Cine este responsabil de alungarea rromilor?

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui nadaflorilor

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Laura,multzumesc de precizare!

Uite ca fiind un pasaj introdus in istorie dupa revolutzie,se pare ca nu-s la curent cu "sclavagismul"rromilor!

Dana

vasile porojan s-a studiat si inainte de revolutie, poate sa fi fost lectura suplimentara, dar eu ma fost mai stresata de scoala si am citit si lectura suplimentara, eu nu sunt din generatia de dupa revolutie, am totusi 40+

Nina,mami de,

Nina drag,eu de termenul de "sclav"in istoria romanilor nu am auzit!Si am fost chiar olimpica la istorie la vremea mea!

De robi,iobagi legatzi de glie,da sunt mentzionatzi in istorie dar notziunea de sclav in istoria romanilor eu nu am auzit!

editez sa spun ca-mi plac tare "atentzionarile"astea finutze ale unor membr,ceva din categoria"uite-o si pe fraiera asta"n-a citi si ea "Tziganiada"(macar)la vremea ei,daca istorie tot nu stie!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

nu fac atentionari finute, deci daca as vrea sa spun asa ceva as spune. nu-mi pune vorbe in gura, Anda.

Just derpin' around

Mergi la inceput

nu prea inteleg de ce la aproape orice subiect, indiferent topicul, incerci ori sa intepi pe cineva ori sa intorci pe cineva impotriva altuia. Mie imi place de dana_vio si in nici un caz nu-mi voi forma vreodata o opinie nefavorabila asupra sa, indiferent de interventiile externe.
Am exemplificat doar doua titluri si atat.

felicitari pentru titlurile de la olimpiada. cum ar fi sa iti rastalmacesc si eu postarea, sa spun ca de fapt ai gasit un pretext sa te lauzi?

Edit: legat de scalv / iobag / rob.

Aveau voie sa plece de pe mosie? Nu.
Aveau drept de proprietate? Nu.
Aveau drept de decizie asupra copiilor lor? Nu.
Puteau fi vanduti? Da.

Si-atunci? Ne invartim ca oul in caldare in jurul unui sinonim? Slaba polemica.

Just derpin' around

Mergi la inceput

Ina,hai sa nu incepem cu teoria chibritului ,te rog frumos!(referitor la mine,la persona mea si la ce fac eu pe forum)

Eu m-am referit la termenul de sclav!

Deci sclav da...nu rob,nu iobag,nu sluga!
Tziganii au fost robi,slugi la casele boieresti(un exemplu doar)insa nu sclavi!Tzara Romananeasca,Romania nu a fost niciodata stat sclavagist!

dana

Mergi la inceput

Ok, si care era diferenta intre un rob tigan si un sclav negru?
In afara de situarea geografica si rasa.

Just derpin' around

Mergi la inceput

http://www.romanes.ro/img/sclavi.jpg

Ce spui de fotocopia acestui anunt de licitatie atunci?

Just derpin' around

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ina.click

In afara de situarea geografica si rasa.

-------------------------------------
Just derpin' around

Pai probabil ca chiar asta este unul dintre motive!

Uite ca concret acum nu-mi vine-n cap "diferentza"(poate nici nu exista diferentze notabile!!!!),insa cu riscul de a ma repeta,termenul de sclav nu a fost pomenit in analele istoriei romanilor!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Citat:
citat din mesajul lui Madanic
NU, vina este exclusiv a celor care aplica legea in Romania, si a celor care dau legi in Romania. Din ce traiesc rromii? Din infractiuni, inselarea prostilor (operatiune numita pompos vrajitorie), din ajutoare sociale si alocatii ale copiilor. Ii exclud din analiza pe cei deja integrati ca de aia nu se plange nimeni.

Nu exclusiv pentru ca dupa cum se vede nici tarile unde justitia funcitoneaza (teoretic) nu au reusit sa aplice legile lor "functionale" cand vine vorba de rromi.

Nici sa-i pedepseasca nici sa-i integreze nu s-au priceput, dupa ce ne-au pus la colt pe noi ca nu suntem in stare. Acum ii fac pachet si-i trimit acasa cu 300 euro in buzunar. Altfel sunt cetateni europeni si ei cand e vorba de drepturile omului.

Mergi la inceput

Citat:

"Sclavii se puteau casatori doar cu consimtamantul stapanului. Daca cei doi soti aveau stapani diferiti, consimtamantul ambilor stapani era necesar. Daca robii se casatoreau fara consimtamantul stapanilor, ei erau despartiti si copii lor impartiti intre stapani. Abia in secolul al XVIII-lea (dupa 400 de ani de la inceputul sclaviei), casatoria este declarata indisolubila, iar stapanii nu au dreptul sa desparta familiile, parintii si copii - teoretic vorbind. Un roman care se casatorea cu un tigan devenea si el sclav. Un rob "iertat", in unele cazuri exceptionale, de stapanul sau, devenea "roman" sau om liber. "

Si tot asa. CUm spuneam, cine vrea sa vada, vede, cine vrea sa afle , cunoaste. Daca refuzi sa accepti ceva insa, asta nu inseamna ca acel ceva nu exista sau ca un fenomen nu a avut loc.

Just derpin' around

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ina.click

http://www.romanes.ro/img/sclavi.jpg

Ce spui de fotocopia acestui anunt de licitatie atunci?

-------------------------------------
Just derpin' around

N-am ce sa spun,ar fi prostesc din partea mea!

Istoria invatzata de mine(nu cautarile pe google)nu reda nicaieri termenul de sclav!

Dana

Mergi la inceput