Cine este responsabil de alungarea rromilor?
Raspunsuri - Pagina 7
andacos spune:
Ina,intrebarea nu e absolut deloc tendentzioasa,tu ai invatzat la scoala la istorie ca tziganii au fost scalvi?
Deci tu...nu cautarile pe google?
Dana
ina.click spune:
da, normal. Stiu de mica asta adica, nu am avut vreo revelatie acum dand cu search pe google.
Poate or fi diferentele de generatie, ce sa zic, nu stiu. Eu am 30 de ani, toata scoala facuta de mine a fost post comunista.
Faza e ca manualele de istorie difera enorm in continut si mod de expunere a situatiei de la un regim politic la altul, de la un context socio-economic la altul.
Dupa liceu am mai dat o data peste acest episod, in facultate, listat in trecere, intr-un curs din facultate ( asistenta sociala) dar nimic special despre asta. o simpla paranteza / paralela.
Just derpin' around
andacos spune:
Da,tot ce-i posibil!Mi-am dat seama ca ai facut scoala in perioada post revolutzionara!
In manualele de pe care ma invatzat eu istoria,nu se pomenea nicaieri de sclavismul tziganilor(pe teritoriul Romaniei)!
Erau mentzionatzi ca robi,slugi(iobagii erau mai multzi tzaranii romani sraci,fara pamint)insa in niciun caz ca si sclavi!
Dana
ramiris spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
N-am ce sa spun,ar fi prostesc din partea mea! Istoria invatzata de mine(nu cautarile pe google)nu reda nicaieri termenul de sclav! Dana |
Eu nu inteleg de ce te continui legi de termen, sclav si rob sunt sinonime, nu face nimeni analize lingvistice si discutia a plecat de la statutul respectiv daca l-au avut sau nu.
Mi se pare fortata polemica asta pe tema "da, dar nu li s-a spus niciodata sclavi...". Zau asa...
andacos spune:
Stapinii scalvilor(daca-mi amintesc bine)aveau drept de viatza si de moarte asupra lor,pe cind in cazul robilor nu era asa!Bineintzeles ca spun totul din memorie,nu stau sa gogalesc sa va arat ca am dreptate!Nu asta e scopul meu!
Deci or fi ele sinonime,dar ...nu prea!
dana
ina.click spune:
revenind la subiect, si eu cred ca Basescu de data asta a nimerit-o. Pleaca tiganii din Romania ca puricii de pe caine mort. Pleaca si romanii, pleaca mai toti care pot si au unde. Ce sa-i faci. Problema n-ar fi cu plecatul ci cu ce fac odata ajunsi in alte tari.
eu nu ma vad parcandu-mi cortul in fata palatului Buckingham prea curand, de exemplu. Altii da, insa. Dar ce sa facem? Ce solutii vedeti? Eu sincer nu vad, nu pe termen scurt.
Una din cele mai mari temeri ale mele, probabil exagerata (sper) e sa nu ne bage vize la loc toata Europa, sa ne scoata din uniune ca si asa bombane, si sa ajungem un fel de lagar unde sa ne despaduchim reciproc.
Si unul din motivele pentru care plec din tara e si "pentru ca nu stiu daca mai am cum, pe viitor". Probabil exagerez.
Just derpin' around
ina.click spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Stapinii scalvilor(daca-mi amintesc bine)aveau drept de viatza si de moarte asupra lor,pe cind in cazul robilor nu era asa!Bineintzeles ca spun totul din memorie,nu stau sa gogalesc sa va arat ca am dreptate!Nu asta e scopul meu! Deci or fi ele sinonime,dar ...nu prea! dana |
Adevarat, INSA...
"Singurul drept al uni sclav era cel la viata. Cu alte cuvinte, stapanul era obligat sa ii dea de mancare si sa-l tina in viata. Totusi, Felix Colson, ziarist francez care a calatorit in Balcani in 1839, mentioneaza in jurnalele sale ca "desi se intampla frecvent, nici un boier nu a fost judecat pentru omorarea unui tigan aflat in posesia sa."
Deci aveau drept la viata dar daca omorai unul, asta e, ghinion.
Just derpin' around
nadaflorilor spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui andacos
Nina drag,eu de termenul de "sclav"in istoria romanilor nu am auzit!Si am fost chiar olimpica la istorie la vremea mea! De robi,iobagi legatzi de glie,da sunt mentzionatzi in istorie dar notziunea de sclav in istoria romanilor eu nu am auzit! editez sa spun ca-mi plac tare "atentzionarile"astea finutze ale unor membr,ceva din categoria"uite-o si pe fraiera asta"n-a citi si ea "Tziganiada"(macar)la vremea ei,daca istorie tot nu stie! Dana |
esti prea sensibila, nu am avut deloc intentia sa fac pe dashteapta, pur si simplu din vasile porojan am aflat eu de sclavia tiganilor pe teritoriul romaniei...
