si ani. Cum zicea Brucan in alt context, 20ani, cel putin.
Trebuie lamuriti. Cointeresati. Stimulati.

Alexandra Maria
14.12.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

trebuie si admonestati, nu doar ei dar toti infractorii ar trebui sa isi schimbe parerea despre sanctiunea pe care o suporta. ma intreb daca nu cumva procentul criminalitatii ar scadea, daca in loc de stat in camera si atat puscaria ar fi munca de 8 ore zilnic, pe toata perioada poedepsei, FARA a se taia din anii de pedeapsa si fara a fi remunerat. Nu munca silnica, in ocna, ci munca cat de cat normala, ateliere, spatii verzi, etc, ce-o fi acolo.

da ma rog, dau in deliruri dictatoriale, hahahaha

Ideea e ca tiganii (si romanii) comit infractiuni nu doar pentru ca nu vad alternative mai potrivite, dar si pentru ca nu li se intampla mai nimic daca sunt prinsi. 300E si trimit acasa? ha. merci, mon cher.

Just derpin' around

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Draga mea,

Bird,sa nu uitam ca tziganii au aceleasi drepturi ca totzi cetazenii romani.:au acces la invatzamint,au acces la sanatate,au acces la viatza politica,au drept d elibera circulatzie...deci nu sunt cu absolut nimic marginalizatzi!

Pe mine incepe sa ma distreze de acum faptul ca la fiecare a doua proprozitzie se face apel la radacinile lor si cum ca asta ar fi cauza!

dar cu negrii in america cum este?Si eu au avut statutul de sclavi(va rog s aobservatzi ca aici lipsesc ghilimelele),si ei au fost discrimintzi rasial si totusi,incearca sa se integreze,ei vor lucrul asta!

Ramin la ce am spus anterior.Problema tziganilor din ultimii 25 de ani e aceasi,nu s-a schimbat cu absolut nimic,desi Romania a facut tot ce i s-a impus pentru integrarea lor!

Legea e o chestie tabu pentru tzigani!(spun de ei ca e subiectul lor).E mai usor sa traiasca in afara ei,decit sa i se supuna!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana29s spune:

Am o intrebare si e strict intrebare, incerc sa aflu nu sa subliniez ceva.
Stiu ca pe vrea lui Ceausescu existau legi legate de munca si de scoala. Toti cetatenii erau obligati sa munceasca si copiii obligatoriu mergeau la scoala. Legile acestea nu se aplicau si pentru romi? Si daca se aplicau cum se aplicau de nu s-a reusit integrarea lor in atatia ani de comunism?

Mergi la inceput