ps. ma mir ca nu m-ai raportat la moderator (tiganiada nu am servit, mi-a fost greu sa diger versele)
Victoria_mami spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Madanic
NU, vina este exclusiv a celor care aplica legea in Romania, si a celor care dau legi in Romania. Din ce traiesc rromii? Din infractiuni, inselarea prostilor (operatiune numita pompos vrajitorie), din ajutoare sociale si alocatii ale copiilor. Ii exclud din analiza pe cei deja integrati ca de aia nu se plange nimeni. Pai daca fura, dau in cap vand droguri etc ar trebui sa fie in puscarie. De ce nu sunt? Politia isi ia partea, uneori le este lene si sa se deplaseze sau sa ia o amarata de depozitie. In unele locuri au ajuns deja organizati in retele de genul mafiei si au pe statul de plata "autoritatile" (foamea de bani e mare). Impotenta fiscului e o alta chestie care ii favorizeaza. Aici trebuie sa-mi tin actele fiscale cu anii ca nu cumva sa-mi faca vre-un audit si sa ma declare datornic la fisc, acasa e un "dolce far niente". Daca zice ca n-are de nici unele, il cred pe cuvant chiar daca s-a prezentat la fisc cu BMW-ul de ultima generatie. Au case, pardon palate pe mii de metrii patrati, care in curand se vor vedea din spatiu (fara autorizatie, fara explicatia provenientei banilor) dar al dracului fiscul ala orb nu-i vede. Primarii de lau bani moca, ca sa le ia voturile in loc sa le ofere loc de munca la serviciul comunitar (ptiu cum Doamne Fereste! sa ia contractul de la gura firmei familiale). Cu copii (adica radacina ideii de integrare a rromilor in comunitate), este de vina in primul rand asistenta sociala. Exemplu, familie cu multi copii in situatie precara nu trebuie lasata la voia sortii. Aocatiile nu ar trebui date decat daca parintii prezinta dovada ca copii sunt beneficiarii banilor respectivi (asa putini cum sunt, trebuiesc dati pe mancare, haine, rechizite NU BAUTURA SAU TUTUN). Ajutoare sociale la fel trebuie conditionate de prezentarea dovezii ca au incercat macar sa se angajeze, ca au facut un curs amarat care sa-i califice la ceva etc. Ce se face? Nimic. Au access la educatie, alocatii si ajutoare sociale, asistenta medicala, au reprezentare in parlament si ONG-uri care sa aiba grija sa nu fie discriminati. Problema e ca pot sa faca rost de bani fara riscuri si fara munca, e un mod de viata bun din punctul lor de vedere asa ca nu se straduie sa-l schimbe. Madalina mami de Isabella Andreea si Eduard Andrei http://www.picasaweb.com/bogdanmabo http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=124758 "Dumnezeu are numai 2 maini, de aceea a creat mamicile" |
As fi de acord cu ce spui tu, daca Rromii ar face toate astea numai in ro, unde (se presupune ca) sist. juridic e la pamant. Dar ei fac la fel peste tot, oriunde s-ar afla in lumea asta! Chiar si in tari cu sist. juridic foarte bine pus la punct si executat de organele executoresti (aka politie).
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Selene_Bunny ladyJ, exagerezi. Da' rau. Pustii astia se ofera ei. Ma asteapta - si nu numai pe mine - si ma intreaba "aveti nevoie de ajutor, tanti?" E mai bine daca cersesc? Ca fac si asta. Ca scormonesc in gunoaie? Fac si asta. Hm? Aud? Vezi ca era pe forum o copila de 13 ani care oferea meditatii pentru a-si strange bani pentru a merge la un concert. A fost laudata si raslaudata. Retine: Copila, 13 ani, ofera meditatii pentru bani de concert. Bravo, e super! Copil, 12-14 ani, se ofera sa imi cumpere din piata aflata la 5 minute de mers pe jos un sac de nisip de 5 kg. Cah, e naspa! LOL, ma, nu mai vedem padurea de copaci. Din putin se face mult - ajutor umanitar! Lucrusoare de vanzare... |
Selene, daca ai de gand sa porti o discutie cu mine, sau cu oricine altcineva, o discutie constructivaa din care sa invatam cate ceva, atunci te rog frumos sa nu iei cu ´´HM? Aud?´´.
Atitudinea imi displace. Nu suntem in fata clasei, nu esti tanti invatatoarea comunista, nerabdatoare si..surda , si nu imi dai cu rigla peste dej´te . Sau?
Acum ca am stabilit asta, vreau sa iti spun ca nu ai inteles esenta mesajului meu. Nu e vorba despre ´´ce e mai bine, sa scormonesti in gunoaie sau sa cari nisip de la piata´´. E vorba de atitudinea romanului care nu se stie tigan. E asa de bine definit comportamentul asta vis-a-vis de minoritati ca nici nu ne mai dam seama ca ceva nu e OK.